+ Toon categorieën

Een rolstoel voor konijnen

03/10/2017 15:44:00

Als één van jouw konijnen te maken krijgt met verlamming van de poten, voel je je als baasje al snel machteloos. Een konijn kan bijvoorbeeld nog goed eten en echt levenslust tonen, maar als zijn achterhand over de grond sleept, vervilt raakt en de huid dreigt te beschadigen, lijkt inslapen soms de enige optie.

Ik wil geen valse hoop geven. Je moet eerst de oorzaak vinden van de verlamming voordat je er achter kunt komen of een rolstoel wel of geen uitkomst biedt. De verwondingen kunnen namelijk ook erger worden door het gebruik van een rolstoel. Konijnen hebben van nature hun gewicht vooral op de achterpoten. Door een rolstoel komt er ook veel gewicht op de voorpoten, wat voor konijnen onnatuurlijk is. Niet bij elke aandoening is een rolstoel voor konijnen dus een optie. Zelfs al besluit je het met een rolstoel te proberen, dan nog moet je bepalen of een rolstoel het konijn wel een konijnwaardig leven teruggeeft, of dat je het eigenlijk meer voor je eigen gemoedsrust doet.


Konijnen kunnen minder mobiel worden door verschillende oorzaken, en bij een aantal oorzaken kan een rolstoel een optie zijn:
- Verlamming (bijv. door trauma of als overblijfsel van E. Cuniculi)
- Artritis
- Amputatie van achterpoten
- Aangeboren afwijkingen

Een rolstoel kan een konijn dat behalve zijn handicap verder gezond en fit is, de mogelijkheid geven weer rond te lopen. Daarmee geef je jouw konijn de mogelijkheid fit en sterk te blijven / worden. Wij weten natuurlijk niet precies wat konijnen voelen of denken, maar ik kan mij zo voorstellen dat het toch ook een bepaalde vrijheid terug kan geven aan konijnen.

Het is belangrijk dat je een gehandicapt konijn niet in een rolstoel stopt voor het konijn daar klaar voor is. Veel konijnen raken verlamd door verwondingen. Als dat het geval is, is het belangrijk dat het konijn de tijd krijgt eerst te genezen. Meestal is dit minimaal een periode van 4 tot 6 weken. Overleg met jouw dierenarts wat het juiste moment is om een rolstoel uit te proberen. Ga niet zomaar zelf pogingen doen.

Vanuit ons oogpunt gezien zou je denken dat elk konijn met een handicap graag een rolstoel zou willen gebruiken om zijn vrijheid terug te krijgen. Konijnen denken echter anders en elk konijn heeft zijn of haar eigen tijd nodig om te wennen aan het gevaarte. Houd verder ook rekening met onderstaande punten:

- Het konijn kan niet sterk genoeg zijn om een rolstoel te gebruiken. Het gebruik van een rolstoel vergt sterke voorpoten, niet elk (gehandicapt) konijn heeft voorpoten die sterk genoeg zijn om de rolstoel voort te trekken.
- Niet elke rolstoel zal juist ontworpen zijn. Er bestaan heel veel verschillende maten en soorten konijnen en dan ook nog eens veel verschillende oorzaken waardoor het konijn verlamd is. Ook waar en hoe ernstig een konijn verlamd is speelt mee in het ontwerp. Het ene konijn hoeft alleen ondersteuning bij de heupen te krijgen, terwijl het andere konijn ook ondersteuning bij de buik/rug of misschien juist wel bij de voorpoten nodig heeft. Neem het soort handicap dus wel mee bij het ontwerp van de rolstoel.
- Een konijn dat niet heel tam is en het vervelend vindt aangeraakt te worden doe je geen lol met een rolstoel. Het konijn moet dan regelmatig gehanteerd worden. Bij konijnen die daar stress van krijgen heeft het een te grote impact op de kwaliteit van leven en is een rolstoel geen goed idee.
- Konijnen kunnen bang zijn van rolstoelen. Als ze plots vastgebonden worden in een rolstoel voor de eerste keer kan dat beangstigend zijn voor een konijn. Werk hier dus stap voor stap naar toe en forceer het niet. Begin simpelweg met de rolstoel neer te zetten in de omgeving van het konijn. Beloon ze als ze er bij in de buurt komen. Als dat goed gaat, beweeg de rolstoel dan eens. Neem hiervoor rustig de tijd: dagen, geen minuten! Als dat allemaal goed gaat en je bent er aan te om het konijn vast te maken, doe dit de eerste keer dan heel kort. Beloon het konijn en laat hem dan weer los. Vergeet de beloning niet om dit een positieve ervaring te maken!

Voor je besluit een rolstoel aan te schaffen, neem bovenstaande punten mee in jouw overweging en keuze. Overleg ook goed met jouw dierenarts. Je wilt niet dat de aandoening van jouw konijn erger wordt door het gebruik van een rolstoel, of dat je konijn ongelukkig is in die situatie! Neem vooral rustig de tijd om het konijn aan alles te laten wennen.

Zelf kreeg een van mijn konijnen door een verkeerde sprong een scheurtje in haar borstwervel. Daardoor raakte zij verlamd aan de tenen van haar achterpoten. Omdat bij een rolstoel veel gewicht juist op de borst terecht komt, was voor haar een rolstoel geen optie. Laat dus echt foto’s maken bij een dierenarts en bespreek de mogelijkheden, voor je met goede intenties de foute keuze maakt voor jouw konijn.

Praktische zaken

Als je besloten hebt dat een rolstoel voor jouw konijn uitkomst kan bieden en jouw dierenarts is het er mee eens, dan komen er opeens een heleboel praktische zaken bij kijken. Ten eerste het financiële plaatje. Hieronder volgt wat meer informatie over het kopen of maken van de rolstoel. Het is afgezien van het prijskaartje ook geen optie om een konijn 24 uur per dag in een rolstoel te laten rondrennen.

Met keutelen en plassen is niet praktisch in een rolstoel, dit kan wel een beetje afhankelijk zijn van het model. Je moet een rolstoel meer zo zien dat je jouw gehandicapte konijn daarmee een manier geeft om toch even de wereld te verkennen en energie kwijt te kunnen. Het is een hele omschakeling om van een gehandicapt konijn, dat vaak tot een bepaalde houding is veroordeeld, over te gaan naar een konijn wat opeens mobiel is met een rolstoel. Daarnaast komt vaak een groot deel van het gewicht op de buik en de voorhand van je konijn. Terwijl een konijn zo gebouwd is dat het gewicht normaalgezien juist op de achterhand rust. Dit kan weer nieuwe gezondheidsproblemen opleveren. Natuurlijk kun je de tijd die een konijn in een rolstoel kan zitten opbouwen, maar doe dit heel rustig aan en kijk goed naar hoe jouw konijn het vind.

Als je er aan gaat beginnen doe het dan echt stap voor stap, kijk goed naar je konijn. Bezorg hem niet meer stress dan nodig. Zorg voor een vlakke maar niet gladde ondergrond als je jouw konijn voor het eerst kennis laat maken met de rolstoel en overhaast het niet. Misschien kan het medisch gezien allemaal voor jouw konijn, maar vindt jouw konijn de rolstoel doodeng. Of heeft hij nog wel wat kracht in de achterpoten waardoor niet lukt omdat jouw konijn nog kan trappen met zijn poten. Of misschien loop je in jouw situatie weer tegen een heel ander, nieuw probleem aan.


Waar koop je een konijnenrolstoel?

Er zijn diverse bedrijven die rolstoelen ontwikkelen voor konijnen en andere huisdieren. Het is niet goedkoop (vanaf 250 euro) om een rolstoel aan te schaffen. Mocht het financieel niet haalbaar zijn (naast de hoge dierenartsrekeningen die je vaak met een gehandicapt konijn al hebt), is het ook mogelijk zelf een rolstoel te maken. Verderop in dit artikel lees je hoe dit in zijn werk gaat.

Hieronder staan een aantal bedrijven vermeld die rolstoelen voor konijnen maken:

- Hondenrolstoel.nl : Rolstoelen voor achterpoten. Gevestigd in Nederland.
- k-9cart.com: Rolstoelen voor achterpoten, diverse modellen. Gevestigd in Amerika, leveren ook in Nederland.
- doggon.com: Rolstoelen voor achterpoten en voorpoten. Maatwerk. Gevestigd in Amerika, leveren ook in Nederland.
- doggon-uk.com: Rolstelen voor achterpoten. Gevestigd in Engeland. Leveren ook in Nederland.
- dogstogo.net : Rolstoelen voor achterpoten. Gevestigd in Amerika, leveren ook in Nederland.
- doggon-uk.com Rolstoelen voor achterpoten. Gevestigd in Engeland, leveren ook in Nederland.


Hoe maak je een konijnenrolstoel?


Op internet staan diverse instructies rond hoe je zelf een rolstoel kan maken voor je konijn. Als je zoekt op YouTube en google kom je verschillende mogelijkheden tegen. Hieronder een voorbeeld van een vrij eenvoudige rolstoel die iemand zelf gemaakt heeft:

 

 

Bewaren

Save

Geplaatst in Konijnen medische informatie Door  
Labels:
gezondheid