+ Toon categorieën

Konijn mee op vakantie

03/02/2017 20:33:00

De konijnen meenemen op vakantie klinkt leuk en makkelijk, je hoeft immers niet voor oppas te zorgen, maar in de praktijk komt er nog heel wat bij kijken! In dit artikel leggen we uit wat de voor- en nadelen zijn. 


Wel of niet meenemen?

Voordelen van konijnen meenemen op vakantie

Je hoeft geen opvang te regelen, je houdt de zorg in eigen handen en je hoeft ze niet te missen. Dat zijn eigenlijk de enige voordelen van jouw konijnen meenemen op vakantie. Er zijn echter toch meer nadelen dan voordelen in onze ogen. 

Nadelen van konijnen meenemen op vakantie

Het grootste nadeel is stress. Stress is gevaarlijk voor konijnen, het kan gasbuiken geven en in ernstige gevallen eindigen gasbuiken in de dood voor het konijn. Reizen geeft behoorlijk veel stress. Het ene konijn kan er iets beter tegen dan het andere konijn, maar helemaal voorkomen kun je niet. Dat is de belangrijkste reden dat we alleen noodzakelijk reizen met konijnen aanraden. We raden dus niet aan om heen en weer te pendelen tussen verschillende adressen, zoals een studentenkamer en een ouderlijk huis, en dus ook niet om konijnen mee te nemen op reis. De redenen waarom je wel zou reizen met konijnen zijn voor dierenartsbezoek en van en naar een (vakantie)opvang. 

Ook is er de warmte, konijnen kunnen eigenlijk heel slecht tegen warmte. Een konijn mee in de (warme)auto in files en tijdens stops en dan een paar weken in een vreemde omgeving bij een temperatuur van meestal (veel)meer dan 25 graden is niet goed voor een konijn. Ga je op vakantie met de auto naar Frankrijk of Spanje, dan is het dus echt geen goed plan om de konijnen mee te nemen. 

Voor wie doe je het? 

Overweeg voor je besluit de konijnen mee te nemen goed of je ze er wel een plezier mee doet en of je op het vakantieadres wel aan alle zorg en ruimte kan voldoen. Zelf zou ik mijn konijnen nooit meenemen ver op reis (niet naar een warmer land dan nederland in ieder geval). Gaat het om een vakantieadres niet ver van huis waar bijvoorbeeld een eigen huisje of (sta)caravan staat en ruimte is voor een goed, veilig en ruim konijnenverblijf, dan is het iets anders dan wanneer je je konijnen meeneemt naar een ander land. 


Dierenarts

Mocht het konijn ziek worden in het buitenland, dan moet je daar een dierenarts bezoeken. Het vinden van een dierenarts in het buitenland met goede kennis van konijnen is erg lastig. Veel dierenartsen behandelen alleen honden en katten en geven een konijn zo verkeerde medicijnen mee, wat de dood tot gevolg kan hebben, als het baasje niet oplettend is en/of de kennis heeft wat wel en niet voor een konijn kan wat betreft behandeling en medicijnen. Ook het niet goed begrijpen van de medische termen in een andere taal kan tot grote fouten lijden. Het best is vooraf toch al op zoek te gaan of er een konijn-kundige dierenarts in de buurt van jouw vakantieadres is, zodat je bij noodgevallen weet waar je heen moet.

Ook als je binnen Nederland blijft is het aan te raden vooraf een goede dierenarts met verstand van konijnen te zoeken in de buurt van het vakantieadres.

Onderaan dit artikel staan links naar informatie over konijnkundige dierenartsen, en een link naar de lijst met dierenartsen die door andere Bunnybunch leden geadviseerd worden.


Vakantieopvang

Een kort reisje naar een vakantieopvang in de buurt is vaak prettiger voor de konijnen dan mee op vakantie. Het is minder stressvol om daar een tijdje te verblijven bij het Nederlandse klimaat dat de konijnen gewend zijn. Natuurlijk brengt dat ook wat stress met zich mee, maar toch veel minder dan een flinke reis en hoge temperaturen in de auto. De meeste vakantieopvangen en pensions eisen wel dat het konijn is ingeent tegen VHS en myxomatose. Je kunt het beste het eigen voer meegeven naar het vakantieadres, op die manier voorkom je nog meer veranderingen en diarree.

In dit artikel vind je een lijst met adressen van vakantieopvangen in Nederland en België.

Vakantieoppas aan huis

Wat veel konijnenbaasjes doen is iemand vragen de konijnen aan huis te verzorgen. Ook dat heeft wat nadelen. Zorg in ieder geval dat de persoon die de konijnen komt verzorgen, ook verstand heeft van konijnen. Dat deze persoon gedragsveranderingen opmerkt, het ziek als een konijn niet fit is. Zorg er ook voor dat er meerdere keren per dag controle is, zeker 2x per dag. Een konijn dat niet eet, heeft na 24 uur stilgevallen darmen. Dat is zo moeilijk op gang te krijgen, dat ze meestal sterven. Eén keer per dag controle is dus niet voldoende voor konijnen! Houd er ook rekening mee dat er bij extreem weer extra zorg nodig is. Dit is in de winter bij extreme kou en sneeuw het geval, maar in de zomer ook als de temperaturen boven de 25 graden liggen, en helemaal als de warmte echt meerdere dagen aanhoud. Een vakantieoppas aan huis moet er dus best wat tijd in stoppen en kennis van hebben. 


Konijn mee op vakantie

Mocht je besluiten jouw konijnen toch mee te nemen zorg dan voor een comfortabel reismandje/reiskooi. Geen gladde bodem. De konijnen moeten toch een beetje kunnen liggen/huppen/draaien in het verblijf, zonder telkens uit te glijden. De meeste koppels vinden het prettig om samen vervoerd te worden, zorg dus dat de reismand daar groot genoeg voor is. Je zou kunnen kijken naar een handige autokennel, zoals deze voor honden wel eens gebruikt worden. In dit artikel staat meer informatie over het vervoeren van konijnen.

Zorg dat de konijnen eten hebben tijdens de reis (hooi in ieder geval) voortdurend vers water en het best ook wat vochthoudend groenvoer, mits ze dat natuurlijk gewend zijn. Tijdens stops niet de konijnen in de dichte auto houden, de temperatuur in de auto ligt al snel veel hoger dan er buiten, dat kan soms fataal worden voor de konijnen, net zoals dat fataal kan zijn voor honden en baby's die in auto's achtergelaten worden bij warm weer. Ook tijdens het verblijf op het vakantieadres moet de huisvesting voldoen: genoeg ruimte, genoeg schaduw, geen temperaturen boven de 25 graden. 

Heb je een koppeltje konijn, vergis je er dan ook niet in dat de nieuwe ruimte op het vakantie adres anders is dan thuis. Vaak hangen er toch echt vreemde geuren. Dit kan voor sommige koppels veel onrust geven, nieuw terrein is namelijk nieuwe rangorde bepaling. Voor konijnen die nog niet lang samen zaten, voor konijnen die een wat minder stabiele relatie hebben, kan dit dus veel onrust en extra stress geven. En in het ergste geval voor verwondingen of een relatiebreuk zorgen, en daar zit je op vakantie ook niet op te wachten!

Een verre reis of emigreren


Het kan zijn dat je een lange verre reis gaat maken, bijvoorbeeld voor een buitenlandse stage. Of dat je gaat emigreren. Wil je jouw konijnen meenemen op reis, informeer dan goed wat de eisen zijn die gesteld worden aan het vervoer en importeren van konijnen in dat land. Meestal kun je dit soort informatie opvragen bij de ambassade van het land waar je naar toe gaat. Voor verschillende andere landen geld dat je vooraf medische onderzoeken moet laten doen bij je konijnen en/of een quarantaine. Dat betekent dat je konijnen een aantal weken of zelfs maanden in quarantaine moet zitten voor ze het land in mogen. Voldoe je niet aan alle regels loop je kans dat de konijnen inbeslag genomen worden, en soms zelfs ingeslapen worden, helaas. Zorg dus echt dat je voldoet aan de regels!

Ook zijn er maar weinig vliegtuigmaatschappijen waar konijnen in de passagiersruimte mee mogen vliegen. Ze worden helaas niet zoals honden en katten gezien als een echt huisdier, en moeten in het ruim. Er zijn helaas verschillende verhalen bekend van konijnen die een reis in het ruim van het vliegtuig niet overleefd hebben. Overweeg dus of het wel verstandig is konijnen mee te nemen als je gaat emigreren, of dat het beter is om ze hier, in Nederand, te herplaatsen. Hoewel wij begrijpen dat het ontzettend moeilijk is om jouw konijnen achter te laten voor een verre reis of als je gaat emigreren, is het vaak wel het beste voor de konijnen.


Papieren/inentingen

Om met je konijn te reizen heb je een dierenpaspoort nodig. Deze kun je aanschaffen bij de dierenarts. Een dierenpaspoort is iets anders dan het gratis vaccinatieboekje dat je bij de inentingen van je konijn krijgt. Het is een erkend paspoort waar je voor moet betalen. In dit paspoort vult de dierenarts in welke inentingen jouw konijn gehad heeft en er zit een formulier in waar de gezondheidscontrole van jouw konijn op wordt ingevuld.

Voor je gaat reizen is het verstandig je konijnen te laten chippen, en te zorgen dat alle vaccinaties op orde zijn. Naast de vaccinaties die in Nederland standaard zijn, zijn er soms ook extra vaccinaties nodig in een land, of extra maatregelen  tegen bepaalde parasieten.  Hierover kunt u het best informeren bij uw eigen dierenarts en eventueel bij de desbetreffende ambassade. 

Handige links:

Lijst met vakantie opvang adressen voor konijnen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/lijst-vakantie-opvang-konijnen

Een konijn vervoeren
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijn-vervoeren

Verzorging van konijnen in de zomer
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnen-in-de-zomer

Hoe vind je een goede dierenarts voor je konijnen?
https://www.bunnybunch.nl/informatie/goede-dierenarts-konijn

Lijst met konijnkundige dierenartsen
https://www.bunnybunch.nl/informatie/lijst-met-konijnkundige-dierenartsen

Geplaatst in Konijnen verzorging Door  
Labels:
konijnenopvang