+ Toon categorieën

Russische Dwerghamsters

01/17/2017 12:33:00

De Russische dwerghamster is een veel  gehouden hamstersoort. Deze hamsters zijn ook veel in dierenwinkels te vinden.
Russische dwerghamsters zijn tussen de 6 en 10 cm lang.

Russische dwerghamsters komen oorspronkelijk uit Siberië. Aangezien ze uit zo een koude streek komen is het ook niet gek dat een Russische dwerghamster bij lage temperaturen een wintervacht aanmaakt. De hamster wordt dan helemaal wit! Onze huisdier hamsters maken die wintervacht niet altijd aan, bij ons mensen in huis staat meestal de verwarming aan in de winter en gaat het licht aan zodra het donker wordt. Dan maakt de hamster dus geen wintervacht aan.

Russische dwerghamsters zijn goed tam te maken en ook redelijk rustig in vergelijking met andere hamstersoorten. Russische dwerghamsters worden tussen de 1,5 en 2 jaar oud.

Net als de meeste hamstersoorten kun je Russische dwerghamsters het best alleen huisvesten. Ze kunnen wel samen met een soortgenootje, maar in een klein kooitje gaat dat eigenlijk niet vaak goed. Uiteindelijk wordt het vechten en raakt zeker één van de hamsters gewond. Het is niet zielig om een Russische dwerghamster alleen te houden. Het zijn solitaire dieren, dat wil zeggen dat ze dus het liefst alleen leven. Als je toch besluit 2 Russische dwerghamsters samen te houden kies dan voor broertjes of zusjes uit het zelfde nest. Hou er toch altijd rekening mee dat je ze vroeg of laat apart zal moeten huisvesten.

Russische dwerghamsters komen in verschillende kleurslagen voor. Wildkleur (bruin), Saffier (blauwgrijs), Pearl (grijs-wit) en Mandarijn (beige) zijn de meest voorkomende kleuren.


Fokken met Russische dwerghamsters


Als je gezonde, volwassen Russische dwerghamsters hebt waar je de achtergrond van kent (dus als ze bij een goede fokker vandaan komen) kan het zijn dat je een nestje wil nemen.
Russische dwerghamsters moet je daarvoor een tijdje samen in een kooi huisvesten. Ongeveer 2 weken is het best. Als het mannetje en vrouwtje elkaar niet accepteren probeer het dan een paar dagen achter elkaar, het kan zijn dat het koppelen alleen lukt op het moment dat het vrouwtje willig is. Dit is om de vier dagen ongeveer. De draagtijd van een Russische dwerghamster ligt tussen de 17 en 21 dagen. Je kunt de vader bij de moeder in de kooi laten, hij zal lief mee zorgen voor de baby's, het nadeel is alleen dat je er van uit kunt gaan dat de moeder direct na de bevalling weer gedekt zal worden. Het is dus beter om de vader en moeder na 2 weken samen te zijn geweest gewoon weer uit elkaar te halen. Het is aan een Russische dwerghamster niet goed te zien of ze zwanger is of niet. Na een dag of 10 worden ze iets breder, maar dan moet je er wel echt op letten wil je dat zien! Een gemiddeld nestje Russische dwerghamsters bestaat uit 4 tot 5 jongen. Het kan echter wel meer zijn! Nestjes bestaan uit 2 tot 12 jonge hamstertjes!

Geplaatst in Knaagdieren Hamsters Door