Ga naar inhoud

Sore hocks/ prolaps/ oogproblemen


lucadaan

Aanbevolen berichten

Ik ga een konijn verzorgen die dus

-kale voetzolen heeft met kleine korstjes erop. Ziet er rustig uit

- geïrriteerde oogleden met veel afscheiding

- en een behoorlijke aambei

Het is een lieve dame die met pensioen gaat en lekker bij mijn trio komt wonen. Ze is 1,5 jaar oud en heeft een aantal nesten gehad.

omdat ik dit toch goed wil verzorgen en haar ook zo snel mogelijk klachtenvrij wil hebben, kunnen jullie mij misschien adviezen geven?

Ze loopt op een houten ondergrond dus niet op tegels, gisteren heb ik ze geïntroduceerd aan mijn trio en dat gaat goed, ze wordt nu regelmatig door mijn ouwe besje aan haar ogen verzorgd, maar ik zie dat t haar pijn doet. Ze laat het wel goed toe, de schat.

De aambei bloed soms wat maar ze lijkt er weinig last van te hebben. Ze heeft wel hele zachte keutels. Tenminste tegenover dat wat ik gewent ben van mijn andere nijnen. En ze stinken.

Ik hoop wat gouden tips te krijgen:yes:

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 50
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Inderdaad ja. Of is de fokker al bij de dierenarts geweest?

Is het weer een franse of duitse hangoor? Ik ben benieuwd of de ogen geïrriteerd zijn door entropion, wat je vaak hoort bij hangoorkonijnen. Ik hoop het niet, want het is natuurlijk vreselijk als er meerdere nesten mee gefokt zijn. En hoezo heeft een konijn van een fokker sore hocks? Op wat voor ondergrond zat het beest dan? Je mag toch aannemen dat een fokker weet hoe je deze dieren moet houden. En als de ondergrond goed was: dan heeft deze voedster er aanleg voor, maar is er toch mee verder gefokt?

Ik vind het heel nobel, dat je het dier gaat verzorgen. Ze zal het vast goed hebben bij jou. Maar van zo'n fokker, die een dier meerdere problemen laat krijgen en haar dan weg doet, gaan mijn haren overeind staan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee , ik ben nog niet naar DA geweest want ik heb ze pas sinds gisteren.

En het is weer een Fransoos , de moeder van een van mijn FH

De afspraak was dat als ze niet bij mijn nieuwe trio zou passen dat ze weer terug kon.

Maar toen ik ze zag , schrok ik wel een beetje.

Dat ze last had van haar ogen dat wist ik wel want dat komt daar door de nestjes en verminderde weerstand.

Maar toen zag ik die poten en die aambei...

Ik dacht oei dat gaat al meteen geld kosten...

Ze zitten daar op stro en betonplex maar ze mogen allemaal elke dag los rondlopen en dat is wel op de stenen. Misschien is ze wel te zwaar..

Ik weet niet waarom en hoe maar ik wil het wel graag oplossen

Dus wie heeft er tips vooral over die aambei, zal ik m proberen te behandelen met sperti! Het is echt een trosje

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn advies blijft: niet zelf gaan rommelen, maar morgen naar de dierenarts gaan. Zal inderdaad wel een heel gedoe (en veel geld) zijn om haar weer in orde te krijgen.

Ontstoken ogen door een nestje en verminderde weerstand, vind ik trouwens dikke onzin. Dat is echt geen normale verklaring. Ik zou echt eerder bang zijn voor entropion of gebitsproblemen. Beide aandoeningen waarmee je dus echt niet wilt fokken.

Deze fokker komt lekker weg: geen dierenartskosten en ruimte om weer verder te fokken. Brrrrr

Beterschap voor deze dame.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het oog is al een heel stuk minder, ik snap zelf ook niet hoe dat komt maar de voedsters met jongen hadden t allemaal daar en de rest niet.

Floor heeft er flink aan gelikt en alle troep is eruit het is al minder dik en de afscheiding wordt snel opgeruimd door haar.

Ze past trouwens prima in de groep, onvoorstelbaar hoe goed dat gaat. Ze is nog wel onzeker ver de ruimte die ze nu heeft ze trekt al de hele dag terug in t hok vergelijkbaar met de ruimte die ze had.

Gisteren was er een klein botsinkje tussen mazzel en de nieuwe dame ( die haar eigen moeder is ) vlogen flink wat haren rond, maar Nu is t sinds die tijd rustig

Ik kijk t nog een paar dagen aan hoe t nu hier gaat met de prolaps en de voetzolen en als t niet verbeterd met de prolaps bel ik even met de DA.

De voetzolen zullen nu ze op zachte ondergrond zit wel opknappen hoop ik.

Het is dicht en niet ontstoken dus daar zal de DA ook niks meer mee doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is toch wat prolaps betekent? Een orgaan wat naar buiten hangt. Ik neem aan dat het darm is, omdat er over aambei gesproken wordt. En dat gaat natuurlijk niet zomaar beter.

Maar begrijp ik nu ook dat je nieuwe konijn een blijkbaar besmettelijke oogontsteking heeft (alle voedsters hadden het), maar dat je haar gewoon bij jouw konijnen hebt gezet. Hmmm.....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Christa het was geen besmettelijke oog ontsteking ik vermoed dat het irritatie is vanwege houtvezel ,datgebruik ik niet en het is nu al zowat weg.bij ontsteking is het rood en gezwollen maar dat was t niet. En de jongen hadden ook nergens last van.alleen de moeders.ik vermoed ook dat de plaatsing van de verblijven er misschien iets mee te maken kan hebben.wind tocht oid.

In elk geval Geen pus en geen verdikking meer ,alleen nog wat droge korstjes.

Ik laat haar mijn vermoeden nog wel weten dan kan ze er wat aan doen.

Aambei en prolaps zijn hetzelfde , alleen om verwarring te voorkomen dat t om de anus gaat en niet om de baarmoeder noem ik t even aambei.

Zou er niemand zijn die er wat ervaring mee heeft? Of een wondermiddel?

Het moet een middeltje zijn dat niet schadelijk is en waardoor de aambei uitdroogde en slinkt.

Net als bij mensen eigenlijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou zeker met een ziek konijn naar de dierenarts gaan. Of het dier nu van mij is of niet. Als ik op dat moment verantwoordelijk ben, dan doe ik dat. Het is een levend wezen dat op dit moment voor haar zorg van jou afhankelijk is. Daarnaast zou ik nooit gaan koppelen met een dier dat duidelijk niet gezond is.

Wat dacht je toen je haar meenam? Leuk een gratis konijn. Ik smeer er wel wat spertie op en dan heb ik een koopje?

Sorry, maar ik snap gewoon niet waar je mee bezig bent. En dan nu zeggen dat je niet naar een dierenarts wilt, voor je weet of ze blijft... Ik lees dit met toenemende verbazing!

aangepast door Christaaa
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou zelf zeker met haar naar de dierenarts gaan inderdaad, want sore hocks moet je niet onderschatten zeker als oogproblemen niet. Ik ga dagelijks met konijnen van een ander naar de dierenarts ;)

Maar misschien kan je een duidelijke foto van haar ogen plaatsen en kunnen we in ieder geval iets zinnigs zeggen. Elk konijn hier dat wat traanogen heeft krijgt op zijn minst een volledige check-up, ook als het snel over gaat kan het toch een onderliggend probleem zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij de fokster zou ze ook niet naar de dierenarts zijn gegaan.

Het is niet levensbedreigend en niet ontstoken.

Als ik ze niet meteen had opgehaald dan had ik ze pas komend weekend opgehaald.

Dan hadden ze er daar ook niks aan gedaan waarschijnlijk.

Ze kunnen toch niet om de haverklap met hun konijn naar een DA gaan dan word dat een dure hobby dat is voor geen een fokker te bekostigen.

Ik ga met mijn aambeien toch ook niet meteen naar de huisarts.

En over t feit dat je zegt , leuk een gratis konijn..... Daar ga ik nog niet eens op in, belachelijk!

Dit konijn zal nooit gratis zijn, inentingen ,castratie ,pffff lekker kort door de bocht.

Denk je dat ik zit te kijken op een dame met een hoop kwaaltjes? Nee hoor maar ze is zo ontzettend lief dat ze beter verdiend. En die kwaaltjes zijn maar tijdelijk, geef het eens wat tijd.

Ik vraag over advies hoe ik dit beter kan krijgen

Steeds weer hetzelfde hier, steeds maar weer in de verdediging omdat je niet doet wat iedereen roept.

Ik wil mezelf niet hoeven te verdedigen ,ik doe er alles voor en ze zijn nooit ziek en zien er goed verzorgd uit.

Ze lopen de hele dag vrij in de ren krijgen 2x daags schoon water schoon hooi, schone plasbakken.

Ze hebben tunnels ,hout van een appelboom , een zandbak en ze zitten niet alleen.

Wat hebben ze het slecht zeg.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou zelf zeker met haar naar de dierenarts gaan inderdaad, want sore hocks moet je niet onderschatten zeker als oogproblemen niet. Ik ga dagelijks met konijnen van een ander naar de dierenarts ;)

Maar misschien kan je een duidelijke foto van haar ogen plaatsen en kunnen we in ieder geval iets zinnigs zeggen. Elk konijn hier dat wat traanogen heeft krijgt op zijn minst een volledige check-up, ook als het snel over gaat kan het toch een onderliggend probleem zijn.

Ogen zijn nu na een dag al vrij van afscheiding, en niet meer gezwollen. Ze zien er normaal uit afgezien van een kaal plekje in de ooghoeken

De voetzolen zien er ongeveer uit als hier op de site staan maar dan zonder wondjes. Dus alleen kale hakjes met een klein korstje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn vlaam heeft ook last van sore hocks en ik heb deze, na overleg als volgt behandeld: 2 x daags uitspoelen met water met enkele druppels Betadine (het moest een 'thee' kleur hebben) vervolgens dus ook 2x daags calendulan erop gesmeerd. Ik ben hier steeds mee gestopt als er een korstje op kwam! Ik zou wel even kijken of het een helder korstje is, dus of er geen vuiligheid bij zit! Anders kan het gaan ontsteken! Maar ik zou dus zeker Betadine en calendulan in huis halen voor het geval dat het open gaat! Ontsmetten kan nooit kwaad!

Over de prolaps/aambei kan ik niks zeggen want ik heb dit echt nog nooit gezien! En ik heb ook nog nooit gehoord van een konijn met een aambei! Maar als er dus een stukje darm naar buiten hangt, zou ik niet meteen denken dat dit moet indrogen, maar eerder dat dit terug naar binnen moet!

Misschien kun je ook even bellen met de dierenarts en je situatie uitleggen, misschien dat ze je dan telefonisch al een heel eind op weg kunnen helpen (bv. of sperti wel of niet schadelijk is voor een konijn!) Meestal kost bellen niks, of heel erg weinig!

aangepast door JipenTeun
Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn vlaam heeft ook last van sore hocks en ik heb deze, na overleg als volgt behandeld: 2 x daags uitspoelen met water met enkele druppels Betadine (het moest een 'thee' kleur hebben) vervolgens dus ook 2x daags calendulan erop gesmeerd. Ik ben hier steeds mee gestopt als er een korstje op kwam! Ik zou wel even kijken of het een helder korstje is, dus of er geen vuiligheid bij zit! Anders kan het gaan ontsteken! Maar ik zou dus zeker Betadine en calendulan in huis halen voor het geval dat het open gaat! Ontsmetten kan nooit kwaad!

Over de prolaps/aambei kan ik niks zeggen want ik heb dit echt nog nooit gezien! En ik heb ook nog nooit gehoord van een konijn met een aambei! Maar als er dus een stukje darm naar buiten hangt, zou ik niet meteen denken dat dit moet indrogen, maar eerder dat dit terug naar binnen moet!

Misschien kun je ook even bellen met de dierenarts en je situatie uitleggen, misschien dat ze je dan telefonisch al een heel eind op weg kunnen helpen (bv. of sperti wel of niet schadelijk is voor een konijn!) Meestal kost bellen niks, of heel erg weinig!

Dank je wel, hier kan ik iets mee. Betadine en calendula crème heb ik n huis. Maar nu is het dicht dus dan alleen de calendula erop.

En als er een korstje opengaat met betadine .

Tnx ga ik doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je wel, hier kan ik iets mee. Betadine en calendula crème heb ik n huis. Maar nu is het dicht dus dan alleen de calendula erop.

En als er een korstje opengaat met betadine .

Tnx ga ik doen.

Ik weet niet of het een goed idee is calendula te smeren op een inmiddels gesloten (korst) wond. Daar wordt het alleen maar weer enorm zacht en dus kwetsbaar van. Als de voetjes verder rustig zijn, geen pus, geen bloed e.d. zou ik het even met rust laten en kijken wat er gebeurt. Ik heb ook ooit een nijn gehad met sore hocks, heel veel medicatie en behandelmethodes toegepast, tot het op een dag rustig werd en toen is het ook goed gegaan.

Wat betredt de aambei en ogen zou ik ook het zekere voor het onzekere nemen en ff langs de DA gaan, ook ter routine controle met een nieuw konijn. Die kan dan alles ff goed doorkijken en je gepast advies geven over hoe en wat.

Christaaa...ik snap je frustratie wel hoor, maar ik begrijp niet goed waarom je zo enorm heftig via een forum reageert, want het effect is vaak alleen maar averechts. Aant eind vd dag doen mensen toch wat ze zelf willen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou inderdaad als het dicht is er niks meer op smeren! Ik heb het er alleen bij gezet zodat je in ieder geval iets kunt doen, mocht het weer opengaan! Als er bij mijn vlaam een korstje op kwam stopte ik ook altijd met de behandeling! Maar nogmaals, hou het goed in de gaten, en als het een heel vies korstje is (dus dat er echt sprieten stro in zitten en/of poep) dan zou ik het korstje er wel afhalen! Maar als het nu goed dicht is zou ik er ook geen calendulan opsmeren!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Waarom ik zo hefftig reageer? Omdat hier gevraagd wordt naar advies over 3 verschillende aandoeningen. En als het (enige juiste) advies dan is om naar een dierenarts te gaan, wordt er niks mee gedaan. Behalve dan nogmaals vragen wat ze zelf kan doen. Ik snap niet waarom je een dier met kwaaltjes in huis haalt, als je er de verantwoordelijkheid niet voor neemt. Als het geld gaat kosten, valt het opeens allemaal mee.

Als we op marktplaats zo'n dier zien zitten, moet het gelijk 'gered' worden, maar hier gaan we adviezen geven om er huis-tuin-en-keukenmiddeltjes op te smeren, terwijl niemand weet wat er nu precies aan de hand is. Niemand heeft de plek gezien, dus niemand kan enig nuttig advies geven. De ogen vallen nu mee, maar gisteren was het erg genoeg om er advies over te vragen.

Dat het beestje anders ook niet bij een dierenarts geweest was, vind ik gewoon geen argument. dat een fokker een dier niet behandelt vind ik schandalig. Ja, het kost geld, maar als dat niet mag, moet je niet gaan fokken. Dat alle voedsters ontstoken ogen hebben, wordt gewoon afgedaan als 'normaal zo kort na een nest'. Lekker makkelijk. En een fokker die een ziek dier meegeeft, verdient de naam fokker niet.

Ik snap niet waarom ik commentaar krijg op mijn manier van reageren. Ik sta hier nog helemaal achter. Maar aangezien het blijkbaar normaal is om zelf aan te rommelen, zal ik hier niet meer reageren na nog 1 laatste opmerking:

EEN PROLAPS IS GEEN AAMBEI!!!!!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .