Ga naar inhoud

Enomis

Members
  • Items

    26
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Enomis

  1. Na een week is het eindelijk gelukt om een foto te maken van haar wond! Door middel van een snoepje in de lucht, want ze is met geen mogelijkheid op te pakken! 

    Nu heeft ze wat korstvorming rondom haar wond. Is dit normaal denken jullie? Of is dat iets waarmee je naar de spoeddienst moet? 
    Ik heb de foto al doorgestuurd naar de DA, maar die zullen maandag pas reageren vanwege het weekend. 
     

  2. Hoi allemaal!

     

    Mijn konijn Jeanine (ze is 11 maanden oud) is gisteren gesteriliseerd. 
    De dierenarts zei dat we elke dag minimaal 1x haar wond moeten controleren. Maar Jeanine houdt er niet van om opgepakt te worden! Ze is heel tam, maar wat dat betreft ook erg alert en probeert met alle macht uit je handen te springen. 

    Ik heb haar daarom nog niet op durven pakken na de operatie. 
    Mijn vraag is hoe kan ik haar nu het beste oppakken? 

    Ik heb een video gezien dat je met 1 hand de voorpootjes optilt en met 1 hand onder het achterwerk. Maar daar heeft ze natuurlijk ook een wond! Dus hoe doe je dat nou voorzichtig? 
     

  3. Hier even een update! Ik heb de Cat Mate C3000 besteld en zojuist een paar keer getest. Hij is inderdaad niet heel nauwkeurig, als ik 30 gram aangeef, dan komt er 21 of 23 gram uit. Zou het misschien komen doordat de brokken groter zijn dan kattenbrokken? Ik gebruik de Science Selective brokjes. Gebruik jij die ook @eefjelien

    Ik zou dan denk ik wel 10 gram meer instellen dan gebruikelijk. 

  4. Op 4-4-2020 at 18:17 zei eefjelien:

    Nog even een aanvulling: Als je hebt ingesteld dat de konijnen om 8 uur 's ochtends en 6 uur 's avonds eten moeten krijgen, dan geeft hij gewoon elke dag om die tijdstippen eten en dat onthoud hij. Je hoeft hem dus niet elke keer opnieuw in te stellen. Behalve als je de batterijen er uit haalt 😉 

    Dank dank voor alle uitleg! 😄 Fijn om te weten. Ik denk dat dit hem dan voor mij gaat worden. 
    Bij de voederautomaat in de tweede link die ik postte ben ik ook een beetje bang dat hij wat sneller vast loopt als ik zo de reviews lees.

    Bedankt voor de hulp!

    • Vind ik leuk 1
  5. 2 uur geleden zei Dollie:

     

    Je kunt ze natuurlijk wel gewoon laten chippen 😄 onze konijnen zijn allemaal gechipt 

    Oh! Ik had er geen idee van dat dat bij konijnen ook gebeurde haha 😄 

    @eefjelien Ja super bedankt! Dit is wat ik wilde weten 😄 Dit klinkt inderdaad prima voor de sporadische noodgevallen, een paar meer of minder brokjes is geen ramp. En aan de stevigheid valt vast nog wel wat te knutselen. 
    Wat je zegt over de porties begrijp ik niet helemaal... Het apparaat geeft dus standaard 10 gram per portie? Dit kun je zelf niet instellen? En kun je dan het apparaat eventueel ook meerdere keren op een dag, of meerdere dagen brokjes laten geven?

     

     

  6. Thanks @Evee!
    Je hebt gelijk hoor dat het eten een controlemoment is! Een hele tijd terug had mijn konijn eetproblemen en toen heb ik een goede camera geïnstalleerd, zodat ik het altijd goed in de gaten kan houden (of terug kan kijken) als ik even weg ben van huis haha. Best een aanrader! De voederautomaat is ook niet bedoeld als vervanging van het zelf voeren, maar meer voor de nood / aanvulling.  

    Wel jammer hoor dat er geen markt voor konijnen hierin is. 
    Ik zit nu te kijken naar twee soorten: 
    https://www.zooplus.nl/shop/honden/voerbak/automaten/voerautomaat/633845
    Ik zou deze zo kunnen installeren in zijn verblijf, dat alleen het voederbakje onder zijn ren doorschuift. Dan kan hij niet bij de rest van het apparaat komen. 

    Of zou zoiets meer geschikt zijn?:
    https://www.zooplus.nl/shop/honden/voerbak/automaten/voerautomaat/601499

    Die met de chipvariant lijkt me inderdaad heel handig voor als je meerdere katten hebt! Helaas hebben konijnen meestal geen chip 😛 
     

  7. Hoi!

    Graag wil ik een automatische voederautomaat met timer aanschaffen voor mijn konijn, voor de biks. Gewoon puur als aanvulling, omdat ik wel eens onregelmatige werkdiensten heb, en het fijn vind om het eetritme van mijn konijn niet teveel te verstoren. Ik ben altijd in de buurt als blijkt dat het apparaat het niet heeft gedaan, dat is het probleem niet. 


    Ik heb verschillende topics hierover gelezen, maar niet echt antwoord gevonden op mijn vraag. Konijnen zouden ze makkelijk kapot kunnen maken. 

    Heeft iemand hier actuele ervaringen mee? Welke kan ik het beste kiezen? Waar moet ik op letten? 
     

  8. Op 15-6-2019 at 13:22 zei Rifca:

    Blindedarmkeutels zijn een soort van trosje met kleine bolletjes.

    Een foto kun je o.a. hier vinden: https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-medischeinformatie/post/konijnenkeutels/

    Hm lastig te zeggen of de blindedarmkeutels trosjes zijn van keutels, want als ik ze vind zijn ze meestal al platgelopen of platgedrukt op zijn kontje. Als ik de foto van de diarree zie dan is het lang niet zo waterig, maar soms zijn de grote keutels wel zacht en is het 1 grote vormloze klomp, en dat kan soms wat afgeven.  

     

    Op 15-6-2019 at 14:10 zei Kolino:

    Gewrichtsproblemen of te dik zijn en er dus niet bij kunnen, kunnen dan ook een oorzaak zijn dat ze zichzelf niet goed schoon kunnen houden.

     

    Wat is de structuur van de gewone keutels? Zijn het mooie droge bolletjes of juist papperige en slecht gevormd?

    Het zou misschien kunnen dat hij zichzelf niet goed schoon kan houden, ik heb jammer genoeg geen vergelijkingsmateriaal met hoe andere konijnen dat doen. Soms zie ik hem trouwens wel zo'n keutel opeten, maar het meeste laat hij liggen. 
    De structuur van zijn gewone keutels zijn volgens mij normaal, mooie droge bolletjes. 

    Thanks @Evee wat betreft de vlooien, ik ga uit voorzorg ook maar alles behandelen!   

  9. @Kolino Super bedankt voor je uitgebreide reactie! 😊 Hier kan ik zeker wat mee, ook met de hoeveelheden die ik toe kan passen! 

    Mijn konijn heeft inderdaad geen waterige/dunne ontlasting (diarree), maar soms wel papperige en vormloze klonten poep die hij rond laat slingeren en aan zijn kontje blijven plakken dus. De dierenarts zei dat het waarschijnlijk blindedarmkeutels waren die hij niet op eet. Ik weet niet of dat klopt, want dan laat hij wel veel blindedarmkeutels! En ik vraag me af of die ook vormloos horen te zijn. 

    In elk geval, een afbouwend dieet lijkt me dan wel goed en wat aanpassingen in zijn menu. De tip van Fibafirst is ook het proberen waard! Eventueel als snack of om te mengen met zijn huidige brokjes, want het is inderdaad wel prijzig haha. 
    En ook bedankt voor de tip van de Medaow Hay Cookies @Evee😊 Die ga ik dan ook eens proberen. 

    Er is hier verder niemand met ervaringen over vlooiensprays? 

  10. 8 uur geleden zei Evee:

    En je zou dan de 2-3 snoepjes nog wel kunnen vervangen voor 2-3 brokjes als beloning. Dan is hij niet helemaal brokloos 😉

    Goed idee! Dank je wel Evee 😊
     

     

    7 uur geleden zei Marjoleink:

    Het heeft niets met je vraag te maken, maar ik ben gewoon even benieuwd. Je zegt als je weggaat moet hij in zijn hok. Hoeveel ruimte heeft hij dan als jij weg bent? Je schreef in november dat je hem wilde gaan koppelen, is dat nog gelukt?

    Hij heeft een hok van ongeveer 80cm breed, en daarbij een rennetje van circa 2 m2. Maar hij rent of beweegt vrij weinig, ook als hij door het huis mag. Ik hoopte inderdaad dat hij met een vriendinnetje misschien actiever zou  worden, maar het koppelen is jammer genoeg nog niet gelukt. Ik wilde in juli in mijn vakantie met hem naar een opvang met een koppelingsprogramma, maar nu hij vlooien heeft moet ik eerst dat weer op zien te lossen. Zo kan ik hem natuurlijk niet op laten vangen!  

     

    1 uur geleden zei Domino:

    Evee heeft het meeste al geschreven 🙂 maar ik wilde nog even toevoegen, ik lees vaker dat konijnen van veel SS ook aan de plakpoep gaan. Ik zou daar dus inderdaad echt mee minderen. Evenals wat Evee al schreef qua groentes en fruit. 

    Wat je eventueel als snoepjes kan introduceren is Fibafirst daar zijn ze hier echt gek op en zit vol vezels. Wat juist goed is voor de darmwerking. 

     

    Deze link mag vast wel denk ik 😄

    https://www.bunnybunch.nl/konijnenhokken/review/product/list/id/109/ 

    Wauw goede tip! Zijn dit nu alleen snoepjes of kan ik het ook als vervanging van de SS gebruiken?  

  11. Bedankt voor jullie reacties!
    Dat is wel even wat anders dan ik dacht. Hij is super gek op wortels! Dat komt dus door de suiker haha.  

    Kan het geen kwaad om acuut te stoppen met de brokjes? Hij gaat altijd in zijn bakje staan en knikken als de brokjes op zijn en ik langs loop haha. Dat moet ik dan weerstaan! Maar goed, zijn gezondheid is het belangrijkste. 

    Stoppen met de snoepjes vind ik wel heel lastig, ik heb hem aangeleerd dat als ik weg ga hij een snoepje krijgt als hij in zijn hok gaat. En dat weet hij heel goed: hij staat al klaar in zijn hok zodra ik mijn schoenen aan trek. En dat wil ik hem niet afleren! De rest even schrappen moet wel lukken. 
     

  12. 11 uur geleden zei Domino:

    Je hebt als ontwormingsmiddel Iverquantel en voor specifiek de pinworm heb je Panacur/Fenbendrops nodig. Ik zou het zeker even goed met je dierenarts bespreken want om nou al die middelen tegelijk toe de dienen is voor je konijn ook niet heel goed denk ik zo. 

     

    Hoeveel weegt je konijn? En hoeveel gram brokjes krijgt hij? En welk merk/type brokjes? En wat krijgt je konijn nog meer te eten? 

    Oke goed om te weten dat er toch nog meer ontwormingsmiddelen zijn! 😊 Ik zal het uiteraard eerst bespreken met de dierenarts voor ik iets ga doen. 

    Mijn konijn weegt 1,6 kg en hij krijgt ongeveer 30-35gr brokjes per dag. Brokjes zijn van Science Selective.
    Daarnaast krijgt hij dagelijks een bosje van 3 soorten hooi, elke dag 1-2 handjes groente (andijvie, veldsla, wortels, witlof, radijs), 2-3 snoepjes per dag van Versele-Laga Complete Crock en heel af en toe een snoepknaagstengel. Soms geef ik hem ook een klein stukje appel of banaan, maar nooit meer dan 1 stukje per dag. 
    Zit daar iets geks tussen?
      

     

  13. 2 uur geleden zei Lienappelsien:

    Hoeveel gram brokjes geef je per dag? Constant plakpoep is natuurlijk niet goed.

    De aanbevolen hoeveelheid op de verpakking, komt ongeveer neer op 2 kleine handjes per dag. Eet hij volledig op! 
     

    2 uur geleden zei Rifca:

    Ik neem aan dat je stronghold pipetjes heb gekregen tegen de vlooien?

    Het klopt wel dat dit middel ook ontwormt.

    Ja die heb ik inderdaad gekregen! 

     

    17 minuten geleden zei Renske34:

    Er is wel een kleinere kans op maden als hij binnen zit gelukkig 🙂 maar het is niet onmogelijk! 

     

    Kunnen ze zijn ontlasting niet onderzoeken bij de dierenarts? Anders vraag je om een consult bij de konijnkundige dierenarts. Je kunt ook proberen om je konijn even een week lang voornamelijk hooi te geven en weinig brok ernaast, kijken of het verbetert zonder groenten etc. 

    Hmm ik heb al wel een keer geprobeerd minder brokjes te geven. Gestopt met groente nog niet, ik had het idee dat het geen verschil maakte, omdat hij er daarvoor ook al last van had. Kan het nog eens proberen. 
    Nog een consult zou ook kunnen, een soort second opinion... het is wel vermoeiend om de hele dag met tissues achter de slinger van je konijn aan te rennen 😆
     

  14. Bedankt voor je reactie Renske! 
    Ik moet zeggen dat ik wel de assistenten/een arts sprak over de ontworming op dat moment, en niet de konijnkundige arts zelf. Hij staat wel op de lijst als konijnkundige. 

    Hooi en kwalitatieve brokjes (Selective) heeft hij inderdaad. Ik moet wel uitkijken dat hij niet teveel brokjes eet. Groente ook, maar die geef ik eigenlijk pas sinds een jaar, omdat ik dacht dat hij er niet tegen kon. Maar zonder de groente had hij ook al plakpoep. Moet ik ook uitkijken voor maden als hij binnen gehuisvest zit? 

  15. Dag allemaal!

    Ik ben er zojuist achtergekomen dat mijn konijn vlooien heeft 🙈
    Vorige zomer dacht ik er al eentje gezien te hebben in zijn vacht, toen gelijk naar mijn dierenarts gegaan en die zei dat hij vlovrij was.. er zat alleen een beetje zand. Dat vond ik al gek, want mijn konijn zit binnen gehuisvest. Dus als dat betekend dat het destijds toch wel een vlo was, dan zitten ze er al heel lang en misschien wel in heel mijn huis! 😞 

    Hebben jullie tips voor goede omgevings- en tapijtsprayen? En kan ik mijn konijn tijdens het sprayen binnen in een aparte ruimte zetten (als ik die ruimte op het laatste behandel)? Of moet ik en mijn konijn het huis 24 uur lang ontvluchten? 

    Daarnaast, mijn konijn heeft ook ontzettend veel last van papperige poep die aan zijn kontje blijft zitten. Ik geef hem 2 tot 3x per week een badje hiervoor. Met de dierenarts heb ik dit niet kunnen verhelpen, ondanks dat het een konijnkundige arts is. Misschien komt het doordat hij heel lui is en weinig beweegt (ondanks dat hij het hele huis tot zijn beschikking heeft).
    Of zou het ook kunnen komen door een lintworm? Ik las dat vlooien wel eens lintwormen kunnen veroorzaken. Ik heb hiervoor een ontwormingsmiddel gevraagd bij de dierenarts, maar die vertelden dat vlooiendruppels in de nek ook tegelijk ontwormen en dat er voor konijnen geen ander ontwormingsmiddel is. Lijkt me raar dat nekdruppels ook inwendig werken.. hebben jullie hier andere ervaringen mee? 

  16. Hoi @Dollie en @Sam_Ollie_Puk!

    Bedankt voor jullie reacties! Ik zal even een update geven. 

    Ik heb inderdaad inmiddels zijn teen laten amputeren! Dat is nu twee weken geleden en hij is er nog wat van aan het herstellen. Maar het gaat volgens mij wel goed! De eerste dagen was hij wel zielig, maar nu loopt ie inmiddels normaal op zijn pootje en is lekker actief 🙂 

    Bij mij is het verhaal nog iets anders geworden. Tijdens het opereren kwam de arts erachter dat er een abces zat met pus. Dat was waarschijnlijk de reden dat het teentje niet aan elkaar wilde groeien. Deze heeft hij goed schoongespoeld en de wond gehecht. Bernard kreeg hiervoor 2 weken een antibioticakuur, waardoor zijn eet- en drinklust ook nog wat minder is en ik hem hier en daar wat heb moeten dwangvoeren. Helaas is de plek op zijn teen nog wel gezwollen en die is nog niet minder geworden, hoewel het er niet ontstoken uit ziet en hij er geen pijn aan lijkt te hebben. Het is dus nog even afwachten. Het zou kunnen dat het zich weer opnieuw gevuld heeft met pus en daardoor gezwollen is, maar als dit zich gaat inkapselen is dat geen probleem en kan ik het lekker laten zitten volgens de arts.

