Ga naar inhoud

abces


MammaNijn

Aanbevolen berichten

Onze Flappie kampt al een heel lange tijd met een abces in haar kaak ergens. We prikken haar elke derde dag met Duplocilline en tot nu toe hielden we het onder controle daarmee. Weg ging het niet maar het was prima te doen.

Een paar weken geleden at ze slecht en de dierenarts constateerde flinke haken op de kiezen en een kapotte tong daardoor. Dus snel onder narcose die nare haken weggeslepen en ook de voortanden netjes geslepen. Ze ging prima eten weer daarna en is gewoon in haar goede doen.

Toch, ik vermoed sinds die ingreep aan de tanden, zijn haar klachten verergerd. Er komt bij tijd en wijle echt veel troep uit haar neus (ieuw). Vandaag kon ik het echt wegvegen, dan nieste ze nog meer op, weer wegvegen.... Echt een paar flinke "snotneuzen" dus.

Affijn, ik denk zelf dat òf de Duplo niet goed werkt omdat hij misschien toch langer open stond dan we dachten (beperkt houdbaar) òf door de ingreep aan de kiezen is het abces ergens in haar holtes open gegaan en het pus kan nu via haar holtes weglopen.

Vandaag heb ik dus voor de zekerheid een verse pot Duplo gehaald. Ik denk persoonlijk dat het niet zoveel zin heeft om nu naar de DA te gaan ermee. Ze is uitgebreid in de bek gezien onlangs en daar was geen spoor van het abces. Zelf hoop ik dat gewoon doorgaan met de Duplo en tegelijkertijd dus het abces dat een uitweg heeft gevonden, misschien wel het beste is dat we kunnen doen.

Iemand van jullie die bovenstaand verhaal herkend?

Ik zou binnenkort toch voor de inenting willen gaan. De konijnen gaan zeer binnenkort weer buiten wonen en ik wil dat ze dan ingeent zijn tegen Myx/VHD. Onze dierenarts gebruikt het nieuwe, langwerkende vaccin en doet dus geen entspreekuur meer.

Wat vinden jullie?

Ik heb Flap vorig jaar niet laten inenten ivm haar gezondheid maar ik wil het nu eigenlijk graag wel doen.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

aangepast door MammaNijn
Link naar reactie
Delen op andere sites

ja, dat is natuurlijk zo. Daarom heeft ze vorig jaar haar inenting ook overgeslagen. Ze is nu wel een blij konijn met een lieve vriend en weinig stress dus wat dat betreft zijn de tijden gunstig. Er heerst momenteel Myx hier in de Achterhoek en er wonen wilde konijnen in onze directe omgeving dus.... wat is wijsheid.....

Ik neem haar in elk geval mee naar de dierenarts en vetrouw dan ook op haar oordeel.

Wat zou ik verder nog aan de abces kunnen doen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja... dat abces zal toch open moeten. Zo lang het dicht blijft en de pus er niet uit kan, zal het groeien en in het ergste geval een bloedvergiftiging kunnen veroorzaken. Niet dat dat nu het geval is, maar het is een risico. Met alleen antibiotica kun je een abces niet wegkrijgen. Het kan daarmee wel minder hard groeien en de mogelijke bloedvergiftiging uitstellen.

Dat er viezigheid uit het neusje komt kan erop wijzen dat het abces ergens een gang heeft gemaakt waarlangs de pus naar buiten loopt. Stinkt het ook wat je wegveegt?

Ik zou dus voorstellen aan je DA (en als het een goede DA is zal hij zelf met dit voorstel komen) om het operatief te laten draineren en schoon spoelen.

Je bent als het goed is nu zo ongeveer terug van de DA, dus ik ben wel benieuwd wat er gezegd is geworden?

aangepast door Rian
Link naar reactie
Delen op andere sites

het abces is van buitenaf niet te vinden. Het enige dat mogelijk zou zijn is een röntgenfoto om te zien waar het zit maar dan nog kunnen we er niet bij. Flap is onlangs onder narcose geweest en toen hebben ze de hele bek van binnen nagekeken. Ze konden niets vinden. Dierenarts zegt: doorgaan met Duplocilline prikken en hopelijk heeft het nu via neusje een uitweg gevonden. Het zou van de wortels van de kiezen kunnen komen maar als we die zouden willen laten trekken, dan moeten we naar een andere praktijk ivm met apparatuur.

Dus hopelijk kunnen we het met de Duplo onder controle houden.....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat klinkt mij een beetje als pappen en nathouden.

Wat je denk ik nodig hebt is een röntgenfoto om te zien waar het abces precies zit, en dan een operatie om het weg te halen (bv dmv een kies trekken als het inderdaad een wortel blijkt te zijn). Maar dat kost wel geld. En kaakabcessen bij konijnen zijn wel hardnekkig en komen vaak terug. Maar zijn leven lang een superzwaar AB blijven spuiten kan ook niet goed zijn voor het beestje. En die fistel naar zijn neusholte ook niet, lijkt me.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kaakabcessen zijn echt vreselijk en moeilijk, vaak komt het abces in het bot te zitten en dan blijft het terug komen.

Misschien heb je hier nog wat aan: http://www.dierengebit.nl/konijn-abces/antibioticum.html

Wellicht duplo in combi nog met flagyl dan nog wat doet, eigenlijk moet een abces weg gehaald en leeg gehaald worden, helaas heb ik bij kaakabcessen nog niet veel goede ervaringen gehad.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat klinkt mij een beetje als pappen en nathouden.

Wat je denk ik nodig hebt is een röntgenfoto om te zien waar het abces precies zit, en dan een operatie om het weg te halen (bv dmv een kies trekken als het inderdaad een wortel blijkt te zijn). Maar dat kost wel geld. En kaakabcessen bij konijnen zijn wel hardnekkig en komen vaak terug. Maar zijn leven lang een superzwaar AB blijven spuiten kan ook niet goed zijn voor het beestje. En die fistel naar zijn neusholte ook niet, lijkt me.

nee, echt goed is het niet maar ja, we doen nu tenminste iets. Opereren aan een abces waar we ook de locatie nog niet van weten dus waarvan we de impact niet kunnen inschatten. en het kan niet bij onze dierenarts dus we zullen haar een flink eind weg moeten brengen.... :( ik hoopte zo dat het met het prikken op te lossen zou zijn.

Flap is ook niet echt een jongedame meer dus ik ben ook wel angstig dat ze erin blijft bij zo'n ingreep.

Link naar reactie
Delen op andere sites

dank je Aniek. Ik heb het geprint en ik zal met de dierenarts overleggen of we er een ander antibioticum bij kunnen geven.

Ik las in het stuk ook dat Duplo om de dag geprikt moet worden. Wij geven het om de 2 dagen. We kunnen dat iig proberen, om de dag ipv om de 2.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet het MammaNijn, ik heb het zelf ook meegemaakt...

Heel veel sterkte in ieder geval

Heb jij die röntgen en die operatie gedaan? Moest je daarvoor naar een speciale dierenarts? Ging het goed? Was je konijn al oud? Was het duur.

Oh help, het roept veel vragen op....:eek:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, ja, ja en nee, ja en ja.

Mijn DA wist niet wat er aan de hand was dus die heeft me doorgestuurd naar een specialist. Maar een KKDA moet dit ook gewoon kunnen hoor. De specialist heeft het abces opengemaakt en schoongemaakt. Voor de zekerheid is er nog een foto gemaakt om de locatie beter te kunnen bepalen, al zat dit abces aan de buitenkant tegen de onderkaak.

Mijn konijn werd 11 tijdens de opname. De ingreep verliep goed, maar door haar leeftijd is Zoë nooit meer helemaal de oude geworden. Ze was veel stiller met minder eetlust en ik twijfelde of ze nog wel kwaliteit van leven had. Toen ze 4 maanden later weer ziek werd en volgens de DA het abces weer terug was (vanwege haar leeftijd was het alleen gedraineerd ipv weggehaald) heb ik besloten haar niet langer te kwellen en haar in laten slapen.

Ik was bijna 500 euro kwijt, maar dat kwam ook omdat ik het bij een specialist liet doen, ik gezegd had geen kosten te sparen, en omdat het vanwege de afstand voor mij niet te doen was steeds op en neer te gaan met Zoë, dus Zoë is in totaal ook 2 weken daar opgenomen geweest.

Link naar reactie
Delen op andere sites

mijn dierenarts kan op zich wel een abces opereren maar ze gaf aan de ze de instrumenten (nog) niet heeft als de kiezen getrokken zouden moeten worden.

Gisteravond, ineens, zagen we toch dat Flaps kop ongelijk is en dat ze aan 1 kant dus dikker is. Vanavond prikken we haar weer en dan ga ik dat eens beter bekijken.

Eerder was er geen verdikking te zien. Stel dat dit dus het abces is, dan is dat een soort van goed nieuws. Het zit op een plek waar ze bij kunnen. Dan durf ik de ingreep wel te proberen, hoewel het natuurlijk een enorm risico blijft voor een konijn(-endame op leeftijd).

Gek hoor, we hebben altijd goed gekeken en de dierenarts ook en nooit een asymetrie aan het kopje gezien en nu ineens wel....

Een ingreep als kiezen trekken, opname bij een andere kliniek ver weg, enorme kosten pffff, ik weet het niet hoor. Ik zorg altijd goed voor mijn dieren en vind dat je ze geen (medische) zorg mag onthouden echter, ik heb ook ervaren dat ik voor mezelf goed na moet denken wat de grens is. Ooit heb ik met een poes veel te lang doorgedokterd. Uiteindelijk was het voor poes zelf ook echt geen pretje. Toen poes nummer 2, ook al flink op leeftijd, iets dergelijks ging mankeren, heb ik gekozen voor medicijnen en inperken van de schade maar niet meer voor weer 2 operaties. Uiteindelijk denk ik dat poes 2 een beter eind van haar leven had dan de eerste.

Alles wel in goed overleg met de dierenarts natuurlijk en dat zal ik nu ook doen. Ik ga weer een afspraak maken voor eind van deze week en dan met de dierenarts kijken of ze heb abces kunnen localiseren en verwijderen of draineren.

Bedankt voor de input allemaal.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je hebt het zelf al geschreven inderdaad. Ik gaf mijn konijn toen hij snot had, om de dag Duplo. Misschien als je het om de 2 dagen doet... lijkt het meer op pappen en nathouden omdat het dan net niet genoeg in kan werken. Geef je het nu om de twee dagen? Of moet je dat nog met de dierenarts bespreken?

Verder wens ik je veel succes, dit zijn altijd lastige beslissingen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een heel bekend verhaal voor mij.

Mijn voedster Saar kampt al anderhalf jaar met gebitsproblemen. Ze heeft een paar operaties gehad en er zijn flink wat kiezen getrokken, die los zaten of met elkaar vergroeid waren.

Daardoor at ze nog wel eens slecht en kwijlde ze soms. Ook dat spul uit haar neus heb ik meerdere keren gezien. Soms gewoon slijm, soms brokjes in slijm opgelost. Waarschijnlijk verkeerd geschoten en er via de neus weer uitgewerkt.

In januari ging ik weer naar de da ivm raar eten. Terwijl ik in de wachtkamer zat, ontdekte ik een abces aan haar kaak. Ik ontdekte het doordat haar kaakbotten niet symmetrisch aanvoelden, er was niks te zien nog.

Dit abces kon gelukkig opengemaakt worden. Ik heb het gespoeld, moest om de dag duplo geven en elke dag 2 keer flagyl.

Kosten operatie bij mijn eigen da: 27,50 (is alleen de narcose, matsprijs omdat ik er zo vaak kom.) Medicijnen volgens mij tegen de 50 euro.

aangepast door Polomeisje
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .