Ga naar inhoud

verwijderen Wam


Marja1955

Aanbevolen berichten

Mijn konijn Bloem, is in het bezit van een zeer grote Wam. Door die wam kan ze haart bdk niet opeten en dat blijft dan weer aan haar achterwerkje plakken. Ze kan zichzelf niet schoonhouden dus doen wij het voor haar. Het is alleen niet haalbaar om dat jaren te blijven doen.


 


Bloem hebben we sinds ongeveer een maand samen met haar maatje Bibber, die we nu grijzie noemen. Hij is al 8 jaar en Bloem ongeveer 5. We hebben haar gekregen via mensen die geen tijd meer voor hun hadden. Nou wij hebben wel tijd. Gelijk merkte we dat ze een probleem had. We dachten dat het stress was, van het nieuwe huis maar het probleem plakpoep bleef. Elke dag maak ik haar schoon en na het schoonmaken gaat ze gewoon verder met veel gezonde keutels.


 


Gisteren bij de DA geweest en het probleem zit hem in de grote wam. Ze kan hem niet goed opzij leggen en kan zich dan ook niet goed schoonhouden. Ze komt doordat ze de bdk niet op kan eten veel vitaminen tekort. Ze zijn ook niet gewend aan groenvoer dus langzaam opbouwen.


 


Het dringende advies van de DA was verwijderen van de Wam via een operatie. Ik moest daar even over nadenken maar ben toch tot de conclusie gekomen de gok aan te gaan. De DA is bezig met andere collega's om te kijken hoe het moet, wat de risicos zijn , buiten de narcose. Zo als het nu gaat kan het ook niet langer. De DA kon me nu nog niet uitleggen wat en hoe de operatie gaat.


 


Heeft iemand van jullie ervaring met het verwijderen van de Wam? Kan iemand me bijpraten?


 


marja


Link naar reactie
Delen op andere sites

hoi, nee ze heeft geen overgewicht 2,7 kilo voor een behoorlijk groot konijntje (middenslag) perfect volgens de DA. Ze krijgt per dag (met zij tweeen) 40 gram biks en veel hooi. Ze eten nog geen groenten, zijn ze nog niet helemaal aangewend. Ik ben begonnen met en postzegel groot stukje witlof.


 


Mocht ze ooit overgewicht hebben gehad was dat ver voor dat ze bij ons kwem. ik heb haar en haar maatje pas een maand.


 


Volgens mij is de wam geheel leeg, zonder vet dus. Gewoon vel wat vreselijk in de weg zit. Ook volgens de DA


Link naar reactie
Delen op andere sites

De grote wam hoeft geen reden te zijn om de bdk niet op te eten.Onze ram poept hem namelijk altijd eerst uit ,loopt weg,draait zich om en eet hem dan pas op.Ik zou een dergelijke ingreep echt nooit van mijn leven laten doen.Als plakpoep een probleem is dan gewoon nooit geen groente geven en een goed merk biks zoals Science Selective dat veel vezels bevat.Ik geef mijn konijnen nooit groente want dat geeft hier ook plakpoep wij geven als extraatjes wel gedroogde groentes en kruiden die we hier in de webshop kopen.Maar ook dat geef ik met mate.Het hoofd menu bij "plakpoepers"moet echt hoofdzakelijk uit goed hooi bestaan.Je zegt dat ze geen groente gewend zijn en ze zijn 5 en 8 jaar oud,dan zie ik er eigenlijk niet persee de noodzaak om ze er nu aan te laten wennen.Ik snap wel dat je ze graag wilt verwennen,maar ik zou het zelf achterwege laten en dan nog maar eens een maandje aankijken.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind dit een beetje vreemd.. vooral om dit op 8 jarige leeftijd nog te gaan doen.

Ik zou mijn konijn de ellende besparen en 'm lekker in rust van z'n oude dag laten genieten.
Mijn konijnen poepen ze ook vaak uit en eten ze dan pas op.. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als een te grote wam problemen geeft, waarom dan niet die oorzaak aanpakken?


Ik neem aan dat de dierenarts in het echt beter kan beoordelen of die wam het probleem is, dan dat wij hier zouden kunnen zonder ook maar 1 foto gezien te hebben... 


 


BD-keutels die niet worden opgegeten maar in de vacht kleven, is wat anders dan dat ze op de grond vallen en later opgegeten kunnen worden.


Als ze in de vacht kleven en het wordt niet elke keer op tijd weg gehaald, dan vinden vliegen dat een fijn plekje om de eitjes in te leggen, met alle gevolgen van dien.


 


Heb je een foto van Bloem met haar wam?


  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie reactie,


 


Ze krijgen in de ochtend 20 gram Kasper Sport biks, geadviseerd door bepaalde fokkers. Heel veel hooi van diverse smaken. In de avond krijgen ze 25 gram Kasper biks gemengd, omdat ik aan het overstappen ben, met SS.  Ze is niet te dik. Ze is ongeveer 5 jaar en weeg 2,7 kilo. Ze krijgt echt niet te veel te eten. Ben wel begonnen met postzegel grote stukjes lof te geven.


 


Voor en na het niet opeten van de bdk heeft ze weer heel gewone ontlasting. Prachtige keutels. Helaas moet ze dus elke dag gewassen worden. Erg bezwaarlijk voor haar denk ik. Voor mij maar 5 minuten werk. Maar omdat ze zich niet kan wassen is ze niet erg fris aan de achterkant.


 


Wat doe ik dan nog fout. Advies is altijd welkom.


 


Helaas heb ik geen foto van Bloem en haar wam. Ben niet erg jong meer dus snap niet zo erg veel van smarthphones. sorry. Neem van me aan dat het advies om de Wam te verwijderen van de DA afkomt. Had ik echt niet zelf bedacht.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kasper is voor fokdieren bestemd en niet voor oudere huiskonijnen.Kasper bevat 16,5% eiwit,en SS Mature 12%.Groente helemaal weglaten en alleen hooi,hooi en nog eens hooi.Zolang dit probleeem speelt zou ik niet beginnen met aan groentes te laten wennen.Meer advies heb ik niet voor je.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens mij ligt dit niet aan de voeding maar aan de bdk die in de vacht blijven plakken. Waarom er dan iets aan de voeding moet veranderen snap ik niet? Bdk zijn normaal.

Je kunt het misschien proberen, kijken hoe ze het doet op minder biks voor nu en overgaan op SS, wat je al doet. Werkt dat niet zou ik inderdaad eens kijken voor die operatie. Dat een operatie niet vaak gedaan is of niet veel voorkomend is wil niet zeggen dat het onmogelijk is.

Is de vacht daar misschien wat langer? Kun je dat niet wat korter knippen anders?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ook nog nooit gehoord of gelezen over het verwijderen van de wam. Misschien langs een andere DA gaan om te kijken wat die adviseren. Het zou best kunnen dat zo'n operatie gedaan kan worden, maar misschien is het fijn om vanuit verschillende perspectieven te horen wat het beste is voor je konijn. Het is dan namelijk wel een operatie en ik zou zelf persoonlijk eerst kijken bij andere (konijnkundige) dierenartsen om te voorkomen dat het een operatie zou worden. 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar MiCheLle, wat heeft voeding hier mee te maken? Marja geeft aan dat de gewone keutels echt keurig zijn, dus dan lijkt me niet dat er iets mis is met de spijsvertering.


Het gaat echt om de BDK's, waar Bloem niet bij kan. (Als het echt in de vacht blijft plakken - wat nog wel eens gebeurt met bdks =  dan is het daarna ook niet mogelijk om ze vanaf de grond op te eten zoals sommige konijnen wel doen. Lagen ze gewoon op de grond en keek Bloem er niet naar om, dan zou je wel kunnen bekijken of Bloem misschien  teveel ander lekker eten krijgt waardoor ze haar neus ophaalt voor de bdks.)


 


Ik heb zelf niet eerder van het verwijderen van een wam (of nouja, in dit geval dan overtollig vel) gehoord. Maar als de DA alles goed uitzoekt en er zelf ook vertrouwen in heeft dat dit een goede oplossing is; waarom niet? Een gebrek aan vitamines, elke dag gewassen moeten worden en een vegrote kans op myasis is ook verre van prettig.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hm, ik snap wat je bedoelt. Ik vind het alleen geen schrikbarende hoeveelheden biks die Bloem krijgt. (Ik ga er even vanuit dat die 45 gram biks op een dag  voor twee konijnen samen is.)
Maar het zou kunnen; Marja, heb je wel eens enkele dagen geen biks gegeven? En zoja, werden de bdk's toen wel opgegeten?

En hoe zit het verder met de vacht bij haar kontje; is het alleen vies van de bdk's, of zit er ook ander vuil in wat er op wijst dat ze er echt niet zelf bij kan? :)

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, maar als het konijn te veel voer krijgt, zeg maar zonder dik te worden, dan heeft ze helemaal geen behoefte meer aan haar bdk. Dan kunnen de gewone keutels wel normaal zijn, maar dan heeft het konijn gewoon geen behoefte aan de bdk.

Dit bedoel ik dus.En dan het mengen van verschillende biks èn laten wennen aan groente die ze niet kent,vind ik dat je eerst eens serieus de voeding onder de loep moet nemen.De basis is altijd goed hooi,dan een geschikte biks.Sportbiks met veel eiwit is niet geschikt voor een ouder huiskonijn.Groente hoe weinig dan ook kan al voor verstoring van de darmen zorgen.Als dit om mijn konijn zou gaan dan zou ik terug gaan naar de basis en dat is dus hooi en een minimum aan SS Mature en verder even helemaal niks en pas over een maand als alles goed zou gaan dan eens kijken of ik er groente aan toe zou gaan voegen.Meer kan ik er niet van zeggen zonder erg drammerig over te komen.;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heeft het geen andere reden?

Flip hier kan zichzelf, zonder medicatie, ook niet goed schoonhouden ivm zijn artrose. En als ik zo eens terugdenk, hij kon zijn bdk ook niet opeten. Soms zaten die ook zijn vacht maar vaker vond ik ze gewoon. En nee, dit lag zeker niet aan zijn voeding.

Je kunt het proberen, minimaal biks en alleen hooi. Maar erg veel biks is het niet en eerder kregen ze ook geen groen dus ik betwijfel het. Hoe lang ben je nu aan het mengen ts? Misschien kun je gewoon een weekje 50/50 doen en na die week alleen SS. En dan 40 gram voor 2 bijv? Dan weet je het sneller en heeft ze ook die stress niet meer van het schoonmaken.

Overigens, basis is hooi - groen - biks.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik ergens bdk vind geef ik alleen water en hooi en vaak is het dan snel over. Daarna weer rustig opbouwen. Op die manier kun je voedingsproblemen het makkelijkst uitsluiten. Als het dan niet over gaat zou je nog een pijnstiller kunnen proberen om dingen als artrose uit te sluiten. Als niks werkt zou ik de operatie zeker overwegen.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zit me te vervelen vanwege de regen en ik lees dus ook 2 topics van je op het konijnenforum en daar zeg je op 13/6 dat ze hun bdk prima opeten en op 19/6 zeg je dat ze niet tegen groente kunnen(niet zo gek als je een struik witlof voert) en dat ze al 2 weken terugkerende plakpoep heeft.Ga aub terug naar de basis want je helpt ze zo echt overstuur,dit heeft niks met een dikke wam te maken maar met een baasje die het allemaal te goed wil doen.Doneer die 15 kilo kasper die je nog hebt aan een opvang en voer enkel nog SS en hooi.Ik durf er bijna om te wedden dat het direct beter zal gaan.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zit me te vervelen vanwege de regen en ik lees dus ook 2 topics van je op het konijnenforum en daar zeg je op 13/6 dat ze hun bdk prima opeten en op 19/6 zeg je dat ze niet tegen groente kunnen(niet zo gek als je een struik witlof voert) en dat ze al 2 weken terugkerende plakpoep heeft.Ga aub terug naar de basis want je helpt ze zo echt overstuur,dit heeft niks met een dikke wam te maken maar met een baasje die het allemaal te goed wil doen.Doneer die 15 kilo kasper die je nog hebt aan een opvang en voer enkel nog SS en hooi.Ik durf er bijna om te wedden dat het direct beter zal gaan.

Dan heb je het toch niet goed gelezen, want ze schrijft daar dat ze met een stukje witlof begonnen is ter grootte van een postzegel en dat langzaamaan heeft opgebouwd.

Ik sluit me helemaal aan bij Sanne.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je zou kunnen proberen om ze een poosje 's avonds geen brokjes te geven en alleen 's morgens.

Daarnaast, als je overstapt van Kasper naar Supreme, hoef je niet echt te mengen hoor ;)

Supreme bevat veel vezels, dus ze zullen daar niet snel op gaan reageren.

En wbt Kasper, je hebt sportbiks en hobbybiks.

Met de hobbybiks is helemaal niets mis!

Is gewoon onderhoudt voer en kan ieder konijn prima eten.

De sportbiks zou ik aan een gewoon huis tuin en keuken konijn niet zo snel geven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .