+ Toon categorieën

Konijnenras Engelse Hangoor

12/20/2013 15:50:23

Oorsprong: Engeland, zeer oud konijnenras, al in de 18e eeuw meldingen van konijnen met zeer lange oren. Met deze konijnen is gefokt en daaruit is dit ras ontstaan.


Gewicht: tussen de 3,5 en 5 kilo


Kleuren: Diverse kleuren, meest voorkomende kleur is madagascar. Er komen ook bonte dieren voor.


Karakter: Konijnen zijn niet op karakter gefokt, maar op formaat (vleeskonijnen) of uiterlijk (tentoonstellingdieren). Daardoor zijn er eigenlijk nauwelijks rasspecifieke karakters te onderscheiden. Bij elk ras heb je rustige, mensgerichte konijntjes, maar ook de pittige, energieke dieren. Dat verschilt echter per individu, niet per ras. 

Bijzonderheden: Zeer grote oren, iemand die Engelse Hangoren heeft moet de nagels van de voorpoten regelmatig knippen zodat de oren niet beschadigen. Gemiddelde lengte van de oren is tussen de 58 en 70 cm, gemeten van punt tot punt. De minimale breedte van de oren is 12 centimeter, maar het liefst breder.


Gezondheid: Engelse hangoren hebben altijd een erfelijke aandoening, namelijk hun overmatig lange oren. Deze overmatig lange oren hangen over de grond en raken snel beschadigd. Engelse hangoren worden door de oren gehinderd in hun natuurlijke voortbeweging. Aan de oren ontstaan snel wonden en vochtbulten.  In veel gevallen is het uiteindelijk noodzakelijk om de oren te laten amputeren. Engelse hangoren hebben een magere bouw, het is dus normaal als je de bekkenbeenderen van deze konijnen ziet. Engelse hangoren zijn ook erg gevoelig voor ondergewicht. Dit ras moet je niet te beperkt voeren, ze komen niet snel aan en als ze te weinig te eten krijgen worden ze al snel te mager. 

 Hangoorkonijnen hebben meer kans op gebitsproblemen en oorproblemen. Ze hebben sneller last van vieze oren en oormijt omdat de hangoren over de ooropening heen hangen, ook hebben hangoren een nauwer oorkanaal. Ook kunnen ze minder goed horen en zijn ze vaker doof dan konijnen met staande oren. De vorm van de schedel die hangoor konijnen hebben veroorzaakt sneller gebitsproblemen zoals doorgroeiende voortanden en kies(wortel)problemen.
Bron: Johnson JC, Burn CC. Lop-eared rabbits have more aural and dental problems than erect-eared rabbits: a rescue population study. bioRxiv. 2019:671859. www.biorxiv.org/content/10.1101/671859v1.full 


Een Engelse Hangoor als huisdier: In onze ogen zou je nooit de fok van Engelse hangoren moeten bevorderen en deze dieren alleen als huisdier mogen houden als het een herplaatser is. 

 

Meer weten over ras konijnen?

Overzicht van alle konijnenrassen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenrassen

Keuringen van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/keuringen-van-konijnen

Wat betekent het oormerk van mijn konijn?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/betekenis-oormerk-konijn

Informatie voor beginnende konijnenbaasjes:

Tips voor beginnende konijnenbaasjes
https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

10 veelgemaakte fouten bij het houden van konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/10-fouten-bij-het-houden-van-konijnen

Een konijn uit de dierenwinkel
https://www.bunnybunch.nl/informatie/dierenwinkel-konijn

Konijnenopvang en asiel lijst
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst

Geplaatst in konijnenrassen Door