Ga naar inhoud

ss voer


koos de grote

Aanbevolen berichten

Gras of hooi is beiden goed, dat is en blijft het hoofdvoer en moet dan ook onbeperkt gegeven worden. Hooi mag altijd, gras moet wel opgebouwd worden. Pas wel op met gemaaid gras! Alleen vers geplukt, schoon gras is goed. Dus niet uit de berm vol met uitlaatgassen en hondenplas. Heb je al kruidenhooi geprobeerd? Dat wordt vaak wel heel goed gegeten. Verder zijn 75 gram brokjes van ss voldoende voor een konijn van 7,5 kg :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Brokken vervangen nooit hooi. Ze kunnen wel vezels leveren, maar de tanden en kiezen slijten nooit goed genoeg op een brok. Daar is echt hooi voor nodig.

 

In dit artikel staan veel tips voor konijnen die niet zo goed hooi eten: https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-voeding/post/hooi/

In dit artikel staat informatie over de juiste voeding voor konijnen, kijk nog eens kritisch naar wat hij verder eet: https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-voeding/post/voeding-van-een-konijn/

 

Sluit ook gebitsproblemen uit. Soms kunnen konijnen daardoor geen hooi eten, omdat dat pijn doet. Brokken en groenvoer kunnen ze dan soms nog wel eten. Dierenartsen die niet konijnkundig zijn schepen je als konijnenbaasje vaak af door alleen even in het mondje te kijken en dan de conclusie te trekken dat er geen gebitsproblemen zijn, maar op die manier kun je nooit het hele gebit van het konijn bekijken. Dan zijn er toch echt foto's en evt een roesje nodig.

 

Doe wel voorzichtig met het voeren van vers gras (uit dit artikel)

Citaat

 

Er is maar één goed alternatief voor hooi, en dat is vers gras. Het is voor de meeste konijneneigenaren echter bijna niet mogelijk om genoeg vers gras aan te bieden aan hun konijnen. Daarom is de gedroogde variant, het hooi, ook zo populair geworden als konijnenvoer.  Niet veel konijnenbaasjes hebben een buitenren die groot genoeg is om constant voldoende gras te hebben voor de konijnen, of een weiland of grasveld waar je een aantal keer per dag genoeg van kan plukken om vers aan te bieden.

 

Gemaaid gras mag een konijn niet hebben, alleen als het voldoende gedroogd is tot hooi. Dit is in verband met gisting. Geef alleen gras dat vers geplukt is, of laat de konijnen het zelf plukken.

 

Wilde konijnen eten van klein af aan gras en kruiden, de moeder geeft het goede voorbeeld. Onze huisdierkonijnen zijn dit verse groen vaak niet gewend en hebben helaas ook minder sterke darmen van hun wilde soortgenoten. Het eten van gras moet je dus rustig opbouwen. Niet elk konijn zal er ook even goed tegen kunnen.

 

Vers gras voeren in plaats van hooi kan dus wel, als je inderdaad een weiland hebt of een flinke tuin waar je de konijnen op gras kan houden. Wat wij wel aanraden is om de konijnen dan niet op een speelgrasveld of siergrasveld te zetten, maar het gras in te zaaien met een goede kwaliteit weidemengeling (voor bijv. paarden).  Controleer ook of er geen giftige planten tussen het gras groeien voor je het aan de konijnen geeft.  Heb je de ruimte of mogelijkheid niet, dan is de enige optie toch om jouw konijnen zo ver te krijgen dat ze hooi gaan eten.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou luzerne niet onbeperkt geven aangezien het een heel hoog eiwitgehalte heeft. Ook is het veel te eenzijdig om dat als enige grassoort te geven. Luzerne is meer iets om bij te voeren voor konijnen die moeten aansterken / extra eiwitten nodig hebben (jonge konijnen, oudere konijnen etc) of voor de lekker / variatie om door het gewone hooi heen te mengen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .