Ga naar inhoud

Kolino

Moderators
  • Items

    4.803
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    23

Berichten die geplaatst zijn door Kolino

  1. Zij krijgen vast het idee van het natuurgetrouw voeren mee. Ben inderdaad benieuwd wat er in zit, ik verwacht niet perse graanvrij, maar hopelijk wel een mooie samenstelling.

     

    Het nadeel, dat gaat dan alleen in kleine zak voor een hoge prijs. Mijn verwachting is dat hij op de grain free lijkt, maar dan net anders.

     

  2. Op zich vervang je met 3 eetlepels poeder niet heel veel meer dan de brok en wat water drinken. Het is 27 gram poedee. Als ze wel hooi pakt en genoeg groente kun je er voor kiezen om zoveel gram geven als je normaal brokken doet op een dag. Maar voor mij klinkt het als dat je die 3 eetlepels nog wel nodig hebt, zeg het niet om je te pesten natuurlijk. Geloof me, ze eten echt zelfstandig ondanks dwangvoeding (mits je ze genoeg rust tussendoor geeft). Ik maakte 3 porties groen per dag wat ik tussen de dwangvoermomenten door gaf, qua hoeveelheid een flinke hand vol per keer. Het meeste daarvan ging ook echt op. Ik ben zelfs nog wel midden in de nacht paardenbloembladeren gaan plukken in de tuin omdat hij alles op had en echt graag zelf wat wilde eten. Kijk vooral naar groene bladgroenten (spinazie uitgezonderd). Andijvie (of witlof) en venkel zijn in de supermarkt de beste opties voor nu, vind ik dan. Wat kruiden als selderij, oregano, tijm, peterselie, munt etc mag je natuurlijk ook geven. Ik vind dat wat meer verse kruiden in zo'n situatie als deze nooit een probleem. Als je het vers doet is calcium ook geen probleem, kies wel dingen die ze gewend is. Wortelloof zou ik ook geen gekke keuze vinden trouwens.

     

    De hele situatie roept wat vragen bij me op voor je. Merk je verschil in herstel ten opzichte van de vorige gasaanvallen? Als je naar het borrelen kijkt is dat meer of minder geworden, harder of zachter? Hoelang duurt het voor de eerste voeding zelfstandig wordt aangeraakt? Zijn er oplevingen?

     

    Helaas is er een groep konijnen die steeds maar terugkerende darmproblemen heeft, ik hoorde over een theorie dat het bij bepaalde kleurslagen en vachttekeningen vaker wordt gezien dan bij andere konijnen. Maar hoe het nou precies zat... Je konijnkundige dierenarts heeft hier mogelijk meer over gehoord. Voor ik er verkeerde dingen over zeg en het halve forum in paniek raakt, is het handiger om de dierenarts te vragen.

     

    Helaas zie je bij de konijnen met steeds terugkerende problemen uiteindelijk wel een punt dat het ineens niet meer gaat. Wanneer dat is, dat is niet te voorspellen. Vandaar ook mijn vragen over het herstel en of je verschillen ziet. Ik hoop natuurlijk dat je haar er weer doorheen krijgt, maar 2 keer kort achter elkaar baart mij wel zorgen. Hoe oud is Ukkie nu?

     

    Hoe meer klappen de darmen krijgen in korte tijd hoe lastiger het wordt. Oplossingen zijn daar volgens mij ook nog niet voor. Dat is een beetje het nadeel van konijnen, ze blijven een ondergeschoven kindje wat betreft de diergeneeskunde.

    • Bedankt 1
  3. Dat ze haar blindedarm keutels niet opeet is nog wel verklaarbaar op zich. Denk je dat je 50ml aan dwangvoeding haalt die echt effectief in haar maag belandt? Ukkie is ongeveer een kilo qua gewicht, toch? Uiteraard over 24 uur bekeken, niet in 1 keer.

     

    De dierenarts vertelde me dat konijnen in de nacht normaal ook niet zoveel eten. Toch zorg ik wel dat ze altijd de optie hebben om te eten (bij ziekte ook een portie groen/kruiden) en waar nodig sta ik ook op om dwangvoer te geven, het is wel weer een x aantal ml die je er bij kan stoppen. Soms heb je die extra keer gewoon nodig. Hoe minder je er in krijgt hoe vaker je moet dwangvoeren, kleine porties zijn eigenlijk beter, maar je moet ook realistisch blijven qua stress. Qua schema incl medicatie is iedere 4 uur het handigste in dit soort extreme situaties. Dus in 5 keer proberen te geven wat nodig is op een dag, die 6e keer kun je dan of overslaan om zelf wat te slapen of gebruiken om er genoeg in te krijgen als het toch niet goed is gelukt. Feit is wel, er moet wel echt wat in gaan. Zo niet, dan moet je toch meer momenten inlassen.

     

    Als het nou echt niet lukt en je naar medicatiemomenten kijkt, kun je vanaf een half uur na maag-darmmedicatie en een uur na pijnstilling proberen of het wel lukt. Qua stress natuurlijk wel een dingetje, dus dat is een kwestie van uitproberen of je nog genoeg rust kunt geven tussendoor.

     

    Iedere 3 uur dwangvoeren kan ook, zodat je minder ml per keer kunt doen, maar omdat dit niet synchroon loopt met medicatie zal je ook dan vaker met haar in de weer zijn. Of je bouwt 8 momenten in op een dag en schuift bij medicatiemomenten wat met de tijd.

     

    Probeer wel een aantal keer 3 a 4 uur rust in te bouwen. In ieder geval 3 van die momenten dat je haar echt helemaal met rust laat. Dan hoef je je minder schuldig te voelen als je het na een uur nog eens probeert met dwangvoeren.

    • Bedankt 1
  4. Je aanvulling lezende denk ik, hoe vaak heeft het maatje gasaanvallen? Ik ga een beetje denken richting wormen. Megacolon gaat ook door mijn hoofd voor het maatje, maar dat betreft vooral een bepaalde groep konijnen. Qua uiterlijk pik je die er 9 van de 10 keer wel uit.

     

    Dwangvoer is niet altijd veilig bij een verstopping, dan kun je alleen bij verplaatsing van die verstopping dwangvoer geven, in het tempo van de beweging. Doe je dat niet, dan loop je de kans dat je de maag overlaadt en er helemaal niks meer weg kan. Dit kan dan levensbedreigend worden. Ik dwangvoer dus alleen als ik zeker weet dat dit kan. Dat er keutels komen betekent dat er wel beweging is, ik denk dat ze gewoonweg te weinig eet om goed te kunnen keutelen. Verstopping vind ik niet aannemelijk, of de verstopping moet boven nog eerder aanwezige keutels zitten. Dit kan alleen de dierenarts uitsluiten.

     

    Wat betreft de brokken zou je kunnen beginnen met uit de hand te voeren, zo heb je invloed op wie wat eet en kun je haar eventueel wat meer toestoppen dan haar maatje. Qua hoeveelheid zou ik haar maatje 4 gram geven totaal, bij haar kun je beginnen met 4 en dan kijken of ze meer wil, max 10 gram voor nu. Als het maatje erg voedingsgericht is, dan moet je even goed kijken wat hij max per dag kan hebben. Er zijn konijnen die het beter doen zonder brok, maar dan moet je de hoeveelheid groente flink opschroeven (in kleine stapjes natuurlijk) zodat ze wel voldoende voedingsstoffen binnen krijgen.

     

    Andijvie en witlof lijken erg op elkaar, als witlof goed gaat kun je andijvie ook proberen. Peterselie is eetlustopwekkend en munt helpt tegen gas, dus eigenlijk zou ik die nu juist wel geven.

     

    Prozyme heeft wel een gebruiksaanwijzing, dus deze goed lezen voor je het toepast. De werking is niet bewezen zover ik weet. Het gaat om bepaalde enzymen die in ananas/papaya zitten. In theorie zou dit ook met vers ananassap kunnen maar daar is een maar aan, er zit veel suiker in, waardoor je gasvorming juist bevordert. Prozyme is een poeder, door de hoeveelheid (mespuntje), is de werkzame stof geconcentreerd en heb je niet meer met die overload aan suiker te maken. Het idee is dat het enzym wat er in zit het eiwit afbreekt of dit in de praktijk werkt is niet duidelijk.

     

    Heel eerlijk denk ik echt dat dit door de verandering van voeding komt. Dwangvoer zou kunnen, maar probeer eerst of ze zelf iets van kruiden of brokken wil eten. Mocht dat echt niet gaan kun je beginnen met 1 eetlepel poeder met 2 eetlepels water. Mogelijk krijg je dit er niet in 1 keer in, als dat zo is kun je na 3 a 4 uur de rest geven. Een gemiddeld konijn heeft normaal meerdere eetlepels poeder (die je aanlengt) per dag nodig, hoeveel staat op het zakje. Ik dacht 3 per kilo, maar dat zeg ik uit mijn hoofd.

     

    Wat het maatje betreft lijkt het me ook wel goed om te kijken waar de problemen vandaan komen. Zeker als het wormen zouden zijn blijven ze elkaar steeds besmetten. Helaas zijn er ook konijnen die om onverklaarbare redenen zwakke darmen hebben. Het is dan wel handig om eens met een konijnkundige dierenarts te praten.

  5. Jeetje, wat naar! Wat heb je allemaal in huis aan medicatie?

     

    Laat de temperatuur eerst maar oplopen tot boven de 38,5. Liefst 39 ongeveer. Hoe snel (of langzaam) loopt de temperatuur op, ongeveer? Als de temperatuur hoog genoeg is kun je het nog eens proberen.

     

    Dan de grote vraag... Heb je het idee dat de medicatie nog iets doet? Zo ja, dan is ze thuis beter af met om de 4 uur verzorging en voldoende warmte, zo nee, dan zou ik naar de spoed gaan voor röntgen en medicatie via injectie en een verwarmd vocht infuus, als dit zinvol (b)lijkt.

     

    Het klinkt heel erg mis helaas. Geluid uit de buik heb ik liever dan stilte, dat wel. Maar eten laten lopen stemt mij niet heel positief. Wetende dat je alle gangbare medicatie er wel in hebt gestopt, heb wel hoop op verbetering als de temperatuur na een paar uur nog goed blijft en ze ook zelfstandig haar temperatuur kan houden. Zolang de temperatuur te laag is eten ze sowieso niet.

     

    Je zou kunnen proberen om een slikreactie te forceren, zacht handig hoor, onder de kin, waar de slokdarm loopt zit een soort knobbelige structuur, als je daar rustig van boven naar beneden overheen aait kun je soms een slikreactie uitlokken.

     

    Overigens ben ik het met je eens dat ze thuis beter af is, mits je haar stabiel krijgt en kunt houden. Helaas betekent dat nu wel heel veel zorgen. Houd je dat nog 2 dagen vol? Want het is ook nog Pinksteren.

    • Bedankt 1
  6. Ik zou niet durven zeggen, er komen blindedarm keutels, dus er is niks aan de hand. De darm heeft een soort poortsysteem, waar voeding naar de blindedarm gaat om (deels) af te breken of als afval verder gaat. De ronde keutels zijn het afval. De blindedarm keutels hebben wat "bereidingstijd" om het maar zo te zeggen, het enige wat het wel zegt is dat het stuk darm waar deze keutel langs moet niet is geblokkeerd. Alles wat daar boven gebeurt... Geen idee.

     

    Emeprid leegt de maag vrij snel na ingave, als je gisterenavond ook al gegeven hebt, dan zou je dat wel terug willen zien in ronde keutels voor het einde van de dag. 

     

    De ronde keutels komen ook in groepjes, soms een paar uur niks zien is dan ook normaal.

     

    Dat je ze al een paar dagen geen brokken meer geeft kan juist ook de oorzaak zijn. Brokken vertragen de spijsvertering wel wat, maar, de darmflora is ook gewend aan de brok en is daar op ingesteld. Niet geven, geeft dus onbalans. Ik ben best anti hooidieet, ik zou, als een konijn groenvoer gewend is dan liever hooi aanblijven bieden en de groente (uiteraard de meest veilige varianten) langzaam in hoeveelheid verhogen. Of de groente zelf moet het probleem zijn, maar dat is eigenlijk alleen zo als de darmflora uit balans schieten. Bijvoorbeeld bij konijnen die altijd gewend zijn geweest aan droogvoer.

     

    Hoeveel groenvoer zijn ze gewend per dag? Wat is de reden dat je bent gestopt met brokken geven?

  7. Ja en bij weegbree en salie heb je het sowieso ook, zo zie je maar, er is best wat voeding dat voor verkleuring zorgt.

     

    Het kan inderdaad ook ziekte betekenen, meestal kijk je dan het eerst richting blaas of nieren. Bloed herken je meestal wel, omdat dit zich minder goed vermengd met de urine dan voeding die urine een kleur geeft.

     

    Mocht je toch ander gedrag zien dan normaal kun je urine opvangen en laten testen.

     

    Voeding voor konijnen mag toch geen toegevoegde kleurstof meer hebben?Dus dan zou dat moeten komen doordat er bijvoorbeeld wortel of biet in is verwerkt. Dat gebeurt veelvuldig.

  8. Ik vrees dat er een konijn het "bordje" van de ander leeg eet. Je bent aan het afbouwen, maar vanaf hoeveel en waar wil je naar toe?

     

    Rondstrooien klinkt inderdaad als het proberen waard. Sommige konijnen hebben de neiging om hun bek vol te proppen en snel te eten. Echt afleren kun je dat niet, wel sturen. Met spelletjes, rondstrooien en uit de hand geven. Zeker met meerdere konijnen kun je dan de een net een brokje meer toestoppen en de ander juist iets minder.

     

    Met 5 maanden vind ik ik lager dan 15g per kg niet verantwoord. Zou liever 20 gram zien, maar dan wel op het gewicht wat het konijn in volwassen staat hoort te zijn. Een nhd zal normaal onder de 2 kilo blijven. Mijn advies zou 30 gram per konijn te voeren, mits het allemaal nhd konijnen zijn.

     

    Overstappen naar de volwassen brok is nu ook wel het juiste moment, gewoon rustig overzetten, al is het binnen hetzelfde merk en dezelfde productlijn wel snel gebeurd hoor, dat zou ik in 4 stappen durven. Bijvoorbeeld van junior care+ naar adult care + of van junior selective naar adult selective. Die samenstelling ligt zo dicht bij elkaar, dat het de darmflora niet verstoort. Wil je echt van merk wisselen of van soort brok (gextrudeerd of geperst), dan zou ik iets langer de tijd nemen, ongeveer een week. De darmflora moet namelijk wennen aan een nieuwe samenstelling, dat doe je liever iets te traag dan te snel. Beetje afhankelijk wat je precies doet. Bij gevoelige konijnen kun je wat meer tijd voor nodig hebben. Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om elke stap een aantal dagen vol te houden. Gevoelsmatig zeg ik tussen de 5 en 10 gram wisselen, afhankelijk van hoe je konijnen reageren. De meeste zullen 10 gram wel aan kunnen.

    • Bedankt 1
  9. Je hoeft niet te wisselen als er geen problemen zijn.

     

    De totale voedingswaarde is volgens mij gelijk, de samenstelling is nagenoeg hetzelfde, de verschillen zijn veel te klein om te wisselen in ieder geval. Het meest opvallende verschil is het formaat van de brokjes. Maar als je om die reden moet wisselen is het beter om eerst een checkup te doen bij de dierenarts en het gebit te laten controleren.

  10. Ik denk dat de meeste van ons om die reden (bij gezondheidsproblemen moet je snel ingrijpen) geen ervaring hebben met automatische voederbakken, of er moeten toevallig kattenbaasjes tussen zitten die ook konijnen houden. Die ze voor een kat hebben gebruikt.

     

    Het grootste probleem met automatische voederbakken is dat ze stroom nodig hebben, dan wel op batterijen werken en van kunststof zijn.

     

    Je zult, als je dit wilt, het totaal sloopproof moeten maken en ik denk dat dit heel lastig is. De kans dat ze het kunstof kapot knagen acht ik wel groot. Zeker als er voer in zit en ze daar bij willen. Vastzetten zodat er niet mee gegooid, gesleept of omgegooid kan worden is een must.

     

    Heel veel mensen zonder verstand van konijnen denken inderdaad dat je konijnen een aantal dagen alleen kunt laten. Dat is denk ik wel het grootste misverstand. Ik heb het ook al 100x uit moeten leggen.

     

    Als je een plan als dit zou willen uitvoeren, denk ik dat het goed is om een camera te installeren, zodat je zelf de staat van de voerbak vaker per dag kunt controleren en bij problemen met de konijnen of de bak iemand paraat hebt die dan bij ze kan gaan kijken. Helemaal foolproof is het niet, zoals een ander al opmerkte dat kunststof is vlijmscherp als het kapot gaat.

     

    Ideaal is echt om minimaal 2x per dag langs te gaan. Zou je misschien 2 mensen kunnen vragen? Lukt het niet, dan is de camera de beste compromis is die je met jezelf kunt sluiten, denk ik.

     

    Wat ik me afvraag is het idee dat de voerbak de broktijden doet en degene die langskomt groenvoer hooi en water?

  11. Je kunt de blaas ook laten aanprikken, zit je wel met de stress van er heen gaan, maar als het echt niet lukt... Zoals je het nu vertelt ga je denken aan blaasontsteking. Maar er springen ook nog wat andere gedachten mee, waarvan ik denk, onderzoek is handig.

     

    Heel eerlijk, Vlekje is je zo dierbaar, ik denk dat je de stress op de koop toe moet nemen deze keer. Zo het weekend in gaan klinkt niet verstandig.

  12. Aan de ene kant snap ik het door willen knokken en de hoop wel, maar aan de andere kant als hij iedere ochtend doodziek is, is dat nog te verantwoorden?

     

    Met 3 keer metacam en de andere medicatie die je geeft zou je eigenlijk verbetering moeten zien. Het strookt niet met een doodziek konijn aantreffen. Er is wel iets wat door mijn hoofd schiet en dat is dat konijnen in de ochtend een wat lagere lichaamstemperatuur hebben, mogelijk schiet deze dan onder de normaalwaarden.

     

    Zoals je het verhaal nu vertelt lijkt het of hij lijdt en er geen verbetering in zit. Zeker als je geen oorzaak hebt en dus niet weet of het tijdelijk is kom je in grijs gebied. Je hoop op herstel is uiteraard totaal invoelbaar.

     

    Weet je hoe hij zijn neus heeft bezeerd? Als in kan daar een onderliggende oorzaak achter zitten? De darmen kunnen wel een klap krijgen van antibiotica, het kan ook maagproblemen veroorzaken. Het stomme is, lactulose en andere middelen die je gebruikt zouden moeten helpen. De pijnstillers werken toch wel 8 uur, dus pijn hebben kan eigenlijk alleen als de medicatie niet aankomt of de dosis te laag is. Je houdt wel echt die 8 uur aan?

     

    Omdat hij op een plek is geweest waar ook andere konijnen komen vraag ik me af, is daar alles op onderzocht? Wormen, coccidiose, dat soort ellende.

     

    Ik probeer het chronologisch in volgorde te plaatsen, maar het lijkt of het van pijn bij het eten, naar iets anders is verschoven. Gezien de medicatie ga je dan richting maagdarmkanaal, iets van irritatie ofzo. Emeprid is hierin niet altijd genoeg. Ik kan niet in je verhaal teruglezen of er maagbeschermer wordt gegeven. Je hebt verschillende opties hierin. Omdat je met wisselwerking zit en bepaalde bijwerkingen/consequenties, kun je hiervoor het beste de dierenarts raadplegen.

     

    Sommige medicatie zou je om het maagdarmkanaal rust te geven wel kunnen injecteren, maar dat moet je a kunnen en b zoveel injecties per dag is ook weer iets waar je vraagtekens bij kunt zetten. Is opname een optie voor je? Dan zou je namelijk intraveneus kunnen toedienen. Dit is wel stressvol natuurlijk vanwege de ander omgeving en alle geluiden, dus ook weer een afweging, wat is het beste?

     

    Hopelijk heb je wat aan de overwegingen. Ik vind twee weken zo doorgaan best lang. Eigenlijk mis ik wat levenslust in je verhaal, maar dat kan natuurlijk in het echt anders zijn.

  13. Wat rot dat het weer minder gaat. Hooi inname is nog voldoende?

     

    Ik neig wel naar beeldvorming. Snap wel dat je de uitkomst van urineonderzoek af zou willen wachten, als daar de oorzaak zit scheelt het weer stress om daar heen te gaan.

     

    Wat de darmen betreft, het klinkt alsof je medicatie op moet starten, het nadeel... Je weet niet of er ergens een blokkade zit. De dierenarts maakt in die zin altijd een afweging welke medicatie toegepast kan worden. Soms is het overlijdensrisico van niets doen zo groot dat de middelen die je bij obstructie niet hoort te gebruiken toch ingezet worden. Hier is dan wel beeldvorming voor nodig of tenminste palpatie.

     

    Mijn advies, zorg dat je van alle medicatie genoeg in huis hebt. Een weekend duurt anders best lang. 

  14. Ik denk inderdaad dat je ook niet meer kunt dan melding maken. Dacht eigenlijk dat dit bij de politie ook wel kon. Omdat het een verdachte situatie is, valt me tegen eigenlijk.

     

    Hier is Amivedi voor dieren inderdaad de manier om vermissing te melden. Maar daar heb je bij diefstal, aka iemand die het dier jat om op te eten dus niks aan 😢

     

    Vooralsnog zou ik echt alles nagaan en navoelen of er niet toch iets los zit aan het verblijf. Gezien de temperatuur binnen en buiten nagenoeg gelijk is, haal voor je eigen gemoedsrust de ander maar binnen tot je meer zekerheid hebt over de oorzaak. Dan kun je ook rustig nadenken welke voorzorgsmaatregelen je verder treft en hoe het verder moet.

     

    Ik kan me voorstellen dat de opmerking over wat ze met het konijn gedaan zouden kunnen hebben je behoorlijk raakt, sorry daarvoor. Ik vind het echt verschrikkelijk voor je, stiekem hoop ik dat je toch een zwakke plek vindt, want de gedachte dat iemand gewoon je tuin in loopt en je konijn mee neemt... Ik vind het onverteerbaar.

    • Vind ik leuk 1
  15. Oog amputatie doe je juist voor het welzijn van het konijn en alleen als het nodig is. Het klinkt heftig, maar voor een konijn kan het juist een opluchting zijn dat de pijn weg is. Mocht het oog echt pijn doen, dan zou ik het overwegen. Het is in het verhaal niet helemaal duidelijk of de kieswortel oogdelen raakt en of je konijn er last van vindt. Mijn opmerking was ook meer in de trant van, mocht het oog problemen geven, dan kan hij er uit. Daarvoor hoef je je konijn niet te laten gaan.

     

    Ik zit even te denken wie er een konijn met 1 oog heeft, @mammafelina jij toch? Al is de oorzaak anders. Zelf heb ik ervaring met blinde konijnen, geloof me, als je het verblijf goed aanpast dan kunnen ze zich prima redden.

     

    In jouw geval vind ik abcessen een grotere angst en dan is het fijn te lezen dat dat allemaal rustig is. Het beste nu is om een situatie te creëren waarin je een balans vindt in de behandeling. Wat blijft zitten, wat niet, of gaat alles er links uit? Heb je de financiële middelen om steeds te laten bijslijpen? Ook dat mag je best mee laten wegen. Extractie is per element betalen, maar dat is eenmalig. Dan praat je over een ingreep van 400, misschien inmiddels 500 euro, maar iedere keer 100 a 200 euro en dat iedere paar weken loopt ook hard op.

     

    Uit je verhaal begrijp ik dat hij in principe als je links goed aanpakt rechts nog kan malen/kauwen.

     

    Laat je voorlichten door een specialist, bespreek alle scenario's en keuzes. Ik denk dat je met de juiste behandeling wel een blij konijn terugkrijgt die nog een tijdje mee kan.

  16. Helaas zijn er mensen die dit doen, ik zou diefstal niet uitsluiten.

     

    Aanmelden bij Amivedi sowieso doen, kijk alles nog een keer grondig na of er niet toch ergens een zwakke plek in het verblijf zit. Zo niet zou ik melding maken bij de politie. Niet dat het iets oplevert, maar als er meer verhalen komen hebben zij wel jouw verhaal. Aangifte doen weet ik niet of dat mogelijk is, dat is wel zinvol als er meer dingen zijn gebeurd, ook bij andere mensen, dan wil je dat iemand vervolgd kan worden.

    • Vind ik leuk 1
  17. Let wel op, orale pijnstilling mag niet op een lege maag! Het voorbeeld van eerst groenvoer, dan medicijnen en dan brokken kan uiteraard wel.

     

    Stress is inderdaad een factor in wat wel en niet kan. Plus stress zorgt vaak voor niet eten, dus dan krijg je ze er niet uit. Maar wat ik zeg, ik zou juist voor de nacht wel dwangvoeren en extra voer neerleggen dat in de vroege ochtend gegeten kan worden als je zelf nog niet op bent.

     

    Het ligt ook wel een beetje aan de haalbaarheid van dwangvoeren, ik kon met gemak 6 keer op een dag dwangvoeren. In die zin dat het voor mij zwaarder was dan voor het konijn. 

     

    Dwangvoeren doe je nooit met plezier, maar je doet het met reden. Waar je nu mee zit is dat je "krachtvoer" nodig hebt. Ik heb daar in het verleden havervlokken, erwtenvlokken, pastinaakstukjes, wortelstukjes, knolselderijstukjes voor gebruikt. Ik gebruikte dan gedroogde varianten waar ik een mix van maakte met kokend water (af laten koelen!) en dan aan het konijn voerde. Het water voeg je toe om het voor de spijsvertering makkelijker te maken.

     

    Havervlokken zijn heel energierijk en gebruik je dus alleen bij zwakke dieren die aan moeten komen. De rest kun je als snackje ook aan andere konijnen geven. In theorie kan het natuurlijk ook met verse producten, maar mijn ervaring is dat, omdat je van alles een beetje gebruikt, je beter af bent met gedroogde producten.

     

    Als er goed hooi wordt gegeten zou je ook nog aan wat eiwitrijkere soorten kunnen kijken in die hoek, luzerne, (groene) haver in de grasvorm.

     

    Oja ik zou het niet gek vinden als je nu 3 handjes groenvoer per dag, zeg 75-100 gram. Wel meerdere soorten gebruiken hoor, een klein beetje kruiden erbij als selderij en/of peterselie verhogen de eetlust.

  18. Ik was ook altijd van het zoveel mogelijk zelf laten doen. Alleen, je zit op bijna 300 gram gewichtsverlies. Dat is veel voor die maat. Heel eerlijk. Ik zou zeker 3x daags dwangvoeren en al helemaal voor de nacht. Je mag dan best brokjes nog neerleggen. 10 van de adult, 20 van de senior. Zorg dat je ze na kunt tellen.

     

    Teveel groen bestaat niet. Wel moet je opbouwen, maar je zou dit konijn prima van dingen die gewend zijn een blaadje meer van kunnen geven.

     

    Niet drinken kan inderdaad van dwangvoer komen. Ik zou je aanraden om je dwangvoer met 1 op 1,5 aan te lengen. Dus 1 eetlepel poeder, 1,5 eetlepel water. Hierdoor krijg je meer voeding naar binnen in minder handelingen. Ik geloof dat je 3 eetlepels poeder per kilo moet rekenen. Rond even af naar 2 kilo dan zijn het is dus 6. Als je iets wil verminderen zou ik je met dit gewicht toch aanraden 4 eetlepels klaar te maken, als je het bereid zoals aangegeven heb je ongeveer 60ml. Deze hoeveelheid heb je wel 3 a 4x voeren voor nodig. Als het niet lukt probeer dan in ieder geval 3 eetlepels aangelengde poeder te geven, dat zou je in 3x moeten kunnen toedienen.

     

    Groenvoer kan je daarnaast nog prima geven. En met een telbare hoeveelheid brok zou je grip moeten krijgen op de hoeveelheid eten. Dwangvoer vervangt de brok inderdaad grotendeels. Ik snap zeker dat je wil minderen, maar doe dat liever op een moment dat je er zicht op hebt. Dus bijvoorbeeld voor een dwangvoermoment eerst een telbare hoeveelheid brok proberen voor 1 uurtje, lukt dat niet of niet goed, dan voer je dwangvoer 15ml. 10 brokjes is natuurlijk niet genoeg, om 40 gram brok te halen. Het punt is, die 300 gram moet er ook weer aan dus dus gaat voeren op 2 kilo en dan voluit met 20 gram per kilo (mits het konijn dat fysiek aan kan dan, plakpoep konijnen kunnen dit niet). Mijn advies weeg 40 gram brokjes af en ga die tellen. Aan de hand daarvan kun je ook uitrekenen hoeveel brok je nodig hebt. Uit mijn hoofd gezegd is 1 eetlepel dwangvoer 9 gram (is na te lezen op het zakje). Hiermee zou je dus in theorie uit kunnen rekenen hoeveel je bij moet voeren, mist er goed hooi wordt gegeten.

  19. Wat ik wel eens heb gedaan zijn de selective brokjes breken, dus dan maak je ze in het formaat van de senior. Junior is in mijn herinnering wat dunner, misschien makkelijker op te pakken. Ook die kun je breken.

     

    Ik snap de radeloosheid van niet goed willen eten wel. Toch is het normaal, ze moeten ook het vertrouwen terug krijgen dat het niet meer zeer doet.

     

    Zou zelf ook pijnstillers toepassen.

     

    Weet je zo welke antibiotica je geeft? Dit kan ook invloed hebben op de eetlust.

     

  20. Eens met bovenstaande. Helaas zijn problemen in de bovenkaak moeilijk te behandelen. Daar wil je echt een specialist bij betrekken om je konijn de beste kansen te bieden.

     

    Oog amputatie is altijd een optie, mocht het problemen geven. Toch vraag ik me af of onderliggende structuren dan niet ook al teveel te lijden hebben.

     

    Ik zou in dit geval denk ik eerder voor ct-scan kiezen van de kop. Omdat je dan meer zicht krijgt op hoe alles zit, dan met gebitsfotos, beiden kan natuurlijk ook.

     

    Afgelopen jaar was er een verhaal van een konijn met dergelijke problemen, in een iets verder stadium voor mijn gevoel. Geen hoopvol verhaal. Dit verhaal zal vast nog in het gezondheidsarchief zitten.

     

    Ik moet ook het verhaal van Mars denken, @Dollie heb jij misschien een goed advies gebaseerd op ervaring?

     

     

    • Vind ik leuk 1
  21. Interessant, als dat het zou zijn, bij mij is dat ook wel een paar keer door m'n hoofd geschoten. Eigenlijk door het niet los kunnen krijgen dat ik dacht, dan kan dat niet. Ik heb een cavia gehad die ze om de haverklap had. In mijn ervaring krijg je die harde stukken dus wel los en de boel met een beetje druk zetten ook in beweging. De dierenarts had dat wel voor elkaar moeten krijgen. Zeg niet dat dit pijnloos is, zeker niet in dit geval, je ziet de ontstekingsreactie met het blote oog al. Als je dit soort harde dingen ziet is er zoveel pus dat het naar buiten wordt geduwd (dat harde is dan aan de lucht gedroogde talg). Het spul is eigenlijk vergelijkbaar met hoe de smurrie in een abces er uit ziet, dikke pasta. Het harde zit meestal tot net onder de huid, daarna gaat het over in de pasta.


    Ik herinner me niet dat de huid zo kaal werd rond de plekken. Wees je ervan bewust dat je konijn dat zelf gedaan kan hebben vanwege de pijn. In dit soort gevallen vind ik een pijnstiller voorschrijven geen slecht idee, dat helpt hen ook met er beter af blijven.

     

    Ik controleerde mijn cavia regelmatig en inderdaad daar waar teveel druk was, moest wel iets aan gedaan worden. Je kon aan het gedrag al zien dat er weer wat zat.

     

    Mocht je konijn nog last hebben of weer last hebben, dusdanig dat hij er steeds aan zit, laat het dan liever behandelen of laat je leren hoe zelf kunt handelen.

    • Bedankt 1
  22. Het gebeurt eigenlijk wel vaak dat darmproblemen binnen 3 a 4 uur opgelost zijn. Zeker als je massage goed toepast.

     

    Wat je omschrijft klinkt als pijn, weet je 100% zeker dat het uit het spijsverteringskanaal komt?

     

    Je schrijft over een ze, dus dan wil ik altijd weten, is ze gecastreerd? Urinewegproblemen of iets met de galweg doen mij ook denken aan koliek pijnen.

     

    Naast verharing perioden zijn dingen als een weersomslag ook redenen voor dit soort klachten. Als je uitgaat van een oorzaak in het spijsverteringskanaal.

     

    Hoe is het uiterlijk van je konijn? Er zijn bepaalde kleuren en tekeningen die gevoeliger zijn voor darmproblemen.

     

    Wees je bewust dat het heel lang goed kan gaan, uiteindelijk, zeker op latere leeftijd wordt herstel wel steeds moeilijker. 7 vind ik nog niet zo oud om de dierenarts te mijden, natuurlijk moet je altijd kijken, wat weegt zwaarder? Maar het steeds terugkeren is niet normaal, dan wil je toch een keer weten waar het vandaan komt.

     

    Wat je zou kunnen proberen is om een volgende keer binnen een uur hooguit 2 uur bij de dierenarts terecht te kunnen. Dan direct een röntgenfoto laten maken. Dit is het enige wat ik kan bedenken om inzicht te krijgen.

     

    Weet je zelf een beetje wat waar zit in een konijnen buik? Als je masseert, wat voel je dan? Zijn er plekken waar je konijn reageert?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .