Ga naar inhoud

Enten ja of nee


EvaF

Aanbevolen berichten

Mijn konijnen worden altijd netjes geënt. Ik ken meerdere mensen die alle konijnen zijn verloren, door één keer dikke pech. Het kan 20 jaar goed gaan, maar er hoeft maar één verdwaalde myxomatosemug bij je konijnen te komen of je bent ze kwijt.

Ok, de entingen bieden geen 100% garantie, maar voor dat kleine bedrag per jaar, ga ik geen risico nemen. Ik woon in Zeeland, een provincie met helaas nog maar weinig wilde konijnen, door de vele myxomatose plagen die hier voorkomen. Ik heb niet de illusie dat ik hier nooit myxomatose kan krijgen, maar ik hoop wel dat als het zo ver is, mijn konijnen genoeg immuniteit hebben door de entingen om er doorheen te komen.

Een aantal weken geleden ging ik wandelen met mijn vriend en de hond bij Neeltje Jans (kennen jullie vast wel van de deltawerken, de stormvloedkering). Daar hebben wij in één wandeling, niet eens een grote wandeling, bijna 40 dode konijnen gezien. Echt te triest gewoon. Ik werd er echt gewoon naar van.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 61
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Mijn konijn is nu 3, en volgens haar vorige baasje nooit inge-ent. ik wil dit wel gaan doen, eerlijk gezegd meer voor mijn eigen gevoel dan dat ik letterlijk bewijs heb dat het nodig is. Alleen heeft nijntje een hekel gekregen aan het reismandje, doordat iemand hem er te hardhandig ingezet heeft tijdens het verhuizen. (ja, ik ben flink boos geweest op diegene en heb nijntje lekker verwend). Dit is eventjes iets offtopic, maar daarna zal ik me koest houden;) ik zal een tijdje terug een meisje in de trein met haar konijn. Zij had haar konijn gewoon in een open big shopper zitten! 't was weliswaar een rit van 10 minuten, maar ze had niks anders. Nu vraag ik me af, is dit verstandig? Het klinkt wel als een simpele manier om je konijn mee te nemen, maar of het veilig is.. mijn dierenarts zit 5 min lopen van ons af..

ik wil dus wel graag gaan enten. Op de website staat dat ze 1 prik geven tegen beide ziektes en dat hij ook goedkoper is dan de vorige. Ik ben dus wel benieuwd naar hun werkwijze en professionaliteit wat konijnen betreft..

Link naar reactie
Delen op andere sites

heh.. mijn kat loopt vanzelf plastic zakken in en kan zich daar heeeerlijk koest in houden. We gaan dus vrijdag de katten laten vaccineren en het is echt meer dat ik bang ben voor reacties van andere mensen dan voor het beestje zelf dat ik hem gewoon in een draagkooi doen ipv een albert heijn zak :D Misschien vond haar konijn het wel gewoon leuk ook.. als het beest het zelf maar fijn vindt ;)

Hoeveel betaal jij voor je konijnen-enting?

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb geen idee, ik heb nog niet geinformeerd. maar na de vakantie (als ik eerst flink veel gewerkt heb) gaat mijn nijn gecastreerd worden en dan wil ik hem ook laten enten. maar ik kan wel even een mailtje uit doen om info te vragen :)

het is inderdaad voor mij ook grotendeels de reactie van anderen hoor. mensen vinden het al gauw zielig, verschrikkelijk en dierenmishandeling als het dier even niet in een groot hok zit, maar jullie weten net zo goed als ik (als je bijv. in het marktplaats topic kijkt) hoe mensen hun nijnen behandelen, en ik zou 't vreselijk vinden als mensen dachten dat ik ook zo was..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ent dagen bestaan bij de meeste dierenartsen niet meer, sinds dit jaar is er namelijk een nieuw vaccin op de markt.

Het oude vaccin zat in flesje waar 10 konijnen uit geënt konden worden. Dierenartsen hielden dus speciale ent-dagen, zodat er veel konijnen tegelijk in de praktijk kwamen. Dat was goedkoper voor de baasjes en minder verspilling van vaccin. Het nadeel van deze entstoffen was helaas ook dat de myxomatose enting bijvoorbeeld maar erg kort werkzaam was, zoals hier boven in het topic ook genoemd word. Je moest dan 2x per jaar naar de dierenarts voor inentingen.

Het nieuwe vaccin is 1 jaar geldig. Het voordeel is ook dat het per stuk in een flesje zit, er zijn dus geen ent-dagen meer nodig en het maakt niet meer uit wanneer in het jaar je je konijn laat enten. Het is meer zoals het in laten enten van je hond of kat dus. Maar omdat het dus niet meer nodig is om meerdere konijnen uit een flesje te enten, zijn ent-dagen dus ook niet meer nodig. De meeste dierenartsen hebben deze dus ook niet meer. Het nieuwe vaccin is wel duurder, maar bedenk ook dat je nu maar 1x per jaar hoeft, niet meer 2x per jaar.

aangepast door Evee
eerste zin iets aangepast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier hielden de dierenartsenpraktijken nog gewoon entdagen in het voorjaar met het nieuwe vaccin, buiten de entdagen komt er nog een consult bij de prijs bij. Ik moest buiten de entdagen enten en was voor 2 konijnen inclusief consult 60 euro kwijt.

Ik weet dat je het later nuanceert, maar je eerste zin is nogal stellig hierin ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn dierenarts heeft inderdaad ook nog steeds entdagen. Met name omdat ze dan gewoon alleen konijnen laten komen, wat betekend dat ze geen honden of katten tegen komen en dat zou minder stressvol zijn. Ik ga zelf gewoon buiten de entdagen om.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kreeg net een folder mee van de dierenarts, zij vragen 15 euro per konijn, dat is volgens mij helemaal niet duur toch? Ik denk er nog even over na, want ik hoorde dat myxomatose wel in de omliggende dorpen is geconstateerd het afgelopen jaar en dan heb je toch meer zoiets van 'oei'.

Link naar reactie
Delen op andere sites

jemig ik ga verhuizen als ik die prijzen zo hoor!

Misschien zijn er wel andere dierenartsen in Amsterdam die goedkoper zijn, maar ben juist zo tevreden over de mijne. Het is eentje met drie vestigingen en bij alle drie kan je terecht (zelfde computersysteem), ze zijn daardoor ook goed uitgerust qua materialen en omdat er meerdere dierenartsen zijn heb je ook mensen met verschillende specialisaties rondlopen. Naja.. zolang ik het kán betalen... ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er is hier ergens al een topic over de prijzen van entingen.

Ik moet nog steeds eens mijn DA bellen over hoeveel tijd er tussen de oude en de nieuwe enting moet zitten. Klaver is eind mei in de opvang met de oude enting geënt maar die vertrouw ik niet echt, ik wil haar dus zo snel mogelijk geënt hebben met de nieuwe enting.

Veel wilde konijnen hier, en ik zit helemaal onder de muggenbulten van 's avonds in de ren zitten. Achter de ren loopt een sloot en er staat precies een lantaarnpaal boven. Volgens mij moeten de konijnen wel helemaal lek zijn inmiddels.

Plus nog eens dat de konijnen die er vorig jaar in zaten gesneuveld zijn aan de myx, dus ik heb zo ongeveer 100% garantie op myxomatose hier. Dus ik wil geen dag langer wachten dan nodig tot ze de nieuwe enting mag.

Link naar reactie
Delen op andere sites

EvaF: dat zou zeker te doen, afhankelijk van hoe makkelijk het bij het openbaar vervoer is (metro vooral). Heb je een adresje voor me? Is het een konijnkundige DA?

@elnienkjo: Sterkliniek (ik ga meestal naar de Uiterwaardenstraat). Voorheen was het 'winius, govert en zwart' of zoiets volgens mij. Ze zitten ook in Noord ergens en in Oost bij het Krugerplein.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .