Ga naar inhoud

Advies konijn met EC


Cor

Aanbevolen berichten

Zaterdag 16-09 in de ochtend wil Binkie (Franse Hangoor - 3,5 jaar oud) niet eten (snoepjes eet hij wel) en zit alleen in zijn poepbak. Normaal stormt hij op zijn eten af. Hij sleept wat met zijn poot en valt om en heeft een scheve kop. Dierenarts gebeld en om 13:30 konden we terecht bij Dierenkiniek Spijkenisse.  De periode er voor niks in de gaten gehad, at goed, poepte en plasten goed ook en was actief.

 

Bij de dierenarts kan hij moeilijk hoppen en omdat hij niet eet krijgt hij een spuit noodvoeding en een Carporal injectie. Ze checkt alles van hem en geeft aan dat het of midden oor onsteking is of E. Cuniculi is. Binkie is afgevallen weegt 3940 gram en twee weken er voor nog 4250 gram (eigen weegschaal).  

 

Binnen een plek gemaakt voor Binkie zodat hij op handdoeken kan zitten. Hij haalt zijn achterpootje nog open (probleem geval) en dit verbinden we. Hij begint ook weer goed met eten en drinken in de middag. Ook zijn ontlasting is prima. Hij kan nog niet in zijn poepbak zitten maar hij verbeterd wel al. 

 

Maandag is hij levendig en eet en drink goed. Ze kopje hangt nog wel wat scheef maar hij hopt de hele avond door het huis en valt niet om  

 

Dinsdagavond hangt zijn kop weer schever en kan hij niet goed recht lopen en valt hij telkens om en zoekt steun tegen de muur. We hebben hem weer in zijn hok gezet. Zodat hij daar rustig kan zitten. Eet en drinkt nog steeds goed. 

 

De volgende medicijnen heeft hij sinds zaterdag gehad: 

  • Novadox 2 x daags 0,3 ml 
  • Fenbendrops 1 x daags 4,0 ml 
  • Carpofendrops 2 x 0,3 ml vanaf zondag veranderd naar Novacam 0,55 ml (Carpofendrops was op en de dierenarts had dit niet meer.)  

 

Binkie heeft al een hele historie van problemen waaronder ook het vermoeden dat hij E.Cuniculi heeft. Daardoor is zijn gewicht ook zo laag maar hij heeft het daar altijd prima op gedaan.  

Andere problemen die hij heeft/  had:

  • Paar keer een abces bij zijn poot / lies gehad 
  • Voortanden zijn getrokken groeide scheef. Eet daardoor zijn blindedarmkeutels niet meer 

  • Wondjes op zijn achterpoten die zo nu en dan open gaan. Ook een slag adelijke bloeding gehad die in de nacht is gehecht bij de Sterkliniek Spijkenisse. 

  • Gewichtsproblemen (weeg al heel lang rond de 4,3 kg) Vandaar ook het vermoeden van E.Cuniculi 

  • Ooronsteking gehad en daar door is een zenuw verlamt en hangt zijn wang aan de linkerkant.

 

Woensdag idem dito als dinsdag. Eet goed en is nog steeds heel levendig alleen tolt nog steeds als hij hopt vanwege die scheve kop. Ik hoor hem in de nacht ook bezig zijn met van alles dus levendig is die ook.  

 

Woensdag bij de dierenarts geweest waar we zaterdag zijn geweest en die checkt ook nog zien kiezen. Die zijn niet perfect maar moet vanwege zijn eet lust moet dit geen grote problemen geven.  

 

Ze gaf aan dat er over één week wel verbetering zou moeten zijn en we anders moeten denken over inslapen :'(

 

Nu gaan we vandaag ook nog naar onze eigen dierenarts (waar helaas de dierenarts die als konijn kundig hier bekend vertrokken is) om te kijken wat die zeggen.

 

Wat is jullie advies in deze? Persoonlijk vind ik na 10 dagen een vrije korte periode bij EC. Zeker omdat hij nog heel levendig is en goed eet en drinkt. Vanochtend heb ik hem nog een snoepje gegeven en hij kwam ook op het geschud af van de snoepjes bak. Dat elke keer om vallen en tollen omdat hij zijn evenwicht niet kan bewaren vind ik echt vreselijk om te zien. Dit moet echt weg om een konijnwaardig bestaan te hebben.

 

Zijn er nog andere zaken die we kunnen doen om hem te helpen of kunnen vragen aan de dierenarts? Persoonlijk willen we er alles aan gedaan hebben en moet er geen kans meer op herstel zijn.

 

Bedankt alvast!

 

 

 

 

 

 

aangepast door Cor
Typos
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou je dierenarts contact op laten nemen met dierenkliniek Wilhelminapark. 10 dagen is inderdaad erg kort om al verbetering te willen zien. Soms ben je echt weken aan het behandelen voordat je resultaat ziet. Ik vind de dosering van de fenbendrops ook laag. Bij EC mag je tegenwoordig dubbele doseringen geven, omdat dat vaak beter aanslaat. 

  • Bedankt 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

EC is echt een vreselijke ziekte :( hopelijk geneest je konijntje. Ik werk in een dierenartsenpraktijk en merk dat er toch wel regelmatig konijntjes met EC worden binnengebracht. Wat ik van mijn dierenarts gehoord heb is dat je zeker lang genoeg moet behandelen... maar als er  echt geen verbetering is moet je denk ik ook na gaan of het nog een waardig leven is voor het konijntje..

Ik ken iemand met een konijntje die EC had. Ze hebben lang behandelt maar zijn dan gestopt, het kopje blijft scheef en hij valt soms om, maar voor derest is hij ook levendig en eet hij goed.. denk dat dat het ook moeilijk maakt te beslissen of je ze beter laat in slapen of niet..

 

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Vandaag bij mijn eigen dierenarts geweest en het verhaal uitgelegd inclusief de geprinte artikelen van dierenkliniek Wilhelminapark.

 

Ze was gelukkig bekend met de arts (noemde hem bij naam) en de methode.

 

Ze heeft zijn tandvlees bekeken en dat was mooi roze. Zijn hart en longen klonken ook goed.

 

Binkie was wel redelijk gestresst van de reis in zijn hokje en het onstabiel zitten in de auto en tolde daar door redelijk wat. Ze vond als het zo bleef de kwaliteit van leven niet goed was. We waren het daar beide mee eens. Alleen thuis is hij gelukkig een stuk minder aan het tollen.

 

Ze vond wel dat als die nog zo goed at en actief was en zijn konijnen ding doet (poetsen e.d.) we het zeker langer moesten aan kijken en we de dosis Fenbendrops moesten verhogen. Hij gaat nu 2 x 4 ml per dag krijgen. Dat gaan we voorlopig 2 weken aan kijken of er dan een verbetering op treedt op niet. Als die op treedt gaan we er zeker langer mee door mocht het slechter gaan of gelijk blijven moeten we over die twee weken terug

 

Tevens zit hij nu op een slaapkamer i.p.v. in de woonkamer. Hij zit op twee inloop matten met daar op handdoeken. Ook liggen er twee kruiken in zijn kleine ren daar. Hopelijk kan hij daar werken aan zijn herstel.

 

Alle tips om het hem zo goed mogelijk te maken zijn welkom

Link naar reactie
Delen op andere sites

We zijn nu een paar dagen verder en de situatie is nog zo ongeveer hetzelfde.

 

Paar dingen die me opvallen:

 

  • Meneer slaapt vrij veel. Moet zeggen dat het sowieso wel een luilak was hoor.
  • Als die wat heeft gehopt lijkt die buitenadem (zo zou ik het zeggen als ik een mens zo zaag) Ademt vrij snel
  • Als we hem medicijnen moeten toe dienen komt meneer vaak in een "rol" terecht en moet hij een maar keer rollen om zijn balans te vinden. Het gebeurd zo nu en dan dat hij dit weet te corrigeren waardoor die maar een keer "rolt" i.p.v. meerdere malen
  • Hij eet en drinkt nog steeds prima
  • Keutels zijn prima.
  • Hij heeft een wat tranend oog aan het oog wat zeg maar boven ligt (vanwege zijn schuinen kop). Daarom heen is het haar wat weg.
  • Als we met zijn snoepjes bak schudden gaat zijn neus heen en weer en komt die ze nog steeds zoeken en op het geluid af.

Zijn er mensen hier op het forum waar bij het konijn deze mate van EC heeft gehad en waar bij het goed gekomen is trouwens?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb meerdere konijnen in de opvang gezien die deze mate van EC en soms zelfs erger hebben gehad die er bovenop zijn gekomen met de volledige behandeling. Dus 2 keer daags een dubbele dosis panacur en 1 keer daags dexamethason en een vitamine B injectie. Verder is een beschermend oogzalfje ook niet verkeerd als ze met hun oog veel over de grond slepen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

13 uur geleden zei Sanne1993:

Ik heb meerdere konijnen in de opvang gezien die deze mate van EC en soms zelfs erger hebben gehad die er bovenop zijn gekomen met de volledige behandeling. Dus 2 keer daags een dubbele dosis panacur en 1 keer daags dexamethason en een vitamine B injectie. Verder is een beschermend oogzalfje ook niet verkeerd als ze met hun oog veel over de grond slepen. 

 De dubbele dosis Panacur doen we nu vanaf donderdag.

 

De andere twee zaken is de DA helaas niet over begonnen. Zelf maar vragen of dit mogelijk is?

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Net gebeld naar de dierenarts praktijk  m.b.t. Dexamethason en vitamine B injecties.

 

De dierenarts assistenten ging het bespreken met de dierenarts want die opereren altijd in de ochtend.

 

Ze gaf aan dat ze het gingen bespreken met de DA en mij ging laten terug bellen door haar.

 

Ook aangegeven dat we open staan voor opname en of dit mogelijk is. Dit was zeker mogelijk.

 

Als er nog iets anders is wat ik kan doen hoor ik het graag.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo even een update.

 

Gisteren terug gebeld door de DA. Ze begreep het verhaal m.b.t. de Dexamethason en vitamine B injecties.

Alleen gaf ze wel aan dat ze er geen ervaring mee had maar dat ze er zeker voor open stonden om het te doen.

 

Punt was alleen dat ze met vakantie ging maar de zuster kliniek iets verder weg heeft een DA die bezig is zich te specialiseren in konijnen en andere knaagdieren en daar kon hij dan heen. Die was alleen dinsdag nog vrij. Dus nu afgesproken om woensdag om 13:30 langs te gaan voor een opname van 3 dagen (in het weekend is er niemand)

 

We konden ook iedere dag langs komen voor de injecties maar zag alle stress van de reis niet als een positief punt. Vitamine D injecties mag je niet zelf geven blijkbaar en schijnen erg pijnlijk te zijn. 

 

Ook was de Metacam op en hebben we een nieuwe gehaald inclusief een oogzalfje. De DA dacht dat we die al hadden.

 

Ook nog de Wilheminakliniek gebeld in Utrecht en de dame die ik kreeg te spreken gevraagd over de behandel methode. Die gaf aan dat ze het eigenlijk altijd proberen en het per konijn zo verschillend is hoe ze er op reageren. Sommige heel goed en sommige nauwelijks.

 

Als ik vandaag terug belde kon ik de arts ook spreken.

 

Meneer is trouwens een heel stuk actiever geworden en ze kop lijkt ook wat rechter. Hij tolt nog steeds wel vrij veel maar het lijkt hem niet zo te deren. Hij staat dan op en gaat weer zijn konijnen ding doen. Storme vannacht echt op zijn eten af en toen ik 1,5 uur later keek was het alweer op.

 

Nog een paar vragen:

 

- Metacam moet mee gestopt worden voor we starten met Dexamethason, hoe ver van te voren moeten we mee stoppen?

- De kliniek heeft deze behandel methode nooit eerder gedaan. Hoe verstandig is het om dit te doen?

- Lijkt mij verstandig om dierenkliniek Wilheminapark nogmaals te bellen en eventueel een behandel plan te vragen of te vragen of onze DA kan bellen?

- Is het verstandig om hem daar drie dagen te laten of zouden jullie kiezen om heen en weer te rijden?

- Is het handig om hem nu wat meer korrels te geven? I.p.v. rond de 90 gram die die normaal kreeg.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De opname lijkt me inderdaad minder stressvol dan heen en weer reizen. Ik zou inderdaad even kijken of de dierenarts in overleg met Wilhelminapark een behandelplan kan opstellen. Zij hebben er zo veel ervaring mee. Dinsdagochtend kun je nog gewoon metacam geven, woensdag zou ik het niet meer doen. Extra voer is inderdaad ook geen slecht idee, hij kan wel een beetje extra energie gebruiken nu ;)

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Net gebeld met Wilhelminapark en het verhaal verteld.

 

De arts gaf aan dat het goed was om te behandelen met Dexamethason en vitamine B injecties en de rest van de zaken erg goed was wat we deden.

 

Ik neem aan dat mijn DA weet wat de hoeveelheden hier voor zijn.

 

 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Binkie is vandaag naar de dierenarts gegaan en vrijdag haal ik hem op.

 

Dan krijg die Dexamethason en vitamine B injecties.

 

We hebben netjes zakjes voer gemaakt voor alle dagen en hooi e.d.

 

De DA gaf aan dat het heel lastig is met EC wat de vooruitzichten zijn. Wat wel heel goed was is dat hij gewoon al zijn groen voer eet en goed poept en plast.

 

We hebben zelf ook wel het idee dat het ietsje beter gaat met hem. Kopje iets minder scheef, het tollen is helaas niet minder geworden.

 

Feit is wel dat als die tolt die niet in paniek raakt en dan weer rustig verder gaat met waar die mee bezig was.

 

We zijn nu 12 dagen verder en we hebben besloten dat we in ieder geval de 28 dagen gaan vol maken (of hij moet opeens enorm verslechteren) en dan verder gaan kijken of de progressie genoeg zodat die nog een konijnwaardig bestaan heeft. Dat zijn kop scheef is hoeft geen probleem te zijn maar dat tollen moet echt minder zijn.

 

We verwachten alleen dat die pas na de winter weer naar buiten kan. Stel dat het goed gaat met hem zal het herstel nog wel even duren en dan is het te koud om weer naar buiten te gaan.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar een update over Binkie.

 

Hij is gister eind van de middag weer thuis gekomen van drie dagen bij de dierenarts behandeld te zijn met Dexamethason injecties. Vitamine B injecties zag ik niet op de rekening dus ik neem aan dat ze die niet gegeven hebben ondanks dat ik hier wel om gevraagd had :( Bel er maandag nog wel even over terug.

 

Ze hadden donderdag bij een update al aangegeven dat Binkie geen brokken wilden eten. Hoogstwaarschijnlijk door de stress maar dat hij de dwangvoeding spuit zowat leeg zoog.  Toen ik hem vrijdag ging ophalen gaf de assistent aan hij wel hooi had gegeten.

 

Ze konden mij niet echt een hele goede update geven of het nu beter ging met hem of niet....Woensdag tolde hij veel en dat was zeker minder.

 

Ze hebben ook zijn oor geschoren om daar de injecties te geven alleen daar heeft hij nu ook een wondje. Wij nemen aan door het scheren.

 

Thuis gekomen gaf ik hem twee Yoghurt snoepjes en die at hij meteen op.

 

Onze eigen observatie is dat zijn hoofd iets minder scheef staat en dat het tollen een heel stuk minder is dan er voor. Hij valt nu minder vaak om en als die valt tolt die vaak maar één keer ook. De DA gaf aan dat zoals die nu was ze het niet een goed leven vond en hij zeker nog stappen moest zetten en we anders over twee weken maar een afspraak moesten maken.

 

Gisteravond was hij ook heel druk met zich poetsen en oogde die ook stabieler. Mijn vriendin gaf aan dat hij wel wat brokjes op had. Alleen nu vanochtend staat zijn volle bakje er nog. Een yoghurt snoepje at hij wel weer zo op. Drinken zien we hem wel doen.

 

Sowieso willen we de Fenbendrop nog twee weken aan houden (Dan heeft hij 4 weken gehad) maar hoe nu verder voor de rest? Buiten het eten hebben we niet het idee dat het slechter met hem gaat maar ook nou niet dat het veel beter gaat dat we super positief zijn.

 

Blijft een lastig verhaal wat nu nog een waardig leven voor hem is en wat niet. Sowieso moet hij weer snel zelf zijn brokjes gaan eten!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar weer een update.

 

Binkie eet en drinkt weer als vanouds gelukkig. Eigenlijk ging het vanaf de zaterdagochtend steeds beter daar mee. 

 

Het tollen om zijn lengte as is ook echt veel minder dan een week terug. Hij valt nog wel zo nu en dan om maar vaak rolt hij dan niet eens door en lijkt het er meer op dat hij zijn evenwicht verliest.

 

Zijn oogjes zien er ook wel wat beter uit.

 

Ook maak die een actievere en opgewektere indruk op ons.

 

Enige wat nog wel een probleem is is zijn kop. Die staat nog steeds flink scheef, ik betwijfel of dit nog beter gaat worden na 2,5 week.

 

Alle medicatie is nog steeds hetzelfde.

 

Vraag blijft nog steeds hoe waardig wordt zijn level en hoe veel gaat het nog beter worden.

 

Hij zit nu lekker rustig boven in een binnen hok. We gaan hem van de week eens uit de kooi halen en kijken of hij wat rond wil hoppen op een kleed

 

Hij slaapt nog wel redelijk wat (deedt die sowieso al!) maar in de avond en ochtend is die wel druk met eten, poetsen en rommelen in zijn hok.

 

Hij is nog steeds wel erg mager. Hij krijgt rond de 120-130 gram Sciene Selective per dag, onbeperkt hooi en zo nu en dan een yoghurt snoepje. Gisteren ook loof van peen gegeven en dat ging er goed in.

 

Nog andere tip om hem aan te laten komen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi ik lees nu je  bericht pas, maar wat een verbetering al :) ec kan lang duren, en kan met verbetering en kleine terug vallen gaan. Maar als ik dit zo lees gaat het echt de betere kant op. 

 

Toen mijn inmiddels overleden konijn ( niet door de ec) moest aankomen , hij heeft ook ec gehad, gaf ik hem altijd erwtenvlokken als snoepjes. Yoghurt drops zijn heel slecht voor een konijn, daar zit heel veel in wat niet goed is voor konijntjes. Als je wilt zou je dat misschien kunnen vervangen voor gezondere snoepjes, zoals bijvoorbeeld gedroogde annanas blokjes. Op bunnybunch staan heel veel gedroogde kruiden en fruit wat een goede vervanging is voor snoep, wel geld met alles wat je een konijn geeft dat het met mate gegeven moet worden. Behalve het hooi natuurlijk ;) die moeten ze onbeperkt hebben, maar dat wist je vast al :) 

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi, wat naar allemaal zeg! zit zelf op het moment ook met een konijn met e cuniculi en hier hebben ze wel meteen drie dagen dexamethason en 2x (met een dag ertussen) een vitamine B injectie gegeven. Inderdaad nu net als jij ook 2x dgs fenbendrops. Zou zeker nog even bellen over de vitamine B! Ik heb begrepen dat dit helpt bij het herstel van de beschadigde zenuwcellen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat de yoghurt drops niet goed zijn was mij wel bekend. Alleen krijgen ze er gemiddeld genomen 1 per dag

We zullen vandaag sowieso erwtenvlokken halen en tevens wat andere groentes.

Enige moment oogt die inderdaad beter dan de andere

Wat betreft die Vitamine B ben ik ook niet geheel gelukkig met de dierenarts sowieso dat ik er zelf zo achteraan moest (Die waar ik met de spoed ben geweest en mijn reguliere staan beide als konijnkundig te boek hier!). Had zelfs alle informatie van de Wilhelmina kliniek uitgeprint!

 

Heeft het nu nog nut om die Vitamine B injecties te geven of niet?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het scheve hoofd kan nog steeds beter worden. Heeft bij die van mij echt heel lang geduurd voordat ik daar verbetering in zag, maar ze hupste weer vrolijk rond en leek er zelf geen last van te hebben. Haar hoofd is nooit meer helemaal recht geworden, maar ze kon er gewoon mee rond rennen en binkies maken.

Ik gaf haar elke dag een klein stukje gedroogd brood, erwtenvlokken en veel voer om aan te komen.

Houd er rekening mee dat hij als je hem uit het hok gaat halen om weer rond te hupsen misschien wat hulp nodig heeft en snel moe kan zijn. Hij moet even opnieuw zijn evenwicht zoeken bij het rechtdoor gaan. Die van mij wilde gelijk naar de overkant, maar ging haar hoofd achterna en liep dus rondjes en viel toch weer om.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ikka,

 

Bedankt voor je reactie.

 

Hoe lang kan zoiets duren? De eerste dierenarts waar we kwamen begon na 4 dagen al over inslapen want dit ging niet meer goed komen (we hadden sowieso al voorgenomen om zeker de 28 dagen Fenbendrops vol te maken)

 

In onze ogen gaat het echt wel beter alleen zeer langzaam. Tollen doet hij niet meer het is echt omvallen (lijkt zijn evenwicht te verliezen) en dan gaat die weer staan. In het begin raakte hij helemaal in paniek maar dat heeft hij niet meer.

 

Hij was net even uit zijn hok omdat het schoongemaakt werd en toen ging die direct steun zoeken tegen een muur in ieder geval. Vandaag heeft die sowieso niet zo'n beste dag.

 

Blijft lastig om het te beoordelen aangezien we er geen ervaring mee hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

1 uur geleden zei Deeskuh88:

Even een kleine aanvulling: Ook gemiddeld 1 yoghurtdrop per dag is veel te veel. Er zitten zoveel ingredienten in die niet goed zijn voor de darmen. Af en toe 1 kan echt geen kwaad, maar 1 per dag is niet gezond. 

 

Bedankt voor je aanmerkingen. We stoppen er gewoon helemaal mee :D Zijn genoeg alternatieven voor ze.

 

Binkie wordt steeds actiever wat volgens mij wel goed is alleen hier door valt hij wel vaker om......8)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .