Ga naar inhoud

Bammyflurry

Members
  • Items

    2.642
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    40

Berichten die geplaatst zijn door Bammyflurry

  1. Ik heb ook een konijn die erg slecht hooi eet. Ook hij heeft geen tanden meer (die zijn getrokken omdat hij olifantstanden had) en zijn kiezen zijn (inmiddels) ook geen feestje meer😟 maar hij eet soms wel een beetje zacht hooi.

    Wat mij het beste bevalt is 'zoveelste snee' van de boer. Vaak is het hooi van de 3e of 4e keer maaien. De eerste snee is vaak stevig, vezelig hooi, maar bij elke keer maaien wordt het hooi wat zachter. Voor mijn andere konijnen vind ik het eigenlijk wat te 'slappe hap', maar dit is het enige wat mijn rammetje zonder tanden eet. Het zijn ook korte sprietjes, wat ook een voordeel voor hem is. Ik meng dit hooi wel met steviger, meer vezelrijk hooi voor de anderen.
    Het is wel hooi waar je vaak moeilijk aan kunt komen trouwens.

     

    • Bedankt 1
  2. Hier krijgen ze elke dag verschillende groenten. In principe 1x per dag, maar omdat Kippie vrijwel geen hooi eet, al van iets te veel brok met zijn bdk's gaat smeren, en niet verder moet afvallen, leeft hij vooral op groente (met dental energybrok, erwtenvlokken, kruiden enz). Omdat ik dan toch met de groente bezig moet krijgt de rest ook altijd wat blaadjes bij elke voerbeurt.
    Ik zet de groentela (waar het groen voor de konijnen in zit) ongeveer een half uur voordat ik ga voeren uit de koelkast. Dat is zo'n gewoonte, dat zit helemaal in mijn systeem.
    Net zoals ik het vlees voor de hond van tevoren uit de koelkast zet.

    Het is vooral gevoelsmatig dat ik dat doe. Voer op kamertemperatuur geven lijkt mij gewoon prettiger en het is een kleine moeite.

    • Mee eens! 1
  3. Ik heb het idee dat dieren vaak wat anders in dingen als erg koud of erg warm weer staan. Ze nemen het zoals het is en maken zich er niet zo druk over als wij. Ons kleine zwarte Kippie is ook zo'n voorbeeld. Hij heeft afgelopen zomer last gehad van een opspelende ec. Dan drinkt hij enorm veel en plast ook heel veel, is nat van achteren. Omdat hij inmiddels al wat langere tijd niet meer veel drinkt en (nog belangrijker) van achteren nu droog is, wonen hij en zijn vriendin nog buiten. Vooral voor haar is het buiten veel fijner dan binnen, maar alles staat klaar om ze gauw naar binnen (onverwarmde kamer) te verhuizen als ik ook maar twijfel over Kippie's gezondheid. Hij is ook weer wat dikker (met dank aan al die lekkere erwtenvlokken), anders waren ze ook naar binnen gegaan. Kip is zelfs de meest actieve van alle konijnen en de meest enthousiaste eter. Zo'n klein enthousiast kneusje zeg ik altijd. Hoewel hij een pechvogeltje is, vindt hij dat zelf helemaal niet!
    Vanmorgen was het water in de drinkbakken voor het eerst helemaal bevroren, zo net hoefde ik alleen het laagje ijs even weg te halen zodat ze weer even kunnen drinken.
     

    • Vind ik leuk 1
  4. Tot nu toe nog geen volledig bevroren waterbakken gehad hier. De waterbakken staan beschut en tot de rand in het stro. Maar dat is natuurlijk geen garantie dat het morgenvroeg niet toch bevroren is.
    Normaal geef ik rond 8 uur 's avonds brok, groen en hooi, maar als het zo vriest geef ik het in twee keer, waarvan nog één keer laat op de avond. Dan heb ik een extra keer voor controle, of het water bevroren is en of iedereen nog oké is.


    Pleegkonijntje Henri geniet de hele dag van lekker buiten zijn. Vaak zit hij op de stapel tegels en anders op de omgekeerde curverbak van het uitzicht te genieten. Op de stapel tegels heb ik toch maar even een lekkere laag stro neergelegd, zodat zijn wollige billen niet te koud worden 😆 Zijn vrouw Lis houdt de wacht voor het kattenluik die toegang geeft tot de schuur waar ze in een dikke laag stro kunnen als ze dat willen. Daar hebben ze overdag niet zo'n behoefte aan, maar 's nachts gaan ze lekker naar binnen.
    Kippie en Sproet zitten, te zien aan de platgetrapte kuiltjes, 's nachts in het tuinhuisje achter een wal van stro te slapen.
    Alle konijnen waren net bij de laatste controle goed actief, morgen om 7 uur is weer de eerste voerbeurt.

    • Vind ik leuk 1
  5. Ik bedoel eigenlijk ook meer pinnig. Reuen zijn vaak wat goediger. 
    Mijn huidige teefje is super lief tegen alles en iedereen en vaak niet geïnteresseerd in andere, onbekende honden (met bekende honden kan ze super leuk spelen). Als een andere hond dan iets te lang aan haar achterste snuffelt, kan ze even pinnig van zich afsnauwen zo van 'kappen met dat geneuzel!'. Een reu kan dan echt zo lodderig kijken als hij wordt afgesnauwd. Als hij dan nog een keer denkt te moeten snuffelen snauwt ze weer, maar nu feller. Dan is het echt een pinnekop! Bij 2 teven die ruzie krijgen gaat er vaak pittiger aan toe. Een teef snauwt gerust naar een reu, maar een (intacte) reu zal vrijwel altijd aardig blijven naar het teefje. 

    Maar volgens mij gaan we een beetje off topic inmiddels...🤔  

  6. Ik heb aangegeven 'geen voorkeur'. Ik heb altijd hele leuke dames gehad en hele leuke heren. En inderdaad, je hoeft niet te kiezen!
    In de afgelopen 8 jaar heb ik steeds combinaties ram/voedster gehad. Allemaal unieke dieren met hun eigen leuke kanten, waarbij ik geen algemene voorkeur had voor de rammen of de voedsters. Ik heb meer met het individu denk ik.
    Bij honden heb ik wel voorkeur voor teefjes. Lekker bitchy...😄

  7. Ja, dat is altijd erg lastig. Je groeit ook mee in situaties, terwijl je misschien, als je er voor het eerst tegenaan zou kijken, sneller een beslissing zou nemen.
    En dieren passen zich geweldig aan aan situaties. Zij nemen het leven zoals het op dat moment is, klagen niet. En omdat wij ze beschermen tegen vijanden van buitenaf komen ze soms in situaties terecht die misschien niet wenselijk meer zijn. Maar het blijft lastig om voor het dier het moment te bepalen dat het echt niet meer kan. Waarom vandaag niet meer en gisteren nog wel. Sterkte voor jou.

  8. 1 uur geleden, JacB zei:

    Mijn moeder past op. Aangezien ik nog steeds ziek in bed lig en niet in staat ben naar de ren te gaan. 
    Maar ze houdt ze goed in de gaten. Ze geeft ze meerdere keren per dag vers water, doet 2x per dag de wc’s verschonen, geeft om de 4 uur nieuwe icepods en bevroren flesjes water en let op dat ze nog goed actief zijn. 
    Heb d’r goed opgevoed 😇😜🤣

     

    Lief dat ze zo goed op de beestjes past, voor jou ook een rustig gevoel.

    Ik moet hier juist zo weinig mogelijk (voor hun zichtbaar) bij ze komen overdag. Ik probeer echt heel stiekem te kijken hoe het  met ze gaat, hoe hun ademhaling is en zo en kom niet bij ze in hun verblijf, want dan worden ze meteen erg actief. Voor een keer is dat niet zo erg en ook wel goed om te zien of ze bijvoorbeeld nog zin hebben in een blaadje groen, maar ik doe het met dit weer zo weinig mogelijk.

    Sproetje ligt rustig languit en zat net nog wat hooi te knabbelen. Kippie zit bij het gaas in de schaduw nadat hij net bij de waterbak zat. Ik heb met zulk extreem weer altijd erg veel bewondering voor mijn beestjes. Ben eigenlijk gewoon heel trots op die toppertjes!

  9. 2 uren geleden, Evee zei:

    Qua voeding lees ik veel dingen die eigenlijk helemaal niet goed zijn voor konijnen en flink diarree kunnen geven. Aardbei, appel, wortel.

     

    Klopt hoor, zeker bij konijntjes die zich al minder goed schoonhouden.
    Mijn konijn krijgt 2x daags twee flinterdunne (je kunt er haast doorheen kijken) plakjes appel of wortel op elkaar waar zijn medicijnen tussen zitten. Geen ronde plakjes, maar die plakjes snij ik in een langwerpig model (ongeveer 1 cm bij 3-4 cm) die hij dan gemakkelijk weg kan werken (voordat hij bedenkt dat er vieze medicijnen tussen zitten 🤣). Fruit als dagelijkse 'groente' durf ik niet te geven.

    • Bedankt 1
  10. Ik denk ook dat veel van de BB konijntjes in ruime verblijven zitten en baasjes hebben die alert zijn.
    Ben het eens met @Eveedat het gevaar vooral zit in konijntjes die in een klein dierenwinkelhokje zitten, in de tuin, in de zon. Met een familie die de komende week op vakantie is en de zorg heeft overgelaten aan een vriendelijke buurvrouw die 1x daags wat biks en water aan het diertje geeft en geen idee heeft hoe het de rest van de dag met hem gaat...

    • Verdrietig 3
    • Mee eens! 1
  11. Ik heb ook een konijntje zonder tanden. Ook een hangoortje, die hebben door hun bolle koppies vaker deze problemen helaas.
    Ik zie zijn getrokken tandjes ook op de foto. Wat zijn die lang hè? Het trekken van olifantstanden is eigenlijk de enige goede oplossing voor deze afwijking.


    Het vorige baasje van mijn konijn (mijn konijntje komt uit de konijnenopvang) liet ook elke keer de tanden knippen/slijpen, want ze groeien natuurlijk heel snel weer aan.
    In de opvang zijn de tanden getrokken. Het konijntje kwam bij mij in de pleeg na zijn operatie (en een paar maanden later is hij gekoppeld aan mijn voedster).
    Hij moest wel even opnieuw leren eten zonder tandjes. Ze kunnen het eten nu niet meer oppakken met de tanden en niet doorknippen. Ze moeten leren hun tong meer te gebruiken om mee te sturen lijkt het. Alle groenvoer knip ik met een schaar in kleine stukjes en eigenlijk kan hij alles eten. Wat ook goed werkt is bv een klein stukje andijvie oprollen (soort sigaretje van maken) en (als een sigaretje) in zijn mond steken. Hij moet even leren dat hij het naar binnen moet werken tot zijn kiezen het kunnen pakken. Daar kun je hem goed bij helpen. Soms pakt hij een blad of takje wat te lang blijkt te zijn. Dan werkt hij het weer naar buiten en pakt iets anders.


    Wat heel goed gaat is witlof. Ik snij een witlof in kleine 'plakjes' waardoor het stevige blad in een soort boogjes komt. Die boogjes pakt hij eenvoudig met zijn tong en werkt ze zo naar binnen. Omdat ze stevig zijn schuiven ze niet zo gauw weg gaan gaan niet dubbel. Een niet te gladde ondergrond is wel handig voor een tandeloos konijn. Dan schuift het lekkers niet steeds voor zijn mond weg. Ik heb mijn konijn vooral in het begin veel uit de hand gevoerd, gewoon om hem te leren dat het best wel kon.

    Vooral even een beetje oprollen van blaadjes (soort sigaretje er van maken) werkte goed.

    Een klein stukje appel of wortel gaf ik in het begin in een klein, smal, langwerpig model gesneden uit de hand. Dat steek je gewoon in zijn bek totdat hij de smaak proeft en zelf verder eet. Of uit de vlakke hand een beetje tegen het bekkie duwen.

     

    Inmiddels eet hij alles zelfstandig. Brokjes (biks) gaat probleemloos en is ook nooit een probleem geweest. Een snackje (van die Supreme Naturals) breek ik in stukjes en eet hij uit de vlakke hand (dan kan hij door tegen mijn hand te drukken het naar binnen duwen) maar inmiddels pakt hij het ook gewoon tussen mijn vingers weg net als de andere konijnen. Het is dus even oefenen, maar hij eet eigenlijk alles. Behalve hooi. Daar eet hij af en toe een sprietje van, maar ik zie hem niet (zoals ik zijn dames wel zie doen) een tijdlang bij de hooiruif zitten knabbelen.

     

    Qua schoonhouden; hij smeert vaak met zijn bdk's en heeft door ec vaak een natte achterkant. Ik maak dagelijks bepaalde plaatsen in zijn verblijf schoon en om de dag de plasbak en de slaapplaats, want die worden erg vies. Hem zelf was ik af en toe van achteren en ik spuit hem steeds in met anti myiasis spray tegen maden.

    Ook met het verharen moet ik hem wat helpen door het oude haar te verwijderen.

    Het is een konijntje met verschillende gezondheidsproblemen, maar hij is zo ontzettend vrolijk en blij, en een enthousiaste eter, ondanks het ontbreken van zijn tanden!

     

    Hopelijk leert Bobba ook gauw dat er heel veel lekkers te eten is, ook zonder tandjes.

    • Vind ik leuk 1
  12. Ik laat ze ook buiten, in hun eigen verblijf.

    Kip had ik vorig zomer ook al, maar toen is het niet echt extreem warm geweest. Sproet heb ik deze zomer voor het eerst. Het is dus even afwachten hoe zij omgaan met erge warmte. In jaren daarvoor (met andere, vaak grote konijnen) is het wel ruim over de 30 graden geweest en toen liet ik ze ook altijd in hun eigen vertrouwde verblijf. 


    Nu is het konijnenverblijf wel zo gebouwd, dat de zon pas aan het einde van de middag naar binnen schijnt. Dan staan er parasols en hangen er eventueel witte lakens voor schaduw. Het verblijf is 2 meter hoog en warmte gaat vaak bovenin zitten. Vlak bij de vloer, zeker op het beton, is het beduidend koeler.

    De konijnen kunnen zelf kiezen of ze op een houten ondergrond, stro of kaal beton willen zitten/liggen. Ik leg 2 icepods neer als het extreem warm is, maar daar doen ze eigenlijk niet echt iets mee.

     

    Ik laat ze vooral met rust en bij echt extreme hitte controleer ik (of mijn man als ik aan het werk ben) ongeveer elk uur hoe ze het maken. Zoveel mogelijk stiekem kijken, zodat ze niet naar mij toe komen maar rustig blijven liggen.
    Tot nu toe ging het altijd goed en maakte ik mij vaak drukker om de warmte dan de konijnen.

     

    Ik denk dat een konijn in een klein, laag, houten hokje in de volle zon trouwens wel echt problemen krijgt.

  13. 1 uur terug, Evee zei:

    Let wel op dat honing echt niet geschikt is voor konijnen en veel fruitsoorten en olvarit /babyvoeding ook echt slecht zijn voor de darmen en darmflora. Als het echt doodgaan of medicijnen slikken is, is het de overweging soms waard om het wel te doen. Maar even ter verduidelijking: gezond is dat ook niet!

    Klopt hoor! Gebruik daarom om ook echt minder dan een drupje. Echt een heel klein beetje om het blad een beetje plakkerig te maken en omdat konijnen erg van zoet houden. Teveel honing kan diarree veroorzaken.

    • Vind ik leuk 1
  14. Grote konijnen kun je ook goed behandelen met tabletten (Panacur KH 250). Een (halve) tablet verpulveren tussen 2 lepels en de juiste hoeveelheid poeder tussen 2 hele dunne plakjes appel strooien. Door het sap blijft het lekker plakken. Of een stukje andijvieblad nemen, daar een heel klein beetje honing op smeren met de achterkant van een theelepel en daar het poeder op doen. Andijvieblad oprollen en het gaat zo naar binnen.

  15. Op 24-4-2022 om 15:30, hemmel zei:

    Hebben jullie een aparte plaats voor de konijnengroente? Ik heb in de berging, bij de rest vd konijnenspullen, een koelkastje met 6 bakken groenvoer. Dat geeft een gevoel van 'dit is konijnenvoer'. Ik stel me voor dat mijn konijnen eerdaags een topic beginnen, getiteld "welke groente is jouw eigenaar vandaag komen stelen?" 

     

    Eén groentela is voor de konijnen. Daar zit de groente uit de winkel in. Er staat vaak ook nog een goed afgesloten 😬 plastic bak in de koelkast met groen uit de natuur als ik wat teveel heb geplukt en wat wil bewaren voor de volgende voerbeurt.

     

    Vandaag hebben ze paardenbloem, weegbree, grassen, andijvie, witlof, berkentakjes en bramenblaadjes.

  16. 41 minuten geleden, Mouchie zei:

    het enige wat ik wil is dat mijn manneke een leuk vrouwtje vindt. 

    Ik sluit mij volledig bij de vorige schrijvers aan. Als inderdaad het enige is dat je wilt, dat je manneke een leuk vrouwtje vindt en dat ze klikken met elkaar, niet alleen de eerste weken/maanden, maar ook de komende jaren, dan is er maar één juiste keuze; geef hem een passend vriendinnetje via een plek waar men weet hoe konijnen koppelen werkt. En dat is via een goede konijnenopvang. Daar vind je de kennis die je zelf vaak niet hebt! Dan doe je wat voor jouw manneke het beste is. En bijkomend voordeel is dat je een konijntje zonder baasje een mooi huisje biedt en geen fokker van zijn overschot afhelpt.

     

    • Bedankt 1
    • Mee eens! 2
  17. 10 uren geleden, Marjoleink zei:

    Kun je haar vangen met een reismand? Ik haal dan de bovenkant eraf en wikkel het konijn in een handdoek (handdoek erop leggen en er onderdoor stoppen, voorpootjes er goed in). Bij twee van mijn konijnen werkt dit, bij nummer 3 moet je dat met 2 man doen en daarna je vingers natellen. En ze vermoordt de handdoek.

    Los van het traject er na (wat vervelend blijft), heb ik het idee dat vangen met de reismand bij veel konijnen het idee dat jij als baasje degene bent die hem gepakt heeft wat weg haalt. Als ik mijn konijnen met mijn handen vang, zijn ze vaak na afloop argwanender naar mij dan als ik ze met de reismand heb gevangen. Net of dan de reismand de boosdoener is of zo.


    Ik zet de reismand plotseling vlak voor de neus van het konijn en geef hem direct een duwtje tegen zijn achterste. Vaak kan ik ze op deze manier overvallen. Het scheelt vaak een hoop gejaag achter het konijn aan wat extra stress geeft en het vertrouwen in jou schaad. Misschien inderdaad de moeite van het proberen waard?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .