+ Toon categorieën

Konijnenras Teddy Widder / Angora hangoor

12/20/2013 14:19:49
  • Oorsprong: Amerika.
  • Gewicht: 1500-2500 gram
  • Kleuren: Vele verschillende kleuren zijn mogelijk, zowel bont als effen. De vacht is 5-10 centimeter lang.
  • Oren: van oor tot oor 21 tot 24 cm, oorharen niet meegemeten
  • Bouw: Stevig, gedrongen en massief
  • Vacht: minimaal 6cm lang, het moet over het hele lichaam even lang zijn.
  • Kleuren: Alleen erkend in wit blauwoog

 

Karakter: Konijnen zijn niet op karakter gefokt, maar op formaat (vleeskonijnen) of uiterlijk (vacht of tentoonstellingdieren). Daardoor zijn er eigenlijk nauwelijks rasspecifieke karakters te onderscheiden. Bij elk ras heb je rustige, mensgerichte konijntjes, maar ook de pittige, energieke dieren. Dat verschilt echter per individu, niet per ras. 


Bijzonderheden: De tegenwoordig veel gefokte Teddy hangoren (teddy widder) zijn erkend als konijnenras in Nederland onder de naam Angora hangoor. Let wel op, deze konijnen worden heel veel gefokt voor de handel. Dit zijn meestal geen raszuivere dieren, die vaak veel problemen krijgen met een slechte vacht. Ben je op zoek naar een leuke pluizige hangoor en ben je bereid wekelijks, zo niet dagelijks uren te kammen en regelmatig een konijnentrimmer te bezoeken, kijk dan eens in de konijnenopvangen. Daar zitten vele afgedankte langharige konijnen, omdat hun vorige baasjes de vachtverzorging toch te intensief vonden.

Gezondheid: Hangoorkonijnen hebben meer kans op gebitsproblemen en oorproblemen. Ze hebben sneller last van vieze oren en oormijt omdat de hangoren over de ooropening heen hangen, ook hebben hangoren een nauwer oorkanaal. Ook kunnen ze minder goed horen en zijn ze vaker doof dan konijnen met staande oren. De vorm van de schedel die hangoor konijnen hebben veroorzaakt sneller gebitsproblemen zoals doorgroeiende voortanden en kies(wortel)problemen.
Bron: Johnson JC, Burn CC. Lop-eared rabbits have more aural and dental problems than erect-eared rabbits: a rescue population study. bioRxiv. 2019:671859. www.biorxiv.org/content/10.1101/671859v1.full 

Omdat dit geen zuivere angora konijnen zijn, maar kruisingen zijn er helaas ook erg veel problemen met de vacht van deze konijnen. In veel gevallen is de vacht zo slecht dat zelfs met regelmatig borstelen, het konijn niet normaal kan functioneren. Een regelmatig bezoek aan een konijnentrimmer is zeker aan te raden en in de meeste gevallen is de enige optie de vacht altijd kort te knippen en het konijn in huis te houden, zodat het beschermd is tegen weersomstandigheden. Reken dus ook op een regelmatig terugkerend bedrag aan kosten voor de konijnentrimmer mocht je overwegen een konijn van dit ras een huis te geven. 

Een Angora hangoor als huisdier: Het ras heeft wel echt behoorlijk intensieve vachtverzorging nodig, dit betekend dus echt regelmatig kammen! De meeste konijnen hebben zoveel last van de vacht dat knippen en korthouden de enige leefbare optie is voor deze konijnen. Kammen is echt dagelijks, zeker meerdere keren per week noodzakelijk, een konijnenleven lang! Ook zal regelmatig een bezoek aan een gediplomeerde konijnentrimmer noodzakelijk zijn om de vacht goed bij te houden.  Veel mensen onderschatten de vachtverzorging van konijnen en ook dat de meeste konijnen zelf de vachtverzorging totaal niet leuk vinden, wat het ook niet makkelijker maakt. 

De vacht van teddy konijnen bied weinig goede bescherming tegen weersomstandigheden. Het is niet aan te raden deze konijnen buiten te houden, of het moet echt een goed droog en beschut buitenverblijf zijn.

Tip voor liefhebbers van dit ras: Wil je aan een langharig konijn beginnen of dit nou een teddy dwerg of teddy widder is, of een angora: adopteer er één uit de konijnenopvang. Daar zitten helaas veel afgedankte langharige konijnen van mensen die de vachtverzorging onderschat hadden, of teddy's die gefokt zijn met een verkeerde vacht die ook bijna niet te onderhouden is. De verzorging van deze konijnen bezorgt konijnenopvangen veel werk. Vaak is het nodig om regelmatig een professionele konijnentrimmer te bezoeken met zo een konijn, zelfs als je dagelijks zelf de vacht even bijhoud. De konijnen zijn moeilijk plaatsbaar, omdat ze intensieve verzorging vragen, en anders dan fokkers en winkels zijn de konijnenopvangen daar wel eerlijk over naar de nieuwe konijnenbaasjes. Dat maakt dat veel mensen afhaken omdat ze inzien dat het te veel werk is, en ook realiseren dat konijnen de vachtverzorging vaak ook echt verschrikkelijk vinden. Ben je dus op zoek naar een Teddy Widder, geef er dan één uit de opvang een tweede kans!

 

Meer weten over raskonijnen?

Overzicht van alle konijnenrassen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenrassen

Keuringen van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/keuringen-van-konijnen

Wat betekent het oormerk van mijn konijn?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/betekenis-oormerk-konijn

Informatie voor beginnende konijnenbaasjes:

Tips voor beginnende konijnenbaasjes
https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

10 veelgemaakte fouten bij het houden van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/10-fouten-bij-het-houden-van-konijnen

Een konijn uit de dierenwinkel
https://www.bunnybunch.nl/informatie/dierenwinkel-konijn

Konijnenopvang en asiel lijst
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst

Geplaatst in konijnenrassen Door