Ga naar inhoud

Ziek konijn met onbekende oorzaak


PeanutNoodle

Aanbevolen berichten

4 maanden geleden kochten wij onze 2e Angora genaamd Noodle, sinds een maand of 3 vertoont ze echter neusproblemen die tot op heden onopgelost zijn.

Waar we haar gehaald hebben hoorde ik wel enkele konijnen niezen maar volgens de verkoper was dit doordat hij net nieuw hooi in de hokken had gedaan. 

 

Het begon met veel niezen en gelige snot uit 1 neusgat. We zijn direct in het weekend nog naar een dierenarts gegaan en hebben daar Sulfatrim gekregen voor 5 dagen. 

Na 5 dagen was er niet tot nauwelijks verschil. We zijn vervolgens met haar naar een andere dierenarts gegaan en volgens haar was het zekerweten een strootje dat vast zat in haar neus. We kregen een vernevelaar mee om te stomen om zo hopelijk het strootje los te weken. Toen dit niet hielp hebben we een afspraak gemaakt in Eindhoven om het strootje te laten verwijderen gezien zij daar de juiste instrumenten voor hadden. 

 

Na een uur rijden naar Eindhoven viel het de dierenarts op dat ze nu aan 2 kanten last had ipv aan 1 kant. Dit was mij zelf ook opgevallen maar is tegenstrijdig met het strootje. Vandaar dat de dierenarts daar besloten heeft haar onder narcose te brengen en een swab te nemen van boven in haar neus, en deze op kweek te laten zetten. Na een week wachten kregen we te horen dat ze een bacterie had en daarvoor heeft ze toen 2 weken lang Novadox gekregen. Dit hielp maar niet volledig, waardoor gekozen is de kuur met nog 2 weken te verlengen, gezien deze medicatie de juiste moest zijn tegen de bacterie die was gevonden en er dus ook geen sprake was van resistentie. 

 

Er was nu dus nog altijd sprake van niezen en af en toe wittige (geen gele) snot. Ik heb toen weer contact opgenomen met de kliniek in Eindhoven en uitgelegd wat er aan de hand was. Ik kreeg een dierenarts aan de lijn die gespecialiseerd is in konijnen en die vertelde mij dat hij dacht dat de ontsteking in haar neus weg was maar dat ze daarbij ook nog allergisch was voor stof of hooi. Gezien ze van ernstige klachten en gele snot naar mildere klachten met witte snot gegaan was. We hebben toen Dexamethason oogdruppels gekregen zodat deze via het oog de luchtweg bereiken en de allergische reactie verminderen. Dit doen we nu al ongeveer anderhalve week, het lijkt te helpen maar wel blijft ze niezen en witte snot houden. Het flesje is nu op en het lijkt gelijk een stuk erger. Ik weet niet of het dus de Novadox is die voor een rebound heeft gezorgd en het nu dus na 2 weken ineens weer erger wordt, of dat het de oogdruppels zijn die helpen maar dan wel maar een paar uurtjes lang. 

 

Overigens zit ze al zolang we haar hebben met de kooi tegen ons andere konijn zodat ze met hun neuzen tegen elkaar aan konden door de tralies, en zitten ze sinds een week bij elkaar. Mijn andere konijn vertoont geen enkel symptoom. 

Mocht het echt een allergie zijn tegen hooi wil ik gaan overstappen op hooi korrels/pallets die ze ook gebruiken voor zieke of allergische paarden. 

 

We zijn ondertussen al meer dan 400 euro verder en ik ben nog steeds bang dat het niet opgelost is. Ik geef heel veel om haar en ik wil er alles aan doen om haar te helpen/beter te maken. Heeft iemand nog een idee wat dit kan zijn of hetzelfde meegemaakt?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jeetje wat een verhaal!! Dank je de koekoek voor die man waar je ze gehaald hebt, met zijn "ik heb net nieuw hooi in de hokken gedaan" geklets, ben je mooi klaar mee. 

Ik denk dat je waarschijnlijk een konijn hebt dat chronisch snot heeft, pasteurella. Die man waar je je konijnen vandaan hebt weet daar waarschijnlijk wel meer van als ik het zo lees! Dat gaat niet meer weg. Ik heb er hier ook twee die het hebben. Eentje heeft alleen maar af en toe wit snot en verder geen last, andere klachten of verergering. De ander krijgt helaas in de wintermaanden echt groen snot en dat komt volgens mij doordat hij dan luchtweginfectie heeft. Daarvoor krijgt hij dan enrofloxoral drops, bijna de hele winter door. Treurig, maar anders overleeft hij het gewoon niet. Vanaf het voorjaar gaat het beter en in de zomer is hij klachtenvrij. De andere drie konijnen hebben het allemaal niet. 

Ik geloof eerlijk gezegd niet in een hooiallergie. Wat ik wel geloof is (en ik zeg dat in heel veel topics) dat konijnen door hun doorgefoktheid of doordat fokkers vaak proberen een of ander piepklein of ander raar gevormd konijn tot stand te brengen (oke, dat valt eigenlijk ook onder doorgefoktheid) waardoor er veel afwijkingen in de schedel ontstaat. Neus/keelholte en traanbuizen staan allemaal met elkaar in verbinding, dus als het probleem al ligt bij het neusbeen, kan dat weer doorgaan tot in de traanbuizen (met vuile oogjes als gevolg) of andere infecties. Konijnen die een afwijkend gebit hebben ontwikkelen ook vaak snot en krijgen vieze oogjes.

Het is een ingewikkeld probleem waar je waarschijnlijk niet vanaf komt. Zo lang het diertje alleen wat wit snot heeft en verder geen andere klachten, zou ik dat accepteren, gezien alles wat je al geprobeerd hebt. Hou het goed in de gaten, vooral de kleur snot en verergering met andere klachten zoals niet meer willen eten. 

Heel veel sterkte!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als er een kweekje is gemaakt en het bijpassende antibioticum is gevonden zou je inderdaad denken dat dat de juiste behandeling is. Zoals Rian ook al zei kan zoiets chronisch worden en dan krijgt het antibioticum het niet helemáál weg, waardoor het toch weer de kop op kan steken. Er kunnen vergroeïngen of abcessen in de holtes zijn ontstaan waardoor het antibioticum niet alles wegkrijgt (het pus bij konijnen is zo dik als stopverf). 

 

Je zou nog kunnen overleggen met de kliniek in Eindhoven of dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht of met Universiteit Utrecht (beide ook bekend om hun kundigheid van konijnen). Misschien dat ze op een ct-scan of röntgenfoto meer zien. Maar je weet natuurlijk niet of dit iets oplevert of dat het toch iets chronisch is.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de reacties! ik hoop echt heel erg dat het geen chronische snot is. Op dit moment zijn haar oogdruppels op en ik krijg op zijn vroegst woensdag pas weer nieuwe. We hopen dat we dan echt een verschil zien gezien ze er nu best veel last van heeft. Anders gaan we voor een ander medicijn. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

3 uur geleden zei Rian:

Binnen hoeveel tijd zou je resultaat moeten zien van die oogdruppels zeiden ze? 

Mij werd gezegd dat het gewoon zou moeten verbeteren, en wanneer het beter ging dat ik minder kon proberen en als het dan goed bleef gaan zo aan blijven passen tot het een beetje in een normaal evenwicht zou zijn. Dat een keertje niezen niet erg zou zijn. En ik ook als het een stuk beter ging kon proberen enkele dagen te stoppen. 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oke. Ik vind dat eigenlijk geen heel gericht advies, mag ik dat zeggen? "een beetje normaal in evenwicht", "een keertje niezen", "een stuk beter", "enkele dagen". Dat lijkt wel een homeopaat, die geven ook van die vage adviezen waarmee je eigenlijk niks kunt. Een medicijn moet volgens mij zijn werk doen, of niet. Werkt het niet, dan is het niet het juiste medicijn. Of ze moeten duidelijk tegen je zeggen hoe het zit. Toch?

Ik zou als ik jou was goed in de bijsluiter kijken. Daar staat wat het medicijn moet doen, hoe lang je het moet gebruiken, enz. Stel een grens, want zo blijf je ermee kwakkelen. (= Goed bedoeld advies!)

Link naar reactie
Delen op andere sites

2 minuten geleden zei Rian:

Oke. Ik vind dat eigenlijk geen heel gericht advies, mag ik dat zeggen? "een beetje normaal in evenwicht", "een keertje niezen", "een stuk beter", "enkele dagen". Dat lijkt wel een homeopaat, die geven ook van die vage adviezen waarmee je eigenlijk niks kunt. Een medicijn moet volgens mij zijn werk doen, of niet. Werkt het niet, dan is het niet het juiste medicijn. Of ze moeten duidelijk tegen je zeggen hoe het zit. Toch?

Ik zou als ik jou was goed in de bijsluiter kijken. Daar staat wat het medicijn moet doen, hoe lang je het moet gebruiken, enz. Stel een grens, want zo blijf je ermee kwakkelen. (= Goed bedoeld advies!)

Ik geef u hier ook zeker gelijk in maar het lijkt ondertussen wel alsof geen enkele dierenarts het weet. 2 normale dierenartsen en eentje die specifiek doorgestudeerd heeft voor konijnen. En nog kan niemand me echt vertellen wat ze heeft. Het medicijn is overigens voor mensen heb ik het idee en niet specifiek voor dierengeneeskunde. Maar dit is om haar "allergische" klachten te kunnen verminderen. Ik gelukkig niet iemand die snel opgeeft dus mocht ik hier geen goed gevoel bij hebben komende week als ik het middel weer kan gebruiken dan ga ik weer contact op nemen voor andere antibiotica. Al moet ik zeggen dat het als student niet makkelijk is op deze manier. Ik had een buffer voor dierenarts en spoedgevallen, en die is er eigenlijk al doorheen, maar daar kan arme Noodle natuurlijk ook niets aan doen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

5 minuten geleden zei Rian:

Ik denk persoonlijk dat je met oogdruppels niet gaat bereiken wat je zou willen. Ik hoop het natuurlijk wel voor je!

Ik hoop het ook! Dat zou namelijk beteken dat het gewoon een allergie is en geen ziekte die al dan niet chronisch is. Er zijn dagen dat ik denk ja dat moet het wel zijn bijv omdat het andere konijn totaal geen symptomen heeft, het lijkt soms erger en soms minder erg en het is in die 3 maanden nog niet verspreid naar bijv haar longen (gelukkig!!). Wat ik wel nog wil gaan doen omdat ze binnenkort gesteriliseerd zal worden om dan te vragen of ze gelijk haar tanden kunnen nakijken omdat dit bij een normale afspraak met haar niet lukt omdat ze sinds de medicatie echt niets in de buurt van haar mond wil.  

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij de ziekte snot hoeft het niet per sé te zijn dat de andere konijnen het ook krijgen. Ook kan het een tijdje beter gaan en weer een tijdje minder. Helaas heb ik ook ervaring met snot bij konijnen. 

 

Als ik het goed begrijp geef je nu een week of 2 Novadox en dexamethason-oogdruppels en merk je wel wat vooruitgang? 

 

Je zou Dierenkliniek Wilhelminapark een uitgebreide, duidelijke mail kunnen sturen en om hun advies vragen. Ook kan je dierenarts bellen met Universiteit Utrecht als hij het verder niet weet, mijn dierenarts belt hun ook om bij moeilijke gevallen te overleggen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

2 uur geleden zei Lienappelsien:

Bij de ziekte snot hoeft het niet per sé te zijn dat de andere konijnen het ook krijgen. Ook kan het een tijdje beter gaan en weer een tijdje minder. Helaas heb ik ook ervaring met snot bij konijnen. 

 

Als ik het goed begrijp geef je nu een week of 2 Novadox en dexamethason-oogdruppels en merk je wel wat vooruitgang? 

 

Je zou Dierenkliniek Wilhelminapark een uitgebreide, duidelijke mail kunnen sturen en om hun advies vragen. Ook kan je dierenarts bellen met Universiteit Utrecht als hij het verder niet weet, mijn dierenarts belt hun ook om bij moeilijke gevallen te overleggen.

Wat vervelend om te horen dat u (ook) ervaring heeft met konijnen met snot. Ik durf het bijna niet te vragen maar wat is de levensverwachting wanneer ze dit chronisch heeft? Kan ze dan wel oud worden of moet ik er rekening mee gaan houden dat dit niet zo zal zijn? (Alleen al het typen ervan geeft me al waterige ogen namelijk)

 

Nee op dit moment heeft ze geen medicatie de oogdruppels komen donderdag pas weer binnen. En de Novadox zijn we nu 2 weken geleden na een maand lang geven mee gestopt omdat het wel verbetering gaf maar het niet weg ging. Ik wacht dus even af wat de oogdruppels donderdag voor verbetering gaan geven en mocht dit in een week niet aanzienlijk zijn dan ga ik voor een andere behandeling. 

 

Bedankt voor de adviezen ik ga daar zeker iets mee doen als het niet verbeterd komende week.

 

2 uur geleden zei Lienappelsien:

Toevoeging: persoonlijk zou ik haar niet laten steriliseren zolang ze niet in orde is. Sterilisatie doe je als iets preventiefs, maar als ze niet in orde is heb je als risico dat door de verlaagde weerstand door de operatie haar klachten erger worden. 

 

Dat is inderdaad ook de reden dat het nog niet is gebeurd en ook niet zal gebeuren wanneer ze niet gezond is. Al wil ik natuurlijk ook niet dat ze over een paar jaar sterft aan baarmoederkanker. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

1 van mijn konijnen heeft ook ruim 4 jaar snot gehad. Het nieste en pruttelde die tijd eigenlijk altijd en had minder energie dan een gezond konijn. Af en toe werd hij er erg ziek van en kreeg hij een antibioticakuurtje. Dan knapte hij weer een beetje op. We hebben hem ook een tijdje langdurig antibiotica gegeven, maar het ging nooit helemaal over.

 

Als bij jouw konijn Novadox gedurende die maand wel verbetering gaf was het misschien goed geweest om nog langer door te gaan. Of stagneerde het bij haar ook en merkte je op een gegeven moment ook geen vooruitgang meer? Dan klinkt het wel chronisch.

 

Het lijkt me niet echt handig dat je de oogdruppels 1,5 week hebt gegeven en dan nu een aantal dagen niet en er morgen weer mee start. Bij dat soort medicijnen is het niet handig om tussentijds even te stoppen.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

19 uur geleden zei Sanne1993:

Wat betreft de levensverwachting: ik heb vandaag nog een konijn van 8 en een half gezien die al zo'n 4 jaar chronisch aan het snotteren is. Ze kunnen er dus nog aardig oud mee worden, al denk ik wel dat dat per konijn kan verschillen. 

 

17 uur geleden zei Lienappelsien:

1 van mijn konijnen heeft ook ruim 4 jaar snot gehad. Het nieste en pruttelde die tijd eigenlijk altijd en had minder energie dan een gezond konijn. Af en toe werd hij er erg ziek van en kreeg hij een antibioticakuurtje. Dan knapte hij weer een beetje op. We hebben hem ook een tijdje langdurig antibiotica gegeven, maar het ging nooit helemaal over.

 

Als bij jouw konijn Novadox gedurende die maand wel verbetering gaf was het misschien goed geweest om nog langer door te gaan. Of stagneerde het bij haar ook en merkte je op een gegeven moment ook geen vooruitgang meer? Dan klinkt het wel chronisch.

 

Het lijkt me niet echt handig dat je de oogdruppels 1,5 week hebt gegeven en dan nu een aantal dagen niet en er morgen weer mee start. Bij dat soort medicijnen is het niet handig om tussentijds even te stoppen.

 Wel heel fijn om te horen dat het mogelijk is! Op enig moment zag ik met de Novadox geen verbetering meer en het geven was echt een drama ondanks dat het spul enorm zoet en lekker zou moeten zijn. (Zelfs in een bunny burrito vloog ze me letterlijk aan) Ook merkte ik dat door het stoppen haar karakter gelijk een heel stuk verbeterde omdat we haar niet meer "aanvielen". De oogdruppels was helaas een beetje onhandig verlopen, het flesje is wit en best groot en het was dus niet mogelijk om te zien hoeveel er nog in zat. Dit was ineens op en kon pas een week later binnen zijn. We halen het morgen op en heb gelijk 2 flesjes kunnen bestellen om dit te voorkomen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Toen mijn konijn chronisch snot had werd hij behandeld met Duplociline en Gentapolycort. Ik ben er een hele poos mee bezig geweest. Op den duur kreeg hij alleen die gentapolycort nog in zijn neus (zijn officieel oogdruppels) maar op een gegeven moment was hij er toch vanaf. Hij is uiteindelijk zo'n 10 jaar geworden. Misschien is zoiets nog een optie om met je dierenarts te bespreken. Duplo is wat sterker dan Novadox. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 28-10-2017 at 09:09 zei Domino:

Toen mijn konijn chronisch snot had werd hij behandeld met Duplociline en Gentapolycort. Ik ben er een hele poos mee bezig geweest. Op den duur kreeg hij alleen die gentapolycort nog in zijn neus (zijn officieel oogdruppels) maar op een gegeven moment was hij er toch vanaf. Hij is uiteindelijk zo'n 10 jaar geworden. Misschien is zoiets nog een optie om met je dierenarts te bespreken. Duplo is wat sterker dan Novadox. 

Dankjewel! Het is wel verbeterd nu ze die anti allergie oogdruppels weer heeft. Maar nog blijft het na mijn idee wel. Ik ga eens verder informeren komende week bij de dierenarts. 

 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Over Draxxin hoor ik ook wel goede verhalen. Al zijn de meningen wat verdeeld over het gebruik ervan bij konijnen omdat het niet voor konijnen geregistreerd staat. En men bang is dat er bij teveel gebruik resistentie optreed. Daar ben ik het op zich wel mee eens. Maar als "men" (algemeen bedoeld dus, niet naar jou persoonlijk) blijft aanmodderen met een eerste keuze ab die niet werkt heb ik het idee dat de resistentie daarvan ook in de hand wordt gewerkt. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

17 uur geleden zei Domino:

Over Draxxin hoor ik ook wel goede verhalen. Al zijn de meningen wat verdeeld over het gebruik ervan bij konijnen omdat het niet voor konijnen geregistreerd staat. En men bang is dat er bij teveel gebruik resistentie optreed. Daar ben ik het op zich wel mee eens. Maar als "men" (algemeen bedoeld dus, niet naar jou persoonlijk) blijft aanmodderen met een eerste keuze ab die niet werkt heb ik het idee dat de resistentie daarvan ook in de hand wordt gewerkt. 

Ik zie beide niet in het onderzoek staan dat ze hebben gedaan naar de bacterie ivm welke medicijnen zouden kunnen aanslaan. Ik weet dat ik geen ervaring heb in de dierengeneeskunde maar het voelt bijna alsof ze makkelijk zeggen dat het chronisch is en je het daar maar mee moet doen. Als ik naar deze lijst kijk zou ze nog 11 medicijnen kunnen proberen, en met die van u erbij al 13. 

 

bacteriological examination:

high concentration Pseudomonas plecoglossicida

 

S= sensitive 

I= intermediate

R= resistent 


Penicillin G = R

Ampicillin = R  

Amoxicillin = R 

Amoxic.+ Clavulans. = I  

Cephalexin = R  

Ceftiofur = R 

Cefovecin = R 

Ceftazidim = S 

Gentamicin = S 

Neomycin/Framycetin = S 

Tobramycin = S 

Kanamycin  = S 

Amikacin = S 

Erythromycin = R 

Spiramycin = R 

Clarithromycin = R 

Azithromycin = R 

Tylosin = R 

Tilmicosin = R 

Clindamycin = R 

Lincomycin = R
Enrofloxacin = S 

Marbofloxacin = S 

Pradofloxacin = S 

Ofloxacin = S 

Tetracycline = S 

Doxycyclin = S 

Chloramphenicol = R 

Sulfa.+Trimethopr. = S

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij een van onze chronische snotteraars hielp duplocilline niet, maar dat had er volgens mij ook mee te maken dat hij door het snot nog een andere infectie kreeg die daardoor niet weg ging. Hij kreeg daarna enrofloxoral en dat was meteen raak, hij knapte ervan op, en ik denk dat dat middel de andere infectie aanpakte, niet het snot. 

Draxxin heb ik nog nooit geprobeerd, mijn DA heeft het niet. Ik hoor er hier op het forum positieve effecten over, verder weet ik er niks vanaf. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@PeanutNoodle het punt is een beetje dat niet ieder antibioticum uit dat lijstje geschikt is voor konijnen of voor systemische toepassing. Als je dat ook allemaal meeneemt blijven er misschien 4 over. Duplocilline hoef je niet te proberen op basis van dat onderzoek, want dat gaat niet werken. Volgens de test is de bacterie wel gewoon gevoelig voor de novadox, dus ik snap heel goed dat ze die behandeling nog even doorzetten. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had nog contact opgenomen met de dierenarts die in Eindhoven de swab hebben afgenomen en erna de oogdruppels hebben voorgesteld tegen allergie. Ze vroeg of ik sinds de oogdruppels verergering had gezien van het snotteren, dit is zeer zeker niet het geval. Volgens haar zou dat erop duiden dat het inderdaad om een allergie gaat en dat de infectie onderhand weg is. Gezien de oogdruppels haar weerstand verminderen en dan de infectie had moeten toenemen als deze er nogsteeds zat. Volgens haar was het dus een infectie die onderhand dus is behandeld met daaronder een allergie voor eventueel hooi/stof. Ik moet zeggen de druppels lijken ook te werken, alleen blijf ik er altijd een beetje bang voor dat er toch iets anders is. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .