Ga naar inhoud

Benauwd konijn


Dollie

Aanbevolen berichten

Eind februari, toen ik net met een nieuwe baal hooi begonnen was, begon Pip wat te niezen. Kan natuurlijk een keer gebeuren, dus niet zo veel aandacht aan besteed. Het werd echter erger dus na een week heb ik het hooi weg gedaan. Het hooi was overigens niet extreem stoffig en er zat ook geen schimmel in. Helaas ging het niezen over in benauwdheid, waarna ik naar de dierenarts ben gegaan. Die stelde een longontsteking vast, dus we zijn begonnen met Enrofloxoral. Toen er na een week eigenlijk alleen verslechtering was opgetreden is er een röntgenfoto gemaakt waaruit bleek dat er geen longontsteking was en eigenlijk ook geen andere afwijking. Foto is doorgestuurd naar een specialist. Intussen is wel een tweede antibiotica kuur ingesteld, Doxoral dit keer.

Wederom geen effect en op aanraden van de specialist zijn we met Ventolin begonnen, omdat vermoedt werd dat Pip astma had. Dit is een luchtwegverwijder voor mensen, een dosering voor konijnen was niet bekend. Hier hebben we zo'n twee weken mee geëxperimenteerd, helaas zonder effect. Wederom is de specialist gecontacteerd, omdat het antwoord nogal op zich liet wachten en het steeds slechter ging met Pip, ben ik voor een second opinion naar een grote kliniek in Drachten gegaan. Na een tweede röntgenfoto werd vastgesteld dat ze bronchitis heeft, waarschijnlijk een allergische reactie. We zijn toen begonnen met dexametason. Dit leek iets te helpen, Pip had regelmatig aanvallen waarbij ze een halve of hele dag heel benauwd was, tot het weer afzwakte naar 'gewoon' kortademig/een beetje benauwd. Sinds ze dexametason krijgt heeft ze geen aanvallen meer gehad. De eerste week was ze ook veel levendiger weer. Maar dat was dan ook het enige, en in tussen was ze ook erg mager geworden.

Ik ben vorige week maandag terug gegaan naar mijn eigen dierenarts, die vaststelde dat de dosering dexametason veel te laag was. De minimale dosering voor konijnen zou vier (!) keer zo hoog liggen. Helaas haalt een hogere dosering ook niks uit voor Pip. Omdat mijn dierenarts het ook niet meer weet heeft hij ons doorverwezen naar Frank Verstappen in Driebergen. Daar gaan we volgende week heen. Eerlijk gezegd verwacht ik geen wonderen meer..

Iemand die nog tips voor ons heeft? Pip krijgt al echinacea, stomen helpt niet, bodembedekking hebben ze niet, we hebben al wel tien soorten hooi geprobeerd (op sommige soorten reageert ze wel sterk), zonder hooi hebben we ook geprobeerd, nat hooi.. Pip is bijna drie jaar en gesteriliseerd en ingeënt.

>http://www.youtube.com/watch?v=W5BllKUWgfs

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bah, wat naar om Pip zo te zien! Wat moet je nu doen voor haar, he? Ik zit ook al weer te piekeren.

Ik denk dat je vooral ook moet kijken naar wat voor behandelopties je nog hebt. Benauwdheid kan door veel dingen komen. Dat het begon met niezen is wel suggestief voor een luchtwegaandoening, maar alle medicatie die je daarvoor hebt, is al geprobeerd.

Je zou nog aan hartfalen kunnen denken. Het werd geloof ik niet op de foto gezien, maar ik zou denken dat een plasmiddel misschien nog te proberen zou zijn?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien inderdaad de tip van Christaaa nog eens proberen.

Heb je al eens gedacht aan een alternatieve dokter. Ik ging hier wel vaker naar zo'n arts toe als de gewone dierenarts het niet meer wist en ik teneinde raad was.

Verder had ik ergens anders als eens gereageerd dat dit mij heel erg leek lijken op een konijn wat ik ooit had. Dokter ook van alles gedaan konden het niet onder controle krijgen en wisten niet wat het diertje nu echt mankeerde. Uiteindelijk toen hij zo benauwd was laten inslapen en toen heeft ze autoptie gedaan omdat ze het zelf ook graag wilde weten en had het diertje een tumor in zijn keel. Ik weet niet of je dat op zo'n foto kunt zien.

IK hoop zo dat je vind waar hij last van heeft. Hij is verder nog nieuwsgierig zo te zien maar wel heel erg zielig dat hij zo benauwd is.

Knuffels Belleke

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geplaatst: (aangepast)

@ Christa: Volgens mij is hartfalen wel genoemd maar eerlijk gezegd weet ik niet of het volledig uitgesloten was en indien dat wel zo was, hoe dan. Op de foto zag het hart er goed uit en er hebben inmiddels drie dierenartsen naar geluisterd die allen niks geconstateerd hebben.

@ Belleke: Volgens mij had je mijn reactie daarop niet meer gezien? Wat ik me afvroeg is of jouw konijn ook 'aanvallen' had. Bij Pip merkte je dat namelijk heel sterk (tot ze dexametason kreeg) dat het de ene dag erger was dan de andere en soms ook 'opeens' erger werd, en dan weer minder erg. Omdat ze zulke aanvallen heeft gaf mijn dierenarts aan dat iets van een massa die op de luchtwegen drukt onwaarschijnlijk is. Hoe zat dat bij jouw konin?

Alternatieve geneeskunde.. Weet je, ik heb dat met Bram een kans gegeven maar het viel me zo tegen.. Uiteindelijk kwam ze met niks concreets wat ik niet al wist of deed.

aangepast door Dollie
Link naar reactie
Delen op andere sites

Als er echt vocht in/achter de longen zit, zou je dit op een foto kunnen zien. Maar ik weet niet of een foto van een konijn zo duidelijk is. Of dat je bijvoorbeeld alleen een tumor of ontsteking duidelijk ziet. Je zou ook nog aan een hartritmestoornis kunnen denken, wat ook de aanvallen kan verklaren. Ik denk alleen dat dat iets is waar je bij een konijn niet zo veel mee kunt.

Ik denk dat je wat "druk op de luchtwegen" gelijk hebt. Dat dat minder waarschijnlijk is als oorzaak gezien de aanvallen.

Aan alternatieve geneesmiddelen zou ik ook niet beginnen. Als er enig bewijs was dat het werkte, zou het door alle dierenartsen toegepast worden. Ben bang dat je daar vooral geld aan kwijt bent en dat het Pip niks oplevert.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet niet of je dit misschien al geprobeerd hebt maar ik puf mijn katten met Flixotide tegen de astma/bronchitis. Dit is een ontstekingsremmer. Ik heb ook Ventolin liggen maar dat moet ik alleen geven als ze een aanval krijgen of het heel erg benauwd hebben maar dat is hier nog niet aan de orde geweest gelukkig. Sterkte met Pip.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even gegoogled, Flixotide behoort tot de corticosteroïden net als Dexametason. Lijkt me dus wel enigszins vergelijkbaar? Op dit moment is bij Pip nog geen medicatie geprobeerd die geïnhaleerd moet worden (waarom weet ik eigenlijk niet) dus dat is misschien nog wel een optie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat vervelend dat je nog steeds niet weet wat er aan de hand is!

Dat snelle ademhalen is iets wat ik in mindere mate ook bij Sid (die een hartritmestoornis heeft) zie. Ik kan me voorstellen als je hartproblemen zo goed als uitgesloten hebt dat je qua hartmedicijnen niets geven wil. Mocht je toch nog iets voor Pips hart willen proberen, zou je na kunnen vragen of meidoornextract zin heeft. Dit zou moeten helpen tegen hart- en vaatproblemen, omdat het de bloedsomloop en daardoor de zuurstofaanvoer bevorderd. Bij Sid zijn we dit blijven geven omdat hij er baat bij heeft en het niet zo'n lange lijst bijwerkingen heeft als andere hartmedicijnen.

Hopelijk weet je snel meer!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb dat met mijn dierenarts besproken, hij gaf de voorkeur aan Frank Verstappen. Ook omdat die de problemen al kent, ze hebben al een paar keer contact over Pip gehad. Mocht dit (ook) op niets uitlopen dan is Utrecht nog een optie. Ik weiger om zo maar op te geven, ze is nog zo jong. Dus als we ook nog naar Utrecht moeten dan gaan we ook nog naar Utrecht :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

mijn konijn had het constant ook benauwd eerst werd er een luchtweginfectie vastgesteld en kreeg ik enrofloroxal en carprofen mee.

dit leek in eerste instantie iets te doen maar naarmate de kuur vorderde kreeg hij het toch weer benauwd, en dan wel zo benauwd dat hij er ook geluid bij ging maken.

ik ben weer teruggegaan naar de dierenarts en toen kreeg hij injecties omdat ze dachten dat het misschien snot kon zijn(al niesde mijn konijn niet)

echter die nacht had hij zo benauwd dat ik de dag daarop alweer teruggegaan ben.

toen kreeg hij daar zo'n benauwdheidsaanval dat de dierenarts meteen kon zien wat ik bedoelde.

mijn konijn had iets wat zeldzaam is namelijk een vernauwing van de trachea.

daar mijn konijn nog geen half jaar oud was hebben we toen prednison geprobeerd omdat de dierenarts hoopte dat hij eroverheen zou gaan groeien.

echter de benauwdheid werd alleen maar erger op het laatst kon hij niets meer en heb ik besloten hem in te laten slapen.

nu zeg ik niet dat jouw konijn zoiets heeft maar het is misschien een optie om bij een andere dierenarts te kunnen noemen.

ik wens je heel veel succes met je konijn erg naar om hem zo te zien!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je zou het altijd kunnen vragen. Succes ermee. ;)

Even gegoogled, Flixotide behoort tot de corticosteroïden net als Dexametason. Lijkt me dus wel enigszins vergelijkbaar? Op dit moment is bij Pip nog geen medicatie geprobeerd die geïnhaleerd moet worden (waarom weet ik eigenlijk niet) dus dat is misschien nog wel een optie.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dollie in het begin was het konijn inderdaad niet de hele tijd benauwd later werd hij steeds benauwder en was hij eigenlijk constant benauwd.

Ik weet niet meer wat hij allemaal gehad heeft toen want het is al een hele tijd geleden. Ze hebben eerst onder narcose nog gekeken en ik heb medicatie gehad en hij kreeg spuiten denk inderdaad iets prednisonachtigs.

Uiteindelijk toch laten inslapen en toen die autoptie.

Ik hoop dat dat bij Pip niet hoeft.

Wat betreft alternatieve dokter snap ik jouw reactie.

Er zijn ook veel dokters waar je niets aan hebt hoor. Maar die dokter waar ik naar toe ging heeft mij toch vaker wel goed geholpen. Juist bij dingen zoals dit waar je bij een gewone dierenarts niet verder kwam. Hij is inmiddels zo oud dat ik je hem niet meer aanraden zou. OOk mijn andere collega van de dierenbescherming ging er regelmatig naar toe met dieren met gecompliceerde problemen.

IK hoop zo dat je wijzer word wat Pip heeft en dat je hem dan gericht kan gaan behandelen.

Knuffels Belleke

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien een hele rare vraag hoor maar zou een konijn niet ook last kunnen hebben van hooikoorts? Niet dat ik denk dat jou konijntje dat heeft maar dat schoot wel bij binnen toen ik dit topic las.

Succes er me en heel veel beterschap hopelijk wordt hij snel beter

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een week of twee voor het begonnen is zijn we verhuisd dus praktisch alles is nieuw, dat maakt het ook lastig. Wel is het zo dat het op haar oude plekje net zo erg is, ze is daar net weer een week geweest en in die week is het zelfs erger geworden, plus dat het echt pas begon na dat nieuwe hooi.. Ik kan er geen andere dingen aan linken..

Misschien een hele rare vraag hoor maar zou een konijn niet ook last kunnen hebben van hooikoorts? Niet dat ik denk dat jou konijntje dat heeft maar dat schoot wel bij binnen toen ik dit topic las.

Succes er me en heel veel beterschap hopelijk wordt hij snel beter

Kan wel, in dit geval is er ook duidelijk een verband want van sommige soorten hooi wordt het erger. Helaas is dat allemaal wel 'gewoon' hooi waar van alles door zit dus is niet te ontdekken WAT precies het probleem is. Daar komt bij dat het dus níet beter gaat als er helemaal geen hooi meer is, hooi is dus niet het enige probleem.

En doorzetten.. een andere keuze is er volgens mij niet, ik weiger om haar 'zo maar' in te laten slapen en zo door gaan kan ook niet, dus ik moet iets. Ze was drie weken oud toen haar moeder dood ging en ze via via bij mij terecht kwam, paste gewoon nog in mijn handen. Men twijfelde of ze het zou halen, ik heb geen seconde getwijfeld, wat een leven zat er in dat diertje. Het moge duidelijk zijn dat ze het inderdaad gehaald heeft.. En ondanks dat ze helemaal niet knuffelig is heb ik zo'n band met haar.. Begrijp me niet verkeerd, ik zou dit voor elk konijn doen, maar voor haar.. Zij is me zo dierbaar. Ik kan me ook niet voorstellen dat er niets concreets te vinden is dus ik ga gewoon door. Ergens moet een oplossing zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat naar om je konijn zo te zien. Toen we net ons eerste konijn hadden, zat ze er ook benauwd bij. Gedacht werd aan snot, er was echter geen snot te zien ( enrofloxoral, doxoral niets hielp). De dierenarts wilde toen haar luchtpijp onder verdoving bekijken, daar bleek een hooi in te zitten. De spriet is verwijderd en daarna was de benauwdheid snel verholpen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Helaas blijkt de dierenarts van de second opinion min of meer gelijk te hebben gehad, en heeft Pip astmatische bronchitis. Nog meer helaas is dat hij de ernst van de situatie niet echt in gezien heeft. Een deel van het longweefsel is onherstelbaar beschadigd. Daar is dus niks meer aan te doen. Hopelijk lukt het om verdere schade te voorkomen en de benauwdheid te verlichten, wellicht met de rest van haar leven medicatie. Als dat niet werkt dan houdt het op en is er niks meer te doen..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben (weer) bij een andere dierenarts geweest en die zag zowel op een eerder gemaakte foto als op de vandaag gemaakte foto het probleem. Op de eerste foto was het waarschijnlijk net begonnen (maar die had ik niet mee) en op de tweede foto had het al geconstateerd moeten worden. Er zijn helaas nogal wat foutjes gemaakt en ik ben bang dat dit wel ten koste van mijn konijn is geweest..

In elk geval krijgt ze nu Ventipulmin, dat is eigenlijk voor paarden en helpt de luchtwegen verwijden. Daarnaast krijgt ze dexametason om verdere ontsteking/beschadiging van de longen af te remmen. Waarschijnlijk zal ze dit de rest van haar leven in een bepaalde dosering moeten krijgen. En ze moet twee keer per dag met een fysiologische oplossing stomen/ventileren/weet ik het.

Gewicht was vandaag 1110, normaal rond de 1600 gram.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .