Spring naar bijdragen
Veli

Lichtelijke spoed tijdens dwangvoeren

Recommended Posts

Hallo, 

 

Vanochtend bij de DA geweest voor een van mijn konijnen ivm verstopping/gasvorming. Hiervoor pijnstiller, spul voor de darmen en dwangvoer gekregen. Het leek in de loop van de dag steeds wat beter te gaan en heb hem in ieder geval even kort iets zien eten. Voerbak is echter nog nauwelijks leeg. Nu vanavond lijkt hij toch weer wat suffer (hoewel niet zo erg als vanochtend). Mijn redelijke spoedvraag is nu dus hoe ik hiermee de nacht in moet. Ze zitten normaal altijd buiten. Is het beter om ze beide op een koele plek binnen te zetten? En vannacht toch even om de paar uur checken en nog dwangvoeren? Of het even rust en tijd geven over de nacht? Iemand die hiermee ervaring heeft??

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb er geen ervaring mee, maar ik zou voor de zekerheid even bellen met de dierenarts die bereikbaarheidsdienst heeft. Als je je eigen dierenarts belt krijg je een bandje met een verwijzing.

Als dat niet lukt zou ik ze denk ik binnenhalen, en vannacht een paar keer proberen of hij iets wil eten. Maar zoals gezegd is dat niet gesproken uit ervaring, maar gevoelsmatig.

Sterkte!

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Late reactie in dit geval, maar ik schrijf hem toch. Hopelijk gaat het al beter nu!

 

Was er ondertemperatuur toen je bij de dierenarts was, of kun je zelf temperaturen? Zieke konijnen zijn de uitzondering op de regel dat ze niet naar binnen mogen. Een konijn met een te lage temperatuur mag je gewoon naar binnen bij de verwarming halen. Dat is een uitzonderingssituatie.

 

Iets eten houd in dat er de 23,5 uur daarna weer iets in de darmen zit, al is het maar een klein beetje. Je dwangvoert bij konijnen om te zorgen dat de darmen niet stilvallen. Pas na 24 uur niet eten gebeurt dat. Bij gas en verstopping is het aan te raden alleen te dwangvoeren na overleg met de dierenarts, omdat het ook extra pijn en darmproblemen kan geven. Maar in dit geval ben je bij de dierenarts geweest en heb je dat advies al meegekregen als het goed is. 

 

Ik zou dus echt zorgen dat je zo veel mogelijk motiveert dat hij zelf eet, al is het maar een paar brokjes, wat groenvoer, (verse)kruiden of wat er verder in gaat. Dwangvoer van een lepeltje of uit een bakje aanbieden is vaak ook een goede middenweg. Het echte DWANGvoeren zorgt voor behoorlijk veel stress, wat het herstel ook niet ten goede komt. Alle beetjes die hij eet zijn een stapje in de goede richting! 

 

Hoe vaak geef je de pijnstiller? 2x per dag? Het kan zijn dat ze net wat uitgewerkt waren en hij pijn had, daardoor wat suffer leek. Of ondertemperatuur. 

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Evengoed bedankt voor je reactie Evee, dat stelt me wel gerust!

 

Qua temperatuur heb ik het niet opgemeten, maar op gevoel voelde de oortjes van beide konijnen gisteravond ongeveer hetzelfde. Voor de zekerheid heb ik ze vannacht toch maar binnen in een koele kamer gezet. 

de DA heeft me inderdaad aanbevolen te dwangvoeren om de 1-2 uur. Ik merkte dat dit inderdaad steeds meer stress gaf bij mijn konijn. Vanaf het moment dat ik hem in ieder geval iets heb zien eten ben ik de periodes ertussen groter gaan maken. 

 

Ik heb ze vanochtend weer terug gezet in hun eigen hok buiten en niets meer gegeven om hem even een tijd met rust te laten. Dus ook geen medicatie in de vorm van pijnstiller of darmbevordering. Hopelijk dat hij dan weer wat meer gaat eten! Gisteren heeft hij 2x pijnstilling gehad en 3x die voor de darmen. 

Helaas vandaag zelf aan het werk maar gelukkig iemand gevonden die tussen de middag even gaat checken hoe het gaat en actie kan ondernemen als het dan toch nog niet goed gaat. Nog even duimen dus!

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Aan de oortjes kun je niet veel voelen als het gaat om temperatuur. Koude oortjes betekent dat een konijn zijn warmte vasthoud, warme oortjes dat hij warmte kwijt raakt. In de winter hebben konijnen dus over het algemeen koude oren en in de zomer warme oren.

 

Het kuiltje in de nek zegt wel iets meer, maar is ook niet exacte wetenschap. Het hoort gewoon lauwwarm, als lichaamstemperatuur aan te voelen. Als je twijfelt: temperaturen, dat is de enige betrouwbare manier om er achter te komen. Fijn dat er tussen de middag iemand bij het konijntje kan gaan kijken.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden

Mededelingen

  • Wie is hier

    Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.

×

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .