+ Toon categorieën

Konijnenras Teddy Dwerg / Angora dwerg

12/20/2013 13:54:38

Oorsprong: Duitsland, uit kruisingen tussen kleurdwergen en angorakonijnen


Gewicht : 1250-1750 gram


Oren: tussen 6 en 8 cm


Bouw: kort, gedrongen en overal even breed


Vacht: 8 cm lang, het moet over het hele lichaam even lang zijn.


Kleuren: Verschillende kleuren, ogen horen donker, maar blauw is ook toegestaan.


Bijzonderheden: In Nederland is de Teddy dwerg voorlopig erkend als angoradwerg.

Karakter: Konijnen zijn niet op karakter gefokt, maar op formaat (vleeskonijnen) of uiterlijk (tentoonstellingdieren). Daardoor zijn er eigenlijk nauwelijks rasspecifieke karakters te onderscheiden. Bij elk ras heb je rustige, mensgerichte konijntjes, maar ook de pittige, energieke dieren. Dat verschilt echter per individu, niet per ras. Ook bij Teddy dwergen en Angora dwergen verschilt het karakter dus echt per konijntje. 


Medisch:  Het lange haar van de teddy konijnen is een erfelijke afwijking. Hoewel veel mensen het mooi vinden, heeft het ook nadelen. Niet alle vachten zijn even goed ontwikkeld, sommige teddy konijnen zijn daardoor hun natuurlijke bescherming tegen de weerselementen kwijtgeraakt. Ook kunnen de konijnen niet meer zelfstandig hun eigen vachtverzorging doen, daar zijn kambeurten voor nodig. Konijnen houden over het algemeen niet van kammen, dus dat kan erg stressvol zijn. Bij dwergkonijnen, zoals de Teddy dwerg,  komen helaas heel wat erfelijke aandoeningen voor zoals gebitsproblemen door een te kleine schedel, olifantstanden doordat de bovenkaak langer is dan de onderkaak en de dwergfactor. In een nest dwergkonijnen heeft 25% een dubbel gen voor de dwerggroei, deze konijntjes zijn zo klein dat ze niet levensvatbaar zijn en binnen enkele dagen dood gaan.  Ook komen verminderde vruchtbaarheid  en geboorteproblemen vaker voor bij kleurdwergen, omdat het bekken soms te klein is om de jongen door te laten. 


Een Teddy Dwerg / angora dwerg als huisdier:  Het ras heeft wel een behoorlijk intensieve vachtverzorging nodig, dit betekend dus echt regelmatig kammen! Veel mensen onderschatten de vachtverzorging van langharige konijnen.

De vacht van teddy konijnen bied weinig goede bescherming tegen weersomstandigheden. Het is niet aan te raden deze konijnen buiten te houden, of het moet echt een goed droog en beschut buitenverblijf zijn.

Wil je aan een langharig konijn beginnen: adopteer er één uit de konijnenopvang. Daar zitten helaas veel afgedankte langharige konijnen van mensen die de vachtverzorging onderschat hadden, of teddy's die gefokt zijn met een verkeerde vacht die ook bijna niet te onderhouden is. De verzorging van deze konijnen bezorgt konijnenopvangen veel werk. Vaak is regelmatig een bezoek aan een gediplomeerde konijnentrimmer noodzakelijk, zelfs als je zelf de vacht ook dagelijks bijhoud.  De konijnen zijn moeilijk plaatsbaar, omdat ze intensieve verzorging vragen. Ben je dus op zoek naar een Teddy dwerg, geef er dan één uit de opvang een tweede kans!

Meer weten over ras konijnen?

Overzicht van alle konijnenrassen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenrassen

Keuringen van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/keuringen-van-konijnen

Wat betekent het oormerk van mijn konijn?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/betekenis-oormerk-konijn

Informatie voor beginnende konijnenbaasjes:

Tips voor beginnende konijnenbaasjes
https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

10 veelgemaakte fouten bij het houden van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/10-fouten-bij-het-houden-van-konijnen

Een konijn uit de dierenwinkel
https://www.bunnybunch.nl/informatie/dierenwinkel-konijn

Konijnenopvang en asiel lijst
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst

Geplaatst in konijnenrassen Door