+ Toon categorieën

Degoes

01/17/2017 12:36:00

Degoes zijn nog vrij onbekend in Nederland. De gemiddelde Nederlander weet niet precies hoe een degoe er uit ziet, en weet weinig over de verzorging van de diertjes. Degoes zijn geen knuffeldieren. Het zijn nieuwsgierige, speelse dieren die dol zijn op klimmen. Ze zijn niet zo geschikt voor kinderen, maar wel superleuk om naar te kijken!


Aanschaf


De meeste dierenwinkels verkopen geen degoes. De enige manieren om aan een gezonde, goede degoe te komen is via een fokker. In sommige knaagdierenopvang zitten ook degoes, die kun je natuurlijk ook gerust adopteren!

Let bij de aankoop op of het dier gezond is. De houding moet goed zijn, het dier moet levendig en actief zijn. De vacht moet er goed uit zien, en het dier mag geen wondjes of kale plekken hebben. De ogen, oren, neus en anus moeten schoon zijn. De tanden van een degoe horen oranje te zijn. De omstandigheden waarin het dier leeft moeten ook goed zijn. Het verblijf moet schoon zijn, vraag als je de degoe bij een fokker haalt of je de ouders en nestgenootjes ook mag zien.

Degoes kunnen goed samen gehouden worden, het is zelfs zo dat een degoe alleen eenzaam zal zijn, en een speelmaatje mist. Daarom is het beter om 2 of meer degoes samen te houden. Zeker als ze op jonge leeftijd samen worden gezet zal dit goed gaan. Alleen het samen zetten van vreemde mannetjes kan nog wel eens lastig zijn, maar bij koppeltjes en vrouwtjes gaat het over het algemeen goed.


Huisvesting


Een degoe is een beweeglijk dier. De kooi waarin de degoes wonen moet dus ook ruim zijn. Ze knagen ook erg veel, dus het is het best als de kooi van glas of metaal is gemaakt.Door een plastic kooi of een kooi moet een hard plastic onderbak zullen degoes ontsnappen. Het voordeel van een metalen kooi is dat het beter ventileert dan een glazen bak. Ook kunnen ze er beter in klimmen. Het nadeel van een metalen kooi is dat het nogal wat rommel kan geven. Degoes graven veel, slepen met van alles en zijn erg druk. Daardoor zal er zeker bodembedekking naast de kooi belanden.
De kooi moet minimaal 50 cm hoog zijn, zodat de degoes kunnen klimmen. De minimale afmetingen voor een kooi waar 2 degoes in kunnen wonen is ongeveer 40x50x50. ook hier geld hoe groter (een vooral, hoe hoger) hoe beter!
In het hok moeten, naast een voerbak en een drinkfles, trapjes, stokjes, knaagmateriaal, één of meer nestkastjes en een looprad aanwezig zijn. Degoes vinden het ook heerlijk om een bad te kunnen nemen in een bakje chinchillazand. Takken kunnen mooie klimrekken worden voor je degoes.
Als bodembedekker kan aubiose of houtkrullen van beukenhout worden gebruikt. Degoes hebben erg gevoelige longen, dus de bodembedekker mag niet stoffig zijn. Stro of zaagsel is al te stoffig voor degoes!
Degoes maken doordat ze zo actief zijn vrij veel herrie. Het is misschien niet verstandig de kooi in een slaapkamer te zetten.
Mocht je de degoes los in huis of in een kamer willen laten lopen let dan goed op of ze geen snoeren en kabels kapot kunnen knagen, of ze nergens door een gaatje of kiertje kunnen ontsnappen en zorg er voor dat er geen dure meubels in de ruimte staan (ze knagen namelijk ontzettend!)


Voeding


Degoes zijn planteneters. Er zijn speciale voeders voor degoes te koop. Soms is het even zoeken, maar bijvoorbeeld van het merk Supreme is er goed degoe voer op de markt.  Een degoe moet, net als een konijn altijd hooi tot zijn beschikking hebben.
Degoes kunnen absoluut niet tegen suiker. Van suikers kunnen ze erg ziek worden. Je kunt ze dus beter geen fruit en andere zoete dingen zoals bijvoorbeeld rozijnen geven.
Een degoe heeft aan zijn normale kant-en-klaar voer en hooi voldoende. Wil je je degoes toch verwennen? Je kunt ze heel af en toe een (pel)pinda of wat zonnebloempitjes geven. Niet te vaak, degoes zijn namelijk gevoelig voor suikerziekte en dit kan ontstaan als ze te veel suikers of vetten binnen krijgen.


Verzorging


De kooi van de degoes zal afhankelijk van de grootte en het aantal degoes ongeveer 1 keer in de week verschoond moeten worden. Dit kan dus verschillen.


Voortplanting


Een degoe draagt 3 maanden (90 dagen). Dat is erg lang voor een knaagdier. Degoes worden "compleet" geboren. Ze hebben hun oogjes open, een vacht en kunnen al redelijk lopen. Een nest bestaat meestal uit 3 tot 10 jongen. Hou er rekening mee dat de kleine degoes door hele kleine gaatjes heen kunnen, het is dus niet verstandig om een zwangere degoe in een traliekooi te laten wonen.

Het mannetje kan als je dat wil gewoon bij het vrouwtje blijven. Hij zal zelfs gaan helpen met de verzorging van de jongen. Het vrouwtje kan wel gelijk weer gedekt worden, dus als je geen nestjes meer wil of je vrouwtje niet te zwaar wil belasten met en het grootbrengen van een nest en een zwangerschap kun je hem apart zetten. Over het algemeen worden degoes niet supersnel weer bevrucht, bij de andere knaagdierensoorten gaat het veel sneller. Maar denk er wel aan dat je elke keer een thuis voor de jongen moet vinden, en dat het voor het vrouwtje zwaar kan zijn om nest na nest na nest groot te moeten brengen.

Na ongeveer een week zullen de jongen het nest zelf gaan verlaten en kun je beginnen met het handtam maken. Laat ze wennen aan oppakken en mensenhanden. Als de ouders agressief reageren als je de jongen vasthoud, wacht dan nog even met het oppakken van de jongen.

Er zijn bij degoes vervelende ziektes die ontstaan door inteelt. Probeer dus zoveel mogelijk te voorkomen dat familieleden met elkaar gekruist worden. De jongen moeten met 5 of 6 weken gescheiden worden op geslacht. Rond deze leeftijd worden ze namelijk vruchtbaar, maar zijn hun lichamen nog niet genoeg volgroeid om het aan te kunnen om een nest groot te brengen. Ze kunnen het wel, maar dit heeft ernstige gevolgen voor de groei van de degoe-moeder.
Het plaatje hiernaast kan helpen bij het bepalen van het geslacht. De afstand tussen de anus en de geslachtsopening is bij mannetje een groter dan bij een vrouwtje.

Een degoe wordt gemiddeld tussen de 5 en 8 jaar oud.

Geplaatst in Knaagdieren Degoes Door