+ Toon categorieën

Een goede konijnenfokker herkennen

05/05/2017 19:16:00

Als je op zoek bent naar een konijn van een bepaald ras, kun je soms lang zoeken in opvangen en asiels. Als je echt je zinnen hebt gezet op een raskonijn, kun je in dat geval beter naar een fokker stappen. Maar hoe vind je nou een goede fokker?

Hoe herken je een betrouwbare fokker?

Helaas zijn goede konijnenfokkers echt zeer zeldzaam. Bij honden en katten zijn goede fokkers nog wel te vinden. Bij konijnen is er echt gebrek aan regelgeving, controle en actuele kennis. Als het even kan, adviseren wij dus ook om niet voor een raskonijn van een fokker te kiezen, maar een konijn of koppel uit een konijnenopvang te adopteren.

In dit item van één vandaag zie je hoe het helaas bij veel fokkers van raskonijnen gaat. Eén vandaag; in hun zoektocht naar het perfecte konijn, gaan hobbyfokkers over lijken. 

Hart van Nederland maakte in 2020 dit item over een konijnenfokker, die regelmatig op marktplaats adverteert.  Hart van Nederland; Twaalf klanten slepen konijnenfokker voor de rechter, dieren zijn ziek en gaan dood vlak na aankoop

Soms horen wij dat mensen een raskonijn zoeken, omdat ze al eerder een konijn van dat ras hebben gehad en een konijn met hetzelfde karakter zoeken. Er zijn bij konijnen echter geen rasspecifieke karaktereigenschappen. Alleen uiterlijke kenmerken zijn rasspecifiek. Dat is logisch ook, want konijnen zijn gefokt op uiterlijk en niet op een bepaald doel, zoals je bij honden wel ziet. Bij honden is er al eeuwen op karakter geselecteerd om de dieren die goed met mensen samen kunnen werken er uit te selecteren en met die door te fokken. Bij konijnen is daar geen sprake van. Er zijn wel verschillende karakters en karaktereigenschappen, maar die zijn niet ras-specifiek. Ook zijn konijnen als gezelschapsdieren nog niet lang populair, eigenlijk pas sinds 1970/1980. De enige reden waarom je dus bij een raskonijn uitkomt, is omdat je een konijn met bepaalde uiterlijke kenmerken zoekt. 

Twee konijnen die een nestje krijgen maakt de eigenaar geen fokker. Voor de benaming fokker is uitgebreide kennis nodig van genetica, voortplanting, dierkunde, ziekteleer en raskennis. In Nederland is er geen organisatie waar een konijnenfokker zich, na controle en goedkeuring, kan laten inschrijven, waardoor een erkende fokker dus niet bestaat. Fokkers kunnen zich registreren bij de bond voor Kleindierliefhebbers, men spreekt dus van een geregistreerde fokker.

Een fokker, die fokt voor sport/hobby en niet puur voor de verkoop, heeft een duidelijk fokplan en heeft meerdere dieren in de stal om de juiste combinaties te kiezen, om een goede stam op te bouwen of te behouden. Ook heeft hij niet teveel kleuren in huis, omdat hij kleurzuiver wilt fokken. Ook zal het karakter van de dieren voor een fokker erg belangrijk zijn. Daarnaast is een fokker ten allen tijden aangesloten bij de bond en meestal bij speciaalverenigingen, actief in shows en tentoonstellingen. Een fokker zal zich ten alle tijden bezig houden met de gezondheid van de konijnen die hij heeft, er is immers niks zo vervelend als het hebben van een ziek dier of een zwakke stam.

De (on)zin van een stamboom

Zodra een fokker lid is van de bond, kunnen de konijnen gemerkt worden door middel van een tatoeage in het oor. Deze tatoeage is gekoppeld aan de fokker en het konijn en is hiermee de enige vorm van registratie en controle. In tegenstelling tot andere diersoorten, wordt er bij konijnen dus niet gewerkt met een officieel stamboek waarbij DNAcontrole mogelijk is aan de hand van een databank. Ook worden bij andere stamboeken specifieke raskenmerken die belangrijk zijn om een ras te verbeteren en de juiste fokkeuze’s te maken geregistreerd, helaas is dit bij konijnen niet het geval.

Een stamboom of afstammingsbewijs bij een konijn is een zelfgemaakt document met een verzameling van (voor)ouders dat geen enkele waarde heeft, er kunnen enkel dingen opstaan die met het blote oog te zien zijn, bijvoorbeeld de kleur van het konijn en de voorouders van het desbetreffende konijn. Doordat er enkel dingen opstaan die met het blote oog waarneembaar zijn, zullen dergelijke fokkers ook zeer kleuronzuiver fokken.

Een goede fokker wil echter veel meer van een fokdier weten dan enkel de kleuren van de familie. Hieruit kun je opmaken dat een stamboom een papiertje is dat voor het konijn geen enkele toegevoegde waarde heeft en een goede fokker hier dus geen konijn met een stamboom zal verkopen. Een fokker zal een stamboom hooguit gebruiken als hulpmiddel voor de eigen administratie.

Aandachtspunten bij het zoeken naar een konijnenfokker

Het is belangrijk om tijdens de zoektocht naar jouw konijntje, alert te blijven. Hieronder staan enkele aandachtspuntjes die je kunnen helpen bij het vinden en het herkennen van een goede fokker:

  • - Een konijnenfokker adverteert nooit met een stamboom, aangezien dit geen officieel document is en geen toegevoegde waarde heeft. Konijnen met een dergelijke “stamboom” zijn vaak ook duurder.
  • - Indien een konijn wordt aangeboden met een gezondheidsverklaring en het konijn is ingeënt, controleer dan of dit door een daadwerkelijk bestaande dierenarts gedaan is.
  • - Een fokker zet nooit een advertentie op een verkoopwebsite, of een aankondiging op de eigen website, als de dieren nog niet, of net zijn geboren. Een fokker heeft het doel om zijn eigen stam te verbeteren en heeft tijd nodig om de dieren te beoordelen. Een dergelijk bericht geeft duidelijk aan dat het om een vermeerderaar gaat, denk dus na voordat je een konijn gaat reserveren. 
  • - Controleer altijd hoeveel dieren een fokker te koop heeft, dit is een goede manier om te controleren of het om een vermeerderaar gaat of een enkele advertentie van een fokker, die voor de sport fokt, in plaats van voor het geld. Marktplaats is geen plek die wij aanraden een fokker te zoeken, de kans is groot dat er een mooi verhaal en lieve foto's staan, maar helaas is dat zelden de werkelijkheid. 
  • - De vraag houdt de handel in stand. Met name voor de moderne, populaire konijnenrassen, wordt er vaak teveel geld gevraagd.
  • - Let op de Nederlandse benamingen van de rassen/kleuren en de juiste spelling. Erkende kleuren hebben Nederlandse namen. Controleer of het aangeboden raskonijn overeenkomt met het werkelijke ras door middel van de lijst met konijnenrassen. 
  • - De vermelding dat men lid is van de bond en andere verenigingen, hoeft geen garantie te geven dat het om een betrouwbare fokker gaat. Iedereen kan immers lid worden. Het geeft wel een indicatie of men actief betrokken is bij de hobby en zijn kennis wil vergroten. Dit gaat weer samen met het bezoeken van tentoonstellingen en shows.
  • - Bij twijfel kan men vragen naar het oornummer en dit verifiëren bij de bond om de registratie te controleren.
  • - Informeer bij een rasvereniging of club voor een juiste fokker voor jouw gewenste ras.
  • - De informatie op de website van de fokker is belangrijker dan een mooie website met aandoenlijke foto’s.
  • - Een goede fokker kan je alles vertellen over het ras, karakter, voeding, genetica, ouders, de sport en nog veel meer konijngerelateerde onderwerpen.
  • - Een serieuze fokker fokt kleurzuiver en heeft dus een beperkte hoeveelheid kleuren op stal. Bij twijfel, zoek verder!
Geplaatst in Konijnen nieuw konijn voortplanting Door  
Labels:
konijnenfokker    aanschaf    beginnerstips