Spring naar bijdragen

Aangekoekte ontlasting


Recommended Posts

Een van mijn konijnen heeft last van aangekoekte ontlasting. Het lijkt plas te zijn dat nu vervilt is in zijn vachtje. Hoe krijg ik dit goed weg? Het zit vrij strak op zijn vel dus ik durf niet (al) te knippen. Zou iets van zijn gatje weken in een badje kunnen helpen? En hoe gaat dat in zijn werk? Is het nog aan te raden om iets van babyshampoo te gebruiken?

 

Mocht je denken, waarom zie je dat nu pas. Hij is niet zo'n makkelijk konijn dus ik pak hem zo min mogelijk. Vandaag hupste hij rond en dacht ik hmm lijkt wel of zijn gat niet schoon is..

 

Hopelijk hebben jullie advies!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hoi,

 

Ik zou eerst met je konijn naar de dierenarts gaan als het zo'n vieze bibs heeft. Een konijn hoort een schoon kontje te hebben, aangekoekte ontlasting is niet goed en zeker niet als het vervilt is. Slechte ontlasting kan een symptoom van heel vervelende kwaaltjes zijn, zoals coccidiose, wormbesmetting, iets verkeerds gegeten etc. Echt even laten checken dus. Als het echt heel erg is zou je zijn onderkant voorzichtig schoon kunnen maken, liefst gewoon met een washandje met water. Zeep is over het algemeen niet goed, er zijn en paar shampoos die evt zouden kunnen, maar dat weten andere forumleden beter dan ik. Let op dat een konijn niet graag in bad gaat en dan volledig in paniek kan raken. Beter dus niet laten weken in een badje maar alleen met een washandje (of speciale babydoekjes, maar ik weet niet welke je dan veilig kan gebruiken). Knippen zou ik niet zomaar doen, je kan inderdaad zo in de huid knippen! 

 

Echt even naar de dierenarts met je beestje dus! Eet en drinkt het wel goed? Hoe is het gedrag? Is het afgevallen?

  • Mee eens! 3
Link naar bericht
Deel via andere websites

Zoals Jamesthebunnybutler aangeeft is het echt heel erg belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Dit hoort niet, ook niet voor een keer.

Het kan door medische problemen komen; van wormen tot EC, van overgewicht, gebitsproblemen en problemen aan de urinewegen tot gewrichtsproblemen. Maar ook door voedingsfoutjes. Het is echt wel belangrijk om uit te vinden wat de oorzaak is, een dierenartsbezoek is dus zeker noodzakelijk. Anders kun je het nu wel poetsen, maar dan zit je over een paar dagen weer met hetzelfde probleem. 

 

Wat betreft het schoonmaken, een konijn in bad doen is niet aan te raden door de extreme hoeveelheid stress die het geeft. Je zou de billen kunnen wassen, als je geen andere optie hebt. Ik zou niet met babyshampoo aan de slag gaan, de meeste zijn erg slecht voor de konijnenhuid en geurtjes gebruiken als je een konijn wast zijn ook echt niet aan te raden. Als het moet, gebruik dan een speciale konijnenshampoo, maar liever alleen lauwwarm water. Maar liever dus niet wassen. Omdat het de huid extra kwetsbaar maakt, het maakt de konijnen gevoelig voor extra problemen omdat de vacht te nat is, ook de ondervacht die niet nat hoort te worden en om de hoeveelheid stress die het geeft. 

 

Maar billendoekjes zijn vaak ook voldoende, als het lukt kun je gewoon het konijn op vier pootjes laten staan. Het is wel handig om iemand om hulp te vragen die het konijn hanteert, zodat jij je handen vrij hebt om de bips te poetsen. 

Let wel op dat niet alle billendoekjes geschikt zijn voor konijnen door de geur die er aan zit en de ingrediënten die ze hebben. Ik gebruik zelf de natys doekjes, die zijn oa bij etos en jumbo te koop, deze: https://www.etos.nl/producten/eco-sensitive-wipes-unscented-120110431.html

 

Maar @Dollie heeft een konijnenopvang en is expert in billendoekjes voor konijnen 😉 Die kan de opties vast wel aanvullen. 

 

 

 

 

Link naar bericht
Deel via andere websites

Bedankt voor de tips! Ik ga inderdaad maar een dierenarts contacteren. In dit geval maar even een die gespecialiseerd is in konijnen.

 

Ik heb hem nu zo'n 2.5e maand en hij was geen groente gewend. Dat heb ik opgebouwd en heeft hem gelukkig geen plakpoep opgeleverd. Wat hij heeft zitten is echt urine. Hij is helaas te dik (was hij al toen ik hem kreeg) dus dat zal hem niet meehelpen. Brokjes zijn dezelfde als die hij al kreeg. Hooi eten en waterdrinken doet hij goed. 

 

Hij is heel waaks op zijn hok en valt echt aan. Grommend en wel. Dit deed hij ook bij zijn vorige baasje. Ik begin me nu af te vragen of hij niet gewoon ongemak uit. Dat is het lastige aan hem zo kort hebben en dat dit gedrag al vanaf het begin is.. ik zie in dit geval geen gedragsverandering. Ik moet zeggen dat ik wat angstig ben om hem te hanteren. Je kan hem opzich goed pakken en hanteren maar ik weet ook dat hij behoorlijk hard kan bijten (geen hapje maar echt vasthouden). Dat zou ik een helper niet aan willen doen.. toch maar de dierenarts om hulp vragen.

bewerkt door Avalon
Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Evee locked this topic
Gast
Deze discussie is nu afgesloten voor verdere antwoorden.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .