+ Toon categorieën

Campbelli dwerghamsters

01/17/2017 19:08:00

De Campbelli dwerghamsters lijken veel op de Russische dwerghamsters. Ze zijn zelfs onderling te kruisen. Dit is echter niet aan te raden, het is beter om beide soorten raszuiver te houden. Dit zowel voor de gezondheid van de dieren als voor het in stand houden van de eigen soorten.

Campbelli’s komen uit Noord-Mongolië en Noord-China. Het karakter van een Campbelli is wel wat anders dan dat van een Russische dwerghamster, ze zijn wat pittiger en wat agressiever. Als je graag een Campbelli als huisdier wil ga dan eerst op zoek naar een hobbyfokker die genoeg tijd aan de hamsters besteed om ze tam te maken. Campbelli’s kunnen tussen de 1,5 en 2 jaar oud worden.

Campbelli dwerghamsters kunnen samen gehuisvest worden. Op zich heeft dat wel een redelijke kans van slagen, maar toch ook altijd het risico dat het mis gaat. Houd dus altijd een reservekooi achter de hand of kies er gewoon voor een campbelli alleen te houden. Alleen is niet zielig voor de hamster, ze zijn niet eenzaam alleen. De Campbelli komt in verschillende kleuren voor:  wildkleur, blauw, albino, gevlekt, argente (geel-wildkleur).  Campbelli’s komen ook voor met satijnbeharing.


Fokken met Campbelli dwerghamsters


Je kunt het best niet fokken met hamsters uit een dierenwinkel of die zomaar van iemand over genomen zijn. Fokken is alleen verstandig als je gezonde, volwassen hamsters hebt waar je de achtergrond van kent.
Net als Russische dwerghamsters kun je ook Campbelli dwerghamsters het best een week of twee samen in een kooi huisvesten. Let wel goed op of de hamsters elkaar ook wel accepteren. Eventueel een paar dagen achter elkaar koppelen tot de hamsters elkaars aanwezigheid accepteren. De draagtijd van een campbelli dwerghamster is  18 dagen. Na een dag of 10 wordt de moeder ietsje breder, maar dit is lastig te zien! Na 18 dagen zal de moeder bevallen van een nestje jongen. In dit nestje zullen tussen de 2-8 jonge hamstertjes zitten. Er komen nesten voor met meer jongen, soms krijgt een moeder wel 12 jongen! In zo een groot nest zitten altijd wel een paar achterblijvertjes die het wat minder goed doen. Campbelli’s staan er om bekend dat ze erg beschermend zijn voor hun jongen. Pas dus op bij nestcontroles, een van de ouders hangt zo in je handen! Net als bij Russische dwerghamsters kan de vader in de kooi blijven als de jongen geboren zijn. Het nadeel is ook hier dat hij dan wel gelijk het vrouwtje weer bevrucht en je dus 18 dagen later weer een nestje hebt. Dit is erg vermoeiend voor de moeder en dus niet aan te raden!

Geplaatst in Knaagdieren Hamsters Door