Ga naar inhoud

Konijn aan laten komen


Cor

Aanbevolen berichten

Hallo,

 

Ons konijn Binkie moet aankomen vanwege zijn EC die waarschijnlijk weer de kop op stak (zie topic:

Meneer is momenteel flink aan het verharen en zijn oogje is ook weer wat onstoken (we zalven hem al met antibiotica zalf en dit is wel vaker gebeurd)

 

Op zijn rechter achterpootje had hij een wondje met een korstje. Hier doen we nu telkens een verbandje om zodat er geen poep op komt en het wondje weer open gaat als we hem schoonmaken (door zijn permanent scheve kop kan hij dit niet overal zelf meer)

 

Ook krijgt hij 1 x per dag 5 ml Fenbendrops

 

Zijn gewicht schommelt nu zo rond de 4200 - 4300 gram en stijgt niet echt. Ene keer iets meer als de andere en dit is al 2 á 3 weken zo. 4 november woog hij zo'n 4150 gram

 

Hij krijgt dagelijks dit te eten:

 

80 gram Sciene Selective

30 gram Erwten vlokken

20 gram Gedroogde gemengde groenten  (JR Farm zongedroogde groente)

 

Dit mengen we en krijgt en verdelen we en rond 6:30 en 19:30 krijgt hij dit.

 

Dan krijgen ze rond 22:30 nog een schaaltje met andijvie / witlof (soms gemengd soms maar één) Schaaltje zijn van die AH plastic schaaltjes die je bij zo'n punten actie kreeg denk rond de 15 cm doorsnede en 5 cm hoog. Dit eten ze met zijn twee tegelijk het andere voer eet hij apart en heeft hij denk ik wel binnen 15 minuten op.

 

Wat kunnen we doen zodat meneer aan gaat komen? Hij moet echt rond de 4800 gram gaan wegen want dit is te mager voor een Franse Hangoor man ook al is hij wat aan de kleine kant.

 

Nog meer eten geven? maar dan bestaat de kans dat hij minder hooi gaat eten wat ook niet ideaal is natuurlijk.

 

Voor de rest doet hij het prima! Eet goed, drinkt goed en is mega alert op zijn voer. Wassen doet hij zichzelf en zijn vriendin ook gewoon dus voor de rest niks mis mee.

 

Poepen doet hij ook prima (enkel niet zindelijk) zijn keutels zijn wel wat kleiner dan die van zijn vriendin die gezond is en soms zit er wel een wat plakkerige keutel tussen. Nooit echt diarree maar gewoon wat natter en dunner. Dit heeft hij trouwens al sinds vorig jaar dat hij zijn EC kreeg. Piesen doet hij ook prima en lekken doet hij niet.

 

Hooi staat er altijd onbeperkt en wordt bijna dagelijks aangevuld of ververst. Beetje lastig in te schatten hoeveel hij dit eet. Als ik soms wat later ben met zijn eten in de ochtend is hij er wel flink aan begonnen al 🙂

 

Ow ja zijn vriendinnetje krijgt ongeveer 110 gram en geen erwtenvlokken. Die weegt zo rond de 5 kg en is mooi van formaat.

 

Graag tips 🙂

 

Van de week sowieso even op controle bij de Dierenarts om naar zijn oogjes, pootje enzo te laten kijken en een algemene check

Link naar reactie
Delen op andere sites

De basis is op zich prima. Je hebt altijd de optie om echt voor krachtvoer te kiezen voor het aansterken, zoals bijvoorbeeld de burgess dual care. Daar zit meer in dan in de supreme selective, wat een normale onderhoudsbrok is. Het is een brok die voor zieke, oude en hele magere konijnen wel goed kan helpen. Ik heb Binky, een flink senior konijn is uiteindelijk net geen 14 geworden), de laatste maanden van haar leven als bijvoer gegeven, omdat zij ook gewicht begon te verliezen. Haar maatje was echter gevoelig voor overgewicht, ik gaf het dus echt apart als bijvoeding naast de normale brokken. Ze vond het erg lekker en kwam er zelfs nog een beetje van aan. Je kan er eventueel ook een papje van maken. 

 

Dit is het product in de webwinkel, maar als het goed is verkopen ze het wel op meer plaatsen, in meer webwinkels en ook bij sommige dierenartsen: https://www.bunnybunch.nl/konijnenhokken/burgess-excel-dualcare.html

 

Wat voor hooi geef je nu? Je zou bijvoorbeeld luzerne, een eiwitrijke grassoort door het hooi kunnen mengen om het hooi wat rijker te maken. Eventueel ook een klein beetje gedroogde kruiden. 

 

In dit artikel staat ook veel uitleg over konijnen op een gezonde manier gewicht bij te laten krijgen: 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-voeding/post/dun-konijn-laten-aankomen/

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Evee

 

Deze hooi krijgt hij nu:

 

24958-hansepet-wiesenheu-2-5kg-detail-7.uploaden

 

We gaan die producten die jij noemt wel proberen in ieder geval.

 

Binkie krijgt al apart zijn eten aangezien die trager eet dan Lotje (zijn vriendin) en die pikt het eten dan. Alhoewel het andersom ook wel gebeurd 🙂

 

Gedroogde kruiden is lastig te eten voor hem. Zijn van die kleine sprietjes en die krijgt hij zonder voortanden lastig naar binnen.

 

Op zich doet die het prima hoor enkel laag gewicht betekent minder weerstand en minder weerstand is weer sneller ziek.

 

Elke keer als hij aan de antibiotica moet dan valt hij af maar dat aan komen duur gewoon veel te lang.

 

Oogje ziet er ook alweer beter uit trouwens na een paar daagjes zalf!

 

Voorlopig zitten ze weer binnen tot mei dus heeft hij weer de tijd om weer van zijn kwaaltjes makkelijker af te komen en dan weer lekker tot oktober / november naar buiten.

 

Bedankt voor je advies.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gisteren bij de Dierenarts geweest voor een check en eigenlijk was alles wel in orde.

 

Oogje was een klein beetje ontstoken, waarschijnlijk weer een keer een strootje gehad net als de vorige keren.

 

Wondje aan de onderkant van zijn pootje zag er goed uit en het verbinden wat we deden was ook prima.

 

Voorlopig nog maar even doen want dat pootje staat die het vaakst in de poep door dat hij altijd dezelfde kant op draait.

 

Zijn huid was ook mooi hersteld nadat hij begin november daar flinke irritatie aan had.

 

Hart, longen en darmen klonken ook allemaal gezond!

 

Dat zijn keutels wat kleiner zijn en af en toe was waarschijnlijk door het langedurige medicijn gebruik. Dat is niet ideaal voor het darmstelstel gaf de dierenarts aan.

 

Hij was wel 150 aangekomen sinds zijn laatste dierenarts bezoek maar nog wel echt te mager. Ze heeft ook even gekeken naar de producten die je aanraden @evee en waren inderdaad prima producten om aan te komen en gaf ook geen problemen met zijn darmen.

 

Dus straks even bestellen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Evee Hoeveel Burgess Excel DualCare dienen we hem te geven en dient dit als vervanging van zijn SS korrels?

 

Zijn keutels zijn trouwens erg klein zou het verstandig zijn Cisaral drops te geven?

 

Lees dat dit ook vaak i.c.m. Fenbendrops wordt gegeven.

 

We zullen maandag ook even de DA bellen hier over

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kan allebei, je kan het aanvullend geven, maar het kan ook als alternatief voor de ss korrels.

 

In principe mogen ze er zoveel van eten als nodig is voor het herstel, maar ze moeten er ook wel goed hooi bij blijven eten.

 

Als je het als vervanging geeft kun je in eerste instantie dezelfde hoeveelheid geven als je in SS gaf en dat eventueel indien nodig aanpassen. Als je het aanvullend wil geven, dan kun je het los als snoepjes uit de hand geven, of een klein bakje of schepje. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vandaag ook even de DA gebeld i.v.m. de Cisaral drops.

 

Kreeg alleen niet onze behandelde DA aan de telefoon maar een andere die we al eerder hebben gehad maar waar ik persoonlijk niet zo fan weet.

 

Die begon gelijk met allerlei aannames e.d. en een heel verhaal over alle dingen die het konden zijn en dat we ook een bloed test konden doen e.d. dat het misschien andere problemen waren etc etc...

 

Uiteindelijk kwam het er op neer dat Cisaral drops vooral hielp als konijnen weinig eten en darmen dreigen stil te vallen maar goed dat problemen hebben we dus niet enkel kleine keutels...

 

We hebben besloten te wachten tot het krachtvoer binnen is en dan te kijken of die aan komt voor twee weken en is dat niet het geval dan gaan we terug voor een eventueel bloed onderzoek maar ik verwacht geen rare dingen in ieder geval.
 

@Evee Wat is een normaal gewicht wat een konijn zou moeten aan komen als die Critical Care en Luzerne gaat krijgen? Nu was die ongeveer 150 gram in een kleine 2 maanden wat ons erg weinig lijkt.

(p.s. dat taggen @ met een naam werkt niet altijd even lekker)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat is zijn normale, ideale gewicht? Het gezonde gewicht waar je naar toe wil? Meestal is 1-2% per week een realistisch doel als het neer komt op afvallen of aankomen bij konijnen. 

 

Als je een verkeerde tag hebt gedaan en je wil die weghalen kun je ook even op broncode (links bovenin het tekstvenster) klikken, dan kun je hem wel verwijderen. In de normale editor gaat dat inderdaad lastiger. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ooit voor alle ellende was die 5,2 kg maar toen was die eigenlijk wel wat aan de dikke kant.

 

4,8 kg is een mooi gewicht dan voelt hij goed aan. Zeg van  februari tot hij naar binnen in november ging zat hij rond de 4,6 kg wat ook nog niet te dun was. Meestal als die iets van antibiotica krijgt valt meneer af.

 

Dus zeg 4,6 - 4,8 kg en hij is nu rond de 4,2 kg (vanavond even wegen) dus dan zou die zo'n 40 - 80 gram per week moeten aan komen.

 

Dat is best weinig in mijn ogen dus dan valt die 150 gram er bij ook wel mee eerlijk gezegd zonder speciaal voer en ook nog een dag of 10 geen gedroogde groente (levering duurde wat langer!)

 

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Nou we zijn 5 dagen begonnen en hij is 100 gram aangekomen! En we hebben enkel 40 gram SS vervangen door Brugress Excel Dual Care dus dat klinkt heel goed!

 

Tevens wat andere soorten hooi gehaald (verschillende soort weide hooi en een pak Timothy hooi) dat mengen we nu wat meer met Luzerne en ik zie het hem ook meer eten. Nog niet fantastisch veel maar wel meer. Zijn keutels zijn ook weer wat groter.

 

Oog ontsteking is ook weer over (enkel weer een wat kalend neusje nu maar goed dat groeit wel weer aan).

 

index.jpg

 

(mijn zoontje vindt het wel jammer dat die de bal niet komt halen en brengen zoals de hond 🙂 )

 

En zoals je ziet op de foto verhaard die weer lekker. Dat heeft die ieder jaar heel extreem tot hele kale plekken aan toe.

 

Dus nogmaals bedankt voor alle tips!

 

Enkel zit zijn vriendin nu bij de Dierenarts onder narcose. Blijkt opeens rechts onder wat haakjes op der kiezen te hebben en ook een klein abces bij der kaak. Daar maken ze nu nog even foto's van om te kijken in hoeverre het echt op der kaak zit. De DA zou ook nog even met Wilhelminakliniek bellen over advies maar ik verwacht dat het mee valt aangezien we er erg snel bij waren.

 

Ze eet, drinkt, piest en poept normaal en ik mocht er ook gewoon aan komen dus lijkt niet heel ernstig te zijn.

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

1 minuut geleden zei Evee:

Fijn dat het goed gaat! Wat jammer dat zn vriendin nu kwaaltjes heeft, hopelijk is het allemaal goed te behandelen. Beterschap!

 

Ja is ook fijn hoor. Kijk hij heeft wat extra zorg nodig maar goed das niet zo'n probleem. Zijn onderkantje blijft ook goed schoon enkel zijn linkerpootje niet maar goed daar doen we nu een dun verbandje om die we om de twee dagen verschonen en dan is zijn poot in ieder geval schoon.

 

Van Lotje (zijn vriendin) is het inderdaad erg vervelend maar gok dat het allemaal wel mee valt. We waren er snel bij en dat scheelt zoveel met konijnen naar mijn idee.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou net gebeld door de DA.

 

Kiezen rechts onder groeide wat naar binnen. Deze zijn recht geveild.

 

Bultje wat er is een klein abces maar op de foto is het heel lastig te zien of die op de kaak zit of er tegen aan. Hij is ook nog erg klein dus samen met het feit dat ze voor de rest goed functioneert lijkt het geen probleem te zijn.

 

Ze krijgt voorlopig Novacam en Metacam tegen de pijn en dan volgende week terug komen om te laten kijken naar het abces.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het klopt inderdaad dat je er bij konijnen beter echt vroeg bij kan zijn, dan wanneer het al een groot probleem is geworden. Snel naar de dierenarts gaan red echt konijnenlevens (en is vaak ook vriendelijker voor de portemonee, dan wachten tot het probleem groter is!). 

 

Hopelijk knapt ze er weer van op nu!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .