+ Toon categorieën

Haarloze konijnen

03/01/2017 11:04:00

Het ziet er maar vreemd uit, een haarloos konijn. Nee, hij is niet geschoren en ook niet bewust zo gefokt. Het is ook niet uniek dat er een haarloos konijn geboren wordt. Het is een "foutje" van de natuur. Eens in de zoveel tijd wordt er een haarloos konijn geboren. Als je goed zoekt op internet kom je naaktkonijnen bij verschillende rassen en van verschillende formaten tegen. Vooral bij rex konijnen lijken jonge konijnen zonder haar vaker voor te komen.

Het konijn op de foto's in dit artikel is Biran. Het is een lionhead konijn uit Zweden. Hij werd geboren op 23 juni 2009.  Hij werd geboren zonder haar, net zoals alle babykonijnen. In tegenstelling tot de meeste jonge konijnen, die in de eerste weken van hun leven een lekker warm vachtje ontwikkelen, kreeg Biran maar een paar haartjes. Zijn ouders waren allebei hele normale konijnen met gewone beharing. Biran komt uit een nest met vier broers en zussen. Twee normale en twee haarloze konijnen. De haarloze zus van Biran was zwak en is helaas overleden. Biran groeide wel gezond op en naarmate hij ouder werd begon zijn haar toch te groeien. Rond een leeftijd van 3 maanden had hij volledige beharing en zag hij er uit als een normaal konijn.

 

 

 

 

Nu vraag je je misschien af of er mensen zijn die naaktkonijnen fokken, net zoals er ratten, cavia's, katten en honden zonder haar gefokt worden. Dit lijkt echter niet zo goed te werken. Het is wel geprobeerd. In verschillende warme landen worden konijnen met weinig beharing gefokt voor de vleesindustrie.

 

De reden dat het haar bij Biran pas laat begon te groeien zit in de genetica van het konijn. Ik zal proberen dit zo simpel mogelijk uit te leggen, omdat de meeste mensen niet veel kennis hebben van genetica. Het gen voor de konijnenvacht kan aangegeven worden met de F. De meeste konijnen hebben als genenpaar voor de vacht (FF) en zijn heel normaal. Er komen echter ook konijnen voor met een wat minder volle vacht (Ff). Een konijn met (Ff) zal als hij jong is minder haar hebben, maar dat groeit later meestal weer aan, net zoals bij Biran. Heel af en toe komt er een konijn voor met (ff). Dit konijn zal helemaal kaal zijn en ook kaal blijven. Deze konijnen zullen echter wel zwakker zijn en overlijden meestal op jonge leeftijd. Met extra zorg kunnen ze wel volwassen worden. Een hele lijn konijnen fokken met (ff) lijkt niet te werken, deze dieren worden te zwak. Er moeten dan toch konijnen met normale vacht (FF) in de lijn gefokt worden, willen de konijnen sterk genoeg blijven om te overleven. Dit zal dus ook de reden zijn dat er geen naaktkonijnen gefokt worden als ras.

 

 

 

Bron: De foto's en informatie van Biran komen van de website www.teddytassen.se

 

Geplaatst in Konijnen medische informatie konijnenrassen Door  
Labels:
konijnenrassen