Ga naar inhoud

Gewone verkoudheid / Goede dierenarts?


Gondolin

Aanbevolen berichten

Hoi lieve BBers,

Afgelopen vrijdag heb ik een konijntje gekocht. Pietje. :kiss:

De maandag ervoor heb ik heel lang bij zijn hok gestaan en was er niets aan de hand. Vrijdag wel vrij snel meegenomen.

Gelijk na thuiskomst begon hij verschrikkelijk te niezen. Niet een keer, maar soms wel vijftien keer achter elkaar.

Het kan niet aan bodembedekking liggen, want hij deed het al in het kartonnen reisdoosje en zowel bij mijn ouders thuis als bij mij (dus aan bijvoorbeeld de hondenharen bij mijn ouders kan het ook niet liggen).

Ik ben er maandag mee naar een dierenarts geweest in mijn home city: ze staat op de lijst van "goedgekeurde" artsen en volgens de assistente is ze gespecialiseerd in konijnen.

Zij zei, dat het heel goed een gewone verkoudheid kan zijn, die net zoals bij mensen door een virus wordt veroorzaakt. Pas als er een bacterie bijkomt en er behalve vocht ook snot uit zijn neus komt moet ik moe zorgen gaan maken. Als het er over drie weken nog is mag ik ook nog eens bellen.

Na natuurlijk het hele weekend bezorgd te hebben zitten lezen wat het zou kunnen zijn, vond ik dit aan de ene kant wel geruststellend, maar aan de andere kant: ik heb dit eigenlijk nergens zien staan!

Daarbij zei ze ook dat zij castratie bij konijnen altijd onder plaatselijke verdoving doet en alleen bij grotere dieren gasnarcose gebruikt en dit vond ik ook gek, ik heb gelezen dat juist een gasnarcose prettig is voor konijnen.

Een losstaand puntje: het consult kostte vrij veel. De weekend-nood-DA die ik had gebeld ivm de verkoudheid had mij gezegd dat ik op +- 24 euro voor een konijnenconsult kon rekenen. Hier betaalde ik 31. Inentingen zouden 50 euro gaan kosten (2 prikken). Ik heb veel berichtjes gezien van prijzen rond de 20 euro en zelfs in de richting van de 5. Dus dit was allemaal vrij prijzig.

Ik heb dus twee vragen:

1. Kan het kloppen dat Pietje gewoon verkouden is? Klinkt dit als een goede/betrouwbare DA?

2. Wie weet er een goedkopere DA in de buurt van Rotterdam, in ieder geval voor de inentingen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

1. Ik heb nog niet ergens gehoord of gelezen dat een konijn gewoon verkouden is...waarschijnlijk een lichte versie van snot dan door alle stress van het verhuizen kan heel snel komen bij een kleintje. ( het kan zijn dat je da het gewoon vergemakkelijkt uitgelegt heeft om duidelijk te zijn, lijkt me niks mis mee) maar advies van je da zou ik ten harte nemen, komende weken je nijn goed in de gaten houden.

Als het binnen die 3 weken erger word snel terug gaan, en als het na 3 weken hetzelfde blijft ook teruggaan en antibiotica vragen

2. Helaas geen antwoord op, maar je zou eens rond kunnen bellen naar verschillende da's in de buurt om te vragen.

Nog wel een advies: laat hem niet inenten als ie niet helemaal gezond is dan heb je kans dat het erger word (dus als ie nog steeds een nat neusje heeft)

Verder veel plezier met je nijntje en lees maar lekker veel rond hier ip het forum dan leer je snel wat een konijn allemaal nodig heeft;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben het met Caatje eens.

Wel wil ik toevoegen dat 2 prikken voor een enting in het verleden gedaan werd, dat is de oude enting en zou ik sowieso niet doen, die is minder betrouwbaar, werkt korter. De nieuwe enting is 1 prik. Weet je zeker dat die info actueel is? In dat geval zou ik in ieder geval zeker op zoek naar een dierenarts die de nieuwe enting kan geven of erom vragen bij deze dierenarts. Die 'nieuwe' enting is nu zo'n anderhalf jaar op de markt en heet Nobivac. Wellicht scheelt dat ook behoorlijk in de prijs, bij de oude enting moest voor 1 konijn een verpakking open gemaakt worden waar je 10 konijnen mee kon enten, vandaar dat dat duur kan zijn en zou de prijs verklaren.

Voor 5 euro doet geen enkele dierenarts het hoor, tenzij je als opvang een mooie deal hebt of zo. Richting 30 euro is normaler, er zit meestal een consult bij in waarin het konijn nagekeken wordt, vandaar.

aangepast door Lonja
Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn vorige konijn was na mening van mijn dierenarts ook gewoon verkouden. Ze had ook geen enkele symptonen van snot heb er echter wel een antibioticakuurtje voor gehad (tegen de verkoudheid dan) en de eerste twee keer hielp dit wel. Ik zeg niet dat ik fan ben van deze dierenarts, ben zelf overgestapt sinds kort, maar ik denk niet dat het volledig uit te sluiten is dat een konijn ook gewoon verkouden kan worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sorry, ze heeft niet gezegd "twee prikken" maar ik bedoelde, voor allebei de ziektes in één.

Dus niet 50 euro x 2.

Die 5 euro komt van dit topic af. Er worden daar ook vaak 8 euro en zo genoemd. Dus 50 euro vond ik vrij heftig. We vroegen nog naar goedkopere weken maar die waren er niet.

Ah Femmeke, dus het kan (misschien) wel kloppen?

Pietje heeft wel een natte neus maar de vloeistof is doorzichtig. Daarom maakte de DA zich geen zorgen.

En hoe zit het met die verdoving? Is dat logisch, castreren met plaatselijke verdoving?

Caatje: ja die puntjes die je zegt houden we zeker aan, hadden we zelf al bedacht én de DA zei het ook nog :) Maar toch bedankt hoor ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het kan inderdaad misschien kloppen durf het niet zeker te zeggen maar heb het wel ook met mn nieuwe dierenarts besproken en die heeft een verkoudheid bij konijnen niet ontkent maar ook niet direct bevestigd. Mijn konijn had ook doorzichtig vocht, een nat neusje en vaak niezen. Als je echt twijfelt zou je altijd een paar dierenartsen innde omgeving kunnen bellen en het verhaal voorleggen. Bellen kost niks :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het topic waar je naar linkt gaat nog over de oude enting, die was goedkoper maar moest ook twee keer per jaar.

Een van mijn rammen is ook onder plaatselijke verdoving gecastreerd via de opvang. Dit hoor je wel vaker hoor.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Emily: ah, okee! Wat zou jij dan als normale prijs zien? Is 50 redelijk of zeg jij net als Lonja, 30? Of heb jij nog een ander idee?

En mooi, ik had het nog nergens gehoord, dus was er verbaasd over. Maar als het kan is het natuurlijk beter dan helemaal onder narcose.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kijk hier eens, dit is de lijst met prijzen van de huidige enting: http://www.bunnybunch.nl/community/showthread.php?58099-Prijslijst-inentingen&highlight=prijslijst

Castreren zonder narcose kan bij rustige konijnen, geen narcose is erg fijn voor het konijn, maar ieder zo z'n voorkeuren. Ik zou het voor mijn konijn niet gewild hebben met alleen plaatselijke verdoving, omdat mijn dierenarts gasnarcose gebruikt en een castratie van een ram toch niet zo lang duurt, dan vind ik het een prettig idee dat hij er niets van mij krijgt. Maar als het alternatief gewone narcose was dan zou ik denk ik ook wel weer twijfelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat betreft die 'gewone' verkoudheid, dat geloof ik ook niet...

Wel had ons Rosalie eerst een ontsteking op de luchtwegen voordat ze snot kreeg.

Tegen die ontsteking heeft ze een spuit ontstekingsremmer gekregen en kreeg ze een kuur mee.

Als dat niet hielp, moest ik gelijk terug gaan voor AB omdat het dan héél snel overgaat in snot.

Iets van infectie op die luchtwegen gaat al heel snel over in een bacteriële infectie blijkbaar en die valt 'makkelijk' te behandelen met AB natuurlijk.

Ik zou het toch maar even deftig navragen natuurlijk.

En gewoon overgaan lijkt me ook niet.

Ik moet zeggen dat ons Rosalie momenteel ook iets blijkt te hebben als stof allergie of astma... Dat moet ik constant in't oog houden. Als ze echt weer gaat niezen en hoesten, moet ik me naar de DA haasten, want het snot ligt dus altijd op de loer.

Als ze zo maar es een keertje niest of hoest en verder oogjes en neusje schoon, eetlust in orde, geen natte neus etc, moet ik niet direct telkens ongerust zijn. Maar meer als één keer hoesten of niezen en verder ook maar iets te merken aan neusje, ogen, pootjes of wat dan ook, steeds gelijk DA.

Alles moet ik zo stofvrij mogelijk houden (niet makkelijk met al dat hooi in huis en ze zijn nog in de rui ook nog!!) zodat ze er zo min mogelijk last van heeft.

aangepast door LiesbethBlacky
Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn voedster heeft ook een nat neusje gehad, ze nieste heel af en toe. Ik ben er mee naar een zeer kundige dierenarts geweest die ook aangaf dat ik me niet direct zorgen hoefde te maken om snot. Ik moest het ook aankijken, omdat het neusje maar een klein beetje nat was, ze wilde er geen antibiotica voor geven, omdat dat middel zwaarder was dan de kwaal en ze dacht dat het vanzelf over zou gaan, het kan weleens, zei ze. Ik heb mijn voedster toen een tijdje echinaceapilletjes gegeven en het is toen weer over gegaan. Ik zou dus vertrouwen op het advies van je dierenarts, als je toch je twijfels hebt kan een second opinion van een andere dierenarts natuurlijk nooit kwaad, je moet doen waar je je zelf goed bij voelt. Als ik het niet vertrouw doe ik altijd navraag bij een andere dierenarts.

Prijzen kunnen ontzettend van elkaar verschillen, de locatie van een praktijk heeft al veel invloed op de prijs. Hier in de stad zijn ze hartstikke duur en rekenen ze zo tussen de 35 en 40 euro voor een consult, ga ik naar een dorpje verderop dan betaal ik 19 euro :yes:

aangepast door Eefje
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Lieve forummers, ik haal deze maar weer naar boven, weer een los topic is ook weer onzin.

Pietje heeft het niet mee gehad...

Een week of twee terug is hij gepakt door een kat terwijl vriedlief op de wc zat, meegesleept over de schutting (1.70 hoog) heen. Gelukkig 50m verderop in de bosjes weer gevonden. Gekneusd pootje, pijnstiller (carprofen) toegediend voor +- 4 dagen.

Het natte neusje en het niezen veranderde helaas in snot. Op een dag vonden we een dikke klodder naast een chillende Pietje. Met spoed (weer) naar de DA, Enrofloxoral meegekregen. Dat geven we nu al 3 weken trouw.

Het ging (denk ik) beter), het niezen klonk een tijdlang "schoner" en hij nieste ook minder.

Sinds een dag of twee klonk het toch weer viezer, met een rochel erin zeg maar.

Net had hij weer een ongelofelijke niesbui en nieste hij weer een klodder snot naar buiten.

Ik vind het zo erg, we geven de medicatie nu al 3 weken, dat zou volgens de DA zo'n beetje de genezingstijd moeten zijn.

Maar hij is nog net zo ziek als hij was.

We zijn momenteel zo goed als blut, hebben samen nog zo'n 50 euro (en die zijn eigenlijk ook al besproken) dus het liefst ga ik niet naar de DA, maar als het moet moet het natuurlijk.

Wat zeggen jullie, wijze BBers?

Heeft Enroenzovoorts vaak langer nodig dan die 3 weken nodig? Of is die nieuwe klodder snot wel echt een teken om nog een keer aan de bel te trekken?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat heeft hij een geluk (bij een ongeluk) gehad met die kat! Wat zul je geschrokken zijn zeg!

Snot is een rotziekte, het kan inderdaad heel lang duren voordat het echt over is. Onze beide konijnen hebben snot gehad, waarvan de eerste keer bij Nijn, het ook heel lang geduurd heeft voordat hij genezen was. Wat uiteindelijk geholpen heeft, is een (lange) kuur Duplocilline (dit wordt met een injectie om de 2 dagen toegediend) in combinatie met Rhinigenta neusdruppels. Het is al bijna 5 jaar geleden, maar als ik het me goed herinnerd is hij zo'n 2 maanden behandeld... Hij heeft zich overigens ook de hele periode 'nonrmaal' gedragen, op een flinke snotneus na.

Link naar reactie
Delen op andere sites

We hebben vandaag de DA gewoon gebeld, en de assistente was toch wel zo bezorgd dat ze ons aanraadde vandaag nog langs te gaan. Zij (de konijnkundige) had alleen geen plek meer. Dus zijn we naar een andere DA gegaan.

Jammer van het geld, maar we redden het wel op de een of andere manier.

Pietje heeft nu ook neusdruppels meegekregen die we moeten toedienen, gelukkig vindt hij dat niet vervelend.

Verder moeten we doorgaan met de AB.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .