Ga naar inhoud

Socialiseren?


Bellebunny

Aanbevolen berichten

Pffft, het lijkt wel of ik voor het eerst moeder ben geworden, zo onzeker ben ik over ons (eerste en hopelijk laatste) nestje konijnen.

Ze zijn nu 3,5 week en eten steeds meer hooi. Ook zijn ze wild van witlof en andijvie. Vanmorgen begonnen ze biks mee te eten. Tijd voor een inspectie van de onderkant dacht ik zo, om te checken of de boel schoon blijft tijdens deze overgangsfase van voeding. 

Maar dan komt het.... optillen en omdraaien. Het moet, maar 1 nijntje begon al wat te piepen. Ze worden elke dag wel even opgepakt, bijvoorbeeld als het tijd is  voor het groenvoer. Dan pak ik ze uit het nest en zet ze in de ren bij het voer. Verder laten we ze zoveel mogelijk op 4 pootjes. Ze worden wel vaak aangehaald als ze komen spelen in de ren en nieuwsgierig naar ons toekomen.

Maar onzeker als ik toch ben of we het wel goed doen, lees ik dan op het internet en dan zie ik vaak staan dat het zo belangrijk is om ze regelmatig in de hand te houden. Ik kan het me haast niet voorstellen aangezien konijnen daar nu eenmaal niet van houden. Maar als ik zie hoe bang ze zijn omdat ik even moet checken of de ontlasting goed is, dan twijfel ik toch weer of het niet zou helpen als ze vaker in de hand zouden zijn. Ik weet dat het deels aan karakter ligt hoe tam een konijn wordt, maar ervaringen spelen toch ook een belangrijke rol. Ik wil het gewoon niet verkeerd doen in deze belangrijke levensfase.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Konijnen houden inderdaad niet van optillen. Maar dingen die je ze op jonge leeftijd aanwent, zijn wel dingen die ze over het algemeen een leven lang onthouden. Heb jij bijvoorbeeld katten die rustig zijn met konijnen en al met de jonge konijntjes (tussen 5-8 weken dan) op een positieve manier in aanraking komen, dan is de kans groot dat de jongen later ook niet echt angstig zijn van katten. Met optillen net zo: leuk zullen ze het niet vinden. Maar als jonge konijntjes regelmatig mensenhanden/aanrakingen en af en toe optillen gewend zijn, zorgt dat op latere leeftijd voor minder stress. Het is dus niet zo dat ze het ook echt leuk gaan vinden, maar ze vinden het vaak wel minder eng dan konijntjes die helemaal geen socialisatie gehad hebben.

 

Af en toe optillen op die leeftijd (daarmee bedoel ik dan 2-5 weken, als ze in de overgangsperiode zitten van drinken naar mee eten met het voedsel van de moeder) is ook belangrijk om de ontlasting in de gaten te kunnen houden. Natte / vieze kontjes zijn reden voor dierenartsbezoek. Regelmatig even controleren zou ik dus wel aanraden. 

 

Maar op deze leeftijd, vanaf dat ze dus zelfstandig uit het nest komen en de wereld gaan verkennen, zou ik ze dus wel regelmatig aanraken en eventjes kort optillen. Dat hoeft niet lang of hoog te zijn, haal ze ook niet weg bij de nestgenootjes om ze verplicht op schoot te knuffelen ofzo, je hoeft ze ook geen onnodige stress te bezorgen. Gewoon eventjes optillen en controleren: als het maar net genoeg is om ze eventjes te laten wennen en zeker te zijn dat alles ok is. Verder zou ik het socialiseren vooral doen als de konijntjes lekker met alle 4 de pootjes op de grond staan en in de vertrouwde omgeving bij de broertjes en zusjes. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja, ik ben het daar niet zo mee eens eigenlijk. je wilt ze leren dat ze niet bang voor je hoeven te zijn en oppakken helpt daar dus niet bij. Je hoeft niet elke dag de onderkant te controleren, want je merkt snel genoeg als een konijn ziek is en geen goede ontlasting heeft. Zo lang jij nergens plakpoep vindt, zal het wel meevallen. Daarbij zie je het ook als een konijntje rondhupt. Je kunt dan meestal wel iets zien van staartje/kont/onderkant pootjes, maar je moet wel even de tijd nemen om het hok na te kijken en alle kleintjes te inspecteren. Ik zou ze dus vooral wel met alle pootjes op de grond laten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik blijf heus niet wekenlang elke dag die controle doen. Maar 2 nijntjes hadden vandaag wel wat keuteltjes aan de vacht vastgeklit zitten. Dus zal ik dat wel de komende dagen goed in de gaten houden. Liever er op tijd bij en dat het makkelijk weg te halen is, dan dat het straks een grote plakkaat is met alle gevolgen van dien. T zijn ook maar ieniemieniekeuteltjes, dus dat zie je echt niet meteen in die dikke wollige vachtjes. 

Ik heb me voorgenomen om zo'n check alleen te doen voor het groenvoer eten, dan kan ik ze zo bij het eten zetten en zijn ze het vast gauw vergeten. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .