Ga naar inhoud

Wel of geen tanden laten trekken van het konijn?


LeoLover

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,

Mijn konijn Leo (gecastereerd mannetje van 2 jaar oud) heeft een slecht gebit door de stand van zijn kaken, hierdoor groeien zijn voortanden scheef. De ondertanden staan vaak voor de boventanden waardoor zijn kaak elke keer op slot komt te zitten. Eerder heb ik al 2 kiezen moeten laten trekken, 1 kies zat los en een ander was gespleten. Hiervoor ben ik speciaal naar de specialist in Utrecht afgereisd (zelf woon ik in Groningen) en dit is me erg goed bevallen. Nu heeft deze zelfde dierenarts gezegd dat het verstandig is om de voortanden te laten trekken, omdat hij anders elke 5 weken onder narcose moet om de tanden te laten slijpen (Leo is nogal eenkennig en blijft niet rustig bij de dierenarts). Knippen wordt door vele dierenartsen (waaronder die in Utrecht) afgeraden omdat de tanden kunnen splijten.

Zijn er op dit forum mensen met ervaring van het tanden trekken? Het lijkt mij een erg naar idee, een konijn is immers een knaagdier? Ik kan me niet voorstellen dat Leo dit prettig vindt.. Daarnaast ben ik erg bang dat ik geen goede keuze voor hem maak door ze te laten trekken, ik ben zo bang dat hij veel pijn heeft en dwangvoer nodig heeft in zijn zere bekje.. Ik moet er zelf niet aan denken om zonder voortanden te leven! Kan iemand me geruststellen?

Groetjes,

Herma

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Herma, ik heb eigenlijk alleen maar goede ervaringen met het laten verwijderen van olifantstanden. Ze hebben immers ook niks aan die tanden als ze helemaal verkeerd staan. Bovendien is narcose niet goed voor zo'n beestje, elke vijf weken. Wij hebben in de opvang regelmatig konijnen bij wie we de tanden laten verwijderen. Vorig jaar heb ik ook één van die konijntjes in huis gehad, nou, ik heb versteld gestaan hoe snel hij weer helemaal ok was. Hij at enkele uren na de ingreep al een heel paardenbloemblaadje, terwijl hij dat eerder gewoon niet eens kon door die rot tanden. De dag daarna was hij weer de oude, terwijl hij ook gecastreerd is en zijn kiezen bijgevijld zijn omdat hij haakjes had. Ik heb me er over verbaasd, maar ik weet dat het eigenlijk bijna altijd zo gaat. Ik zou het dus zeker doen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook ik kan je gerust stellen.. Alle konijnen met tandproblemen hier gaan er ook uit en ze eten tot nog toe allemaal dezelfde dag alweer helemaal happy. Biks en hooi kunnen ze gewoon blijven eten je zal alleen groentes klein moeten maken, maar dat moet met die ellendige tanden vaak ook al..

Konijnen zijn trouwens geen knaagdieren :) geeft dat misschien ook nog een gerust stelling ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

mijn konijn heeft ook geen voortanden en stifttandjes meer. Hij at diezelfde dag al weer. hij eet gewoon alles, alleen groente en fruit snij ik in smalle reepjes. smalle wilgentakjes kan hij ook nog gewoon eten. 2 tanden zijn weer een keer terug gekomen. dat kan als er een stukje afbreekt en nog in het tandvlees blijft. Ik heb geen pijnstilling meer gegeven de 2e keer, want hij at gewoon. De eerste keer ging dat zo moeilijk! volgens de DA was dat meer stres dan dat het hielp aangezien hij nog at, en dat is het belangrijkste.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier heeft er ook 1 geen tanden en het is me allemaal heel erg meegevallen! Ze zat in de opvang zonder ondertanden en toen bleek dat ik haar wilde hebben en ze een match was met mijn mannetje, hebben ze ook haar boventanden laten trekken (ook omdat ze anders elke 6 weken geslepen moesten worden). Vrij snel na de operatie at ze weer en ze eet zelfs beter dan mijn mannetje! De groente moet ik in stukjes snijden, het hooi eet ze gewoon op, evenals de sliertjes wortelgroen. De pijnstilling/antibiotica geven was wel wat problematisch, maar dat zal waarschijnlijk gewoon aan haar liggen. Ze heeft (ook zonder pijnstilling, omdat me door de opvangdierenarts was verteld dat de pijnstilling alleen de eerste dag nodig was en als ze niet zou eten) geen teken van pijn geven (at normaal, alleen het drinken uit het flesje deed ze niet, dat werd dus even een bakje water). Pijnstilling heb ik haar later toch gedwongen gegeven (omdat mij door mijn eigen dierenarts werd verteld dat ze waarschijnlijk wel pijn had, hoewel daar bij haar helemaal niets te zien was en ik haar beter toch pijnstilling kon geven).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb goede ervaringen met het laten trekken van tanden ;)

Mijn konijn heeft ook geen voortandjes meer, enkel stiftandjes en kiezen, en hij eet alles makkelijk.

Ja, in het begin moesten we hem olvarit geven omdat ze dan even natuurlijk pijn hebben, maar nu eet hij zelfs een heel witlof blaadje in een keer. Misschien met wat moeite, maar het lukt wel (:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi, Ik heb een week geleden mijn rammetje in 1 narcose laten castreren én voortanden laten trekken,

sindsdien wordt ie binnen verwend (zat voorheen buiten) en lijkt ie gelukkiger dan ooit, en eet ie ook beter dan ooit

2e dag na dubbele operatie gaven reepjes andijvie het impuls om ook weer aan de brokken te beginnen. dwangvoeren is eerste dag wel nodig maar als je dat via wangetje naar binnen weet te krijgen (met spuitje) dan zal ie het wellicht net als mijn nijn je zelfs dankbaar zijn en het er gulzig vanaf likken..

Ik woon ook in groningen en heb de operatie in meppel laten doen, dit was de 2e keer dat ik daar kwam met dit konijn eerste keer was het tanden knippen..

succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jemig wat een geld! 30 hechtingen en een uur huid aan elkaar puzzelen is zelfs nog goedkoper!

Ik weet niet waar in zuid holland je woont, maar als je er evt ook een stukje voor wil rijden, kan ik je ook dierenkliniek Hoofdstraat in Driebergen aanraden. Ik weet niet exact wat het daar kost, maar ik weet wel dat ze er ervaring mee hebben.

Succes in ieder geval!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je verhaal komt me bekend voor, al was het bij mij ietsje anders.

Bij mijn voedster zijn ook een aantal kiezen verwijderd, omdat ze los zaten en een paar waren met elkaar vergroeid.

Hierna stond haar kaak scheef, waardoor haar tanden in een schuine lijn afsleten en daardoor te lang doorgroeiden. Dit werd na 4 weken geslepen, onder gasnarcose. Dit duurt maar heel kort, maar net lang genoeg om de tanden te kunnen slijpen. Er is mij toen ook gezegd dat ze waarschijnlijk getrokken zouden moeten worden, maar ik wilde het eerst even aankijken.

Na 6 weken moesten ze weer geslepen worden, toen na zo'n 3 maand pas weer. En daarna niet weer, want haar kaak is weer recht gaan staan.

Sowieso zag ik het niet zo zitten om een konijn zonder tanden en kiezen te hebben, dan kunnen ze echt niet veel meer eten lijkt me.

Ik zou de beslissing dus niet te snel maken, tenzij het echt olifantstanden worden ofzo. Het kan nog rechttrekken, zeker als het na die operatie is gebeurd. Al weet ik ook dat elk geval natuurlijk anders is.

Nu ik het nog eens lees, zie ik dat de stand van zijn kaken waarschijnlijk de oorzaak is, dat is dus al heel anders.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .