+ Toon categorieën

Fokkerslijst van konijnenfokkers

05/31/2017 11:31:00

Ben je op zoek naar een raskonijn? Weet je niet waar je moet beginnen met je zoektocht naar een goede fokker?

Wij hebben een aantal jaren een lijst op de website gehad met konijnenfokkers. Fokkers of mensen die bij een fokker zijn geweest konden deze aanmelden (wel met toestemming van de fokker zelf!).

Wij waren echter niet zelf bij alle fokkers geweest en konden ook niet garanderen dat het fokkers waren die het welzijn van de dieren voorop stellen. Omdat wij helaas veel negatieve ervaringen naar aanleiding van de fokkerslijst doorkregen zijn wij er mee gestopt. Zoveel ellende, dat is het niet waard. In onze ogen is de fokkerswereld niet snel genoeg mee ontwikkeld met de nieuwste feiten op het gebied van konijnenwelzijn. Misschien dat dat er in de toekomst nog wel van komt, maar voor nu hebben wij dus besloten de fokkerslijst van de website te verwijderen.

Ondanks alle informatie op onze website kan het zijn dat je toch besluit per se een raskonijn te willen aanschaffen. Lees dan onderstaande informatie goed door.

Bereid je goed voor


Bereid je voor het bezoek aan een fokker goed voor. Weet wat je kunt verwachten bij fokkers. Zoek bewust naar een goede, moderne fokker met oog voor dierenwelzijn. Geen productiefabriek. Voor zover wij weten zijn deze fokkers zeer schaars en zeker niet via marktplaats en andere verkoop websites te vinden. Wij raden aan om de informatie hieronder goed door te lezen. Wil je dan nog steeds een fokker zoeken, dan vind je daar ook de informatie over. Maar wij hopen dat wij je op andere gedachten kunnen brengen.

In maart 2019 maakte éénvandaag dit item over konijnenfokkers, "in hun zoektocht naar het perfecte konijn, gaan hobbyfokkers over lijken". Link naar het artikel.

Hart van Nederland maakte in 2020 dit item over een konijnenfokker, die regelmatig op marktplaats adverteert.  Hart van Nederland; Twaalf klanten slepen konijnenfokker voor de rechter, dieren zijn ziek en gaan dood vlak na aankoop

Het karakter van raskonijnen


Raskonijnen hebben geen specifieke karakters zoals bijvoorbeeld honden dat hebben. Honden zijn namelijk eeuwen lang voor een bepaald doel gefokt, helpen bij de jacht, waakhond, schapendrijven etc. Dingen waar vaak veel interactie met de baas bij nodig was, waar de karakters dus ook op geselecteerd zijn.

Konijnen worden ook al lange tijd gefokt, maar met een heel ander doel: voedseldier. Pas sinds de laatste eeuw is het "in" geworden om konijnen als hobbyfok of gezelschapsdier te houden. Konijnen zijn echter eeuwen lang gefokt op heel andere eigenschappen dan karakter: hoe snel ze hun slachtgewicht bereikten en hoe de kwaliteit van het vlees was. Daarna op weer een andere eigenschap: uiterlijk. Karakter is pas de laatste jaren mee gaan spelen. Met de enorme vraag die er is naar gezelschapskonijnen wordt daar nauwelijks op gefokt helaas. De productie, de "verkoopbaarheid" is het belangrijkste geworden.

Het karakter van een raskonijn verschilt niets van een niet-raskonijn. Er zijn wel bepaalde konijnenkarakters, maar die zijn niet ras-afhankelijk. De grote konijnen hebben vaak de naam vriendelijke lobessen te zijn, maar het komt genoeg voor dat ze alles behalve dat zijn. En dan is het toch een flink konijn dat je dagelijks aanvalt als je komt voeren of verschonen. Ook de dwergkonijntjes die vaak "voor de kinderen" worden aangeschaft kunnen flinke pitbulls zijn. Daarbij houdt geen enkel konijn van optillen en knuffelen. Als je een raskonijn wilt om het uiterlijk, dat kan. Maar zoek je een konijn met een bepaald karakter, dan is het verstandiger om op zoek te gaan naar een konijnenopvang en daar een volwassen koppel te adopteren waar het karakter al van bekend is. Dat voorkomt teleurstellingen.

Gezondheidsproblemen bij raskonijnen

Net als bij bepaalde honden- en kattenrassen hebben ook veel raskonijnen problemen. Zo hebben Franse hangoren vaak erfelijke oogproblemen. Duitse en Vlaamse reuzen hebben veel kans op gewrichtsproblemen en zere hakjes, omdat hun eigen gewicht te zwaar is voor hun bouw. Ook rexen hebben vaak kans op zere hakjes omdat de vacht bij dat ras te dun is bij de voetzolen. Teddy konijnen hebben heel veel problemen met de vacht, die vaak niet goed bestand is tegen de weersomstandigheden buiten en snel klit. Soms missen ze zelfs een goede ondervacht om ze te beschermen tegen kou en regen, of hebben ze een vacht die veel te warm is in de zomer. Kammen of trimmen is zeer stressvol voor deze konijnen (hoewel fokkers zullen beweren dat ze het juist fijn vinden) en helaas iets wat vaak herhaald moet worden. Dwergkonijnen kunnen gebitsproblemen hebben omdat hun schedel soms te klein / te kort is om alles goed te laten passen. Hangoorkonijnen hebben meer kans op gebitsproblemen en oorproblemen. Ze hebben sneller last van vieze oren en oormijt omdat de hangoren over de ooropening heen hangen, ook hebben hangoren een nauwer oorkanaal. Ook kunnen ze minder goed horen en zijn ze vaker doof dan konijnen met staande oren. De vorm van de schedel die hangoor konijnen hebben veroorzaakt sneller gebitsproblemen zoals doorgroeiende voortanden en kies(wortel)problemen.
 En zo kunnen wij helaas nog even doorgaan.

Konijnenoverschot


Wist je dat er in Nederland een groot konijnenoverschot is? Konijnenopvangen puilen uit en werken bijna het hele jaar rond met wachtlijsten. Dat betekent dat mensen soms weken of maanden moeten wachten voor ze eindelijk van hun ongewenste konijnen af kunnen komen.

Ondertussen is het dweilen met de kraan open zolang dierenwinkels nog konijnen verkopen (die afkomstig zijn uit broodfok, en echt geen goede start hebben). Daarnaast zijn er dan de hobbyfokkers van rassen. Helaas is dat een wereld die niet echt met de tijd meegaat qua konijnenwelzijn en nog steeds dezelfde principes als 30 jaar geleden aanhoudt. Kleine donkere hokjes, weinig afleiding en bezigheid voor de konijnen, eenzame dieren. Door het grote aantal dieren op klein oppervlak vaak ziektes en gezondheidsproblemen. Dat vinden wij niet kunnen. Het is voor de opvangen dweilen met de kraan open. Werk daar niet aan mee, help het oplossen. Koop geen konijn. Niet in een winkel, niet bij een fokker. Adopteer.

Kijk eerst bij de konijnenopvangen in de buurt of daar raskonijnen te adopteren zijn. Wij promoten het halen van een konijn uit een konijnenopvang meer dan het halen van een konijn bij een fokker. En met reden. Wij hebben al zo ontzettend veel ellende voorbij zien komen met konijnen van fokkers. Te vroeg weg bij de moeder, coccidiose, wormen, groeiachterstanden. Geslachten die niet kloppen. Karakters die niet matchen.

Een lijst met konijnenopvangen vind je hier. Ook in de konijnenopvangen zitten heel veel raskonijnen. Hollanders, Vlaamse Reuzen, Franse hangoren, teddy's, je vind ze allemaal in de asiels. Naast raskonijnen zitten er in de asiels zitten veel konijnen die oorspronkelijk in dierenwinkels gekocht, of geboren zijn uit ouders die daar vandaan komen. Deze dieren voldoen over het algemeen niet aan een bepaalde rasstandaard. Hele leuke dieren, en zeker de moeite waard om in huis te halen. In opvangen zitten konijnen van alle leeftijden, zowel jong als oud.

Zoek je een aanhankelijk koppel of juist leuke kijk-konijnen voor een mooie ren in de tuin? Een opvang kan met je meedenken en zoeken naar een koppel konijnen dat past binnen de wensen die je hebt. Realiseer je wel dat het levende dieren met eigen willetjes zijn, die veel zorg vragen. Zoek je echt een knuffelkonijn voor de kinderen, dan zal dat altijd een teleurstelling worden met echte konijnen, koop dan een pluche variant in de speelgoedwinkel.

Ga naar een willekeurige konijnenopvang en je zult overweldigd worden door het aantal dieren dat wacht op een nieuw huisje. Je vraagt je af hoe het kan dat wij in een wereld leven waarin een konijn een wegwerpartikel is. En bovenal: het adopteren van een asielkonijn, het geven van een tweede kans aan een konijn, dat geeft je een geweldig gevoel. Jij maakt het verschil voor dat konijn of konijnenkoppel!

Koop geen dieren uit medelijden


Sta je bij een fokker en heb je er een slecht gevoel bij? Kleine, donkere hokjes, jongen die al met 6 weken (of eerder) bij de moeder weg gaan. Misschien zelfs twijfels aan de hygiëne en gezondheid van de konijnen. Het kan goed dat je bij zo'n fokker terecht komt.

Voldoet het welzijn van de konijnen niet? Meld het bij de dierenpolitie en neem geen konijn mee! Door konijnen uit de situatie weg te halen zitten er zo weer voldoende nieuwe konijnen en houd je deze praktijken juist in stand.

Maak een melding bij de dierenpolitie zodat zij de fokker een bezoek kunnen brengen en kunnen wijzen op de fouten. Er zit verschil tussen de wet overtreden en dat net niet doen. Maar ook als de wet niet overtreden wordt kunnen ze advies geven aan de fokker om het welzijn van de dieren te verbeteren, en dat ook controleren. In extreme situaties hebben zij ook de bevoegdheid in te grijpen en de dieren in beslag te nemen. Denk dan aan dieren die geen water, voedsel of schuilplek hebben, dieren die mishandeld worden of dieren waarbij de medische zorg ontzegd wordt.

Hoe vind je een fokker?


Heb je alle informatie hierboven doorgelezen en ben je nog steeds van plan een raskonijn aan te schaffen? Nu wij geen fokkerslijst meer hebben op de website, hoe vind je dan een konijnenfokker om een bepaald raskonijn te kopen? In dit geval verwijzen wij je door naar de fokkersvereniging. Niet dat dat garanties geeft, maar een fokker zoeken via marktplaats is wel de aller slechtste stap die je kunt nemen in de zoektocht. Via een fokkersvereniging kun je ook bij wat kleinschaligere fokkers terecht komen. Je zou naar een tentoonstelling van raskonijnen kunnen gaan in de buurt, daar zijn vaak ook veel konijnen te koop.

Via de website van kleindierliefhebbers kun je er achter komen welke verenigingen er in de buurt zijn, en wanneer en waar er shows gehouden worden. Of je kunt contact opnemen met de speciaalclub van het ras van jouw keuze en vragen of zij een fokker in de buurt weten waar je terecht kan. Iedereen kan echter lid worden van deze vereniging, er zijn geen minimale welzijnseisen waaraan fokkers zich moeten houden. 

Wij hopen echter dat je je na het lezen van bovenstaande informatie hebt bedacht, en dat je jouw weg vervolgt naar één van de konijnenopvangen in Nederland en België. Daar kom je via deze link: konijnen opvang en asiellijst

Konijnenopvang en asiel lijst
https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst

Tips voor beginnende konijnenbaasjes
https://www.bunnybunch.nl/informatie/tips-voor-beginnen-aan-konijnen

Gebruikte bronnen:

Johnson JC, Burn CC. Lop-eared rabbits have more aural and dental problems than erect-eared rabbits: a rescue population study. bioRxiv. 2019:671859. www.biorxiv.org/content/10.1101/671859v1.full

Geplaatst in Konijnen nieuw konijn Door  
Labels:
konijnenfokker    aanschaf    beginnerstips