Ga naar inhoud

Castratie mannetjes konijnen


Bunnielove

Aanbevolen berichten

Wij zouden binnenkort 2 konijntjes houden. Mannetjes. Ze zouden gecastreerd worden. Aan welke leeftijd kan dit? Worden ze dan echt rustiger naar elkaar toe ivm vechten? Wat met de verzorging? Mogen ze dan direct bij elkaar blijven, ivm openlikken wond ofzo? 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb jouw vraag even een eigen topic gegeven.

 

Heb je de konijnen al, of nog niet? Als je ze nog niet hebt: niet aan beginnen. Twee rammen heeft echt maar een hele kleine slagingskans, zelfs met castratie. De enige reden dat het soms gaat is als de karakters goed bij elkaar passen, maar zo te lezen gaat het bij jou om jonge konijnen, en dan is het echt heel erg de vraag of die klik met elkaar er zal zijn. De kans is vele male groter dat ze tijdens het puberen enorm gaan vechten en je of afscheid moet nemen van één van de twee, of ze apart moet gaan houden met elk een eigen vriendinnetje.

 

Het is veel slimmer om als je aan konijnen begint dat gelijk goed aan te pakken en een leuk koppeltje te adopteren uit een konijnenopvang. Wil je jongere konijnen zitten die er ook (zeker deze tijd van het jaar), maar als beginner zou ik je eigenlijk eerder gewoon een lief, stabiel, goed passend volwassen koppeltje aanraden zodat je niet gelijk als onervaren konijnenbaasje met de konijnenpuberteit te maken krijgt 😉 In een goede konijnenopvang zijn de konijnen al gecastreerd /gesteriliseerd, zitten vaak koppels of kunnen ze een koppeltje samenstellen, ze zijn gevaccineerd, soms zelfs gechipt en nagekeken door een dierenarts. Daarbij heb je na adoptie altijd een plek waar je terecht kan met je vragen en mocht er iets gebeuren waardoor je koppel toch geen match blijkt te zijn (wat bijvoorbeeld met jonge, opgroeiende konijnen regelmatig gebeurt) dan kun je rekenen op de hulp van de opvang, vaak mag je konijn dan opnieuw daar gekoppeld worden aan een ander konijn waar het wel mee past. Adopteren uit een opvang heeft dan ook nog als voordeel dat je de fok, die vaak heel ellendig is en niet van konijnenwelzijn uit gaat, niet in stand houd, maar juist een koppeltje dat al eerder afgedankt is omdat konijnenhouden niet was wat de eerste baasjes verwacht hadden, een kans geeft. Dat geeft een super goed gevoel en maakt een wereld van verschil voor die konijnen 😄  Nouja, je leest het wel, ik ben in ieder geval fan van adopteren. Ik zie alleen maar voordelen!

  • Mee eens! 5
Link naar reactie
Delen op andere sites

Twee gecasteerde rammetjes is de minst gebruikelijke match bij een koppeling en heeft de minste kans op slagen. Veel konijnkundige asielen proberen dat niet eens.

Zelfs met beide gecastreerd is de kans heel groot dat ze blijven vechten.

Meer informatie over koppelen: https://www.bunnybunch.nl/informatie/koppelen-van-konijnen

 

Die leeftijd waarop er gecastreerd kan worden varieert een beetje, omdat niet bij elke ram even snel de ballen ingedaald zijn. Bij de meeste rammen is dat tussen de 10 à 14 weken. Ook als de ballen nog niet ingedaald zijn kan een ram wel al bevruchten, dus houd echt de 10 weken aan om ze uit elkaar te halen!

Meer informatie over castratie: https://www.bunnybunch.nl/informatie/castratie-en-sterilisatie-bij-konijnen

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oei dat wist ik niet, dacht dat 2 mannetjes best samen ging.. ok bedankt al voor je informatie.

het zit zo,  ze hadden 2 konijntjes gekocht (als 2 vrouwtjes) tot er kleintjes geboren werden.. ze gaan er volgende week mee naar dierenarts voor zeker geslacht van de kleintjes te kennen en mogen dan verhuizen. Als ik koppel neem, man laten castreren en moet vrouwtje van ook gesteriliseerd worden?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Weet waar je aan begint, er is namelijk ook geen garantie dat een mannetje en vrouwtje samen kunnen blijven.

Ja, konijnen zijn hele sociale dieren die het liefst samen leven. Maar... dat is niet zomaar simpel 1+1 is een gelukkig koppel. Echt niet.

 

Net als het voor ons mensen soms best wat moeite kan kosten onze ware liefde te vinden, werkt dat ook zo met konijnen. Ze willen een maatje waar ze een klik mee hebben van karakter. Konijnen kennen ook geen familiebanden zoals wij mensen, wat ook logisch is, anders zou er heel veel inteelt zijn. Meestal blijven broertjes en zusjes dus juist niet samen in de natuur en trekken ze verder naar andere families. De gok die je neemt door zomaar met 2 willekeurige jonge konijntjes te beginnen, is dus vrij groot. Er zijn genoeg topics van mensen die met vele zorgen en lastige keuzes kwamen te zitten hier op het forum: als ze echt vechten, verwondingen hebben, flinke dierenartskosten, niet samen kunnen, kosten voor extra verblijven, kosten voor afstand en extra adopties.... je begint als je dit doet echt niet op de meest makkelijke of verstandige manier aan konijnen. 

 

Als je echt per se een konijn uit dit nest zou moeten hebben, zou ik nu maar 1 konijntje kiezen, en dan naar een konijnenopvang gaan als het konijntje 16 weken is (als het een ram is eerst laten castreren en 3 weken wachttijd na castratie aan houden) en het konijn daar dan laten koppelen. Dan kun je in ieder geval op de opvang terugvallen qua koppelhulp als het nodig is als ze opgroeien en het blijkt geen klik te zijn die stand weet te houden.

 

Een voedster moet niet ook gecastreerd worden, maar het is wel verstandig om dit te laten doen. Veel konijnenopvangen laten standaard hun voedsters castreren, zodat je dat zelf niet hoeft. Voedsters worden wel wat later gecastreerd dan rammen. In eerste instantie als je echt jonge konijnen zou kiezen, zal de ram gecastreerd zijn / moet je dat laten doen.

 

Maar het is echt zoveel malen simpeler om gewoon een koppel uit de opvang te halen, en de konijnen uit dit nestje over te slaan. 

  • Mee eens! 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Mocht je toch besluiten om uit dat nestje een ram en een voedster te nemen, haal ze dan wel uit elkaar als ze 10 weken zijn, om te voorkomen dat je straks zelf ook een nest hebt. 14 dagen na castratie van de ram kun je ze dan opnieuw koppelen op neutraal terrein.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .