+ Toon categorieën

Campbelli dwerghamsters

01/17/2017 19:08:00

De Campbelli dwerghamsters lijken veel op de Russische dwerghamsters. Ze zijn zelfs onderling te kruisen. Dit is echter niet aan te raden, het is beter om beide soorten raszuiver te houden. Dit zowel voor de gezondheid van de dieren als voor het in stand houden van de eigen soorten. Campbelli’s komen uit Noord-Mongolië en Noord-China. Het karakter van een Campbelli is wel wat anders dan dat van een Russische dwerghamster, ze zijn vaak wat pittiger en agressiever. Campbelli’s kunnen tussen de 1,5 en 2 jaar oud worden. De Campbelli komt in verschillende kleuren voor: wildkleur, blauw, albino, gevlekt, argente (geel-wildkleur). Campbelli’s komen ook voor met satijnbeharing.

Hamsters zijn knaagdieren. Het zijn nachtdieren, ze zijn vooral in de schemering en nacht actief. Dat maakt dat ze wat lastig zijn als kinder-huisdier, ze slapen op de momenten dat de kinderen wakker zijn en met ze kunnen spelen. Maar voor mensen die overdag werken en 's avonds thuis zijn, kunnen hamsters ontzettend leuke huisdieren zijn die prima passen bij het leefritme.

Waar koop of adopteer je een campbelli dwerghamster?

Er zijn kleinschalige hobbyfokkers die deze hamstersoort fokken en veel tijd besteden aan het tam maken van de hamsters. Maar wist je dat deze hamstersoorten ook regelmatig te adopteren zijn via knaagdieropvangen? Hamsters worden namelijk vaak gekocht voor kinderen, maar als ze dan in de praktijk toch niet zo leuk of lief blijken te zijn, te veel herrie maken, of als de kinderen er niet meer naar om kijken, dan moeten ze weer weg. Hoe fijn is het als je zo een hamster een tweede kans kan geven!  Wil je weten of er een knaagdierenopvang is die op het moment dwerghamsters heeft zitten, bekijk dan de asiellijst: https://www.bunnybunch.nl/informatie/knaagdierenopvang-asiellijst

Huisvesting van Campbelli dwerghamsters

De meeste mensen kiezen voor het houden van één hamster alleen. Dat is prima. Campbelli dwerghamsters kunnen samen gehuisvest worden. Op zich heeft dat wel een redelijke kans van slagen, maar toch ook altijd het risico dat het mis gaat. Houd dus altijd een reservekooi achter de hand of kies er gewoon voor een Campbelli alleen te houden. Alleen is niet zielig voor de hamster, het zijn solitaire dieren, ze zijn niet eenzaam alleen. 

De hamsterkooi moet minimaal een formaat hebben van 70x50 cm. Dit zijn standaard maten van kooien die in dierenwinkels en webwinkels te koop zijn. Let op, dit is de minimale maat. Groter is altijd beter. Hoewel er heel wat kleinere hokken als hamsterkooitjes in winkels worden aangeboden is een verblijf kleiner dan het minimum niet aan te bevelen. Vooral het bodemoppervlak is belangrijk voor campbelli dwerghamsters, het zijn behoorlijk actieve diertjes en een kooi is nooit te groot. Het mag een traliekooi zijn, een plastic duna bak of een knaagdier-terrarium. Grotere kooien zijn wel duurder dan de simpele tekleine kooitjes, en mensen verwachten vaak een goedkoop huisdier te hebben aan een hamster. Maar de prijs van het grotere verblijf zou geen bezwaar hoeven zijn: er worden ook regelmatig tweedehands op verkoopgroepen en websites aangeboden. Het kan dus zeker kosten besparen om een voor de hamster komt dat soort websites en groepen in de gaten te houden!

Het verblijf zet je op een verhoging, zoals een tafel of dressoir. Niet te dicht bij de verwarming, niet in de zon en niet op de tocht. Het moet er rustig genoeg zijn voor de hamster om overdag te slapen. En geen probleem zijn als de hamster 's nachts herrie maakt, het zijn immers nachtdieren.

De kooi richt je in zoals je zelf leuk vind. Het kan vrij standaard met een huisje, waterbak of flesje en wat speeltjes, zoals bijvoorbeeld een loopschijf, maar je kan er ook een heel natuurlijk uitdagend landschap van maken, "hamsterscaping" heet dat. Een voerbakje mag wel maar hoeft niet, je kan het voedsel ook in het verblijf strooien zodat ze het zelf kunnen verzamelen, een goede, gezonde bezigheid voor hamsters! 


Fokken met Campbelli dwerghamsters

Op bunnybunch zijn we tegen het zomaar vermeerderen met dieren, welke dieren dan ook. We raden dus ook niet aan om zomaar met je Campbelli dwerghamsters te fokken, omdat het leuk is. Als je echt serieus wilt starten met fokken, zorg dan eerst voor voldoende kennis. 

Je kunt het best niet fokken met hamsters uit een dierenwinkel of die zomaar van iemand over genomen zijn. Fokken is alleen verstandig als je gezonde, volwassen hamsters hebt waar je de achtergrond van kent.
Net als Russische dwerghamsters kun je ook Campbelli dwerghamsters het best een week of twee samen in een kooi huisvesten. Let wel goed op of de hamsters elkaar ook wel accepteren. Eventueel een paar dagen achter elkaar koppelen tot de hamsters elkaars aanwezigheid accepteren. De draagtijd van een Campbelli dwerghamster is 18 dagen. Na een dag of 10 wordt de moeder ietsje breder, maar dit is lastig te zien! Na 18 dagen zal de moeder bevallen van een nestje jongen. In dit nestje zullen tussen de 2-8 jonge hamstertjes zitten. Er komen nesten voor met meer jongen, soms krijgt een moeder wel 12 jongen! In zo een groot nest zitten altijd wel een paar achterblijvertjes die het wat minder goed doen. Campbelli’s staan er om bekend dat ze erg beschermend zijn voor hun jongen. Pas dus op bij nestcontroles, een van de ouders hangt zo in je handen! Net als bij Russische dwerghamsters kan de vader in de kooi blijven als de jongen geboren zijn. Het nadeel is ook hier dat hij dan wel gelijk het vrouwtje weer bevrucht en je dus 18 dagen later weer een nestje hebt. Dit is erg vermoeiend voor de moeder en dus niet aan te raden!

Meer weten?

Algemene informatie over hamsters
https://www.bunnybunch.nl/informatie/hamsters

Speelgoed voor knaagdieren
https://www.bunnybunch.nl/informatie/speelgoed-voor-knaagdieren

Knaagdieropvang en - asiellijst

https://www.bunnybunch.nl/informatie/knaagdierenopvang-asiellijst

Alle knaagdierproducten in de Bunnybunch webwinkel:

https://www.bunnybunch.nl/konijnenhokken/kleine-knagers/

Geplaatst in Knaagdieren Hamsters Door  
Labels:
hamster