Konijnen en het coronavirus

03/16/2020 07:17:00

Het houd de wereld flink bezig op dit moment, het coronavirus. Niet verwonderlijk dus dat we op het moment vaak de vraag krijgen of konijnen er ziek van kunnen worden.

Kunnen mijn konijnen het coronavirus krijgen?


Waarschijnlijk niet. Er moet natuurlijk nog veel onderzocht worden over dit virus, we weten er helaas nog niet alles van. Maar er is op dit moment geen bewijs dat de variant van het coronavirus die op dit moment rondgaat onder de bevolking, onze huisdier konijnen kan ziekmaken of infecteren. Of andere huisdieren zoals honden en katten. Ook is er tot nu toe geen bewijs dat huisdieren bijdragen aan de verspreiding van het virus. Wat er op dit moment bekend is, is dat het virus echt vooral van mens op mens over gaat.

We snappen de vraag over de rol van huisdieren in deze situatie wel goed. Het virus is waarschijnlijk wel via dieren bij mensen terecht gekomen. Hoe dat precies verlopen is, is helaas nog niet bekend. Het vermoeden is dat het van vleermuizen overgegaan op een andere diersoort, en een tussengastheer. En dan naar de mens. In Azië is er een intensieve handel in wilde dieren, waar veel verschillende exotische wilde dierensoorten levend bij elkaar zitten. Dat zijn helaas vaak ideale omstandigheden voor virussen om van de ene naar de andere diersoort over te gaan, en uiteindelijk van dier naar mens. Daarover is op dit moment echter te weinig bekend.

Er zijn wat berichten gekomen van honden in China die positief getest waren op het virus, maar wat er op dit moment van bekend is, is dat die het virus naar alle waarschijnlijkheid alleen bijgedragen hebben omdat hun baasjes besmet waren, en de honden intensief contact hadden met die baasjes. De honden lijken er zelf niet ziek van te worden en het ook niet over te dragen. Er is wel een kat in België ziek geworden, daarvan had het baasje ook corona en de kat had wel zelf ook klachten. 

Preventieve maatregelen


Voor omgang met konijnen of andere huisdieren is het verstandig dezelfde preventieve maatregelen aan te houden als voor mensen onderling:

Was regelmatig je handen, voor en nadat je de konijnen gaat verzorgen.
Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
Gebruik papieren zakdoekjes.

Heb je zelf coronavirus en huisdieren in huis?

Dan is het wel aangeraden dat je contact met jouw konijnen en/of andere huisdieren beperkt. Is het niet mogelijk om het contact te beperken, was dan goed je handen voor en na elk contact. Nies of hoest niet in de richting van jouw konijnen, en altijd in de binnekant van je elleboog. Heb je zelf coronavirus, draag een mondkapje of dek op een andere manier je mond af terwijl je met de huisdieren bezig bent.

Heb je het idee dat één van jouw konijnen er toch ziek van is geworden?


Bel dan de dierenarts en meld duidelijk dat jouw huisdier in contact is gekomen met het coronavirus. Laat dit dus vooraf weten, zodat de dierenkliniek daar rekening mee kan houden en de juiste quarantaine maatregelen kan toepassen.

Let ook op dat veel dierenklinieken op dit moment aangepaste regels hebben voor bezoeken, heb je zelf het virus, of klachten, mag je niet zelf met je dier naar de kliniek toe gaan. Ook mag er vaak maar 1 persoon met de huisdieren mee de kliniek in. Vraag dit na op het moment dat je belt voor een afspraak.

Gebruikte bronnen bij het schrijven van dit artikel:


RIVM

LICG

NOS

Zoogdiervereniging

Geplaatst in Konijnen medische informatie Door