Ga naar inhoud

Kaakabces, wat te doen?


Pantoef

Aanbevolen berichten

Vandaag met mijn konijn naar de dierenarts geweest, Loefie had al ongeveer 2 weken een bultje bij haar kaak. Ik dacht aan een kaakabces want daarover had ik hier gelezen, en dat was het dus ook inderdaad.

Mijn dierenarts zegt dat de kans erg klein is dat dit probleem met 1 operatie klaar is, en nu weet ik niet goed wat ik moet doen. Loefie is 5,5 jaar en een middelgroot konijn dus een beetje op leeftijd. Ze heeft al verschillende dingen gehad en meerdere narcoses.

- 2x gestopt met eten

- voortanden geslepen (narcose)

- voortanden verwijderd (narcose)

- baarmoedertumor (2 kleine narcoses voor de onderzoeken en een grote voor de operatie)

Dus een narcose wordt steeds risicovoller heb ik het idee.

Als we niets doen moet ze laten ingeslapen worden en dit wil ik niet.

Als we wel de operatie doen zijn er verschillende mogelijkheden:

Operatie kan bij mijn eigen dierenarts of bij een dierenkliniek in utrecht die gespecialiseerd is in konijnen en waar de slagingskans hoger is, maar dus ook een hoger prijskaartje aan hangt. Het kostenplaatje maakt me niet zo heel veel uit als het maar helpt. Maar ik vraag me dus af hoe zielig is het voor Loefie en moet ik dat doen?

Maar het kan dus zijn dat de operatie niet in 1x lukt en dan zou het dus nog een keer moeten, maar ik kan haar niet onder narcose blijven brengen.

Als de operatie wel lukt kan het zijn dat de kiezen verwijderd moeten worden en dan kan ze dus alleen nog maar slobber eten, en dan vind ik zielig, want waar wordt een konijn blij van? Van lekkere hapjes.

En het kan zijn dat er zoveel ontstoken kaak weggehaald moet worden dat er maar een heel dun kaakje overblijft, dan kan ze dus haar kaak breken.

Dit heb ik allemaal vandaag te horen gekregen en de dierenarts adviseerde ook om er goed over na te denken wat we gingen doen. Omdat ze er pijn aan leek te hebben heb ik pijnstillers gevraagd en mag nu 2x per dag carprofen drops geven.

Ik zou nu graag willen weten wat jullie adviseren en hebben meegemaakt. Ik heb al een aantal dingen gelezen hier en zie verhalen over geslaagde operaties, maar mijn dierenarts zegt dus dat die kans heel klein is...

Groetjes Lieke & Loefie

Link naar reactie
Delen op andere sites

De enige die hierover kan beslissen, ben je zelf, vrees ik.. Ik heb hier ook geen ervaring mee. Ik weet wel dat konijntjes oud kunnen worden en heb vaker gelezen over konijnen ouder dan 5,5 jaar die nog geopereerd worden.

Ik kan je alleen maar zeggen wat ik zou doen. Ik zou het wel proberen, waar is dan om het even. Voor hetzelfde geld lukt het wel en kunnen ze de kiesjes sparen. Ik zou het mezelf niet vergeven als ik niet alles zou proberen.

Nogmaals: ik heb geen ervaring hiermee en de enige die weet wat goed voor haar (en jezelf natuurlijk!) is, ben je zelf...

Sterkte met de situatie en succes met het maken van je keuze!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor je reactie,

Ben vandaag weer naar de dierenarts geweest, want Loefie at niet goed. Vandaag gelukkig de meer konijnkundige dierenarts gehad. Zij heeft gecontroleerd of het echt een abces was door het even aan te prikken, ze heeft ook in de mond gekeken en kon op het eerste gezicht niets aan de kiezen zien. Dus nu maar dwangvoeren, en heb besloten dat we morgen de operatie doen waarbij ze het abces leeg gaat maken, ze zegt dan is er wel risico dat het terug komt maar dan weten we in.ieder geval waar het vandaan komt, en dan proberen we het. Maar nu hoop ik dus wel dat haar darmen niet teveel stilliggen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je dwangvoert, liggen de darmen over het algemeen niet zomaar stil. Hoewel velen het hier ook hebben over darmstimulerende middelen. Heb je die toevallig ook bij het dwangvoer gekregen? Als je dat geeft zoals het hoort en om de paar uur wat dwangvoer, dan redt je konijn het tot morgen. Het wordt waarschijnlijk na de operatie ook nog een tijdje dwangvoeren, maar dat is afwachten. Dat kun je met die dierenarts nog overleggen. Evenals de darmstimulerende middelen, als die er nog niet zijn.

Heel veel succes en sterkte ermee!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb wel een beetje ervaring met dwangvoer, maar had nog dwangvoer thuis en heb niet meer gevraagd om die darmstimulerende medicijnen :( ze heeft t hier zelf ook niet over gehad dus misschien dat het niet nodig is, ze eet wel een klein beetje zelf. ik ga ervan uit dat ze na de narcose wel sowieso die medicijnen krijgt. ik hoop dat ze keutels maakt nu

Link naar reactie
Delen op andere sites

Net gebeld door de dierenarts, de narcose is goed gegaan. Ze wou eerst het abces in zn geheel verwijderen maar dit ging niet omdat het.te diep was. Ze heeft wel alles weggehaald nu. Alleen kon ze geen oorzaak vinden dus is de kans groot dat het terugkomt. In haar bekkie was alles in orde.

Het abces is open gehouden dus neem aan dat we dan moeten gaan spoelen zoals ik hier al heb gelezen.

Ze zijn nu bezig met dwangvoederen en om kwart voor 5 mag ze opgehaald. Ik hoop dat ze tegen die tijd weer keutels heeft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Aniek Ik moet spoelen met betadine, dan dat met een zakdoek eruit deppen zegmaar en daarna heb ik terramycin zalf om erin te smeren. Verder krijgt ze carprofen drops en enrofloxoral drops. Is dit ook goed denk je?

Nee, enrofloxral drops doen niks bij een abces zoals je in de link kan lezen:

De normaal gangbare antibiotica die bij het konijn worden gebruikt

zijn niet geschikt om te gebruiken bij de behandeling van een abces.

Trimethoprimsulfa (Bactrimel, Sulfatrim Drops, etc.) dringt niet door in een abces en het middel wordt zelfs afgebroken door pus!

Enrofloxacine (Baytril, Enrofloxaral Drops, etc.) werkt niet tegen anaerobe bacteriƫn. Deze anaerobe bacteriƫn komen echter vaak voor bij konijnenabcessen. Daarom moet de Enrofloxoral gecombineerd worden met een Metronidazol ....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja ik had het inderdaad gezien toen ik het nog een keer las. Maar ik heb alles een paar keer doorgelezen, vooral het stuk met de combinaties, omdat ik nu de combinatie van zalf heb en de enrofloxoral. Maar ik ga het sowieso vragen aan de dierenarts of zij dit doen. Volgens mn vader mag dat niet. Maar het is toch niet raar als ik uitleg dat ik dat heb gelezen en of ze dat kunnen geven?

Mn vader zegt ook altijd dat er niks aan de hand is, terwijl ik toch altijd gelijk had als ik naar de dierenarts ging. Dit keer zei ie zelfs dat ik maar moest wachten tot ze voor haar inenting moest -_-' die is pas in april. Ik snap niet waarom want ik betaal alles altijd zelf. Gelukkig luister ik niet naar hem.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De combinatie met de zalf werkt helaas ook niet.

Wil je het echt goed aanpakken zal ze geprikt moeten worden om de dag. Zeker als het niet in zijn geheel weg is, is het wel heel belangrijk.

Helaas weten dierenartsen hier vaak weinig over.

Het artikel laten lezen en als ze vragen hebben contact opnemen met dierenkliniek Wilhelminapark wil wel is resultaat geven als je dierenarts zich wil verdiepen.

Jammer dat je vader zo laks is, als hij iets heeft gaat hij ook naar de dokter toch :) Gelukkig heb je, je eigen financiele middelen waardoor je wel heen kan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja ik moet sowieso nog een afspraak maken voor controle dus dan vraag ik t meteen. volgens mij wilden ze me ook naar hen daarheen doorverwijzen als ik dat wilde. Ben altijd tevreden over de hele praktijk bij ons omdat ze ook goed naar je luisteren en ook mag je altijd nog bellen voor vragen en ze bellen zelf ook soms nog om te vragen of alles goed gaat! Dus ik denk niet dat ze moeilijk doen als ik hierom vraag.

Mn vader heeft zoiets van als ie zegt dat er niks aan de hand is dat er dan ook niks aan de hand is, maar helaas werkt dat zo niet en moet je gwn naar de dierenarts.

Ps. Weet je dan hoelang ze geprikt zou moeten worden? Of is dat afhankelijk van de genezing?

aangepast door Pantoef
Link naar reactie
Delen op andere sites

Vanochtend zag ik dat de hechtingen om de wond open te houden hadden losgelaten, dus maar weer de dierenarts gebeld. Morgenmiddag hebben we een afspraak. Ik hoop zo dat het helemaal goed komt, arme loefie iedere keer medicijnen en de wond spoelen. Met schoonmaken komt er helemaal geen pus uit... Hoop dat dat een goed teken is maar ben dan ook weer bang dat we het niet goed doen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb bij mijn konijn Gijs 8 maanden geleden ook twee abcessen bij zijn oren laten weghalen. Ik moest er zalf inspuiten tweemaal daags, zodat het open bleef en ik moest elke twee dagen een duplocilline injectie geven. Het is heel goed gegaan en mooi genezen, de abcessen zijn tot op heden niet terug gekomen en ook zijn oren blijven tegenwoordig schoon.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gisteren bij de dierenarts geweest, de hechtingen zaten nog wel vast maar er waren korstjes gekomen. Die heeft ze weggehaald en ze vond het er netjes uitzien. Loefie had vrijdag al een injectiemet duplo gehad en gister weer, maar wij mogen dat niet zelf doen. Volgende week moet ze op controle komen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi iedereen,

Gister zijn we weer met loefie naar de da geweest, de wond was dikker en gaat ook steeds dicht. Dit was niet de kkda want die was er die dag niet maar ik wilde toch wel gaan, zeker voor het weekend. Nu werd er gezegd dat het botgroei is, de kaak is weggeschraapd voor een deel en nu gaat het kaakbot reageren.. heeft iemand van jullie dit ook wel gehad? Ze vond dat geen goed teken en t enige dat we konden doen was goed schoonhouden zoals we al deden. Toen heeft ze ook een duplo injectie gehad. Maandag ga ik sowieso nog een afspraak maken bij de kkda, maar heeft iemand alsjeblieft tips hiervoor? De wond is nu heel klein en we kunnen het heel moeilijk open houden :(

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ken ik op deze manier niet, wel dat het abces het bot aantast en dat het dan een moeilijk verhaal is.

Is de wond niet ergens open?

De duplo met zulke tussenpozes geven heeft absoluut geen enkele zin, juist dan werk je resistentie in de hand. Duplo moet om de dag gegeven worden al dan met de mogelijkheid om de dag de injectie te laten zetten bij de dierenarts.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .