Ga naar inhoud

Etterbollen bij konijn


Kimberlie

Aanbevolen berichten

Hallo,

ik had even een vraag & dacht ze hier te stellen.

Heeft er iemand als eens een konijn gehad die etterbollen had overheel zijn lichaam?

Ik heb een franse hangoor ram, - nu zit hij alleen - hij heeft serieuze dikke etterbollon op zijn lijf.

Vooral aan zijn voorste ellebogen, langs beide kanten.

Ben naar DA geweest, ik moest s-mez geven een week. En elke dag ontsmetten en die etterbollen proberen uit te knijpen.

Elke dag deed ik dat, maar ik zag da hij heel veel pijn had & er triestig bij loopt. Hij is ook niet meer van de jongste.

Ik heb dit nog nooit gezien & meegemaakt bij konijnen. De DA weet zelf niet hoe dat komt dat hij dat heeft.

Heeft iemand hier een antwoord op?

Mijn DA is ook geen 'konijnenspecialist'.

NU heeft Curry nog 1 bol vooraan, ik kan die niet uitknijpen elke dag want er komt geen gat aan, bij de andere bollen -die nu weg zijn- kwamen er vanzelf gaten in zodat ik dat kan uitduwen die etter.

Alvast bedankt !

groetjes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat je een abces bedoelt, dat is in principe een holte gevuld met pus dus 'etterbol' dekt de lading ook wel. Soms kunnen abcessen operatief verwijderd worden, dan heb je de meeste kans dat het niet meer terugkomt. Dat kan alleen als het abces los in de huid zit en niet aan bot of (spier)weefsel vast zit. Dit zou je met je DA kunnen overleggen maar als deze niet konijnkundig is zou ik wellicht verder kijken voor een andere.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als een operatie niet mogelijk is, kun je het beste bij de DA vragen of hij de abcessen open snijdt. Je moet dan regelmatig spoelen om het abces schoon en open te houden. Als er zuurstof bij/in de wond kan komen bevordert dat de genezing omdat bacterieën minder kans hebben om te groeien. Ik weet niet precies wat S-mez is maar je kunt het beste behandelen met orale antibiotica of injecties duplocilline. Ik heb voor mijn konijn ook fucithalmic oogzalf gekregen (klinkt raar, maar wordt wel vaker voorgeschreven, of bijv. terra cortil) om na het spoelen in het abces te spuiten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een abces door een bijtwond is heel goed mogelijk. Als het door een externe oorzaak komt dan heb je wel meer kans dat het na genezing wegblijft. Je moet dan natuurlijk wel zorgen de oorzaak, het bijten, niet meer kan gebeuren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet het niet zeker, maar zijn het best kleine bolletjes? Zeg maar kleiner als konijnenkeutels? Want ik merk hier dat de oudere Lotharingers dit ook hadden Duco en Bart. Mijn DA vertelde dat dit vaker voor komt met de ouderdom en laten dit verder zo, hebben er ook geen last van.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Formaat tennisbal lijkt me zeker geen vetbultje maar een abces. Mijn ram van 10 heeft ook een paar van die vetbultjes maar die zijn echt heel klein, hooguit een halve centimeter in doorsnede.

Heb je al advies ingewonnen bij de dierenarts? Als ik het goed begrijp heeft hij nu nog 1 abces, je kunt het laten 'rijpen' zodat het op een gegeven moment vanzelf openbarst. Maar aangezien het nu al formaat tennisbal is zou ik er zeker voor kiezen om het abces z.s.m. door de dierenarts leeg te laten maken. De wond moet je dan een tijdje open houden zodat je kunt spoelen en zalven. Als hij zichtbaar pijn heeft zou ik zeker ook dagelijks pijnstiller geven, straks stopt hij met eten door de pijn en dan ben je nog verder van huis.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het zijn absoluut geen kleine bollen, de grote van een tennisbal. Hij is 7 jaar, oud maar nu ook niet zo oud ..

Voor een FH is dat zeker al wel een flinke leeftijd. Maar hopelijk kan hij nog een poos mee! Succes. Sluit me bij Miffy1 aan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik raad je aan om een goede DA met ervaring bij konijnen te zoeken.

Ik vermoed aan je taalgebruik en de medicatie dat je uit België komt. Je zou eens op deze lijst kunnen kijken voor een dierenarts in je buurt http://www.bunnybunch.nl/community/showthread.php?19037-Lijst-met-konijnkundige-dierenartsen-%28vernieuwd%29

Dat is een lijst met dierenartsen waar leden van dit forum goede ervaringen mee hebben.

Als je helemaal naar onderen scrollt, vind je de DA'en in BE.

Succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .