Ga naar inhoud

Hulp nodig chinchilla kooi!


Pandamaud

Aanbevolen berichten

Hoi hoi!

 

Ik heb een nieuwe kooi gekocht. Ik had al een grote kooi voor mijn chinchillas, maar ik merkte dat die toch net niet groot genoeg was. Nu heb ik een katten volière gekocht van Maxxpet die ik helemaal ga inrichten, en ik loop tegen een paar dingen aan.

 

Vraag 1: bij de kooi zit ook een houten hok die ik wil gaan gebruiken. Alleen helaas is deze grijs geverfd, en aangezien ik niet weet of dit dier vriendelijk is, moet ik hier iets op verzinnen. Mijn vraag is: als ik aluminium latjes op alle hoeken en randen zet van het hok, is het dan veilig genoeg? Kan de chinchilla alsnog aan de platte kanten knauwen zeg maar? En wat zijn mijn andere opties, aangezien ik opschuren ook niet helemaal vertrouw, omdat ik niet precies weet wat voor hout het is?

 

Vraag 2: ik wil zelf plankjes en plateaus gaan maken van hout. Welk hout is veilig voor chinchillas om te gebruiken? Kan ik hier vurenhouten planken voor gebruiken, of beuken planken?

 

Hier twee fotos, een van de kooi die ik al had, en een van de kooi die ik nu heb opgezet en ga inrichten:

 

https://ibb.co/kDwHrc3

https://ibb.co/cTVSBrT

 

Ik kijk uit naar jullie advies!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klein beetje backstory voor degene die het leuk vinden: ik heb 2 chinchillas, Rollo is 9 en Suki is 2. Rollo is geboren met een nekwerveltje wat niet helemaal goed is, dus zij kan niet hoog springen omdat ze niet echt omhoog kan kijken. Suki is jong en springt heel wat af.

 

Ik heb altijd moeite gehad met fatsoenlijke kooien vinden. Ik kreeg nooit (voor niet te duur) groot genoeg kooien gevonden. Daarom ben ik op een honden kennel kooi uitgekomen. Hier hebben ze 2 jaar plezier in gehad, maar ik merk aan Suki dat zij toch ruimte tekort komt, en dan vooral om te kunnen springen. Daarom heb ik nu de katten volière aangeschaft. Deze is iets van 185 cm hoog. Ik ga deze wel inrichten met genoeg planken en platforms, zodat mocht Rollo vallen omdat ze niet heel stabiel op haar pootjes staat, dat ze nooit van hoog kan vallen. Maar zo kan ik ook hogere plankjes plaatsen, zodat Suki alsnog haar energie kwijt kan.

 

Ohja, nog 1 vraag: chinchillas kunnen toch niet zomaar door gaas heen knagen, toch? Toch...?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb geen verstand van chinchilla's maar wilgenhout is in ieder geval veilig en ook takken van fruitbomen. Van wilgenhout zijn er wel een aantal sloopvarianten te koop want bij konijnen wordt het veel gebruikt. Het zou mooi zijn dat je dikke boomstronken van wilgenboom kunt scoren en daar dan plateaus van kunt afzagen. Ze knagen heel veel dus bied ze veel knaag mogelijkheden aan. Berk en els zijn ook redelijk veilig maar Voorkeur gaat uit naar Wilg en is ook het makkelijkst te verkrijgen. In het voorjaar wordt er veel wilg gesnoeid. Je kunt bij de gemeente vragen of je dan wilgentakken en eventueel boomstronken kunt halen. Ik weet niet waar je woont maar je zou me een privé berichtje kunnen sturen en wie weet woon je in de buurt, oké kans is heel klein maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Wij hebben namelijk heel veel wilgenbomen op ons erf staan.

Ik heb gelezen dat het juist goed is dat het hout wat je niet als sloophout gebruikt waterafstotend is en dus geverfd. En je kunt inderdaad hoekprofielen aanbrengen. Ook dat gebeurd veelvuldig in konijnenverblijven.  

 

Ze kunnen wel gaas kapot knagen dus zorg voor dik gaas. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat fijn voor je chinchilla's dat ze een wat groter hok gaan krijgen! Ik zou kijken of je de bodemoppervlakte nog iets zou kunnen uitbreiden, die vind ik zelf nog wat klein. Die hoogte is wel echt lekker voor ze. Ik denk een beetje aan Rollo, aangezien je schrijft dat die niet echt de hoogte ingaat.

 

Voor de kooi lijken aluminium hoek- en eventueel u-profieltjes me voldoende.

 

In dit artikel staat welke houtsoorten veilig zijn voor konijnen, ik vermoed dat dit voor chinchilla's niet anders zal zijn ⬇️

 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/knaaghout-voor-konijnen

 

Welke maaswijdte en gaasdikte je voor chinchilla's nodig hebt, kan ik niet goed vinden. Wel dat bij een kleinere maaswijdte dan 6mm de chinchillatanden er niet meer tussen passen, maar de maaswijdte van het gaas in je kooi lijkt me groter. In dit artikel staat wat info over gaas waar je misschien iets aan hebt ⬇️

 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/marters-vossen-weren-uit-konijnenhok

 

Ik zou denk ik niet direct het gaas gaan vervangen, maar even afwachten of er geknaagd wordt en dan zo nodig nog e.e.a aanpassen. Gaas knaagt natuurlijk niet echt lekker.

 

Voor het geval er aan de onderkant van je kooi bodembedekking door het gaas heen komt, zou je daar eventueel een randje plexiglas kunnen maken.

  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

19 minuten geleden, Lollie zei:

.

Voor de kooi lijken aluminium hoek- en eventueel u-profieltjes me voldoende.

 

Bedankt voor je reactie!! Ik zal eens door die berichten heen scrollen die jij hebt getagd, denk dat ik daar veel nuttige info uit kan halen!

 

denk je dat die aluminium profieltjes genoeg zullen zijn voor het geverfde hok? Als ik dat op de randen zal doen, dat ze dan niet aan het "platte" deel van het hout nog zullen gaan knagen?

 

het oppervlak is hetzelfde als wat ik nu heb, maar ik ga voor Rollo ook zeker een hele route uit stippelen om te klimmen! Alleen heb ik daar wat meer plankjes voor nodig en wat meer architectuur om te zorgen dat er genoeg platformen zijn zodat ze niet naar beneden valt 😂. Alleen heb ik nu ook de ruimte om voor Suki plankjes ook hoog te hangen zodat zij met grote sprongen los kan gaan. En moet ik ook weer zorgen dat Rollo geen toegang heeft tot die hoge plankjes. Het wordt nog een knutselkarwei en ik heb het een beetje onderschat 🤣

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .