Ga naar inhoud

Gewichtsafname en abces


Cor

Aanbevolen berichten

Hallo,

 

Ons konijn Binkie (Franse Hangoor Rammelaar van 4,5 jaar oud waar ik hier: https://www.bunnybunch.nl/forums/topic/82489-advies-konijn-met-ec/ al een heel topic over heb gehad vanwege zijn EC)

 

Heeft in één week tijd een flink gewichtsverlies gehad. Hij was 4460 gram en woog der net zo rond de 4150 gram.

 

Tevens heeft hij een klein abcesje op zijn achterpootje. Hier zat al eerder een klein abces wat mijn vriendin heeft leeg geknepen. Dit was een week of twee geleden en hij heeft geen antibiotica gehad.

 

Voor de rest oogt hij wat minder actief en eet hij ook wat minder snel dan normaal (normaal krijgt hij zijn voer in 2 porties nu in 3) op gaat het wel.

 

Zijn kont is ook wat nat door de regen en heel schoon is hij niet. Aangezien dat vochtig is is dat lastig schoon te maken

 

We zijn direct gestart met Fenbendrops (staat hier op voorraad) en we kijken of we morgen bij de dierenarts terecht kunnen.

 

Aangezien die al EC heeft gehad is die gewichts afname iets waar we ons zorgen over maken! Wat is wijsheid hem direct naar binnen halen voor de gehele winter?

 

Zoals al eerder gemeld in het andere topic ging het al maanden goed met hem! Misschien moeten er maar mee leven dat meneer zal moeten overwinteren. Enkel kan zijn vriendin dan niet mee en is het wel weer sneu dat ze alleen is voor al die maanden.

 

 

 

 


 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Lastig. 310 gram op een gewicht van 4460 is toch een klein 7% van het totale gewicht wat hij in een week kwijt is. Toch een teken dat er iets niet goed zit. 

 

Ik denk dat het goed is dat je naar de dierenarts gaat. Het kan met het abces te maken hebben. Dat zijn toch altijd lastige dingen om te behandelen. Was je daarvoor naar de dierenarts geweest of hadden jullie het zelf open gemaakt? Heb je een idee wat de oorzaak van het abces is geweest en zo ja, is die oorzaak ook aangepakt? Is er na het open maken nog gespoeld om de pus er uit te houden? Vaak is na een abces toch ook wel een ontstekkingsremmer / pijnstiller aan te raden. Ook al is het maar een klein plekje. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@evee

 

Vandaag zijn we bij de dierenarts geweest en die heeft het abces helemaal leeg geknepen (zat wat eelt boven dus duurde best even) en hij heeft een antibiotica injectie gehad ("diplo") en die krijgt hij donderdag weer.

 

In het verleden reageerde hij op deze het beste en volgens de DA is het op deze manier ook beter dan spul in zijn bek te spuiten.

 

Tevens gaan we door met de dubbele dosis Fenbendrops aangezien zijn EC verleden.

 

Ook was zijn oogje een klein beetje geïrriteerd dus daar gaat 3 x daags weer antibiotica zalf op.

 

Zijn gewichtsafname was volgens de DA niet ideaal maar het viel nog mee zei ze (zijn gewicht nu dan) hij is wat klein voor een Frans Hangoor dus als hij wat lichter is klopt dat.

 

Het bultje schoot een paar weken geleden van zelf open toen mijn vriendin zijn onderkantje schoon maakte. Die heeft het toen geheel leeg geknepen en voor de rest zijn we niet naar de DA en er is toen niks mee gebeurd. Achteraf niet het meest ideale inderdaad!

 

Die "diplo" injecties krijg hij nu een X aantal keer en dan monitoren ze ook direct zijn gewicht en houden de rest van hem in de gaten. Zijn hart, longen, darmen e.d. waren allemaal prima. Hij maakte ook een goede actieve indruk op haar.

 

Over eten, drinken en "zijn konijnen" ding maak ik mij ook geen zorgen dat gaat goed.

 

Hij hoefde nog niet naar binnen in ieder geval van de DA.

 

Hij heeft een heel verleden van abcessen de vorige DA (helaas de afgelopen tijd wat verschillende gehad) gaf aan dat hij een vermoeden heeft dat er ten tijden van zijn "zere hakjes" of slachtaderlijke bloeding een bacterie in zijn systeem is gekomen en die er nooit helemaal uitgegaan is en dat hij daarom zo nu en dan een abcesje heeft.

 

Het is natuurlijk een "kneusje" maar het gaat voor de rest best goed met hem. Weinig problemen gehad de afgelopen tijd!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vandaag weer voor de injectie geweest.

 

Pootje zag er goed uit, zit geen pus meer in het abces enkel wat verharding door het eelt.

 

Oogje begint ook alweer beter te worden.

 

Hij is alleen nog een klein beetje verder afgevallen nu 4080 gram i.p.v. de 4130 die hij maandag bij de dierenarts woog.

 

De dierenarts vond het niet schokkend en meneer viel iedere keer naar antibiotica af dus nog even aankijken.

 

We hebben in ieder geval de gedroogde groente weer binnen, die krijgt hij altijd met zijn biks en nu had iets van kruiden die we nog hadden staan maar die had hij lastig en minder waardoor die ook zijn biks soms wat liet staan. Niet ideaal natuurlijk.

 

Maandag weer de dierenarts voor zijn prik en mocht hij nog verder afvallen dan gaat meneer mooi weer naar binnen.

 

Alleen moet we dan even kijken voor een groot binnenhok. Bestaat er iets van 150 x 100 cm ? want hij had er één van 100 x 70 cm vorig jaar enkel toen kon die ongeveer niks. Anders wordt het betonplex halen en zelf iets maken.

 

Maken we gelijk de randen hoger zodat het niet zo'n bende wordt in huis 🙂 (vriendin heeft ook allergie er voor dus das ook niet erg fijn)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Best kans dat als hij er weer helemaal bovenop is, dat gewicht er weer snel genoeg aan zit. 

 

Bedoel je met binnenhok een hok voor binnen in huis, of een schuilhok voor buiten? Ik denk dat je een binnenhok bedoelt omdat je het hebt over naar binnen halen.  De meeste konijnenbaasjes kiezen daar voor een ruime konijnenren, een wat hogere dan de standaard panelenrennetjes. Daar hoeft niet persee een traliekooi of ander binnenhok in, toiletbakken en lekkere ligplekjes is voldoende. 

 

Meer tips over konijnen in huis: https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-huisvesting/post/binnenkonijnen-konijnen-houden-in-huis/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou laten we het hopen dat zijn gewicht goed gaan aangezien die natuurlijk flink EC heeft (permanent scheve kop) en een hoop andere kwaaltjes zijn we bij alles bang dat de EC terug keert.

 

Ik bedoel een binnenhok. Hij is helaas niet zindelijk meer dus om de puinhoop te beperken wilden we zelf een bak bouwen.

 

Maar een oud kleed met een panenelen ren er om heen en wat plastic om de panelen ren heen zal de boel ook wel flink beperken mochten we hem naar binnen halen.

 

Hij rent toch niet meer en is ook rustig dus das een voordeel.

 

Maar goed das voor als het niet meer gaat buiten!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Net gewogen en zijn gewicht zat bij ons weer op de 4160 gram. Normaal is dit redelijk gelijk met die van de DA dus lijkt er op dat hij weer iets aangekomen is.

 

Vandaag ook zijn pootjes schoon gemaakt want hij kreeg weer verfilting en klitten.

 

Nu is zijn achterkantje ook wel vies en ook vochtig door de regen. Dat is niet handig schoon te maken.

 

Eigenlijk zouden we hem weer een keer in bad moeten doen (al eerder gedaan toen die al die maanden binnen zat) enkel kan dat überhaupt met dit weer? Kachel staat nog niet aan in huis en we zouden hem droog kunnen föhnen en paar uurtjes binnen kunnen om hem helemaal te laten op drogen of is het toch beter van niet?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vandaag weer zijn duplo injectie gehad en ook bij de DA was zijn gewicht toegenomen. Daar zelfs tot 4180 gram.

 

Zijn pootje zag er erg goed uit en zijn oogje ook. Woensdag de laatste injectie.

 

Enkel zijn onderkantje is erg goor en vochtig en hij kreeg ook al rode plekken op zijn huid van de irritatie.

 

Volgens de DA moeten we dat heel goed in de gaten houden i.v.m. kans op smetten en infecties.

 

De DA heeft ook een trimsalon / dierenwas afdeling en die zijn ook bekend met het wassen van konijnen (DA gaf aan dat ze vaak genoeg viezere gevallen tegen komt)

 

Dus het plan is om voor woensdag een afspraak te maken daar om hem helemaal grondig schoon te laten maken. Waar nodig de vieze haren weg te knippen of te scheren en te laten wassen.

 

Daarna houden we hem zeg maar 1 dag binnen zodat hij helemaal perfect kan drogen.

 

Tevens halen we ook Microsyn Wound and skin spray ( https://microcynah.com/ ) op advies van de DA  zodat we die plekken goed in de gaten kunnen houden. Ook het advies is hem zo droog mogelijk te houden aangezien die door zijn EC niet zo lekker loopt en natuurlijk vaak half met zijn kop op de grond licht is dit lastig. Zijn hok is al helemaal dicht met plastic dus daar blijft die droog in en tevens hebben ze een aantal schuilplekken op het balkon waar ze onder kunnen om droog te blijven.

 

Hij houdt ook gewoon niet van regen (zit met dit weer bijna de hele dag binnen) maar toch blijft hij vochtig aan de onderkant.

 

Ook gaan we hem dan twee keer per week checken en indien het te problematisch wordt moet hij maar "overwinteren".  De hele periode in de zomer is prima gegaan en toen bleef zijn onderkant vrij goed schoon alleen nu met die natte periode lijkt alles wel vast te plakken aan hem.

 

@Evee

 

Heb jij hier nog advies in of op- en of aanmerkingen als konijnen specialist?

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou hij is vandaag dus gewassen en het zag er allemaal niet super uit.

 

Zijn huid is ieder geval flink geïrriteerd. Zie hier onder een foto van zijn kont boven zijn staartje:

 

index.jpg

 

Ze waren flink lang bezig met hem en hij was redelijk gestrest (niet verwonderlijk!)

 

Momenteel ligt hij in een hokje onder een warmte lamp te drogen bij te komen van de stress.

 

Enkel de onderkant van pootjes had hij aardig wat vervilting en dat durfde ze niet los te maken en ze ging even wachten tot de DA tijd had om naar zijn pootjes te kijken, hoe en wat. Daar hebben we wel onze zorgen over want hij heeft daar al meer problemen mee gehad

 

Ik denk niet dat we er gaan ontkomen dat hij naar binnen moet.

 

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja daar dachten wij ook al aan.

 

Hij bleef daar en aan zijn onderkantje ook gewoon vochtig de laatste tijd omdat het gewoon weg niet droog was en hij zich zelf niet kan poetsen.

 

Moet zeggen dat we hem ook wat minder kamden en schoonmaakte dan eerst aangezien het er telkens zo schoon uit zag!

 

Mochten zijn pootjes open liggen dan kan hij binnen ook prima een verbandje hebben dat blijft dan ook droog.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou meneertje is weer thuis en schoon en wel!

 

Hij zit nu wel binnen want ze hebben aardig veel weg moeten halen. DA gaf ook aan dat we de haren bij zijn kont en staartje beter kort konden houden i.v.m. de klitten en verfilting.

 

We hebben ook de spray mee gekregen en daar zullen we hem drie keer per dag mee inspuiten tegen de irritatie en ontstekingen.

 

Moeten nu enkel even kijken of we zijn vriendin misschien ook maar naar binnen doen. Die was zo aanhankelijk vorig jaar toen ze alleen zat. Is dat wel het beste voor ze?

 

Zijn gewicht zat nu weer op 4080 gram bij de DA enkel had die niet heel veel gegeten vandaag! Toen ik hem in zijn hok zetten viel die bijna zijn bak aan...

 

Hij krijgt uiteraard nog een grotere ruimte enkel hebben we de tijd er nog niet voor gehad om even iets passends voor ze te maken.

 

IMG-20181115-202242.jpg

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

16 minuten geleden zei Evee:

Ik zou zijn vriendin er gezellig bij zetten, wel op het moment dat je iets meer ruimte hebt kunnen maken. Samen is altijd beter dan alleen. 

 

Dat gaat ook gebeuren!  Want dat is ook een stuk leuker voor beide.

 

Hebben we volgend jaar in mei ook niet meer dat gedoe van rangorde bepalen.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo het nieuwe binnen verblijf is af.

 

Lotje (de dame) is nog wel wat onwennig binnen (ze zit er sinds gisteravond in) ze stormt ook niet zo op der eten af.

 

Had ze donderdag ook al toen ze alleen zat. Denk dat het wat gewenning is! We houden het in de gaten?

 

IMG-20181118-184154.jpgafbeeldingen uploaden gratis

 

Voor Binkie hebben we een honden bench zodat hij daar lekker rustig in kan eten.

 

Er moet ook nog wat speelgoed in lijkt me want het is nu wat kaal.

 

Nog andere aanraders?

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou Lotje (de rood / witte ) mankeerde niks toen we er binnen haalde.

 

Enkel nu eet ze wat lastig en valt niet meer der bakje aan. Hier een kort filmpje (zet het geluid maar uit is fijner voor je oren)

 

https://vimeo.com/user29160890/review/301604261/374dcf3b7c

 

Haar oogjes is ook wat rood viel ons op:

 

IMG-20181119-WA0005.jpg

 

En ze is ook wat minder actief:

 

IMG-20181119-WA0004.jpg

 

Ze eet, drinkt en poept wel hoor enkel het is wat minder. Reden om ons zorgen te maken of is dit vrij normaal om van binnen naar buiten te gaan?

 

Binkie (de EC vent) vindt het allemaal wel best maar die vindt sowieso alles wel best.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .