Ga naar inhoud

Ten einde raad


Megan

Aanbevolen berichten

Hoi allemaal,


 


Ik ben een tijdje niet op dit forum geweest maar ik ben nu wel even ten einde raad.


 


2 jaar geleden woonde ik samen met mijn ex-vriend. Samen hebben wij toen 2 konijntjes genomen, een koppel uit de opvang, Soesje en Snoekje. Na een halfjaar ging de relatie uit en ben ik met de konijntjes terug bij mijn ouders gaan wonen. Ik heb toen daar alles in orde gemaakt en ze waren snel gewend. Ze waren tot dan toe nog nooit ziek geweest.


Nadat ze 2 maanden bij mij ouders thuis stonden begon Soesje (ram) darmproblemen te krijgen. Het hele riedeltje gehad; dierenarts; cisaral en pijnstilling, etc. Hij is er toen weer boven op gekomen. Een aantal keer is dit teruggekomen. Toen kreeg de voedster hetzelfde, ook weer bovenop gekomen. In een paar maanden tijd waren ze een aantal keer ziek geweest.


 


Ze zitten in een grote ren met alles wat ze nodig hebben. Ik heb een hele EHBO kist thuis met alles wat ze nodig hebben als ze ziek worden; cisaral, carprofen, panacur, fibreplex, infacol, dwangvoeding, olvarit wortelhapje, prozyme, kruik, spray voor wormen, verschillende spuitjes.


 


Nu is de ram gisteravond weer ziek geworden. Ik ben vorige week 6 dagen op vakantie geweest en mijn moeder zorgde voor ze, wat ze wel vaker doet als ik het weekend bij mijn vriend ben. Dit is nooit een probleem geweest. Ik ben zondagnacht terugekomen en gisteravond kreeg de ram pijn en wilde niet meer eten. Weer alles gestart en vannacht voelde hij zich weer beter en nu eet die wel weer wat en huppelt weer een beetje rond.


 


Ik word er alleen zo moedeloos van dat ze telkens ziek worden, met name de ram.


De ram is zo'n 15 keer ziek geweest in 2 jaar tijd en de voedster zo 4 keer. Ik ben bij verschillende dierenartsen geweest en opvangen geweest om advies te vragen over huisvesting en voeding en elke keer krijg ik het antwoord dat ik alles al goed doe en dat ze als koning en prinses leven. Ik twijfel daarom ook niet aan iets dat ik niet goed doe.


 


Ik word moe van het in de zenuwen zitten als ze weer ziek zijn en het feit dat ik niet normaal een weekendje weg kan, omdat ze zo gevoelig zijn voor veranderingen of stress. De afgelopen vakantie is er niets veranderd voor ze en toch wordt de ram dan ziek. Er lijkt wel altijd wat te zijn met ze. De ram heeft supergevoelige darmen waardoor hij enkel hooi, water en SS biks krijgt (hij krijgt denk ik 10 bikjes op een dag). 


 


Het is niet meer gezond hoeveel tijd en kosten ik in deze konijntjes moet steken. Ik heb ze altijd goed verzorgd en alles voor ze gedaan omdat ik mijn verantwoordelijkheid wil nemen maar er is wel een grens en die grens is nu een beetje bereikt. Ik weet dat huisdieren nemen grote verantwoordelijkheid is en dat ze veel kosten maar hoeveel deze beestjes hebben gekost is niet meer normaal.


 


Ik weet gewoon even niet meer zo goed wat ik moet doen. Begrijp mij niet verkeerd; ik weet dat beestjes ziek kunnen worden en daar wil ik ook mijn verantwoordelijkheid voor nemen maar dit is too much..


 


Ik wilde graag mijn verhaal kwijt. Ik voel me al schuldig dat ik overweeg om een nieuw huisje voor ze te zoeken dus ik hoop niet op verwijten of iets dergelijks. Ik hoop op jullie begrip. 


 


Groetjes :)


 


 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk ook niet dat het aan de verzorging ligt. Dat zit wel goed volgens mij.


Waar ik nog aan denk: is de ontlasting wel eens nagekeken? Wellicht speelt er een parasitaire infectie zoals wormen.


En de voeding: heb je daar al eens iets in veranderd? SS is goed voer, maar ik heb nu een aantal maal hier gelezen dat een konijn gas kreeg van SS. Daar zou je even op kunnen zoeken hier op het forum.


 


Succes!


Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Megan,


 


Wat naar allemaal dat ze zo vaak ziek zijn. Toevallig al contct gezocht met de dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht? Daar zit Evert-Jan de Boer en hij is gespecialiseerd in konijnen. Wellicht dat hij kan helpen? Lijkt wel of ze een soort van virus of iets in die richting die elke keer de kop op komt steken. Zag dat je Panacur in huis hebt. Hoe lang heb je die gebruikt? Weleens 2 maanden?


 


Ik ben zomaar aan het brainstormen voor je.


 


groetjes Solange St konijnenopvang Knaller


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet niet of ze buiten staan, dat is wat ik begrijp, maar weet je zeker dat ze nergens bij kunnen wat slecht is voor ze? Zeker als het zo regelmatig terugkomt klinkt het als iets dat ze eten... Maximus was ook heel zwak op zijn darmpjes, ik zat vaker wel dan niet bij de dierenarts, maar na het precies controleren van zijn dieet (selectief met groentjes, daarnaast SS en hooi) is hij eigenlijk nog maar heel weinig bij de DA geweest. Het hoeft niet te zijn dat jullie ze iets geven waar ze niet tegen kunnen (kool-soorten staan erom bekend gas te geven), maar er kan ook iemand iets over het hek mikken, of goedbedoeld geven terwijl jullie even niet opletten? Een beetje grasmaaier konijn heeft een flink formaat andijvie-blad binnen 5 minuten weg en dat zal niet anders zijn met spruitjes en koolbladeren of ander 'afval'? En dan natuurlijk alle planten... 


 


Ik heb er zelf nooit van gehoord dat SS gas geeft, maar dat betekent ook niet dat het niet zo is, ik heb geen zin in een discussie daarover. Konijnen die gevoelig op de darmpjes zijn kunnen van een zuchtje wind al ziek worden gek gezegd, dus waarom daar niet van? Ik vind het gewoon vreemd dat ze voor de verhuizing nergens last van hadden (en dus ook niet van hun brok lijkt me dan) en zou de oorzaak in de ren gaan zoeken, of bij buren, buurtkinderen of iets in die richting. Iets kan ze enorme stress opleveren (hond aan de andere kant van de schutting?) waardoor ze ziek worden, of er groeit iets wat er niet in thuis hoort. 


 


Als ze binnen zitten... Tja. Dan blijven er nog legio mogelijkheden van "ergens aankomen wat niet mag" over... ;) 


 


Succes in ieder geval, het is al naar genoeg dat je zo vaak zieke konijntjes hebt... 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik snap je frustratie helemaal. Ik begon met twee jonge konijnen en door pech werd de ene zwanger. Maar ze hadden allebei al snot toen ik ze kreeg en dus kregen alle jongen het ook. Toen zat ik dus met een heleboel zieke konijnen. Ik kon dus ook de jongen niet van de hand doen, wie wil er een ziek konijn? Tja en dan is het je verantwoordelijkheid nemen. En dat kan heel zwaar zijn, ze zijn bijna 2 jaar ziek geweest. Duizenden euro's heeft het gekost. Ik kon ze niet laten castreren omdat ze steeds te ziek waren. Nu zijn er nog 3 (!) over van de 11. Er is er maar eentje overleden aan snot, de rest aan abcessen en tumoren en myasis. Ik denk wel eens, mag ik ook nog van ze genieten ajb? Dus ik voel me soms net zoals jij. Alleen, ik kan ze echt niet herplaatsen, het schuldgevoel zou me nooit meer loslaten. Ik denk zelf dat dat voor jou ook zou kunnen gelden. Laat anders wat vaker hier wat horen en deel je frustraties, dat helpt echt. Chapeuax trouwens voor je dat je zo goed voor ze zorgt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor alle lieve reacties. Ik zat er gewoon even doorheen. Ik ben net met de ram naar de da geweest voor haken op zijn kiezen. Die zijn weggehaald. Ik ga nu om de 4-5 maanden standaard haken weg laten halen. Zijn buik klonk goed gelukkig. Ik ga ook kijken voor hardere biks en ander merk dan SS. Wellicht helpt dat. Ik hoop dat die zich straks weer helemaal als de oude voelt. Ik heb bij de da ook aangegeven dat hij zo vaak ziek wordt. De da zei: ja het is pech denk ik, maar ja je neemt ze en zorgt voor ze. Dat dacht ik dus ook precies. Het is niet makkelijk en het kost misschien veel maar ik kan het nu nog niet over me hart verkrijgen om ze weg te doen, ik kijk het gewoon nog even aan. Ze zitten binnen dus daar kan het niet aan liggen. Ze kunnen in de kamer tot niets slechts toegang krijgen want alles staat hoog en ik ben er altijd bij als ze loslopen. Misschien dat ik hem wel een tijdje ga behandelen met panacur, dat kan geen kwaad. Hebben jullie nog suggestie voor andere biks?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heeft hij vaak haken dan? Want dat kan natuurlijk wel een oorzaak zijn van gas. Ik heb er zelf geen ervaring mee maar Trovet is een merk brokken wat goed schijnt te helpen bij konijnen met haken. Verder zou ik niet lukraak Panacur geven maar eerst even kijken of dat zinnig is door een ontlastingsonderzoek te laten doen zoals christa zegt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan je Trovet van harte aanbevelen, echt.


Hier doet het wonderen en sinds ik het voer, géén haakjes én geen gas meer.


Hier ging er eentje om de 8 a 10 weken onder narcose voor haakjes, de periode die ertussen zat werd steeds langer en na een poosje zijn de haakjes zelfs nooit meer terug gekomen.


Dit heb ik al met 2 konijnen gehad en voer nu standaard alle 4 de konijnen Trovet. De konijnen die nergens last van hebben krijgen het half om half met gewone biks.


Niet goedkoop, maar nog altijd goedkoper dan de dierenarts om de zoveel weken en zeker beter voor je konijn.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan je ook Trovet aanraden, hier ook een konijntje gehad wat erg vaak gas had en op den duur ook haakjes en het hielp echt. Ik zou ze bij Medpets bestellen als ik jou was, je kan het via je dierenarts bestellen, maar ik heb destijds tig dierenartsen gebeld of ze het hadden en overal moest het besteld worden.


Bij medpets bestel je het voor 17 uur geloof ik en dan heb je het de volgende dag in huis.


 


Ook ik ken het verhaal van gas bij Sience Selectieve. Het konijn van de assistente van mijn dierenarts had daar ook last van. Het is en blijft een luchtige brok en als ze die niet goed kapot kauwen nemen ze best een hoop lucht mee naar binnen en dat zou voor problemen kunnen zorgen.


 


Hopelijk helpt het, en ik zou inderdaad de ontlasting eens laten onderzoeken, wie weet hebben ze inderdaad iets onder de leden wat ook problemen geeft.


Link naar reactie
Delen op andere sites

De trovet 2,5 kg zak is besteld bij medpets, donderdag in huis. Ze krijgen maar heel weinig biks, meer als lekkernij omdat ze anders te weinig hooi eten. Kan ik dat gewoon gaan geven of moeten ze er eerst aan wennen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Lastig zeg. Ik kan me voorstellen dat je na 2 jaar er een beetje moedeloos van wordt. Natuurlijk calculeer je in dat ze een keertje (of een paar keertjes) ziek worden, maar zo vaak? Daar zou mij de moed ook van in de schoenen zakken.


 


Ik hoop dat de Trovet gaat helpen. Dat van de SS wist ik niet, is echt nieuw voor me. Gelukkig is dat bij mij niet het geval maar wel iets om in mijn achterhoofd te houden. ;)


 


Succes en ik hoop dat je binnenkort gezonde konijnen hebt. :)


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou inderdaad als eerst adviseren eens ontlastingsonderzoek te doen en komt er niks uit dit in ieder geval een aantal dagen later nog is te doen, want niet altijd komt er wat uit, omdat ze niet continue eitjes eruit gooien van parasieten. 


Wormen en coccidien geven deze klachten namelijk ook. 


 


Ander voer is dan ook een optie. Als ze het op Trovet niet goed doen, zou ik Cuni Complete overwegen. We hebben hier enkele darmprobleemkonijntjes en na alles proberen (SS, Trovet, Care+, HFST etc.) worden ze alleen stabiel op Cuni Complete.


Hopelijk krijg je het zo onder controle. 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb toch nog een tip, weet niet of het al genoemd is, maar er zijn probiotica voor konijnen verkrijgbaar. Die heet protexin lapis. Ik heb het zelf nooit geprobeerd omdat het nogal duur is, voor meerdere grote konijnen. Helaas zijn er onlangs twee overleden en heb ik er nu nog een met darmproblemen dus misschien dat ik het nu wel ga proberen.

Mijn dierenarts weet nog een truuk die gratis maar erg vies is. Neem de nachtkeutels van een gezond konijn, pureer die en stop dat in een spuitje en geef dat aan het konijn met darmproblemen. Natuurlijke probiotica noemt ie dat, erg vies, maar ik heb het wel eens toegepast. Dat konijn had diarree en het heeft zeker geholpen toen. Daar zitten enzymen in die het konijn met een darmprobleem mist of niet aanmaakt en dan kan de darm het zelf weer oppakken, oid. Helaas eten de meeste gezonde konijnen hun nachtkeutels zelf op. Maar ja, als het probleem meer bij de maag zit, helpt dat ook niet natuurlijk. Ik dacht ik meld het nog voor de zekerheid.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .