+ Toon categorieën

Muizen

01/04/2017 14:17:00

Muizen zijn erg leuke huisdieren. Ze zijn makkelijk te houden en ontzettend leuk om naar te kijken. Als je kiest voor muizen als huisdier bedenk dan wel dat ze 's ochtends en 's avonds het meest actief zijn. Overdag slapen ze veel. Hieronder vind je tips en informatie over de verzorging van muizen.


Aanschaf


muisMuizen zijn op verschillende plaatsen te verkrijgen. Je kunt ze in de dierenwinkel kopen, bij een particulier, bij een fokker of bij een opvang halen. Het best is toch de muizen niet bij een dierenwinkel te halen, omdat ze hier vaak van broodfokkers vandaan komen. Deze mensen fokken voor het geld en niet voor het welzijn van het dier. Ook worden muizen in dierenwinkels vaak met veel in een hok gehouden, soms zelfs met mannen en vrouwen door elkaar. De kans op zwangerschap en gevechten zijn op die manier erg groot. Je kunt je muizen beter bij een particulier, fokker of opvang halen.

Let bij aanschaf van de muis er op dat het diertje gezond is. De muis moet niet stil in een hoekje zitten, maar ook niet hyperactief aan het rondrennen zijn. De vacht van de muis moet er goed uit zien, geen kale of lelijke plekken en hij moet mooi glanzen. Het is niet erg als de muis enkele lidtekens heeft, dit komt meestal van stoeipartijen. Let op of de muis zich niet veel krabt, het kan zijn dat hij mijt of schurft heeft. Ook de ogen, neus, oren en anus moeten er goed, schoon uit zien. Het muisje mag niet te mager zijn, dit wijst op ziekte of ouderdom.

Muizen kunnen het best in een groep worden gehouden. Een muis alleen is eenzaam en zal zich snel vervelen. De beste combinaties zijn 2 of meer vrouwtjes, een mannetje en een vrouwtje als je nestjes wil (maar dit worden er dan wel ongeveer 8 of 9 nesten van gemiddeld 6 muisjes per jaar!) of 2 mannetjes, het liefst uit hetzelfde nest. Nadelen van mannetjes zijn dat ze meer stinken, en dat er een grotere kans is dat ze gaan vechten.


Huisvesting


muisAls je hebt besloten muizen te gaan houden moet je natuurlijk ook een verblijf voor ze hebben. Muizen kunnen in dichte (duna) bakken gehouden worden, in traliekooien, maar ook in een aquarium of terrarium.
Muizen houden van klimmen, dus een kooi met verdiepingen is ideaal. Let bij het kopen van een traliekooi wel goed op dat de tralieafstand niet groter is dan 7 mm, als het groter is kunnen de muizen er uit ontsnappen!
De minimale maten voor een muizenkooi zijn; (lxbxh) voor 1 muis 30x25x20 cm , 2 muizen 50x30x25 cm en voor 3 muizen 60x40x25 cm.

muizenhokIn een muizenkooi moet een voerbakje, een drinkbak of drinkfles aanwezig zijn. Ook moet er een loopwieltje in staan, en daarnaast ook speeltjes, vooral om op te klimmen. Neem eens een kijkje bij de speeltjes voor parkietjes (vogeltjes) in de dierenwinkel. Daar zul je leuke trapjes en dergelijke vinden die ook goed voor muizen kunnen worden gebruikt. Muizen zijn wel flinke knagers, dus het kan zijn dat ze aan een plastic radje gaan knagen, en dat ook de speeltjes niet lang zullen meegaan.
Als bodembedekking kun je veel verschillende dingen gebruiken; houtvezel, aubiose, hooi, beukensnippers, corbo, hemperade, no smell en zelfs kranten kunnen als bodembedekker dienen. Elke bodembedekker heeft zo zijn voor en nadelen, en je kunt het best voor jezelf bepalen wat jij en jouw muizen het prettigst vinden.


Voeding


muizenvoerMuizen zijn alleseters. Ze eten planten en zaden, maar ook dierlijk voedsel. Je kunt je muis het beste een speciaal muizenvoer geven. Als dit niet te krijgen is kun je eventueel een hamstervoer overwegen. Het best is een geperste brok speciaal voor muizen, zoals de Supreme Science Selective. Vooral als jouw muizen de lekkere dingen uit het gemengde voer vissen en de rest laten liggen, kun je deze voeding overwegen.Muizen eten ook groenvoer. Ze mogen bijna alle groentes hebben, je moet alleen oppassen met sla en koolsoorten in verband met de darmproblemen die muizen daarvan kunnen krijgen. Ook kun je je muizen af en toe bijvoeren met een extra honden- of kattenbrokje. Voor muizen zijn ook verschillende soorten snoep in de dierenwinkels te verkrijgen. Het is niet noodzakelijk ze dit te geven, en als je ze wel van deze lekkere dingen geeft let dan wel op dat je het met mate doet. Deze snoepjes zijn namelijk dikmakers.


Verzorging


Het verschonen van de kooi moet elke week, of eigenlijk beter nog 2 keer in de week gebeuren. Witte muizen en kleurmuizen hoeven niet elke dag vrij door de huiskamer te lopen. Als ze ruim gehuisvest zijn is elke dag even eruit halen en over je heen laten rennen genoeg.
Muizen met bijzondere vachtstructuren zullen soms ook wat vachtverzorging vragen. Als de vacht vies is of geklit is kun je deze muizen met een tandenborsel een beetje borstelen. De nagels van muizen hoeven over het algemeen niet geknipt te worden. Mochten ze scherp of lang zijn kun je een steen of tegel in de kooi leggen zodat daar de nagels wat meer op afslijten.


Voortplanting


nestEen muis is vruchtbaar vanaf ongeveer 2 maanden. Het komt heel af en toe voor dat een muisje van 6 of 7 weken oud al zwanger raakt, maar dit is wel vroeg.
Een zwangere muis is meestal goed te herkennen aan een dikke buik, ze heeft 2 flinke bulten bij haar buik, aan elke kant van het lichaam één. De draagtijd van een muis is 21 tot 23 dagen. Tegen de tijd dat de muis moet bevallen kun je haar wat extra nestmateriaal geven, zoals papiersnippers of stukjes toiletpapier. Ook mag moedermuis onbeperkt eten.

De dag van de bevalling kun je de moeder het best even met rust laten. Als de moeder tam is kun je de volgende dag een nestcontrole uitvoeren. Haal je hand door de mestplek en voel of alle jongen leven, en of ze gevoed zijn (dit zie je aan de witte, bolle buikjes). Dode jongen of nageboorte en andere viezigheid kun je uit het nest verwijderen. Probeer de gezonde jongen zo min mogelijk aan te raken. Kijk de dagen erna elke dag even of de jongen nog steeds goed gevoed worden en of alles in orde is in het nest, het komt regelmatig voor dat zwakke jongen de eerste dagen alsnog overlijden. Als de moeder niet erg tam is, lok haar dan even weg met iets lekkers zodat je rustig in het nest kan kijken.
Zwangere en zogende muizen kun je extra honden en kattenbrokjes geven voor wat extra dierlijke eiwitten.Dit kan helpen voorkomen dat ze hun jongen opeten, alhoewel dit nooit helemaal voorkomen kan worden, als de moeder gestoord word, zeker als ze erg schuw is, en het daardoor onveilig vind. Ook zieke, zwakke en doodgeboren jongen worden meestal door de moedermuis opgegeten.

Als je muis bevallen is moet je niet gelijk het hok verschonen, je kunt hier beter 2 weken mee wachten, tot de jonge muizen zelfstandiger zijn, rond de leeftijd van 2 weken zullen de jonge muisjes rond gaan lopen in de kooi en zullen de oogjes open gaan.. Je kunt voor die tijd wel delen van de kooi verversen,maar het verschonen van de hele kooi en het nest kan beter wachten tot de jongen 2 weken oud zijn.

Mannetjes zijn geslachtsrijp vanaf 5 weken, vrouwtjes vanaf 2 maanden. Op een leeftijd van 4 weken kunnen de muizen weggehaald worden bij hun moeder en op geslacht gescheiden worden. De muizen zullen nog groeien tot ze 12 weken oud zijn.

De geslachten van de muizen kun je als volgt bepalen: Bij vrouwtjesmuizen is de afstand tussen de anus en de geslachtsopening kleiner dan bij het mannetje. Als je zachtjes over de buik van een mannetje wrijft kan zijn geslacht ook zichtbaar worden. Het verschil is ook te zien aan de tepels, vrouwtjes hebben die en mannetjes niet.

Muizen worden in gevangenschap tussen de 1,5 en 2 jaar oud.

Alle knaagdierproducten in de Bunnybunch webwinkel:

https://www.bunnybunch.nl/konijnenhokken/kleine-knagers/

Geplaatst in Knaagdieren Muizen Door