+ Toon categorieën

Konijnen en alternatieve geneeskunde

06/01/2017 17:47:00

Ik heb dit artikel niet geschreven zodat iedereen zomaar zelf doktertje kan gaan spelen voor zijn konijn, maar om mensen er op te wijzen dat als de traditionele geneeswijze voor jouw konijn geen of een niet toereikende oplossing bied, er altijd nog andere mogelijkheden zijn.

De meest voorkomende behandelingen wat betreft alternatieve geneeskunde bij dieren zijn acupunctuur, acupressuur, chiropractie en kruiden. Homeopathie, Bloemen essenties, Reiki en massage worden ook steeds verder ontwikkeld en onderzocht voor dieren.

Als de normale geneesmiddelen niets meer voor jouw konijn kunnen betekenen, of als de medicijnen die jouw konijn kunnen genezen erg veel vervelende bijwerkingen hebben kun je er voor kiezen alternatieve geneeskunde te proberen. Het is altijd verstandig dit eerst met je dierenarts te overleggen, voor je beslist aan een bepaalde behandeling te beginnen. De ene dierenarts vind het onzin als je voor alternatieve geneeswijzen wil kiezen, de ander steunt je er in en geeft tips. Zelfs als jouw dierenarts denkt dat alternatieve geneeswijze niet zal helpen, vraag dan of hij denkt dat het jouw konijn kwaad zal doen, of andere behandelingen zal beïnvloeden. Dit laatste is erg belangrijk als je met kruiden wil gaan werken. Omdat kruiden natuurlijk zijn wil dat niet zeggen dat ze altijd veilig zijn. Daarnaast komt het vaak voor dat kruiden met de traditionele medicijnen bijwerkingen of andere uitwerkingen kunnen hebben.


Acupunctuur en acupressuur bij konijnen


Acupunctuur kan een oplossing zijn als je konijn last heeft van artritis, evenwichtsziekte, gas en darmproblemen, hart, lever en nierfalen.
Deze behandelingen moeten niet gezien worden als de enige oplossing, maar kunnen in samenwerking met traditionele geneeskunde gebruikt worden om een konijn weer wat beter te laten worden. Beide behandelmethodes gaan uit van energielijnen in het lichaam, en door deze lijnen de blokkeren, activeren of motiveren op een bepaalde manier kan dat verlichting bieden voor het konijn.
Bij acupunctuur word gebruik gemaakt van metalen naalden die op bepaalde punten in het lichaam worden gezet, en daar ongeveer 15 minuten blijven. Tijdens deze tijd stimuleren ze de energiestroom in het lichaam door deze punten. Hoewel er naalden worden gebruikt bij acupunctuur, is het toch vrij pijnloos. Het kan zijn dat je na 1 behandeling al verbetering ziet, maar meestal zijn er 3 tot 8 behandelingen nodig voor er verbetering zichtbaar word., het is dus het beste, dat je, als je er aan begint, het toch in ieder geval 3 of 4 behandelingen geeft voor je het opgeeft.
Acupressuur is gebaseerd op ongeveer dezelfde principes als acupunctuur, en word vaak omschreven als acupunctuur zonder naalden. Er word bij acupressuur gebruik gemaakt van druk door de vingers. Je kunt ook zelf leren hoe je acupressuur toe kunt passen op je eigen konijn.
Het is verstandig om als je acupunctuur, acupressuur of andere alternatieve behandelingen wil proberen met je konijn om wel naar een specialist te gaan die verstand heeft van konijnen en hoe hun lichaam in elkaar zit.


Chiropractie


Dit gaat er van uit dat pijn en andere psychische kwalen veroorzaakt worden, of in ieder geval gedeeltelijk veroorzaakt worden door problemen in de wervelkolom. Een chiropractor gebruikt voornamelijk druktechnieken op wervelkolom, schedel of ergens anders. Daarnaast zal hij gebruik maken van massage, en oefeningen om het lichaam te rekken en strekken. Daarnaast kan hij ook tips geven voor een andere voeding of oefeningen geven om thuis te doen met je konijn. Konijnen hebben wel gevoelige skeletten, daarom is het zeer verstandig om een specialist te zoeken die ervaring heeft met het behandelen van konijnen en de nodige kennis heeft van het konijnenlijf.


Kruiden voor konijnen


Vooral Chinese kruidenformules worden gebruikt in de diergeneeskunde. Voor konijnen kun je kruiden behandelingen onderverdelen in twee categorieën, kruiden die jouw konijn vrijwillig zal eten en opgenomen kunnen worden in bijvoorbeeld de groenvoer-voeding van jouw konijn en kruiden met bekende medische uitwerkingen die over het algemeen alleen via artsen te verkrijgen zijn. Alleen de eerste categorie kruiden zal ik hieronder bespreken.


Kruiden als onderdeel van het dieet van je konijn


De kruiden die ik hieronder zal noemen en omschrijven kunnen opgenomen worden in de dagelijkse voeding van konijnen, of als lekkernij om op te kauwen. Konijnen vinden de hieronder genoemde kruiden over het algemeen erg lekker.

In dit artikel staat een nog uitgebreidere lijst van kruiden voor je konijn. Maar hieronder geven wij alvast een overzicht en omschrijving van een aantal kruiden die veel gebruikt worden in de alternatieve geneeskunde.

Berk verzacht pijn, je kunt verse takken en stammen aan je konijn geven.

Bernagie, komkommerkruid; de bladeren kun je gebruiken ter versterking van de nierfunctie. Je kunt wat verse bladeren aanbieden aan je konijn om op te knabbelen. Je kunt eventueel ook de bladen gebruiken als kompres voor kleine huidirritaties. Gedroogde bladeren verliezen hun krachten zeer snel, dus het is belangrijk dat je verse bladeren gebruikt. Je kunt de bladeren gebruiken maar je kunt ook capsules die de olie van de zaden bevatten gebruiken.

Kamille; dit is een niet giftige ontwormer. Het werkt niet zo snel als andere natuurlijke ontwormingsmiddelen. Het heeft een versterkende werking op spieren (inclusief het hart, de blaas en ook de baarmoeder) in het lichaam. Verder heeft het ook verschillende andere werkingen zoals: zorgen dat het konijn trek krijgt, het is goed voor de spijsvertering, verlicht bij gas, het kalmeert, het heeft uitwerking op de zenuwen, en kan slaap bevorderen. Kamille kan dus gebruikt worden als het konijn last heeft van gas, koorts, pijn en slapeloosheid. Het kan ook gebruikt worden bij huidirritaties van insectenbeten en allergieën.  Ook word het wel gebruikt om ogen schoon te maken. Het is wel mogelijk dat jouw huisdier allergisch is voor kamille, dus probeer het eerst voorzichtig uit op een klein stukje huid voor je het voert aan je konijn. Kamille mag je nooit gebruiken als je konijn (mogelijk) zwanger is. De bloemen kun je gebruiken, maar ook de verse kruiden, oplossingen en zalfjes van kamille.

Veenbes: Dit is een goede bron van vitamine C, en kan dus gebruikt worden bij problemen met de blaas en urinewegen. Mensen vinden verse veenbessen vaak bitter, maar konijnen eten ze meestal graag. Het is handig als je de bessen wel eerst door de helft snijd, dan rolt de bes niet steeds weg als je konijn het probeert te eten. Je kunt de bessen (het fruit) gebruiken.

Paardebloem bevat vitamine A, C, K, D en B - complex, mineralen en proteïnes. De wortel is goed voor de lever, deze zuivert namelijk de bloedstroom en bevordert de productie van gal. De bladeren hebben een positieve werking bij de volgende kwaaltjes; hartproblemen, artritis (gewrichtsontsteking), nierstenen, en bij problemen met de galblaas. Het zorgt er voor dat het lichaam genoeg kalium binnenkrijgt . Alle delen van de plant hebben een geneeskundige werking.

Dille heeft zwakke bacteriedodende kwaliteiten. Het helpt bij tandvleesontstekingen, verlicht winderigheid, en heeft oliën die de productie van kankerbestrijdende enzymen helpt bevorderen.  Je kunt bladeren, bloemen en zaden gebruiken.

Venkel is goed voor de functies van de nieren en lever. Het helpt een beetje tegen gas, en helpt om de eetlust wat op te wekken. Het aftreksel van de bladeren kan gebruikt worden als een natuurlijk anti-vlooienmiddel. Pas wel op bij het gebruik; bij sommige konijnen kan venkel overgevoeligheid voor licht veroorzaken. Je kunt bladeren, zaden en wortels gebruiken. De bladeren kunnen zowel gedroogd als vers gegeven worden.

Gember bevordert de spijsvertering en bloedsomloop en heeft een ontstekingsremmende werking. Gember is goed te gebruiken bij artritis en zorgt er voor dat andere kruiden makkelijker opgenomen worden. Je kunt de wortels van gember gebruiken, en hier een afkooksel van maken.
grapefruit
Grapefruit Het extract van de zaden word gebruikt bij ademhalingsproblemen en virusinfecties. Het zorgt er ook voor dat de geneeskrachtige kwaliteiten van andere kruiden beter tot hun werking komen. Je gebruikt het extract van de zaden.

Meidoorn wordt gebruikt bij pijn in de borst, hartfalen, hartritmestoornissen, problemen met de bloeddruk (zowel hoge als lage bloeddruk). Het bevordert een goede bloedsomloop. Je moet wel zeer  voorzichtig zijn met het geven van meidoorn als je konijn andere medicijnen gebruikt, overleg dus eerst met je dierenarts! De bessen en kiem. De bessen kunnen zowel gedroogd als vers gegeven worden.

Kava kava, ook bekend als Piper methysticum, brengt psychische en mentale rust, zonder te verdoven. Het kan helpen bij de training en behandeling van een konijn met Torticollis of Evenwichtsziekte. Let wel op! Het kan de lever beschadigen bij verkeerd of langdurig gebruik! Je kunt alleen de wortels gebruiken.

Papaja stimuleert de eetlust en spijsvertering. Je kunt de verse of gedroogde vruchten gebruiken  (ze moeten wel ongezoet zijn)

Peterselie verlicht gas en bevordert en normale darmwerking. Het kan ook goede effecten hebben bij reumatische aandoeningen. Het helpt de blaas, nieren, lever en longfuncties en er word gezegd dat het vloeistof bevat die de vermeerdering van tumor cellen tegengaat. De delen die je kunt gebruiken zijn de bladeren, zaden en wortels.

Pepermunt: Kan gebruikt worden bij gas, diarree en spijsverteringsproblemen. Het bevordert de aanmaak van gal en zorgt voor een goede werking van de lever en galblaas. Het werkt ook rustgevend. Pepermunt moet niet gegeven worden in combinatie met andere homeopathische geneesmiddelen, omdat dit kan zorgen voor een tegengestelde werking! De delen die je kunt gebruiken zijn bladen, zaden en wortels. Alleen vers geven, of verwerkt in een homeopathisch middel geschikt voor konijnen.

Weegbree: Is goed voor de blaas. Het zorgt er voor dat bloeden vermindert, vertraagt en als het gebruikt word als een pap zal het bloed zuiveren na giftige beten of steken. De hele plant kan gebruikt worden, op verschillende manieren.

Framboos is een mild kalmerend middel en een goede bron van vitamine C. Een afkooksel van de bladeren kan gebruikt worden om milde diaree te verhelpen. Alleen de bladeren kunnen gebruikt worden, vers of het afkooksel.

Rode Klaver zuivert bloed en kalmeert. Het kan ook gebruikt worden bij het behandelen van bacteriële infecties, huidaandoeningen, nier en leveraandoeningen, en het verbeterd het immuunsysteem. Het is ook mogelijk dat rode klaver tumoren tegengaat. Let wel op! Als je konijn snel last van gas heeft dan moet je zeker geen klaver geven, daarnaast verdunt klaver ook het bloed en moet je het dus ook niet geven aan konijnen die bloeden (intern of extern)! Klaver mag je ook niet geven tijdens de zwangerschap of het zogen. De bloeiende toppen van klaver kunnen gevoerd worden, zowel vers en als afkooksel.

Rozemarijn: Vecht tegen bacteriën, helpt neus allergieën, laat de maag tot rust komen, en zorgt voor een goede bloedsomloop en spijsvertering. Het helpt ook om vergiftiging van de lever te voorkomen, en mogelijk helpt het ook de vorming van tumoren tegengaan. Je kunt de bladeren, stelen en bloemen gebruiken, zowel vers, het afkooksel als verwerkt in een homeopathisch middel.

Salie stimuleert het zenuwsysteem en spijsverteringsstelsel. Het kan gebruikt worden bij het bestrijden van schimmel en bacteriële infecties in de mond en in het spijsverteringsstelsel. Je kunt bladen, steeltjes en bloemen gebruiken. Vers, maar je kunt er ook thee van maken en dit aan het drink water toevoegen.

Tijm werkt tegen gas, helpt tegen parasieten die zich in het lijf bevinden en verminderd koorts, hoofdpijn en slijm. Het kan helpen bij leveraandoeningen en ademhalingsproblemen. Het kan ook gebruikt worden als antiseptisch middel voor de mond en keel. Je kunt de bladeren, steeltjes en bloemen gebruiken.

Valeriaan: Zorgt voor een goede bloedsomloop, kan helpen bij het behandelen van aanvallen, het kan ook gebruikt worden als een kalmeringsmiddel. Valeriaan ruikt niet lekker voor mensen, en konijnen willen het ook niet altijd snel gaan eten. Je kunt de bladeren, stelen en bloemen geven.

Wilg: dit is een prima natuurlijke pijnbestrijder en het vermindert ook koorts. Wilgentakken en speeltjes (mandjes, ballen etc) van wilgentakken kun je prima gebruiken om je konijn bezig te laten zijn. Je kunt alleen de takken van de wilg gebruiken.

Wintergreen vermindert pijn en helpt bij artritis. In de bladeren zitten stoffen die familie zijn van de stof die in paracetamol gebruikt word. Je kunt bladeren en de essentiële oliën gebruiken van deze plant.

Echinacea wil ik nog wel even bespreken, hoewel deze eigenlijk tot de tweede categorie kruiden behoort. Je kunt dit in pilvorm of druppelvorm bij iedere appotheek verkrijgen. Echinacea versterkt het immuunsysteem. Het bevordert bepaalde witte bloedcellen die een antibacteriele en antivirale werking hebben. Het stopt ook de productie van het enzym dat cellen kwetsbaar maakt voor binnengedrongen microbes en zorgt dat binnengedrongen microbes gevoelig worden voor de antilichamen. Echinacea is dus een goed middel om teechinacea gebruiken bij lichte verkoudheid (luchtwegaandoeningen) van je konijn. Als je konijn behandeld word voor kanker, dan moet je echter geen Echinacea gebruiken, dit kan namelijk een effect hebben op de behandeling! Je moet Echinacea niet voortdurend geven, het is beter om met de dierenarts een schema te bedenken als je het langdurig wil gebruiken; bijvoorbeeld 5 dagen wel, 2 dagen niet of 14 dagen wel en 7 dagen niet. De hele plant is bruikbaar, vooral de wortel. Je kunt het als verse kruiden geven, maar ook de vloeibare vorm (druppels).

Nog even ter informatie: een afkooksel is een thee gemaakt van de bladen, bloemen en/of vruchten van de plant. Om een afkooksel te maken moet je 1 kopje kokend water over een eetlepel kruiden gooien en dat voor 10 minuten laten trekken. Je kunt afkooksels en thee niet langer dan 4 dagen in de koelkast bewaren, je kunt het eventueel wel invriezen voor later gebruik.

Dosering: Let goed op de dosering, een konijn is namelijk veel kleiner dan een mens, en als je homeopathische producten gaat gebruiken die voor mensen gemaakt zijn maar ook voor dieren kunnen moet je dus een aangepaste hoeveelheid gebruiken. Een standaard regel die je hiervoor kunt pakken is ongeveer dat een konijn van 2,5 kilo 2 tot 4 druppels kan hebben per dag. Lees wel goed de gebruiksaanwijzing door en bij twijfel neem je altijd contact op met een dierenarts. Wat betreft kruidenthee mag een konijn ongeveer 100 milliliter hebben op een dag.


Homeopathie bij konijnen

(bron Groep Homeopatisch werkende Dierenartsen, GHwD )


Net als bij mensen is het mogelijk om bij dieren homeopathie als geneeswijze toe te passen. De homeopathie moet gezien worden als een aanvulling op de reguliere (= gangbare) diergeneeskunde. Het biedt dus iets extra’s. De homeopathisch werkend dierenarts heeft behalve de opleiding tot dierenarts ook een opleiding in de homeopathie gevolgd. Hierdoor is hij/zij instaat een goede reguliere diagnose te stellen. Afhankelijk van de diagnose bepaalt hij/zij wat de beste behandeling is voor uw dier regulier en/of homeopathisch.
Niet iedere klacht van uw dier is geschikt voor een homeopathische behandeling. Klachten die in het algemeen succesvol met homeopathie behandeld kunnen worden zijn: klachten van het bewegingsapparaat, huidklachten, gedragsproblemen, klachten van het maagdarmkanaal, urinewegaandoeningen en vruchtbaarheidsproblemen.
Bij hele ernstige ziekten is ook de homeopathie niet tot genezing instaat. In een aantal gevallen is het wel mogelijk om met homeopathie te ondersteunen in de laatste levensfase van het dier.Bij ernstige infecties, botbreuken en ziekten als suikerziekte is de reguliere behandeling de enige of de eerste behandelingsmogelijkheid.


Bloemen essenties


Vooral de Bach Bloesem Essenties worden tegenwoordig steeds meer gebruikt bij dieren. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt om stress tegen te gaan, of om een dier dat ernstige trauma’s op heeft gelopen door mishandeling of verwaarlozing te helpen. Bloemen essenties gaan er van uit dat veel psychische problemen ontstaan door emoties. Voor konijnen wordt er meestal een dosering van twee tot vier druppels in het drinkwater aangehouden. Rescue remedie word tegenwoordig vaak gebruikt voor konijnen met stress. Voor verdere middelen en of en hoe de uitwerking ervan is op konijnen kunt u het best contact opnemen met een specialist.


Reiki


Dieren kun je heel goed behandelen met Reiki. Het hoeft niet noodzakelijk voor een klacht te zijn die het konijn heeft, maar het kan ook gewoon voor de ontspanning.


Massage


Massage kan ontspannend werken voor konijnen, het kan zorgen dat de pijn verlicht word en dat de bloedsomloop gestimuleerd word. Massage bij konijnen word vooral toegepast om pijn te verlichten als een konijn  last heeft van gas, maar het kan ook gebruikt worden bij konijnen die evenwichtsziekte hebben, om de spieren te stimuleren. Je kunt ook leren om zelf je konijn te masseren.


Communiceren met dieren


Als je konijn zich niet lekker voelt zou je o zo graag willen dat hij kon praten. Voor mensen met konijnen waar maar geen oorzaak van een ziekte gevonden kan worden, kan het een uitkomst zijn om iemand op te zoeken die met dieren kan communiceren. Omdat communiceren met dieren van nature telepathisch is, is het niet altijd nodig dat je met je konijn op bezoek gaat. Soms voldoet een foto of een telefoongesprek met de eigenaar.

Voor het schrijven van dit artikel heb ik voornamelijk gebruik gemaakt van het boek Rabbit Health in the 21st Century van Kathy Smith.

Geplaatst in Konijnen medische informatie Door