    Hij adviseerde nu wel om zijn teentje (die nu op sterk water staat) te laten onderzoeken of het iets pathologisch is, wat wil zeggen dat de botbreuk was ontstaan door een abces/tumor in plaats van andersom, dat de abces was ontstaan door de botbreuk. Als het komt door een tumor of iets in die richting, zou ik de keus hebben om zijn teentje/pootje verder te laten amputeren. Of ik kan hem gewoon laten rondhuppelen tot hij op is en het zijn tijd is. Daar moet ik nog over nadenken! Ik laat hem nu in elk geval eerst nog verder opknappen, en als hij weer de oude is, laat ik wellicht het teentje onderzoeken om hier wat antwoorden op te krijgen.

    De groentes die @Evee adviseerde lustte hij helaas niet zo graag haha. Andijvie heeft hij een beetje op, maar wortels (vooral de loven) lijkt hij tot nu toe het meeste te velen.  

    Tot zover 🙂 Bedankt voor alle reacties, die hebben mij wel geholpen met het maken van de keuzes! 


     

  17. @Jamesthebunnybutler Fijn om te horen dat jouw konijn er goed uit is gekomen! Dat stelt me weer wat gerust. Een hele poot is wel heftiger dan een teen! Had jouw konijn ook dat hij gewoon prima oogde voor de operatie? Of kon je merken dat hij pijn had? 
    Als Bernard pijn heeft kan hij soms ineengedoken zitten en knarsetanden, of onder de bank kruipen, maar nu merk ik er gewoon niks van.

    Evee, bedankt voor je tips! Ik heb Bernard al een keer eerder moeten dwangvoeren, dat was echt lastig en naar om te doen. Goed om te weten dat je niet hoeft te dwangvoeren zolang hij een klein beetje eet, dat deed ik toen wel. Vers groenvoer geef ik eigenlijk niet meer, vanwege de zachte plakpoep. 
     

     

  18. Bedankt voor je reactie Evee. 

    De DA zei dat het de pijnlijkste operatie was voor konijnen, de kans zit er in dat hij na de operatie zoveel pijn heeft dat ik hem weer moet gaan dwangvoeden. Ik wilde hem ook gelijk laten castreren, beter 1x onder narcose dan 2x. Dus misschien maakt het dat ook wat extra zwaar voor hem. Ik kijk tegen het dwangvoeden op en ik hoop dat hij er goed uit komt. 

    Plus dat hij hierna wellicht moeilijker kan lopen en springen. Het is wel zijn steun teen. 

  19. Hoi allemaal, 
    Ik ben nieuw hier en ik heb gelijk een vraag!
    Mijn konijn Bernard is nu 2,5 jaar, hij loopt hier lekker rond in mijn appartementje en is super knuffelig! 

    In februari had hij een beetje een stijf pootje, dit had ik eventjes aangekeken, maar hij liep al vrij snel weer normaal. Nu ging ik vorige week naar de dierenarts, omdat hij steeds meer last had van plakkend poep aan zijn kontje. Niet van kwaad bewust zei ik tussendoor dat zijn teentje een beetje scheef stond, en dat was meteen een alarmbel voor de dierenarts. Eerder is hij al een aantal keer uitgebreid op onderzoek geweest, omdat hij niet meer wilde eten (dit was uiteindelijk opgelost nadat zijn tandjes geslepen waren). Toen was die teen helemaal niet opgevallen. 
    Goed, een foto laten maken en het blijkt dat zijn grote teen verbrijzeld is. Normaal zou het bot aan elkaar moeten groeien, maar dat is niet gebeurd. De dierenarts zegt dat het het beste is om de teen te amputeren, omdat hij hier nu pijn aan heeft... maar dat vind ik nogal wat! Vooral omdat hij nu eigenlijk net weer heel vrolijk lijkt te zijn, hij rent me heel de dag achterna en springt en rent op de bank. Binkies maakt hij dan inderdaad niet. Zijn poepkontje is ondertussen wel weer minder geworden. Hij oogt zo goed momenteel. Natuurlijk wil ik het beste voor hem en ik wil niet dat hij lijdt, maar moet ik hem dan echt in deze toestand onder het mes sturen, terwijl ik er dan misschien een slechter konijn voor terug krijg? Is dat dan het beste? 

    Heeft iemand hier ervaring mee?  

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .