Ga naar inhoud

Gijsje is acuut ziek!


Eefje91

Aanbevolen berichten

Ik ben nogal in de stress maar typ toch even snel een berichtje hier.

Gijsje is ziek. Ineens. sinds vanmorgen. Ze at een paar brokjes maar had al gauw genoeg, ze at dus minder dan normaal. Nu is dit niet heel vreemd voor Gijsje en gingen er nog geen alarmbellen rinkelen bij mij.

Echter gedroeg ze zich toch wat vreemd, ze ging overal liggen waar ze normaal nooit ligt. En als ik haar wilde aaien liep ze weg. Ik probeerde haar te lokken met wat appel, maar dat weigerde ze. Ze kroop weer weg.

Later probeerde ik het met een stukje banaan, normaal haar lievelingsfruit. Maar ook dit weigerde ze.

Toen gingen er wel alarmbellen af. Dit was niet normaal. Zeker toen ze ineens niet goed meer op kon staan, maar dit wat spartelend ging.

Ik mocht haar aanraken en kon haar buikje voelen. Deze is zacht. Ze laat het ook toe dat ik eraan zit.

Nu kan dit ook zijn omdat ze nogal suf is. Ze kruipt nu nog steeds weg op plekken waar ze normaal niet komt.

Ik heb direct de spoeddienst gebeld. Het is niet mijn eigen dierenarts, ze hebben om de beurt dienst in het weekend. Ik ken deze dierenarts niet. Hij klonk niet heel kundig en kon me niet zo goed adviseren. Ik moest langskomen, hij zou er nog tot half vier zijn (op de praktijk).

Ik ben alleen thuis. Heb geen auto. Mijn (pleeg)vader werkt tot 18u en mijn moeder heeft ook geen auto en woont niet in de buurt. Ik weet niet wat ik moet doen.

De dierenarts vroeg of ik niet met de bus kon komen, maar ik heb op internet gekeken en dan ben ik zeker 3 kwartier onderweg in de kou met een ziek konijntje. Ik durf dit niet.

Ik denk dat het enige wat ik nog kan doen is naar de buren te gaan en vragen of zij mij kunnen helpen.

Ow ik maak mij zulke erge zorgen :(

Ik probeer rustig te blijven voor Gijsje, maar van binnen breek ik…

Mijn lieve lieve lieve kleine konijnenmeisje… zij is mijn alles… ik ben zo verdrietig :(

Nog even een andere vraag, ik heb een hele grote reismand, normaal gaan Guus en Gijsje hier samen in mee naar de dierenarts, altijd, ook als maar 1 van de twee iets heeft.

Ik heb nog nooit eerder een spoedgeval meegemaakt, maar kan ik nu ook beide nijnen meenemen, of is het beter als ik Gijsje alleen meeneem????

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het klinkt niet goed inderdaad, het zou gas kunnen zijn. Zitten ze binnen of buiten? Als ze buiten zitten zou ik ze naar binnen halen en even goed warm houden met een snugglesafe of een fles met warm water. De temperatuur kan snel dalen bij gas. Ik zou ze allebei meenemen, dat is fijner voor Gijsje en ook warmer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is goed dat haar oortjes warm zijn. Even stoppen met huilen en panieken, daar is nu helemaal geen reden voor en het is beter voor je konijntje als jij nu even rustig weet te blijven. Nu even diep ademhalen en zorgen dat je zo snel mogelijk bij de dierenarts komt! Je krijgt haar er wel bovenop, maar wel nu even rustig en beheerst handelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan om half 5 terecht bij een dierenarts waar ik vroeger altijd heen ging. Ook niet heel konijnkundig, maar die ik aan de telefoon had en die ik niet kende klonk al helemaal niet als een KK DA.

Ik neem Guus ook mee.

Haar oortjes zijn inmiddels niet zo warm meer (ze voelen zelfs koud…. ? help) en ze trilt steeds meer.

Ik maak me grote zorgen maar ben wel wat rustiger nu ik weet dat ik naar een DA kan. Guus gaat ook mee als steun, dat mocht van de DA.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ze koud voelt zou ik haar een snugglesafe geven of een fles met warm water en zorgen dat ze er tegenaan ligt, door haar bijvoorbeeld vast in het reismandje te doen. Handdoek er overheen, stop haar onder je trui, wat je maar kunt om haar op te warmen. Fijn dat je om half 5 terecht kunt! Trillen kan komen door de pijn, dat doet mijn ram ook als hij gas heeft. Hoe ga je nu naar de dierenarts?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het gas is dan kun je bij de Infacol halen, is een middel voor babietjes wat veilig is voor konijnen. Heb ik altijd in huis en helpt goed!

Kost ongeveer 8 euro, en mocht het geen gas zijn, het middel helpt ook bij krampjes! Mijn konijn liet vrij snel na het innemen en een massage stinkscheetjes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het gas in de maag zit kan het een extra belasting zijn voor het konijn om oraal medicatie toe te dienen. Het is, vooral als je geen ervaring hebt, wel erg belangrijk om een dierenarts te raadplegen. Buikproblemen komen erg nauw en verkeerde behandelingen kunnen erg gevaarlijk zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is inderdaad gas. Waar dit nou ineens vandaan komt weet ik echt niet, want ze heeft niets vreemds te eten gekregen oid en ik zou niet weten waarom ze stress zou hebben (er is niets anders dan anders).

De dierenarts constateerde wel dat haar bovenkiezen beter afgesleten waren dan de onderste (en dat die ook te lang waren geloof ik), maar of er echt haken op zaten kon hij niet zo goed zien, en omdat Gijsje zo zwak was wilde hij haar ook niet te veel 'pesten'.

Haar temp. was precies 38. Ietsje ondertemperatuur, maar volgens de dierenarts viel het wel mee.

Wel is Gijsje net een slap poppetje. Heel maf want normaal is het een enorm stress konijn die altijd tegenstribbelt. Nu kon ik haar zo oppakken en in het reismandje zetten. Ik ben blij dat ik Guus ook mee had genomen, want daar kon ze nou lekker tegenaan liggen.

Gijsje heeft ook een bobbeltje zitten onder haar rechtervoorpoot (in de oksel zeg maar, dit bultje viel mij twee dagen geleden op, maar ik had hier nog geen DA voor bezocht omdat we dinsdag sowieso weer naar de DA moeten voor Guus z'n snot) en dat zou een opgezette lymfeklier zijn volgens de dierenarts. Hier besteedde hij verder geen aandacht aan, omdat de gas nu prioriteit had. We moeten in de gaten houden of het bultje groeit en als dat zo is, moeten we daarvoor nog eens terugkomen.

Zo ook met haar gebit, als ze slechter hooi gaat eten (heb het idee dat dat de laatste tijd zo is) en ze is weer wat aangesterkt, dan kunnen ze onder verdoving haar gebit beter bekijken en zo nodig ook bij slijpen.

Voor nu heeft ze een prik gekregen met een pijnstillend middel en een middel om de maag te stimuleren.

Ik moest nu tot 18u afwachten of ze al wat actiever zou worden en uit zichzelf zou willen eten.

Zojuist allemaal lekker eten bij haar neergelegd, maar ze neemt niets aan. Geen wortelloof, geen brokjes, geen witlof.

Ik kijk het nog even aan en anders moest ik gaan dwangvoeren zei de dierenarts. Hier zie ik wel erg tegenop. Bij Gijsje is dit echt een enorme klus (weet ik van na de sterilisatie).

Als er nog mensen zijn met nuttige tips over gas of dwangvoeren, dan is dat van harte welkom.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De dierenarts vroeg of ik nog dwangvoeding in huis had, en ik had nog twee geheel gesloten zakjes, dus ik zei ja en heb geen nieuwe gekocht. Nu zie ik dat de Critical Care die ik heb goed was tot 09/2013.

Is dit een probleem, kan ik deze gewoon voeren?

Kan ik alleen dwangvoeding halen bij de dierenarts als ik nieuwe nodig heb?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vervelend zeg! Mijn ram heeft ook af en toe gas vanuit het niets, dat is echt ellendig, het geeft zo'n machteloos gevoel. Goed dat je naar de dierenarts gegaan bent! Die critical care is prima joh, dat is zo'n droog spul, daar kan weinig aan mis gaan. Hopelijk gaat ze snel weer zelf eten. Het zou wel handig zijn als je pijnstiller en darmstimulerend middel meegekregen hebt inderdaad, dan kun je thuis de behandeling voortzetten. Je kunt critical care en medicatie ook op internet bestellen bij medpets. Daar heb je nu niks aan, maar dan heb je het voor een eventuele volgende keer in huis en kun je (altijd in overleg met je dierenarts!) in geval van nood zelf iets doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb niets meegekregen verder. Ik vroeg er wel naar, omdat ik hier weleens had gelezen over gas en dat jullie dan Cisaral en pijnstilling geven.

Hij gaf niets mee omdat hij zei dat je dat niet zomaar moest geven. Ik moet nu morgenochtend om half tien bellen en als het nog niet goed is dan moet ik weer langskomen.

Hoe lang werkt de pijnstilling? Zou ik dit anders vannacht weer moeten herhalen? Ze heeft om half vijf de meds gekregen.

Om haar warm te houden heb ik een kruik tegen haar aangelegd. Ik heb helaas geen snugglesafe, deze had ik toevallig afgelopen week willen bestellen. Lijkt me toch een stuk handiger dan een kruik, vooral voor de nacht.

Ik ga er alsnog een bestellen in de bunnybunch webwinkel (ook al hoop ik dat ik die niet snel weer nodig heb…).

Oja nou vergat ik helemaal te melden dat ik Gijsje een hele spuit dwangvoeding heb kunnen geven. Dit ging niet eens zo moeilijk. Ze is echt slap helaas.

aangepast door Eefje91
aanvulling
Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het een verstopping is dan kan dwangvoeren een extra belasting zijn voor de maag. Je dierenarts heeft wel gelijk dat medicatie niet zomaar gegeven mag worden, dat ben ik helemaal met hem eens. Een verstopping kan een dierenarts over het algemeen echter wel voelen.

Heeft ze al gekeuteld? Fijn dat het lukt met dwangvoeren, ze slikt dus nog wel goed?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat vervelend dat je konijntje ziek is. De pijnstilling die ingespoten is werkt een aantal uur, hoeveel precies weet ik niet.

Jammer dat je niks hebt meegekregen morgen maar gelijk bellen hoe het gaat en hou haar maar goed in de gaten.

Fijn dat het dwangvoeren is gelukt, misschien ook helaas dat ze idddniet tegenstribbelt.

Zat er 10 ml in de spuit? Een konijn van 2 kilo mag 100ml per 24 uur. Weet niet wat je met de da hebt afgesproken hoeveel ze mag. Ik heb geen ervaring met gas.

Sterkte ermee

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze heeft nog niet gekeuteld.

Ja, ze slikte aardig goed. Er kwam wel een beetje uit haar bekje, maar er is toch zeker 10 ml naar binnen gegaan.

Helaas gaat het nog helemaal niet goed, Gijsje heeft nog niet gekeuteld, wil niet eten, is slap, schokt af en toe. Ze ligt nu ook nog onder een warmte-lamp en dus met de kruik. Ook is haar vriend Guus bij haar komen liggen.

Die twee zijn normaal gesproken onafscheidelijk, en ook Guus gedraagt ze wat vreemd nu. Niet ziek hoor, maar hij houdt zich af en toe wat afzijdig.

Wat moet ik doen?

-Gijsje blijven dwangvoeren, haar warm houden, masseren en hopen, hopen en nog eens hopen dat het goed komt?

-Of de dierenarts opnieuw bellen en hem laten checken of het niet een maagverstopping is?

Wat zouden jullie doen?

Ik heb het niet breed maar voor mijn lieve nijnies heb ik alles over, dus als het nodig is opnieuw naar de DA te gaan, dan doe ik dat.

Offtopic: ik zou vandaag voor het eerst in twee jaar weer naar mijn opa en oma (van vaders kant) gaan. Ik had me er erg op verheugd. Toen bleek dat het mis was met Gijsje heb ik echter geen moment getwijfeld en het direct afgezegd… Ik hoop zo erg dat ze erboven op komt! Duimen jullie mee?

Dit moest ik nog even kwijt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Natuurlijk duimen wij hier ook mee! Fijn dat je toch bij de DA bent gekomen maar rot dat je nu weer niet zeker weet of je het juiste advies hebt gekregen. Als een van onze konijntjes niet helemaal lekker is maken wij het altijd wat donkerder en indien nodig ook een snugglesafe of kruik. Dit vinden ze altijd heel erg fijn. Je doet nu wat je kan en dat is al heel erg goed.

Drinkt ze nog wel goed of heb je dit ook dwang moeten geven?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben er persoonlijk niet voor om bij een maagverstopping te gaan dwangvoeren. Daarmee wordt de maag alleen maar voller en dat doet enorm veel pijn.

Een pijnstiller werkt over het algemeen zo'n 12 uur. Al heb ik wel eens begrepen dat er pijnstillers zijn die 24 uur werken, maar ik weet even niet meer welke dat is.

Ik denk persoonlijk dat je het beste ook Cisaral mee had kunnen krijgen van de dierenarts. Dat bevorderd de maag en darmwerking. En dus de doorstroming van het voer.

Dat ze zo slap is vind ik geen goed teken eerlijk gezegd, je moet even goed bekijken of je zo de nacht in wil gaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Pijnstilling werkt bij konijnen niet zo lang, maximaal 12 uur, maar meestal toch wel wat korter. Bij honden en katten werkt zo'n injectie 24 uur, bij konijnen dus niet, daarom is het wel jammer dat je niks hebt meegekregen. Ik vind het eerlijk gezegd niet zo goed klinken hoe je haar nu beschrijft.

Heb je wel vertrouwen in de dierenarts? Dan zou ik zijn adviezen aanhouden. Als je twijfelt zou ik voor mijn eigen gemoedsrust nog naar een andere dierenarts bellen. Het is zo ellendig in het weekend, je moet net mazzel hebben met de dienstdoende artsen.

Weet je wanneer ze voor het laatst gekeuteld heeft en hoe die keutels er toen uit zagen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet niet of ik vertrouwen heb ik in de DA. Ik wil vertrouwen in hem hebben, maar ik ben juist bij deze DA weggegaan, vanwege een aantal incidenten (daarmee bedoel ik een aantal keer dat ik daar niet goed ben geholpen) en ook om hoe ze omgingen met Guus z'n snot.

We zijn toen naar een wel konijnkundige dierenartsenpraktijk gegaan en daar ben ik tot nu toe super tevreden over!

Helaas heeft die praktijk 'wisselspoeddiensten'. Vanmiddag had ik de DA aan de telefoon die waarneemt voor hen en ik vond hem niet konijnkundig overkomen. Ook zat hij totaal niet in de buurt, en aangezien ik om vervoer moest vragen of een taxi moest bellen, vond ik dat wel een probleem. Vandaar dat ik weer contact zocht met de DA waar we dus vroeger kwamen.

Helaas zijn die niet gespecialiseerd in konijnen.

Ik weet niet hoe Gijsjes laatste keutels eruit zagen, omdat ze sinds vanmorgen niet heeft gekeuteld. Ik heb vanmorgen de toiletten verschoond zonder erbij na te denken en sindsdien zijn er van Gijsje nog geen keutels bijgekomen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .