Ga naar inhoud

Theo is ziek...


Lienepien95

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal ik wil even m'n verhaal kwijt,

Vanmiddag toen ik bij m'n konijntjes ging kijken vond ik dat Theo er niet zo happy uit zag hij kneep zijn oogjes een beetje dicht, ik dacht die is misschien wel moe. Toen ik zijn wc tje ging schoonmaken viel mij op dat deze niet zo vol was als anders en dat er kleinere keutels als normaal inzaten... Toen ik vanavond weer ging kijken lagen er in de wc die ik vanmiddag dus verschoond had nog geen nieuwe keutels normaal gesproken is dat zo... Ook zat hij de hele middag in een hoekje met zijn rug naar me toegekeerd.

Toen ik ze iets later groente ging geven wilde Theo niets hebben (het laatste wat hij gegeten heeft is een klein hapje wortel dat ik hem vanmiddag gaf, toen at hij ook al niet met plezier) hij blijft maar in zijn hoekje zitten en zelfs zijn favoriete groentewitlof wil hij niet hebben ook eet hij geen hooi en geen brokjes..

Ik weet ik had vanmiddag gelijk aan de bel moeten trekken, maar ik ben net 17 en afhankelijk van m'n ouders die op dat moment niet thuis waren. Toen ze thuis kwamen zij m'n moeder misschien heeft hij wel heel veel hooi gegeten en zit z'n buikje op ditmoment vol probeer hem zometeen nog maar wat groente te geven.. Ook woon ik 15km van de DA en daar kon ik dus niet zelf heen gaan

Hij ziet er zo ongelukkig uit, de tranen schieten in m'n ogen ik hoop dat hij de nacht haalt en we gaan morgenochtend gelijk naar de DA. Ik denk zelf dat hij verstopping ofzoiets heeft..

Zucht....

aangepast door Lienepien95
Link naar reactie
Delen op andere sites

hoi, hoe gaat het nu? ik weet niet of je inmiddels al bij een dierenarts bent geweest?

zo niet is het misschien een idee, je op internet goede informatie opzoekt, waarin duidelijk staat dat als een konijntje niet keutelt en eet de overlevings kansen steeds kleiner worden, dat het weldegelijk spoed is om naar een dierenarts te gaan.

misschien je dat aan je ouders kan laten lezen, misschien ze gewoon niet weten hoe erg het voor een konijn is als die niet eet of poept, natuurlijk is dat voor andere dieren ook erg maar kan me voorstellen als je ouders bevoorbeeld ook een hond hebben, die zal ook weleens niet eten, en meestal eet die dan later wel weer zonder dat fout afloopt, misschien ze gewoon niet weten een konijn de hele dag door hoort te eten, al is het maar hooi, en dat meestal (bijna altijd) fout afloopt . bij een konijn werkt het gewoon iets anders als bij een hond.

als ze het niet willen lezen, is het dan een mogelijkheid je dierenarts te bellen? de situatie uit te leggen en te vragen of ze even je ouders ana de telefoon het advies willen geven om toch even langs te komen? ik weet niet hoe jou ouders erop reageren, dat verschilt denk ik per ouder, ook ligt het denk ik eraan wat voor dierenarts je hebt, ik kwam ooit op 14 15 jarige leeftijd met konijn in me handen de dierenarts practijk inlopen zonder geld, toch hebben ze me geholpen, me ouders waren niet thuis, en heb later alsnog het geld gebracht. maar dat wijst er na mijn mening dus wel op er dierenartsen zijn die je wel willen helpen.

voor jou is dat misschien iets lastiger aangezien je dierenarts verder weg zit, maar misschien je met bellen wat informatie bij je ouders krijgt, of misschien dat het helpt ze dit te laten lezen?

het is voor jou natuurlijk erg lastig, je geeft om je konijntje en wilt hem helpen, maar als je ouders het "nog" niet begrijpen, is het denk ik handig ze het uit proberen te leggen, maar wordt in elk geval niet boos op ze ofzo, dat werkt meestal niet, als jij zelf rustig blijft kan je het immers ook veel duidelijk uitleggen, en zullen ze eerder openstaan voor je sugesties,

we hebben allemaal ooit immers voor het eerst ergens gelezen of misschien wel zelf moeten ondervinden dat een konijn dat niet eet en/of keuteld echt naar een dierenarts moet, maar je kan er pas na handelen als je het weet.

ik hoop je hier iets aan hebt, en je even laat weten hoe het afloopt.

succes met de situatie.

groetjes leoni

aangepast door breezer
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi allemaal,

Bedankt voor het advies leonie, ik wist dat er haast bij was om hem naar de DA te brengen en heb dit ook aan mijn moeder uitgelegd, we wonen inderdaad verder van de DA 15 km we hadden geen auto en de DA was steeds in gesprek.. Anders was ik natuurlijk gelijk heen gegaan :) gelukkig is hij de nacht doorgekomen en als dat niet het geval was dan was dat mijn eigen schuld geweest.

Vanmorgen ben ik met hem heengegaan, de DA weet niet wat hij heeft, maar z'n darmen lagen bijna stil hij heeft 2 spuiten gehad die dat weer op gang moeten brengen ook heb ik metecloral drops meegekregen die ik 3 maal daags moet geven, daar moet ik vanavond mee beginnen. Als hij zometeen nog niets gegeten heeft (wat nu dus het geval is) moet ik gaan dwangvoeren dat heb ik ook meegekregen. Ze zij dat als het niet gaat ik moet bellen en als hij maandag nog niet weer normaal eet hij weer moet komen. Verder zij de DA dat hij sterk is. Ik vind dat hij nu op dit moment al wel weer iets helderder uit zijn oogjes kijkt. Ik hoop dat het goed komt.

Groetjes Ayleen

Link naar reactie
Delen op andere sites

heb je geen pijnstillers meegekregen?

ik kreeg zelf 2 darm stimulerende middelen mee, en pijnstillers. metocloral en siceral.

ook weleens laxatract inplaats van metecloral.

maar kreeg zoiezo altijd pijnstillers erbij. meestal metacam of carprofen drops.

inmiddels zit mijn konijntje op injecties omdat andere medicijnen niet aanslaan, maar dat is een heel ander verhaal. en niet van toepassing voor jou, wel vraag ik me af, of alleen metocloral genoeg is om hem erboven op te helpen, maar dat zal vast dadelijk iemand wel even een reactie op geven.

ik ben in elk geval blij voor je hij de nacht door is gekomen, en je toch na dierenarts gegaan bent.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe ga je dat doen met school? 3x per dag of heb je vakantie?

Nouja, Ik hoop ook dat het goed komt en hoezo weet de DA niet wat hij heeft, het waarschijnlijk gewoon gas. (komt vaak voor en de symptomen kloppen maar ik ben geen DA dus ik weet het ook niet zeker.)

En wat tantefie treft: Ik zou nog eerder mijn ouders de schuld geven dat ze niet direct naar de DA zijn gegaan. Jouw schuld was het zeker niet geweest hoor. :P

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hopelijk komt hij er snel weer bovenop! Het klinkt alsof hij een verstopping heeft, kleine keutels wijzen op een aankomende verstopping. Je kunt er een poedertje voor bestellen, dat heet Prozyme, je kunt het meteen over de groenten heen strooien als je ziet dat de keutels kleiner worden, misschien kun je dit dan een volgende keer voorkomen! Je kunt het bestellen op het webwinkeltje van konijnen.nl, daar betaal je ook geen verzendkosten voor medicijnen.

Voor nu veel beterschap voor je konijn, ik ga op vakantie vanavond, ik hoop dat ik volgende week kan lezen dat hij er helemaal bovenop gekomen is met je goede zorgen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor alle lieve reacties :) dat vind ik leuk om te lezen, toch voel ik me altijd schuldig als mijn diertjes iets gebeurt, dat heb ik altijd al gehad

Hij heeft volgens mij een injectie gehad als pijnstiller als ik dat geweten had dan had ik er natuurlijk naar gevraagd, de andere twee injecties waren om zijn darmen en maatwerk op gang te krijgen. Nee de DA wist echt niet wat het was gas was het in ieder geval niet zij ze en ze heeft zijn hele buikje onderzocht door te voelen, haken waren het ook niet want ze heeft zijn tanden goed bekeken ook met een soort kijkertje zijn allerachterste kiezen. Ze volgens mij wel konijnkundig want ze is gespecialiseerd in konijnen en behandeld volgens mij ook alleen maar kleindieren.

Op dit moment gaat het redelijk, hij heeft een klein hapje wortel op en dwangvoeren lukt tot nu toe goed, ik ga hem zo eerst weer wat eten aanbieden (er staat sowieso biks in zijn hok maar daar moet hij nog niets van weten..) en mocht hij dat niet willen dan geef ik hem weer wat dwangvoeren. Straks moet ik sowieso die medicijnen nog geven.

Gelukkig heb ik vakantie:) en helpt mijn moeder me met alles want Theo is een enorm stresskonijn die ik normaal gesproken nooit oppak. Noah mijn andere konijntje snapt niets van alle drukte en tikt Theo regelmatig met haar neus aan, zo van kom dan gaan we samen spelen ofzo, als hij dan niet komt dan gaat Noah lekker tegen hem aanzitten.

Ik hoop dat het goed komt, en als ik zie dat het niet goed gaat bel ik gelijk de dierenarts op. Ik vind het wel raar dat ik verder geen pijnstillers ofzo heb meegekregen maargoed

Groetjes Ayleen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou het niet te vaak doen, kunst is de darmen op gang te houden zonder te veel te voeren. In het beste geval bederf je daarmee de eetlust, in het slechtste geval overvul je de maag. Wat in dit geval lastig is, is dat er geen duidelijke diagnose is. In sommige gevallen is het niet goed om te dwangvoeren namelijk. Omdat de dierenarts in dit geval aangegeven heeft dat je het wél moet doen, zou ik daar op af gaan.

Ik zou zelf elke anderhalf à twee uur (ook 's nachts!) een kleine hoeveelheid (5 ml voor een klein konijn) voeren. 'Eet' hij het heel goed, dan kun je best wat meer geven, moet je hem echt letterlijk dwingen ook maar iets te slikken dan is het meer dan genoeg. Zorg dat je eerst ALLES klaar zet, dus alle spuitjes (medicijnen, dwangvoer) gevuld en een handdoek klaar leggen. Ga er even rustig voor zitten, ik ga altijd op de grond of bank/stoel zitten, en zet het konijn dan op schoot, met de kont tegen je buik. Zorg dat je hem iets tussen je benen hebt zitten (wel voorzichtig natuurlijk) zodat hij vast zit. Als je dan over hem heen leunt zeg maar, met je armen langs zijn lichaam, dan heeft hij het gevoel geen kant uit te kunnen zonder dat je veel kracht moet gebruiken. Met je ene hand hou je zijn koppie vast, andere hand gebruik je om te dwangvoeren. Geef eerst de medicatie, belangrijkste is dat hij dat goed slikt. Daarna het dwangvoer, rustig geven door het spuitje via de mondhoek in zijn mondje te stoppen, aldoor tijd geven om goed te slikken. Anders loopt het alleen maar uit zijn mondje en riskeer je ook nog dat hij zich verslikt. Ik laat het spuitje telkens in het mondje zitten, want veel konijnen vinden het erg naar als je het spuitje in hun mond stopt terwijl ze er weinig moeite mee hebben dat het blijft zitten. Des te eerder ben je ook weer klaar. Wat je eventueel nog kan doen om het makkelijker te maken is hem in een handdoek wikkelen, voor een beschrijving kun je even bunny wrap intypen op Youtube, denk dat er dan wel een duidelijk filmpje bij staat. Ik doe dit zelf alleen bij heeel wilde konijnen, meestal is het niet nodig.

Wat ook goed kan helpen bij darmproblemen is het masseren van het buikje. Niet te veel druk uit oefenen, maar voorzichtig met je vingertoppen van voor naar achteren masseren. Zo stimuleer je de darmen. Het helpt voor de darmen ook om hem te laten bewegen, dus als het lukt om hem zonder al te veel dwang te laten lopen.

Wel erg jammer dat je geen pijnstilling hebt gekregen, want dat hij nu weer minder wordt kan een teken zijn dat de pijnstilling uit begint te werken. Welke DA ben je geweest als ik vragen mag?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dag dollie, ik had stiekem gehoopt dat Theo nu zelf zou eten maar dat doet hij niet, dus heb ik hem inderdaad om de 1á 2 uur steeds gedwangvoederd, dat lukt opzich goed en ook zonder handdoek inderdaad. Ik ben naar dierenartsenpraktijk Hoogeveen de weide geweest. Hij is enorm gestrest op dit moment en vertrouwt me nu niet meer. Hij beweegt wel veel maar met tussenpozen. Het ene moment zie je hem hupsen en het andere moment kruipt hij weer terug in een hoekje, dit komt denk ik inderdaad omdat de pijnstiller is uitgewerkt.

Tussen het dwangvoeren zit ook verschil de ene keer lijkt het alsof hij het enorm lekker vind en dan 'eet' hij het goed op en de andere keer wil hij er niets van weten en dan laat hij zelfs een heel klein druppeltje nog uit zijn mond lopen.

Toen ik vanmorgen naar de DA ging had ik eigenlijk wel gehoopt dat ze gevonden zou hebben wat het was..

Hij heeft in alle heisa (want omdat hij me niet meer vertrouwt loopt hij steeds weg) wel zijn nagel afgescheurd wat me ook erg pijnlijk lijkt.

Heel erg bedankt voor je reactie!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kleine keutels zijn vaak toch een teken van een (beginnende) verstopping en ik persoonlijk zou dan even een aantal dagen stoppen met de biks. Die blijven nl. lang in het lichaam aanwezig. Je kunt dan het beste natte groenten en hooi geven. Balen dat je geen pijnstiller hebt gehad. Die heb ik hier voor Binky (met chronische darmproblemen) altijd in huis. Sterkte!

Lees deze link maar eens door: http://www.konijnen.nl/ziekten/haarbal.htm

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi,

Gelukkig gaat het tot nu toe heel erg goed op dit moment is hij lekker hooi en groenten aan het eten uit zichzelf! Af en toe eet hij ook al wat biks. Drinken zie ik hem alleen nog niet doen. Hij krijgt natuurlijk wel wat vocht binnen door de natte groenten. Medicijnen geven gaat goed. Hij wast zichzelf en Noah ook weer. Hij vertrouwt me alleen nog niet en ik hoef maar in de buurt van het hok te komen enhij sprint weg maar goed dat komt wel weer.

Ik hoop dat het zo goed blijft gaan :) ik dach zelf inderdaad ook aan een verstopping. Op dit moment keutelt hij wel weer alleen zijn de keutels nog wel iets kleiner dan normaal. Ik ben blij dat hij weer veel hooi eet!

Zou ik hem eigenlijk nog een klein beetje water extra moeten geven met een spuitje? Of krijgt hij genoeg vocht binnen van de natte groenten?

Groetjes :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

goed te horen het al wat beter gaat, kwa drinken hielp het bij mij dat ik de groente in een kom met water legde, dat deed ik vooral om te voorkomen de groente uit droogte omdat die niet alles in in keer op at, maar toen zag ik dat die daarvan wel wou drinken, misschien omdat er wat smaak aan het water kwam? anders kan ik het ook niet verklaren, misschien dat dat bij jou ook helpt?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier even een korte update:

Gisteren ging het later op de dag weer minder en toen heb ik hem toch nog maar weer wat dwanvoer gegeven. Vanmorgen ging het gelukkig wel weer goed met hem en at hij een paar brokjes een wortel en een klein stukje witlof. Omdat hij nog geen hooi at zijn we net even naar de winkel gegaan en hebben we kruidenhooi opgehaald hij vind het heerlijk en zit er al een poosje in te eten :)

Groetjes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Weer even een update, het gaat steeds een beetje beter met Theo, vanmorgen at hij zijn brokjes en hooi.

Vandaag is de laatste dag dat ik hem metecloral drops moet geven en ik hoop dat het hierna ook nog goed blijft gaan, hij is nog steeds ontzettend mager en nog niet helemaal weer de oude

Groetjes

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Hoe is het nu? En met noa?

Als ik bij mijn konijnen verstopping ofzo merk krijgen ze hooithee. Dus ik kook water, roer en hooi door, zeef het hooi er vervolgens uit. Af laten koelen, en tadaa. Ze krijgen dan in elk geval hooi binnen, dat werkt erg goed bij verstopping. Biks en groente geef ik dan juist niet, dit verergert het juist lijkt mij.. dus gewoon ff 1 hele dag niks anders dan hooithee, en tis vrij snel weer over (naar mijjn ervaringen !)

aangepast door krosjka
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .