Ga naar inhoud

Advies gevraagd. Konijntje wil geen hooi eten / gebitsproblemen


SM1903

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,


 


Ik ben nieuw op dit forum. Ik heb een account aangemaakt in de hoop dat jullie mij kunnen helpen.


 


Een tijdje geleden heb ik een prachtig mooi rood konijntje in huis genomen. Dit konijntje zat bij mensen in een asielzoekerscentrum, die heel lief voor hem waren, maar hem niet goed konden verzorgen. Dus hebben wij hem in huis gehaald en ik ben gek op hem  :love:


 


Helaas heeft mijn konijntje wel fikse gebitsproblemen, zowel met zijn snijtanden en zijn kiezen (haakjes). Hij is nu meerdere malen geholpen bij de dierenarts, maar de laatste keer vertelde de dierenarts (specialist om het gebied van konijntjes) dat de problemen wel echt problematisch zijn. We gaan nu om de 4 weken met hem naar dierenarts en ik houd hem elke dag in de gaten. De snijtandjes kunnen door de dierenarts geknipt worden, maar voor de kiesjes is hij nu al twee keer onder narcose geweest. Het is nu erop of eronder en het is met name van belang dat hij voldoende hooi eet. En dat is nou net het probleem. De eerste jaren van zijn leven heeft hij bij de mensen in het AZC alleen groente te eten gekregen. Inmiddels hebben we 'm zover gekregen dat hij ook biks eet, maar voor de rest is het echt een lekkerbek en zeer selectief in het eten wat hij aanneemt.


 


Hooi krijg ik er echt niet in, wat ik ook probeer. Ik heb meerdere soorten hooi geprobeerd, heb het besprenkeld met water, in kleine stukjes geknipt. De dierenarts adviseerde ons om hem dan alleen maar 10 gram biks te geven zodat hij wel hooi moet eten, maar ook dat werkt niet. Hij eet dan helemaal niet, waardoor hij compleet uitgehongerd in zijn kooi zit.


 


Ik krijg het er gewoon echt niet bij 'm in. Hij eet gewoon liever niets, dan dat hij hooi eet. Terwijl het zo belangrijk is voor zijn kiezen. De dierenarts heeft gezegd dat zijn gebitsproblemen dusdanig ernstig zijn dat, als er niets verandert, we over euthanasie moeten nadenken omdat hij anders (op termijn) onnodig zal lijden.


 


Mijn hart breekt alleen al bij de gedachte :unlove:  dus ik ben vastbesloten om alles op alles te zetten.


 


Weten jullie raad? Hoe hebben jullie je (weigerende) konijntjes aan het hooi gekregen? 


 


Alvast heel erg bedankt


 


 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ten eerste zou ik het even aankijken, maar de voortanden kunnen verwijdert worden bij konijnen.

dat scheelt een hoop stress van iedere keer laten slijpen.

maar als je zo vaak ook heen moet voor de kiezen dan zou ik er nog even over nadenken.

(Als het beide onder narcose kan tegelijk, en niet alleen heen moet voor de tandjes)

Ik heb zelf goede ervaring met fibafirst brokken waardoor mijn konijnen veel meer hooi zijn gaan eten...

Dit is een variant van de science selective fabrikant.

zitten 30 procent vezels in en omdat het niet zo geperst is moeten ze er heel veel op kauwen wat weer goed is voor de kiezen.

En je moet voor jezelf uitmaken of het voor het konijn goed te doen is iedere keer naar de dierenarts.

Als hij iedere keer onder narcose moet, hoe hij daar weer uitkomt.

ik heb zelf een konijn met haakjes die tot nu toe iedere keer als hij thuiskomt weer goed is. Maar als hij er iedere keer een paar dagen over gaat doen om weer normaal te eten en zich beter voelen dan moet ik wel verder na gaan denken. Ook omdat het waarschijnlijk steeds vaker zal worden volgens mijn da.

(Maar met goed voer valt het goed uit te stellen zoals ik hier vaak lees)

En ik weet niet wat voor soorten hooi je hebt geprobeerd, maar je hebt heleboel verschillende sommige konijnen zijn heel kieskeurig met hooi.

het beste is toch wel hooi van de boer (dit eten ze met de meeste smaak hier)

Kruidenhooi, grof hooi, fijn hooi en dan nog alle verschillende merken, gewoon uitproberen wat ie lekker lijkt te vinden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie reacties. Hooithee ga ik proberen! En ik heb net online Fibrafirst besteld. Bedankt voor de tips!


 


Ik heb diverse hooisoorten geprobeerd, maar ik ga nog wel even op zoek naar andere soorten. 


 


Wat betreft zijn snijtanden, de dierenarts wil nog even wachten om actie te ondernemen. Vooral omdat het nog niet duidelijk is wat de kiezen gaan doen. 


Zodra hij weer thuis is na de ingreep is hij weer helemaal een blije nijn. Kan dan ook meteen eten. Vandaar dat ik de hoop nog niet heb opgegeven. Ik wil alles doen, wat in mijn mogelijkheid ligt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel stom hoor, maar al kruidenhooi van Barn-i geprobeerd?


Ik heb er hier 2 die absoluut geen hooi wilden eten, had ook van alles geprobeerd.


Soms namen ze iets, maar na 2 dagen was dat ook weer over, tot ik barn-i probeerde.


 


Dit eten ze enorm goed, mits ik de smaakjes afwissel :P


Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het echt niet werkt door de gebitsproblemen, dan snap ik dat je het op een gegeven moment opgeeft. Zorg dan in ieder geval voor een zo vezelrijk mogelijk brok (fibafirst als hij het eet, maar als dat ook niet gegeten wordt bijvoorbeeld science selective). In die brok zit in ieder geval voldoende om van te kunnen leven. Uithongeren is geen optie lijkt me. Ik had een konijn met wat moeilijke kiezen, en die deed het juist goed op de science selective mature. Probeer dat soort dingen ook gerust uit.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou vooral zoals je dierenarts adviseert 10gram eten geven en dit blijven aanhouden...


Zodra hij honger heeft zal hij wel moeten teruggrijpen naar het hooi... Ook groenten kunnen goed zijn voor de tanden?


 


En voor de rest veel knaagspeeltjes neerleggen..


Mijn kleintje is gek op zijn wilgentakken-brugjes...


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik lees hier wel dat veel mensen goede ervaring hebben met Trovet-brokken.

Maar je hebt nu net die andere besteld dus eerst die maar eens proberen.

Hooi van de boer is ook een goede, dat wordt toch vaak het lekkerst gevonden. Hier moeten ze ook niks anders. En het is nog goed voor de portemonnee ook.

Ik heb ook een konijn gehad dat geen hooi wilde eten, die snapte het echt niet. Uiteindelijk ben ik hem gras gaan voeren. Gras is een alternatief wat niet 100% hetzelfde doet maar beter dan niks. Dat is ten slotte ook wat wilde konijnen heel de dag eten. Ook in verse wilgentakken zitten veel vezels.

Mijn konijn snapte het ineens wel toen zijn vriendin erbij kwam, zij at prima hooi en vanaf de eerste dag van de koppeling is hij ook een goede hooi - eter geworden. Hij zag haar hooi eten en moest het meteen ook hebben. Daarvoor ging er nooit een hap in, ook niet met minder brokjes of zo.

Het zou best kunnen dat jouw konijn het ook gewoon niet snapt en hem koppelen aan een ander konijn is sowieso heel goed, maar in zijn geval zou het wel eens zijn leven kunnen redden.

Konijnen die een ander konijn van iets zien eten moeten het zelf ook meteen hebben. Ik denk dat er voor hem op die manier wel eens wat kwartjes zouden kunnen vallen.

Maar als het een mannetje is moet hij dan wel eerst gecastreerd worden. Dus tot die tijd zou ik nog de tips hierboven uitproberen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Je kunt een hooibal maken. Ik heb er eens een topic over geopend. Je maakt een balletje van groenten en doet daar hooi omheen. Je knoopt het vast met palm touw (welkoop/boerenbond). Dan doe je tussen het touw wat groente en dan weer een laag hooi erom en je maakt het weer vast met dat palm touw (Raffia). Mijn nijnsels zijn er dol op, zelfs zonder groente.. Gewoon het idee dat ze er meer voor moeten doen is blijkbaar al genoeg.


http://www.youtube.com/watch?v=ljgnfEJSOBM


 


Hier wilden ze eerst ook geen hooi. De vitakraft van de AH XL ging er wel in. Ook het merkloze hooi van de Ranzijn. Puik BERGweide hooi (niet de normale weide hooi) vonden ze ook lekker.


Op dit moment zijn ze verzot van Mucki bergweide hooi (zooplus).


Bij ons is het aldoor afwisselen van hooi merk de oplossing.


 


Succes!


Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .