+ Toon categorieën

Konijn mee op vakantie

03/02/2017 20:33:00

Een konijn meenemen op vakantie klinkt leuk en makkelijk, je hoeft immers niet voor oppas te zorgen, maar in de praktijk komt er nog heel wat bij kijken!


Wel of niet meenemen?


Er zitten verschillende nadelen aan het meenemen van een konijn op vakantie. Zo is er de stress van het reizen, sommige konijnen kunnen er beter tegen dan anderen, dat wel. Ook is er de warmte, konijnen kunnen eigenlijk heel slecht tegen warmte. Een konijn mee in de (warme)auto in files en tijdens stops en dan een paar weken in een vreemde omgeving bij een temperatuur van meestal (veel)meer dan 25 graden is niet goed voor een konijn.

Overweeg voor je besluit de konijnen mee te nemen goed of je ze er wel een plezier mee doet en of je op het vakantieadres wel aan alle zorg en ruimte kan voldoen. Zelf zou ik mijn konijnen nooit meenemen ver op reis (niet naar een warmer land dan nederland in ieder geval). Gaat het om een vakantieadres niet ver van huis waar bijvoorbeeld een eigen (sta)caravan staat en ruimte is voor een goed, veilig en ruim konijnenverblijf, dan is het iets anders dan wanneer je je konijnen meeneemt naar Frankrijk of Spanje in de zomer.


Dierenarts


Mocht het konijn ziek worden in het buitenland, dan moet je daar een dierenarts bezoeken. Het vinden van een dierenarts in het buitenland met goede kennis van konijnen is erg lastig. Veel dierenartsen behandelen alleen honden en katten en geven een konijn zo verkeerde medicijnen mee, wat de dood tot gevolg kan hebben, als het baasje niet oplettend is en/of de kennis heeft wat wel en niet voor een konijn kan wat betreft behandeling en medicijnen. Ook het niet goed begrijpen van de medische termen in een andere taal kan tot grote fouten lijden. Het best is vooraf toch al op zoek te gaan of er een konijn-kundige dierenarts in de buurt van jouw vakantieadres is, zodat je bij noodgevallen weet waar je heen moet.

Ook als je binnen Nederland blijft is het aan te raden vooraf een goede dierenarts met verstand van konijnen te zoeken in de buurt van het vakantieadres.

In dit artikel lees je waaraan een je een konijnkundige dierenarts kan herkennen. In dit topic op ons forum vind je een lijst met dierenartsen die onze forumleden als konijnkundig hebben ervaren.


Vakantieopvang


Een kort reisje naar een vakantieopvang in de buurt is vaak prettiger voor de konijnen dan mee op vakantie. Het is minder stressvol om daar een tijdje te verblijven bij het Nederlandse klimaat dat de konijnen gewend zijn. Natuurlijk brengt dat ook wat stress met zich mee, maar toch veel minder dan een flinke reis en hoge temperaturen in de auto. De meeste vakantieopvangen en pensions eisen wel dat het konijn is ingeent tegen VHS en myxomatose. Je kunt het beste het eigen voer meegeven naar het vakantieadres, op die manier voorkom je nog meer veranderingen en diarree.

In dit artikel vind je een lijst met adressen van vakantieopvangen in Nederland en België.

 

In juni/juli 2017 hebben wij onze forumleden gevraagd wat voor oplossing zij gebuiken voor de zorg van de konijnen tijdens hun vakantie. Hieronder de uitkomst van deze poll:


Konijn mee op vakantie


Mocht je besluiten jouw konijnen toch mee te nemen zorg dan voor een comfortabel reismandje/reiskooi. Geen gladde bodem. De konijnen moeten toch een beetje kunnen liggen/huppen/draaien in het verblijf, zonder telkens uit te glijden. De meeste koppels vinden het prettig om samen vervoerd te worden, zorg dus dat de reismand daar groot genoeg voor is. Je zou kunnen kijken naar een handige autokennel, zoals deze voor honden wel eens gebruikt worden. In dit artikel staat meer informatie over het vervoeren van konijnen.

Zorg dat de konijnen eten hebben tijdens de reis (hooi in ieder geval) voortdurend vers koel water en het best ook wat vochthoudend groenvoer, mits ze dat natuurlijk gewend zijn. Tijdens stops niet de konijnen in de dichte auto houden, de temperatuur in de auto ligt al snel veel hoger dan er buiten, dat kan soms fataal worden voor de konijnen, net zoals dat fataal kan zijn voor honden en baby's die in auto's achtergelaten worden bij warm weer.


Ook tijdens het verblijf op het vakantieadres moet het konijn (de kooi) uit de zon blijven. Hoe je maatregelen neemt tegen de warmte kun je lezen in dit artikel.

 

Een verre reis of emigreren

Het kan zijn dat je een lange verre reis gaat maken, bijvoorbeeld voor een buitenlandse stage. Of dat je gaat emigreren. Wil je jouw konijnen meenemen op reis, informeer dan goed wat de eisen zijn die gesteld worden aan het vervoer en importeren van konijnen in dat land. Meestal kun je dit soort informatie opvragen bij de ambassade van het land waar je naar toe gaat. Voor verschillende andere landen geld dat je vooraf medische onderzoeken moet laten doen bij je konijnen en/of een quarantaine. Dat betekent dat je konijnen een aantal weken of zelfs maanden in quarantaine moet zitten voor ze het land in mogen.

Ook zijn er maar weinig vliegtuigmaatschappijen waar konijnen in de passagiersruimte mee mogen vliegen.  Ze worden helaas niet zoals honden en katten gezien als een echt huisdier, en moeten in het ruim. Er zijn helaas verschillende verhalen bekend van konijnen die een reis in het ruim van het vliegtuig niet overleefd hebben. Overweeg dus of het wel verstandig is konijnen mee te nemen als je gaat emigreren, of dat het beter is om ze hier, in Nederand, te herplaatsen. Hoewel wij begrijpen dat het ontzettend moeilijk is om jouw konijnen achter te laten voor een verre reis of als je gaat emigreren, is het vaak wel het beste voor de konijnen.


Papieren/inentingen


Om met je konijn te reizen heb je een dierenpaspoort nodig. Deze kun je aanschaffen bij de dierenarts. Een dierenpaspoort is iets anders dan het gratis entboekje dat je bij de inentingen van je konijn krijgt. Het is een erkend paspoort waar je voor moet betalen. In dit paspoort vult de dierenarts in welke inentingen jouw konijn gehad heeft en er zit een formulier in waar de gezondheidscontrole van jouw konijn op wordt ingevuld.


Het is verstandig om je konijn voor vertrek te laten inenten tegen myxomatose en VHS (zowel 1 als 2). Het is niet makkelijk te achterhalen in welke gebieden in het buitenland deze ziektes heersen. Het is beter te voorkomen, dan je konijn er aan te verliezen. In sommige gebieden kan het ook noodzakelijk zijn om extra maatregelen te nemen tegen parasieten. Hierover kunt u het best informeren bij uw eigen dierenarts. Wij raden in ieder geval aan om na de vakantie het konijn goed te ontwormen.

 

Save

Save

Save

Geplaatst in Konijnen Door  
Labels:
konijnen opvang