Ga naar inhoud

Appelazijn: Wat doet het precies?


Gast

Aanbevolen berichten

Een poos geleden hoorde ik iets over het gebruik van appelazijn bij konijnen, een paar druppeltjes door het water.


Schijnt goed te zijn voor de maag e.d.


 


Als ik google kom ik vooral uit op dikkebuikenziekte. Vraag me dus af waar het nu eigenlijk goed voor is bij gezonde konijnen (extra weerstand?) en wat het doet. Zuurtegraad stabiliseren?


 


Wie gebruikt het hier?


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, weet ik. Maar daarom stel ik ook mijn vraag ;)


 


Omdat ik niet snap waarom het gebruikt zou moeten worden bij gezonde konijnen. Maar kruiden hoeven ook niet persé, al is het wel goed voor je dier. Dat bedoel ik te zeggen


Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, maar als je over wel of niet onderbouwde dingen moet gaan praten, is straks niets echt onderbouwd. Over de wilg bijv., word gezegd dat deze aspirine aanmaakt. Je ziet soms ook echt dieren er echt behoefte naar hebben (laatst, zag ik op facebook, een paard die dus pijn had, was onderzocht, die een wilgenboom kaal aan het eten was terwijl ie gras en hooi had) , dus lijkt mij die helende werking ook echt wel te hebben.


 


Ik denk, gezien ik het alleen vind bij dikkebuikenziekte (en gas, diarree, coccidiose), dat het inderdaad alleen als middel kan worden gegeven om deze ziektes/aandoeningen iets tegen te gaan.


 


Ik las bij mensen dat het helpt om af te vallen, je stoelgang verbetert, je spijsvertering word beter, dus ik vroeg me af of het bij konijnen ook zo werkte. 


 


Mensen nemen het preventief, dus misschien dat het bij dieren ook zo gaat. Al denk ik dat als er niets mis is met je konijn en deze gewoon gezond is, deze geen extra middelen nodig heeft om de maag/darmen te stabiliseren. Misschien brengt het 't alleen maar overhoop.


 


Maar misschien wel handig voor konijnen die snel last hebben van gas. Als preventief iets.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedoelde met heling ook meer, uhm, dat ze een bepaalde werking hebben die wat anders is als hooi geven of gras. (dat is voor de vezels, is ook essentieel, maar kruide net wat anders)


 


Moeilijk uit te leggen zeg :P


Link naar reactie
Delen op andere sites

Er zijn zat planten met medicinale werking, dat is ook gewoon wetenschappelijk onderbouwd.

Maar als je het hebt over bijvoorbeeld peterselie of zo dan is de werking echt minimaal, dat kun je niet echt als helend zien.

 

Absoluut waar, maar vergeet dan niet dat je met een paar takjes in de week er echt niet komt qua hoeveelheid werkzame stoffen. En bovendien hangt een boel van de sterkte ook nog af van de plant zelf (welk deel van de plant is het precies, wat voor voedingsbodem had die plant, volle zon of ergens in de schaduw, etc). Vandaar ook natuurlijk dat men werkzame stoffen is gaan synthetiseren, want dat maakt het veel makkelijker om het te doseren en reguleren.

 

Daarbij... planten met medicinale werking zijn niet per defintie altijd aan te raden. Sint Janskruid is een hele bekende bijvoorbeeld, maar die heeft een sterke wisselwerking met anticonceptiemiddelen. Voor konijnen niet relevant, maar even ter voorbeeld. Ook andere planten kunnen invloeden hebben op de hormoonhuishouding en een aantal kunnen zelfs zodanig krampopwekkend zijn dat ze miskramen/abortus kunnen veroorzaken.

 

De hoeveelheid en de soort kruiden die de meeste nijnen hier krijgen zijn dusdanig dat het 'medicinale' wel mee zal vallen. Mensen die echt grote hoeveelheden van een bepaalde soort willen (gaan) geven raad ik wel aan om even in te lezen (op niet kwakzalf-websites) wat precies de werkzame stoffen zijn en vooral ook wat de bijwerkingen kunnen zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, vind ik ook. Er is niet voor niets zoveel medicatie die dezelfde werking heeft als bepaalde kruiden; de werkzame stof in de kruiden is hoger in  medicatie.


 


Ik vraag me trouwens, na het stukje van jou, asti, in hoeverre de kruiden in de webshop, "gevaarlijk" kunnen zijn.


 


Mijn voedsters (halfwild, waarschijnlijk al bekend) eten namelijk geen groente uit de winkel, of hoe ik het even noem, tamme groente. Dit begraven ze liever.


Ik vroeg me dus af of het heel erg zou zijn als ik ze in de winter op kruiden, biks en hooi zet. Ook hooi eten ze niet graag, maar dan kunnen de kruiden dat aanvullen voor de vezels.


 


In de winter (behalve afgelopen winter, was nog best warm) is er buiten weinig te vinden als enkel wat gras. Of zou dat ook voldoende zijn?


 


Ik heb het dan over kruiden zoals deze:


 


Luzernemix (luzerne, snijhaver, alexandrijnse klaver)


Bladmix (berkenblad, brandnetelblad, weegbree)


Kruidenmix (paardenbloem, luzerne, aardbei)


Grasmix (gedroogd gras, groene haver, melasse)


 


Uit de BB webshop. Vraag me overigens af wat de melasse doet. Dit is volgens mij hartstikke zoet, en word op stage vaak gewaarschuwd dat de paarden van het hooi met melasse niet veel mogen hebben, omdat dit zwaar op de maag valt. is dit bij konijnen ook zo?


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb me niet in die specifieke kruiden verdiept, dus durf daar niets over te zeggen. Bovendien als je online zoekt dan vind je over het algemeen de werking van bestanddelen op mensen en dat is natuurlijk niet altijd hetzelfde als bij mensen.

 

Mijn punt was overigens niet dat "de werkzame stof in de kruiden is hoger in  medicatie.". In kruiden is het lastiger te doseren omdat je niet exact weet hoeveel er in de specifieke plant zit die je in je hand hebt (wel ongeveer, maar niet exact) en je over het algemeen juist véél moet binnenkrijgen wil het een beetje effect hebben (tenzij het zwaar giftig spul is natuurlijk). Als je je konijn twee keer per week een takje tijm ofzo geeft geloof ik er niks van dat dit ineens een heilzame werking zou hebben (ik noem maar even een willekeurig kruidje).

 

Natuurlijk is het wél zo dat een afwisselende voeding beter is dan altijd hetzelfde. Je kan dus beter afwisselen dan iedere dag komkommer als groente en verder nooit iets. In principe zou er in biks genoeg moeten zitten aan voedingsstoffen en zorgt hooi voor de vezels, dus zelfs al geef je ze niks anders dan (goede) biks en hooi dan lopen ze echt niet ineens fors gevaar. Lekker vinden ze het natuurlijk wel, als je afwisselt en ook kruiden, groente, wilg etcetera geeft!
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

ja, ben alleen bang dat het problemen geeft als ik weer op ga bouwen. (ram heeft snel plakpoep) En aangezien ik de kruiden niet gebruik om hun werking, ook om de redenen die jij noemt, dacht ik dat het niet veel kwaad kon. Ik lees echter vaak over één of twee eetlepels, dus als je meer gaat geven op een dag (ik geef nu voor 3 konijnen ook meer als 1 a 2 eetlepels per dag per konijn) Maar heb er nooit bij stil gestaan dat dit misschien kwaad kon. Ze eten alleen niet volop hooi dus dat wil ik graag aanvullen. In de winter dan, zomers krijgen ze niets tekort


Link naar reactie
Delen op andere sites

Hij kreeg plakpoep van kruiden? Of van groente? In groenten zit soms veel vocht (witlof, tomaat en komkommer bijvoorbeeld), ik kan me voorstellen dat hij daar last van kreeg... maar ook van relatief droge kruiden?


 


Gewoon met heeeele kleine beetjes beginnen anders, gewoon als snoepje. Eén blaadje basilicum, een half takje tijm... en dan goed letten op de keutels inderdaad. Of had hij daar voorheen dan ook meteen al last van?


Link naar reactie
Delen op andere sites

Hij kreeg plakpoep van z'n voer (gemengd voer). Dat is te begrijpen, maar ik merkte ook (hij heeft een tijdlang binnen gezeten) dat hij van alle soorten groente snel plakpoep kreeg. van de kruiden op het moment niet, en er zijn twee soorten voer waarvan ik weet dat hij ertegen kan. (HFST en cuni complete) Groenten zoals spruiten, koolsoorten (wat wel gegeven mag worden, maar met mate, is voor mij bekend) liet hij staan. (of de spruiten rolde hij liever onder de keukenkastjes)


 


Instinct? Omdat hij weet/aanvoelt er niet tegen te kunnen?


Misschien ver gedacht, maar mijn vorige konijnen aten letterlijk alles (gezonde dingen uiteraard, niet giftig) zonder er last van te krijgen. Heb eigenlijk nooit gedaan aan opbouwen.


 


De kruiden die ik nu heb (alle kruiden uit de webshop tijd geleden besteld in 100 gram varianten), de huidige biks (HFST), hooi en groenvoer (gras, kamille, fruitboom) reageert hij prima op.


 


waar het vandaan komt, weet ik dus eigenlijk niet. Natuurlijk het gemengde voer, maar hij reageert instinctief op bijv koolsoorten. Oh, en fruit, dat wil hij ook niet hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

 

 

 

 

Uit de BB webshop. Vraag me overigens af wat de melasse doet. Dit is volgens mij hartstikke zoet, en word op stage vaak gewaarschuwd dat de paarden van het hooi met melasse niet veel mogen hebben, omdat dit zwaar op de maag valt. is dit bij konijnen ook zo?

Onze konijnen zijn gek op verse melasse (citroenmelasse bedoel je toch?), twee van onze voedsters kregen het na hun castratie en zijn daarna heel goed gaan eten. Of het daardoor komt weet je natuurlijk niet, maar het was voor ons wel goed teken. Mijn ervaring is dus juist andersom: ze kregen er eetlust door. Ook nu krijgen ze het regelmatig, onze buren hebben het in de tuin, ze vinden het heerlijk en ik merk niks geks aan ze.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geeft niet! kan gebeuren. Citroenmelisse ga ik uit de tuin van m'n schoonouders jatten, haha


 


Maar omdat melasse dus zo zoet is, en suikers slecht zijn voor konijnen, vraag ik me dat af.


 


Misschien verstandig om een apart topic te openen over deze wending, aangezien dit voor de appelazijn bedoeld is 


Link naar reactie
Delen op andere sites

het klinkt alsof hij alles vermijd waar ze wel eens gassig van kunnen worden en wat veel suiker heeft. Ik zou gewoon lekker wat 'droge' extraatjes proberen, dus niet meteen een halve komkommer maar misschien de (gewassen) schil van een komkommer, wat kruiden, dat soort dingen.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, klopt. En waar veel vocht in zit ook. Als ik eens naga wat hij eigenlijk laat staan, zijn dat alle soorten fruit (aardbei, appel) alleen van peer wil hij een klein blokje nemen. Ijsbergsla, komkommer, wortel, heeft hij liever ook niet. Bladsla, andijvie en boerenkool (Ook kool?) eet hij wel. De boerenkool iets minder maar wel meer dan bijv de bloemkoolbladeren of de spruiten.


 


gek eigenlijk, dat instinct. Ik geloof na dit (en het voorval van mijn vorige groep, iemand uit t gezin had prei bij de konijnen gegooid om te pesten, ze hebben het niet aangeraakt!) dat tamme konijnen dat instinct echt nog wel hebben.


 


Op droog voedsel, zoals de gedroogde kruiden, en het groenvoer uit de natuur, reageert hij wel goed. Biks is hij ook selectief in. Er zijn dagen dat hij het niet aanraakt, dus ook echt totaal geen biks eet, en op andere dagen eet hij het weer wel.


 


Hooi is hij gek op, maar (hebben alle konijnen denk ik) als er groenvoer en dan vooral gras te vinden is, eet hij dat liever.


 


De gedroogde bloemsoorten zoals rozenblaadjes en goudsbloemen heeft hij ook liever niet.


 


 


Wat een analyse zeg.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Appelazijn doet bij mensen ook niet wat wordt beweerd hoor ;) Ja, het werkt, maar niet in de doseringen in de fles of de capsules.

Ik heb 1 van mijn zebravinkjes wel preventief op druppels appelazijn gehad. Op aanraden van de da. Ze had regelmatig last van diarree, door een darmbacterie. Ze kreeg daar ook Enrofloxoral voor, maar constant ab is ook niet alles. Zo kon ik haar 'goede' periodes steeds langer rekken. Ze is uiteindelijk 3 jaar oud geworden. Niet bijster oud, maar zeker ouder dan ze zonder behandeling zou zijn geworden. Dus ja, het doet ook bij dieren zeker 'iets', maar wat heb ik me nooit zo in verdiept.

Mbt kruiden: Het is zeker waar dat kruiden iets doen. Er is van veel echt wetenschappelijk bewezen dat het werkt, zoals hiervoor ook al is gezegd. Maar het is ook zeker waar wat Asti zegt: De hoeveelheden waarin wij het geven, doet niets. Daarbij hangt de medicinale werking af van de groeiplaats, etc. Zoals zij ook al aangaf. Om ze wel medicinaal in te zetten, moet je echt iemand raadplegen die daar voor geleerd heeft. Liever fythotherapeutisch dan homeopathisch, maar van beiden is wat te zeggen. Al is van fytotherapie echt bewezen dat het werkt. Homeopathie alleen bepaalde dingen, niet alles. Homeopathie wordt door critici dan ook bestempeld als kwakzalverij. Toch geloof ik dat dat ook zeker wel iets doet, bepaalde aspecten ervan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Toevallig kwam net hetzelfde onderwerp aan bod op de facebookpagina van Bernice Muntz. Zij heeft wat "kruiden-gespecialiseerde" personen doorgegeven, die ik even heb gemaild.


 


Wat jij zegt, Deeskuh, dan word het eigenlijk ook preventief gebruikt, maar wel in een geval waarbij het bekend is dat het aan de darmen ligt. Daaruit concludeer ik eigenlijk dat het alleen zou kunnen werken bij een bekende oorzaak aan o.a. de darmen.


 


 


Maar welke hoeveelheden spreek je dan over? Ik lees vaak over 1 á 2 eetlepels, maar ik geef toch echt meer aan mijn konijnen. 


Ik hoef ze ook niet medicinaal in te zette, maar ik vraag me af of de hoeveelheid die ik geef, en dan bijv. iedere dag, kwaad zou kunnen.


 


Ik geef een gemiddeld voerbakje vol, denk ongeveer een hand, soms 2 handen.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn konijnen krijgen ook een bakje vol hoor, voor 5 dwergjes. Gedroogd zit er ook minder werkzame stof in he ;) Je moet alleen, áls je het medicinaal in wil zetten, niet dagelijks hetzelfde geven, omdat ook in die zeer lage concentraties het lichaam eraan gewend kan raken, en dan doet het niets meer. Daarom ben ik ook niet te spreken over 'onderhoudsdoseringen, zoals de Echinacea van A. Vogel of de Oscillococcinum. Dus of een of twee keer in de week, of afwisselen. Maar als je dat toch niet wilt: Kwaad kan het door de lage concentraties in de gedroogde kruiden niet. En ook voor verse is het te laag om echt iets te kunnen doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .