+ Toon categorieën

Konijnen en alternatieve geneeskunde

06/01/2017 17:47:00

Ik heb dit artikel niet geschreven zodat iedereen zomaar zelf doktertje kan gaan spelen voor zijn konijn, maar om mensen er op te wijzen dat als de traditionele geneeswijze voor jouw konijn geen of een niet toereikende oplossing bied, er altijd nog andere mogelijkheden zijn.

De meest voorkomende behandelingen wat betreft alternatieve geneeskunde bij dieren zijn acupunctuur, acupressuur, chiropractie en kruiden. Homeopathie, Bloemen essenties, Reiki en massage worden ook steeds verder ontwikkeld en onderzocht voor dieren.

Als de normale geneesmiddelen niets meer voor jouw konijn kunnen betekenen, of als de medicijnen die jouw konijn kunnen genezen erg veel vervelende bijwerkingen hebben kun je er voor kiezen alternatieve geneeskunde te proberen. Het is altijd verstandig dit eerst met je dierenarts te overleggen, voor je beslist aan een bepaalde behandeling te beginnen. De ene dierenarts vind het onzin als je voor alternatieve geneeswijzen wil kiezen, de ander steunt je er in en geeft tips. Zelfs als jouw dierenarts denkt dat alternatieve geneeswijze niet zal helpen, vraag dan of hij denkt dat het jouw konijn kwaad zal doen, of andere behandelingen zal beïnvloeden. Dit laatste is erg belangrijk als je met kruiden wil gaan werken. Omdat kruiden natuurlijk zijn wil dat niet zeggen dat ze altijd veilig zijn. Daarnaast komt het vaak voor dat kruiden met de traditionele medicijnen bijwerkingen of andere uitwerkingen kunnen hebben.


Acupunctuur en acupressuur bij konijnen

Acupunctuur kan een oplossing zijn als je konijn last heeft van artritis, evenwichtsziekte, gas en darmproblemen, hart, lever en nierfalen.
Deze behandelingen moeten niet gezien worden als de enige oplossing, maar kunnen in samenwerking met traditionele geneeskunde gebruikt worden om een konijn weer wat beter te laten worden. Beide behandelmethodes gaan uit van energielijnen in het lichaam, en door deze lijnen de blokkeren, activeren of motiveren op een bepaalde manier kan dat verlichting bieden voor het konijn.
Bij acupunctuur word gebruik gemaakt van metalen naalden die op bepaalde punten in het lichaam worden gezet, en daar ongeveer 15 minuten blijven. Tijdens deze tijd stimuleren ze de energiestroom in het lichaam door deze punten. Hoewel er naalden worden gebruikt bij acupunctuur, is het toch vrij pijnloos. Het kan zijn dat je na 1 behandeling al verbetering ziet, maar meestal zijn er 3 tot 8 behandelingen nodig voor er verbetering zichtbaar word., het is dus het beste, dat je, als je er aan begint, het toch in ieder geval 3 of 4 behandelingen geeft voor je het opgeeft.
Acupressuur is gebaseerd op ongeveer dezelfde principes als acupunctuur, en word vaak omschreven als acupunctuur zonder naalden. Er word bij acupressuur gebruik gemaakt van druk door de vingers. Je kunt ook zelf leren hoe je acupressuur toe kunt passen op je eigen konijn.
Het is verstandig om als je acupunctuur, acupressuur of andere alternatieve behandelingen wil proberen met je konijn om wel naar een specialist te gaan die verstand heeft van konijnen en hoe hun lichaam in elkaar zit.


Chiropractie

Dit gaat er van uit dat pijn en andere psychische kwalen veroorzaakt worden, of in ieder geval gedeeltelijk veroorzaakt worden door problemen in de wervelkolom. Een chiropractor gebruikt voornamelijk druktechnieken op wervelkolom, schedel of ergens anders. Daarnaast zal hij gebruik maken van massage, en oefeningen om het lichaam te rekken en strekken. Daarnaast kan hij ook tips geven voor een andere voeding of oefeningen geven om thuis te doen met je konijn. Konijnen hebben wel gevoelige skeletten, daarom is het zeer verstandig om een specialist te zoeken die ervaring heeft met het behandelen van konijnen en de nodige kennis heeft van het konijnenlijf.


Kruiden voor konijnen

Vooral Chinese kruidenformules worden gebruikt in de diergeneeskunde. Voor konijnen kun je kruiden behandelingen onderverdelen in twee categorieën, kruiden die jouw konijn vrijwillig zal eten en opgenomen kunnen worden in bijvoorbeeld de groenvoer-voeding van jouw konijn en kruiden met bekende medische uitwerkingen die over het algemeen alleen via artsen te verkrijgen zijn. Er zijn dus kruiden die je regelmatig als voeding mag geven, maar er zijn ook kruiden die alleen in de homeopatie ingezet mogen worden. Het kan dus zijn dat deze kruiden giftig zijn als ze het eten, maar bijvoorbeeld wel als een tinctuur gebruikt kan worden bij behandeling. In de bunnybunch webwinkel zijn kruiden uit de eerste categorie te koop in gedroogde vorm, kruiden die konijnen veilig kunnen opeten. 

https://www.bunnybunch.nl/konijnenhokken/kruiden-voor-konijnen/

Homeopathie bij konijnen


(bron Groep Homeopatisch werkende Dierenartsen, GHwD )


Net als bij mensen is het mogelijk om bij dieren homeopathie als geneeswijze toe te passen. De homeopathie moet gezien worden als een aanvulling op de reguliere (= gangbare) diergeneeskunde. Het biedt dus iets extra’s. De homeopathisch werkend dierenarts heeft behalve de opleiding tot dierenarts ook een opleiding in de homeopathie gevolgd. Hierdoor is hij/zij instaat een goede reguliere diagnose te stellen. Afhankelijk van de diagnose bepaalt hij/zij wat de beste behandeling is voor uw dier regulier en/of homeopathisch.
Niet iedere klacht van uw dier is geschikt voor een homeopathische behandeling. Klachten die in het algemeen succesvol met homeopathie behandeld kunnen worden zijn: klachten van het bewegingsapparaat, huidklachten, gedragsproblemen, klachten van het maagdarmkanaal, urinewegaandoeningen en vruchtbaarheidsproblemen.
Bij hele ernstige ziekten is ook de homeopathie niet tot genezing instaat. In een aantal gevallen is het wel mogelijk om met homeopathie te ondersteunen in de laatste levensfase van het dier.Bij ernstige infecties, botbreuken en ziekten als suikerziekte is de reguliere behandeling de enige of de eerste behandelingsmogelijkheid.


Bloemen essenties

Vooral de Bach Bloesem Essenties worden tegenwoordig steeds meer gebruikt bij dieren. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt om stress tegen te gaan, of om een dier dat ernstige trauma’s op heeft gelopen door mishandeling of verwaarlozing te helpen. Bloemen essenties gaan er van uit dat veel psychische problemen ontstaan door emoties. Voor konijnen wordt er meestal een dosering van twee tot vier druppels in het drinkwater aangehouden. Rescue remedie word tegenwoordig vaak gebruikt voor konijnen met stress. Voor verdere middelen en of en hoe de uitwerking ervan is op konijnen kunt u het best contact opnemen met een specialist.


Reiki

Dieren kun je heel goed behandelen met Reiki. Het hoeft niet noodzakelijk voor een klacht te zijn die het konijn heeft, maar het kan ook gewoon voor de ontspanning.


Massage

Massage kan ontspannend werken voor konijnen, het kan zorgen dat de pijn verlicht word en dat de bloedsomloop gestimuleerd word. Massage bij konijnen word vooral toegepast om pijn te verlichten als een konijn last heeft van gas, maar het kan ook gebruikt worden bij konijnen die evenwichtsziekte hebben, om de spieren te stimuleren. Je kunt ook leren om zelf je konijn te masseren.


Communiceren met dieren

Niet iedereen gelooft er in, maar voor sommige mensen kan deze optie het overwegen waard zijn, vandaar dat ik het toch wil benoemen. Als je konijn zich niet lekker voelt zou je graag willen dat hij kon praten. Voor mensen met konijnen waar maar geen oorzaak van een ziekte gevonden kan worden, kan het een uitkomst zijn om iemand op te zoeken die met dieren kan communiceren. Omdat communiceren met dieren van nature telepathisch is, is het niet altijd nodig dat je met je konijn op bezoek gaat. Soms voldoet een foto of een telefoongesprek met de eigenaar.

Bronnen:

Rabbit Health in the 21st Century van Kathy Smith.

Groep Homeopatisch werkende Dierenartsen, GHwD

Geplaatst in Konijnen medische informatie Door  
Labels:
gezondheid