Ga naar inhoud

Lynn is ziek?


BaasjevanBakkes

Aanbevolen berichten

Goedemorgen allemaal,

Tijdje niets van mezelf laten horen, sorry! Vraagje, ik kom er zelf niet uit.. Ik ben met de carnaval begonnen met klungelen met Lynn. Lynn heeft vaker rond deze tijd last van verstopping ivm het overmatig wassen van haar vriendje Jopje, die wel 8 x in de rui is in een jaar. Lynn is normaal heel vrolijk en fel, een goede eten en vooral een hooiruifplunderaar. 

De laatste tijd was Lynn al wat minder druk en wat rustiger, maar tijdens de carnaval begon ze interesse te verliezen in haar eten. Alleen lekkere dingen (stukje appel, witlof of peterselie) eet ze heel graag, maar ook niet veel. Na het eten strekt ze haar achterpoten helemaal uit en zakt ze met haar flanken naar de grond. Ook hoor ik dan een soort van "zuchtje/piepje". Meteen naar de dierenarts, die heeft haar onderzocht. Geen verschijnselen van E.C, geen ernstige verstoppingen en of andere zaken te zien op de echo, geen haken of andere rare dingen met haar gebit.. Ik heb voor de zekerheid fenbendrops, metacam, ciseral en metocloral meegekregen. De fenbendrops ben ik eergister mee gestopt, de metacam, ciseral en metocloral na 5 dagen. Nu merkte ik gister aan Lynn dat ze weer heel lusteloos is, geen interesse in hooi en eten en ook lekkere dingen gaan lastig naar binnen. Ze is helemaal niet zo levendig als ik haar normaal ken en ook blijven haar keutels aan haar staart hangen (er zit een beetje slijm rondom de keutels..) Ook ruikt ze heel erg naar urine.. Ik heb niet het gevoel dat ze vermagerd, het gewicht blijft wel hetzelfde (2,3 kg) Morgenvroeg weer naar de DA om 08.00 uur. Ze houd zichzelf lastig warm, is het aan te raden om haar naar binnen te halen? Op een koele/koude kamer? Ik vind het zo moeilijk om haar zo te zien.... Kennen jullie dit soort symptomen? Weet iemand misschien raad? Alvast heel erg bedankt x

Link naar reactie
Delen op andere sites

Toch EC? Wormen misschien? Het zijn allemaal van die vage net niet echt iets klachten, wat zowel bij EC als bij wormen zou kunnen. Maar beide zijn erg lastig vast te stellen.

 

Meestal is jouw gevoel als baasje toch correct in zo een situatie, dat is mijn eigen ervaring tenminste.

 

Heb je haar getemperatuurd? Als ze ondertemperatuur heeft zou ik haar inderdaad naar binnen halen en een snugglesafe geven.  Veel beterschap in ieder geval!

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

@Evee Bedankt! Ik heb de ontlasting laten testen (grapje van 87 euro bij mijn dierenarts, maar dat maakt niets uit verder) en daar is niets uit gekomen.  Misschien voor de zekerheid toch ook een ontwormen kuurtje laten doen? En ik denk dat ik ga starten voor E.C, ik heb Fenbendrops, de aanbevolen hoeveelheid is 20mg (1ml) p/kg Lynn is 2.2 kg. Dus 42 mg en dan 2 maal daags? Ik moet morgen toch naar de DA, misschien een vitamine B injectie ook geen overbodige luxe? Ze heeft 38.2 als temperatuur, maar dat was na het geven van de medicijnen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sommige wormensoorten zitten alleen in de blindedarmkeutels, en die eten de konijnen weer op. Dan komt er niets uit onderzoek van de keutels, en het lastige is dat ze zichzelf blijven herbesmetten. Fenbendrops is een wormenmiddel, dus best kans dat als je die in de dosering tegen EC gebruikt, een langere tijd, dat je dan toch van het probleem afkomt.

 

38.2 is gewoon nog een normale temperatuur voor een konijn, dan zou ik haar nu nog niet naar binnen halen. Een snugglesafe erbij kan als ze niet fit is wel fijn zijn.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Even een update, ik ben vanmorgen bij de dierenarts geweest, wederom wijzen een röntgenfoto en kaak controle op niets uit. Geen blaasstenen, zand of gruis te zien op de foto's, geen tumoren (thankgod) en ook zaten er lekker veel keuteltjes in de buik... geen haken op de kiezen, geen abces onder de tanden/kaken en ook geen scheef gebid. Op advies van de DA toch starten met Panacur/Fenbendrops en Metacam. Misschien beginfase EC?? De DA heeft werkelijk geen idee. Bloed was goed, ontlasting ook. Ik ga proberen vandaag urine op te vangen om dit nog te laten checken.. Dan heb ik in ieder geval overal uitsluitsel op. Jammer dat ze niet praten of schrijven kunnen. :) Zo zie je wel weer hè, Lynn is een raskonijntje en daar hebben we de meeste strijd mee.. Wordt vervolgd 

Link naar reactie
Delen op andere sites

UPDATE

 

Het gaat op en af met Lynn. Onderzoek van de keutels heeft niets uitgewezen en ook urine en bloed hadden geen rare afwijkingen. Gister ging het hartstikke goed met haar, levendig, vandaag stil, teruggetrokken en wederom geen trek in eten. Alleen groentes gaan erin. Gebid tijdens de echo ook nagekeken en geen haken of afwijkingen te zien... ik ben haar nu aan het behandelen voor EC omdat dit ook de vage klachten kan geven... Ik vind het vervelend voor haar dat we gewoon niet weten wat er aan de hand is. Ik behandel haar nu met Fenbendrops en met Metacam.

 

In hooi heeft Lynn geen trek. Ik dacht dat dit aan het hooi lag, nieuwe baal, niets... de rest van de bende vreten het bij het leven. Kruidenhooi... niets.... ze eet wel goed groentes, andijvie, witlof en af en toe een beetje peterselie. Ik ben bang als ik haar ga dwangvoeren, dat ze helemaal niet meer uit zichzelf gaat eten. Lastig!!

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat vervelend dat jullie al zo lang in onzekerheid zitten over wat Lynn mankeert.

Als ze zich goed voelt, eet ze dan wel hooi? En drinkt ze wel normaal? 

Ik zou ook niet aan dwangvoeren beginnen als ze goed groentes eet.

Maar misschien accepteert ze het wel als je wat critical care over de groente strooit? Dan hoef je geen stress te veroorzaken om wat extra's bij haar binnen te krijgen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben zelf nogal huiverig voor olvarit bij konijnen. Het kan makkelijk diarree veroorzaken. 

Zolang ze zelf goed groente eet en die critical care erop accepteert, zou ik niet nog extra er in stoppen. Aan de keutels te zien, zit het niet lekker in haar darmen, dus beter dat ze wat minder en gezond eet, dan meer en ongezond.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Okeee.. ik heb het voor de zekerheid in huis... mevrouw zit nu boos te wezen omdat ik haar net medicijnen heb gegeven. Vandaag heeft ze slecht gegeten en is ze duidelijk uit haar doen. Ook knartst ze sinds het eerst in 5 dagen weer haar tanden. Morgen toch maar weer contact opnemen met de DA. Vragen naar een bloedonderzoek en nog eens een foto van haar buik/blaas .. zie na een week gewoon geen veranderingen, wordt je een beetje moedeloos van, vooral om het feit dat je niet weet wat ze heeft:'( 

  • Verdrietig 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Op zich heb ik niet het idee dat het onkunde van deze zdierenarts is, maar meer dat het gewoon niet makkelijk te vinden is. Ik bedoel, er zijn al keutels onderzocht, bloed afgenomen, urine onderzocht, foto's gemaakt etc. Op een gegeven moment weet je ook niet meer hoe / waar / wat je moet onderzoeken als dierenarts, als alle tests terugkomen zonder opvallende dingen (zelfs al ben je konijnkundig!). Maar een 2nd opinion zou inderdaad wel net een andere kijk er op kunnen geven, dus onverstandig is het zeker niet! Of misschien de foto's doorsturen naar een specialist?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .