Ga naar inhoud

Calcium-arm dieet


femmeke

Aanbevolen berichten

Hoi allemaal,

Ik ben vandaag naar de DA geweest met Otje voor haar blaasontsteking/problemen. Aangezien er geen plasje uit kwam is haar urine nog niet getest maar dit wordt dinsdag gedaan. Wel heeft de DA aangeraden om Otje op een calciumarm dieet te gaan zetten. Hiervoor ga ik waarschijnlijk overstappen op Supreme VetCarePlus Urinary Tract Health Formula. Daarnaast heb ik een lijstje meegekregen wat ze wel en niet mag, het zijn een aantal voorbeelden maar ik denk dat er nog meer uit te halen valt. Ik zal de lijst zometeen hieronder zetten. Ik wil graag vragen of iemand nog ander vers (groenten, fruit, kruiden) weet dat calcium arm is. Als je iets weet dat juist veel calcium bevat hoor ik het ook graag! :)

Wat mag wel:

Grashooi, beter nog tarwehooi

Bloemkoolroosjes

Komkommer

Appel

Wortels

Banaan

Tomaat

Verse ananas

Haver

Wat mag niet

Wortelloof

Klaver/klaverhooi

Paardebloemen

Alfalfa

Koolsoorten

Radijsjes/radijsjesloof

Waterkers

Peterselie

Spinazie

Ik hoop dat we samen een mooie lijst kunnen opstellen zodat ook andere gebruikers hier wat aan hebben die ook met konijntjes met blaasproblemen zitten.

Bedankt alvast:)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind het wel een hele voorbarige conclusie van een DA, zonder foto/echo of zelfs maar urineonderzoek. Nu is het bij konijnen heel belangrijk dat ze niet te veel en niet te weinig calcium krijgen, beide kunnen veel problemen geven omdat ze een te veel aan calcium uitplassen en dan kan het neerslaan in de blaas. Te weinig kan o.a. gebitsproblemen geven. Een calciumarm dieet is dus op zich sowieso niet onverstandig, dus wat dat aan gaat is het niet erg, maar er zou net zo goed een ander probleem kunnen zijn. Ik zou eht dus echt goed uit laten zoeken.

Zoals eerder gezegd kan te weinig calcium ook een probleem geven, kijk daar dus goed naar. De gemiddelde calciumbehoefte van een konijn ligt op 200 mg per kg. Reken goed uit hoeveel er in de biks en groente zit en stel zo een dieet samen. Niet meer en niet minder dan 200 mg. Bedenk je ook dat de meeste calcium níet in de groenten zit maar in de biks. In gedroogde kruiden en als het goed is ook in wilg zit wel veel calcium.

Ik heb zelf een konijn met blaaszand en -stenen gehad en destijds zelf een lijst opgesteld met calcium in groenten: https://docs.google.com/document/d/1zm6z6jd4_GYgVVw6GUeFseNw05UadKu3HAYhNQ6QnPo/edit?usp=sharing

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankje Dollie zo'n bestandje kan ik wat mee:)

Even op het waarom de DA dit voorschrijft: mijn vorige DA heeft Otje volgepropt met antibiotica en pijnstillers zonder urinetest, waar ze blijkt nu dus, gewoon absoluut niet tegen kan, ze kreeg er direct heftige gas aanvallen van. Vorige DA heeft wel een foto gemaakt maar zoals mijn nieuwe DA zei valt op een foto niet vaak iets te zien. Momenteel gaat het stukken beter met haar, ze is levendig, eet en drinkt weer redelijk normaal alleen omdat ik de antibiotica heb moeten afkappen vanwege het gas maakte ik me dus zorgen of ze nog altijd last van haar blaas had. Ze plast geen bloed meer, maar wel veel calcium in haar plas. Op basis van dit en nog een hele zooi andere informatie die ik met de DA besproken heb is besloten dat ze er nu goed uit ziet en ik niet bang hoef te zijn dat ze het weekend niet overleefd, wel heb ik voor de zekerheid carprofen en cisaral meegekregen. Plasje wordt dinsdag ingeleverd als daar een ontsteking uit blijkt wordt er die dag nog een echo gemaakt door een specialist en eventueel een punctie gedaan. Het is dus niet zomaar een besluit van mijn DA (had ik er misschien even bij moeten zetten excuses). Maar omdat ze dus wel echt veel calcium uitplast en der blaas niet helemaal onder controle heeft word het voer in ieder geval al aangepast. Waarschijnlijk heeft ze daardoor ook wel wat pijn in der blaas.

Ik ben me bewust dat te weinig calcium ook niet goed is vandaar dat ik uit gebalanceerd dieet wil gaan samen stellen. En alle hulp is daarbij welkom:) helaas heb ik een nijn met gebruiksaanwijzing als het op haar gezondheid aan komt. Ik heb zelf wel al een aantal dingen uitgezocht qua calcium hoeveelheid maar ik weet helaas ook niet alles.

Ik denk dat ik veel info van jou kan gebruiken aangezien je met hetzelfde probleem hebt gezeten bij voorbaat sorry als ik je met onwijs veel vragen ga bestoken, alleen het beste voor mn schatje!

Neegewoonniet: banaan bevat 8,7 mg calcium per 100g... Lijkt me niet veel, weet niet hoe je daarop komt?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ga gerust je gang hoor, ik heb er destijds echt idioot veel over opgezocht en gelezen. Ook de voeding van mijn andere konijnen erop aangepast. Later nog een konijntje met ongeveer hetzelfde probleem gehad, maar dat ging eigenlijk al snel over doordat ze gewoon de normale voeding van mijn konijnen kreeg. Destijds bestond die voeding van Supreme nog niet, ik ben toen Bunny Basics T van Oxbow gaan voeren (heet nu Bunny Essentials overigens) waar heel weinig calcium in zit. Al mijn konijnen krijgen dit sindsdien. Er zitten ook heel veel vezels in. Is helaas niet in Nederland te krijgen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij mijn weten zit in banaan "Kalium" dat is weer wat anders ;)

ja, dat zou ook kunnen. Ik weet alleen vaag nog dat banaan goed voor je was als je weinig melk dronk, omdat er behoorlijk wat calcium in zat. Sorry, mijn fout.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Ik heb niet zo heeeel veel zin om een nieuw topic hierover te openen, dus ik hoop dat iemand dit gaat lezen.

Maar ik ben dus aan het rekenen en denken enz geslagen. Maar nou vraag ik me dus af, heeft het wel echt zoveel zin om over te stappen op speciaal voer voor konijntjes met een zwakke blaas? want de gewone SS bevat 0,6% calcium en de urinary vetcare bevat 0,5% calcium. Zal dat echt zoveel verschil maken dan?

Ik ben er namelijk wel achter dat het kraanwater hier vergeleken met spa water (niet perse Spa maar gewoon water uit een speciale bron) ongeveer 3 tot 4x zoveel calcium bevat! Nou ben ik er vrijwel van overtuigd dat dit waarschijnlijk al meer zal uithalen dan overstappen op ander voer maar zeker weet ik dit niet.

Iemand een idee?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar antwoorden op de vragen van Femmeke, mijn nijn heeft misschien ook blaasproblemen nav een calcium teveel dus ik ben me ook al wat aan het inlezen voor het geval dat zo is. Aangezien het topic nog helemaal niet zo oud is mag ik hem wel weer even onder de aandacht brengen toch? :whistle2:

Link naar reactie
Delen op andere sites

nalapuk, ik ben er in ieder geval al achter dat het bij mij een enorm verschil maakt of ze gewoon kraanwater krijgt of Spa Reine. Dus dat gaan we maar alvast aanpassen in de hoop dat het dan al een stuk beter wordt:)

En idd laat meer antwoorden, suggesties enz maar komen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

nalapuk, ik ben er in ieder geval al achter dat het bij mij een enorm verschil maakt of ze gewoon kraanwater krijgt of Spa Reine. Dus dat gaan we maar alvast aanpassen in de hoop dat het dan al een stuk beter wordt:)

En idd laat meer antwoorden, suggesties enz maar komen!

En daar ben je achter gekomen door spa te geven en dat de urinebrand verminderde?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nope, mijn nijn heeft blaasontsteking gehad en nu nog te veel calcium die in de urine te zien is (witte plasjes, wit bezinksel in de plasjes) op aanraden van de dierenarts op een calcium arm dieet dus nu alles aan het uitzoeken en berekenen. Nou zag ik laatst op een fles zacht bruisend water staan dat er maar 38 mg calcium per liter in zat. Dus even met flink wat uitzoek werk gaan rekenen hoeveel calcium mijn kraanwater bevat. Dat is rond de 100 mg per liter (weet de exacte hoeveelheid niet meer iig meer dan mineraalwater) van daaruit gaan zoeken in welk mineraal water het minste calcium zit en dat is Spa Reine (ergens tussen de 5 en 10 mg per liter) nu krijgt ze spa en de plasjes zien er al stukken beter uit:)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inderdaad, en zo kan ik haar toch zo nu en dan der favo kruid geven: basilicum daar doet ze echt een moord voor alleen zit er veel calcium in.

Ik merk trouwens nu we een paar dagen verder zijn met de spa reine dat ze ook weer meer drinkt dan voorheen:) eerst mocht ik blij zijn als ze 100 ml dronk (ze krijgt redelijk wat groen voer op een dag dus ze droogt niet uit) nu komt het per dag op 150-200ml :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .