Ga naar inhoud

Rare keutels


Domino

Aanbevolen berichten

Ik heb even een vraagje, ik merk soms bij 2 koppels van mijn konijnen dat ze wat rare keutels hebben. Ze hebben dit al best een poos en ik heb het al eens aangekaart maar ik hoefde me geen zorgen te maken. 


 


Maar toch vind ik het raar en soms zie ik het nu ook bij een ander koppel. Ik verdenk beide heren maar heb daar geen bewijs voor. Ze zijn keurig schoon van onderen en eten en drinken prima. 


 


De keutels zijn soms namelijk bijna 2 keer zo lang als dat ze breed zijn. En heel af en toe vind ik iets in de ren wat net zo dun is als plas, maar zo donker als de keutels. Dan ga ik kijken bij wie dat vandaan zou kunnen komen, maar ik kan niks vinden. Ook heb ik al eens van die keutels open gemaakt maar zie niks zitten. De ene keer zijn ze gewoon goed hard maar soms zijn ze ook wat zachter. Maar qua structuur zie je gewoon dat er heel veel hooi gegeten wordt wat uiteraard goed is. 


 


Het is gewoon iets vaags, ze hebben geen klachten, eten en drinken goed en zijn ook keurig schoon van onderen. Da had het over eventueel pinworm en dat ik ze dan kon behandelen met fenbendrops. Maar dan zou ik 4 konijnen zowiezo moeten behandelen en dan zit er nog een koppel in een aangrenzende ren. Persoonlijk ben ik niet zo'n voorstander om zulke medicatie zomaar te geven om te kijken of het wat doet. Maar blinde darm keutels vind ik niet dus ik weet niet of het zo makkelijk is om het te traceren mocht het wel het geval zijn? 


 


Wat vinden jullie? 


 


Hier wat foto's 


 


Deze zijn van een tijdje terug, daarbij is ook dat "natte" te vinden wat over het hooi ligt en die keutels zijn wat "zachter" dan normaal. 


720.jpg


 


Deze zijn van vandaag, die rare lange dingen vind ik dus zo vreemd. 


720.jpg


 


1k0.jpg


Link naar reactie
Delen op andere sites

Die van mij krijgen allesbehalve spannend eten. ;) Hooi van de boer waar ik al meer dan een jaar de balen haal. Science Selective brokken, witlof, wortel met loof. Af en toe zonnepitten en rozijntjes. Op dit moment gaan er vetmest-dingen bij, zoals erwtenvlok, maisvlok. Meer niet. Zelden dat ze wat anders krijgen.

De keutels zijn bij Stamper wat vervormd, maar ik had er geen slijm bij zitten. Ook niet bij Cassie, waar de coccidiose veel heftiger was.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier hooi van de boer, SS brok, geënt in maart, gedroogde kruiden, groenvoer. Slechts een van de zes heeft het, begon met de keutels zoals Domino omschrijft, daarna met slijm, gisteren een naar rotte eieren stinkende kledder poep, eenmalig. Dat moet wel coccidiose zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoezo moet dat coccidiose zijn? Wormen kan ook, en je hebt verschillende soorten wormen. Bij twijfels gewoon ontlasting laten onderzoeken. En ja, je kan gewoon de normale keutels laten onderzoeken.

Bij nat weer en de juiste temperatuur (niet te warm, niet te koud) kunnen (eitjes van) parasieten beter overleven in het natte gras.

In het wild zijn er bijvoorbeeld na een droog voorjaar veel meer konijnen dan na een nat voorjaar, omdat er dan meer overlijden aan coccidiose. Dat er in een bepaalde tijd van het jaar dus meer konijnen zijn die hier last van hebben kan dus goed zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze hebben dit al best een hele poos en de meeste keutels zijn gewoon rond. (Zoals al vermeld wel al eerder aangekaart maar hoefde me geen zorgen te maken. Maar het is dat gevoel wat stiekem blijft knagen dat het toch ergens niet klopt). Maar zo nu en dan liggen die langwerpige gevallen erbij en dus heel af en toe dat rare vocht. Maar geen slijm ofzo gezien. Ik vind het iets lastigs, ze eten prima ook geen spannende dingen en lijken er geen last van te hebben. Als het coccidiose was hadden ze naar mijn mening veel zieker moeten zijn. Ze worden met de enting ieder jaar ook ontwormd met Iverquantel (dat is in december geweest). Dat pakt natuurlijk geen pinwormen maar wel andere. Maar ik wi eigenlijk eerst zeker weten of het pinworm betreft voordat ik fenbendrops ga geven. Ten eerste zijn het toevallig 2 konijnen die niet aaibaar zijn en mensenhanden maar eng vinden en ten tweede blijft het gewoon troep en vinden ze het veelal smerig dus pest ik ze daar het liefst alleen mee als het echt nut heeft.

Maakt het uit hoe oud die keutels zijn voor het onderzoek? (Qua uren dan) ik heb ze zelf al eens aan een grondig ondezoek onderworpen toen ze net vers waren maar het enige wat ik vond was hooirestjes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Omdat wormen en eieren na 9 dagen Fenbendrops onderhand best wel dood zouden moeten zijn? Ik geloof niet dat het bij Pooke wormen zijn. Ik heb gebeld met de DA en die van mij gaf aan dat wormen niet altijd aantoonbaar zijn en ik hoefde daarom geen poep te laten onderzoeken.

Coccidiose geeft niet altijd symptomen van ziek zijn? Die zijn wel aantoonbaar in ontlasting dus dat ga ik maandag van Pooke wel even laten bekijken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Daar heeft Rian wel een punt.. Bij de vogelopvang was een coccidiosebesmetting door de egels. Vrijwel iedere egel die binnen kwam werd in quarantaine geplaatst en eerst werd de ontlasting onderzocht. Bijna allemaal hadden ze coccidiose. En je merkte er niets aan

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij mijn eerste koppel konijnen lag ook regelmatig zo'n ovale keutel, die er verder netjes lichtbruin en droog uit zag. Die natte prut heb ik nooit gezien. Konijnen hadden verder geen klachten. Op een gegeven moment zag ik bij een net geproduceerde keutel van mijn ram levende witte wormpjes. Pinwormen bleek. Beide konijnen behandeld met panacur. Maar ik heb nog regelmatig zo'n keutel van hem gevonden. Reden?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou ik ga het nog eens laten uitzoeken, ik wil eigenlijk eerst zeker weten dat het pinworm betreft. Ik vind het zielig om ze vol te proppen met medicatie terwijl het misschien niet helpt of niet nodig is.


 


De keren dat ik het heb moeten geven ivm EC merkte ik dat ze het echt heel smerig vonden en er ook niet echt lekker van werden. 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .