Ga naar inhoud

Erg bange en aanvallende Teddy dwerg van 9-10wk


flexjoly

Aanbevolen berichten

Hallo,

Zo'n 2 weken geleden hebben we een TeddyDwerg opgehaald. Zij waren toen 8wk. Ze zaten ook nog bij de moeder, in de huiskamer. Op de arm waren ze allemaal heel rustig en lief. Daarom hebben we ook voor het Teddy ras gekozen.

Met oppakken trappelt ze niet eens zo veel dus dat leek ook goed.

Wat dingen op internet gezocht en volgens het advies 24 uur in hokje gelaten. Wel geaaid enzo, voorzover mogelijk...

Daarna elke dag op schoot genomen, maar vooral ook beetje laten lopen. Soms ging ze liggen, maar meestal wilde ze lekker lopen, dus daar hebben we voorrang aan gegeven.

We hebben nog geen ren. Maar we wel een grote doos van zeker 80x80x60. Maar toen ze daar na paar dagen uitklom hebben we dat ook toegestaan. Eerst was ze op haar hok gekropen en zat zo prachtig rond te kijken. Daarna ging ze de tuin verkennen.

Onze tuin is helemaal omheind/bestraat en ca. 10x5, dus niet zo groot.

Rondrennen vindt ze trouwens prachtig. Ze maakt allerlei bokkesprongen. Het beetje onkruid tussen de stenen is verdwenen en ze ging lekker languit liggen.

Probleem is wel dat ze niet meer in dr hokje te krijgen was en echt gevangen moest worden.

Onze blinde rustige hond, snuffelt haar achterna en dan hupt ze lekker weg en als de hond lekker ligt gaat het konijntje even snuffelen.

Kat en konijn houden elkaar goed in de gaten. Kat komt voorzichtig dichter, maar zoekt het hogerop, want konijntje gaat lekker achter haar aan.

Naar ons blijft ze erg schichtig.

Sinds vandaag begint ze me zelfs aan te vallen in haar hokje. Ze laat zich aaien op haar neusje en springt dan ineens omhoog om te bijten. Of ze knort als ik er bij kom.

Ze is ook paar keer op de slaapkamer van de kids geweest. Dan snuffelde ze lekker rond. Ze ging zelfs languit liggen, ook op bed naast de kids of tegen de muur. Maar als tie op de grond loopt en je wilt uhm oppakken... vergeet het maar. We zaten op de grond, maar komen doet ze niet of alleen heel schichtig.

We zullen best dingen niet op de perfecte manier gedaan, maar een konijntje waarvan je denkt dat tie in de huiskamer heeft gestaan... is het normaal dat tie dan zo bang is van mensen?

Is dit normaal? Kost het zoveel moeite om een jong konijntje tam te maken?

Of is ze niet goed gesocialiseerd?

We gaan zowiezo maar flinke stap terug. Voorlopig niet vrij rond lopen ;( Zorgen dat we een ren krijgen. Alleen lekkers uit de hand enzo.

Borstelen doe ik nog maar met mate omdat ze zo bang is. En je voelt ook dr botten te goed volgens mij. Bij de achterpootjes zit ze onder de klitten. Ik heb er al een paar weggeknipt. Dat staat ze gelaten toe. Ook dr oogjes voorzichtig vrij geknipt. Dat helpt volgens mij wel, dat ze nu meer kan zien.

Brood en winterpeen lijkt ze niet te herkennen, ook een plukje sla ging er niet direct in. Wel onkruid blaadjes.

Alle tips zijn welkom. Want we willen graag een lief konijntje dat het zelf ook heel erg naar zn zin heeft!

Groetjes, Lydia

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik weet niet helemaal of ik je begrijp.. klopt het dat je 'tam' definieert als 'het prima vinden opgepakt te worden'? Ik zou haar persoonlijk niet zozeer ik haar vrijheid beperken, maar wel minder met haar rondzeulen. De meeste konijnen vinden opgepakt worden helemaal niet fijn voor zover ik weet en je kan je afvragen waarom je het ook zou willen, behalve voor die keren dat het echt moet. Het blijven primair beesten natuurlijk, geen knuffels, ondanks het ongelofelijk schattige uiterlijk. Volgens mij komt het echt wel goed.. mensen hier hebben vast prima advies!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gebruik om haar terug in het hok te zetten een vervoersbox oid waar ze zelf ingaat, evt. met behulp van iets lekkers. Laat haar eerst ook wennen aan de vervoersbox.

Is ze ook niet in haar hok te lokken door haar daar haar eten te geven? Dat ze er al aan komt als ze het eten hoort?

Konijnen moeten gewoon zo min mogelijk opgetild worden. Dit voelt voor hen als een levensbedreigende situatie. Helaas voor jouw konijn heeft ze een vacht waardoor ze toch wel in de hand genomen moet worden. Daarom is het voor Teddy's zelf niet zo leuk om Teddy te zijn.

Probeer de verzorging van haar vacht zo veel mogelijk te doen terwijl ze op de grond zit. Misschien kan je haar scheren als ze toch klitten houdt, dan hoeft de vacht minder vaak verzorgd te worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat ze het oppakken niet fijn vinden, weet ik. Dus dat doe je zo weinig mogelijk.

Maar van de Teddy staat juist expliciet dat ze het fijn vinden om op schoot te zitten....

Maar wat ik vooral vreemd vindt is dat ze zo schichtig van mensen is. Dat lijkt me heel raar als ze in de huiskamer opgegroeid is.

De vachtverzorging wisten we, en dat willen we ook op de goeie manier doen. De klitten die ze heeft ontdekte ik vorige week al en zijn moeten er al weken inzitten.

Lokken met voer probeer ik, maar ze trapt er niet in.

Ik vraag me af of ze wel genoeg eet. Bakje is niet leeg en er zit slechts bodempje in. Maar ik ben gister op biks overgestapt (cuni fit). De dierenwinkel had me eerst het gemengde voer gegeven.

Ze is wel heel fit en loopt of rent lekker rond. Dus oogt niet ziek ofzo. Maar ze is vel over been.

aangepast door flexjoly
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat ze het oppakken niet fijn vinden, weet ik. Dus dat doe je zo weinig mogelijk.

Maar van de Teddy staat juist expliciet dat ze het fijn vinden om op schoot te zitten....

Alleen als je een Teddy in de kleur wit met blauwe ogen hebt kun je er misschien een klein beetje iets zinnigs zeggen over het karakter van een diertje al is elk individu erg verschillend. De Teddy is namelijk alleen voorlopig erkend (dus ook nog niet definitief) in deze kleurslag dus alleen in deze kleurslag kunnen we spreken over een ras en een raszuiver dier waar je iets van raskenmerken in terug kan vinden.

Wat jij allemaal post is ook precies de reden waarom ik zo'n medelijden heb met langharige konijntjes. Ze worden gepromoot als "knuffel"konijntjes en let wel hier kan jij absoluut niet niks aan doen. Konijntjes zijn geen knuffeldieren, maar de Teddyachtige konijnen worden zo wel bestempeld helaas. Het is een gigantische hype geweest afgelopen jaren en helaas nog steeds, 101 verschillende kleur en de konijntjes? Die hebben helaas alleen maar last van de vacht.. Het is bij veel een kassa die rinkelt, want de prijzen zijn schrikbarend en dan hebben we het nog niet over de zo genaamde zelf gemaakte stambomen.

Nogmaals jij kunt er niks aan doen, maar het is toch verschrikkelijk dat mensen zo met dieren omgaan?

Ik zou je adviseren in ieder geval haar lekker kort te houden zodat ze niet te vaak opgepakt hoeft te worden en dat dan ook zo min mogelijk te doen. Als ze op schoot wil haar zelf erop laten klimmen dus veel op de grond zitten. Verder wel de ruimte geven inderdaad met een ren zodat ze zich niet direct bedreigt voelt in een hok.

Heb je ook al nagedacht over een maatje? Ik zie veel konijnen ook aanvallen als ze alleen zitten, omdat ze zich onveilig voelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er zitten inderdaad geweldig snoezige korterharige konijnen in de opvang die erg graag een leuk huisje willen. Misschien met een wat zelfverzekerder maatje dat ze zich daar wat aan kan optrekken? En op schoot zitten.. heel gezellig, maar als het beestje daar zelf toch geen behoefte aan heeft? Zelfs mijn katten willen het niet en dat vind ik heel jammer, maar ach, liever blije katten! En die vacht.. misschien inderdaad voor nu maar gewoon kort houden zodat je er wat minder werk aan hebt en het beestje eerst eens rustig aan jullie kan wennen voordat het allemaal gepruts aan haar vachtje moet accepteren?

Lastig hoor dat er zoveel verkeerde informatie over Teddy's de rondte gaat. Ik sta ook op het punt op twee nieuwe nijnen te nemen en ben op dit forum gekomen met de vaste overtuiging dat Teddy's het schattigste zijn dat er bestaat... totdat men mij hier wist uit te leggen dat slechts een kleur erkend is, het stikt van de volslagen onkundige fokkers die niet letten op vachtkwaliteit (waardoor het zo'n pluizige bende wordt die snel verklit, ipv bijvoorbeeld het angora haar) en dat het helemaal geen knuffeligere beesten zijn dan andere konijnen wel/niet zijn. Ik ga dus zeker geen Teddy's meer bij een fokker kopen.. de opvang zit stampvol ermee ook dus wellicht dat ik ze daar nog tegenkom.. maar heel rottig dat er zoveel onwaarheden worden verteld door de 'fokkers' zelf.

Maar komt wel goed hoor! Lekker genieten van het beestje. Mogen we ook foto's zien want het klinkt wel als een mooi dametje! :D

Link naar reactie
Delen op andere sites

begrijp ik goed dat ze nu (tijdelijk?) in een doos van 80x80x60 zit en soms mag rennen in de tuin??

Ik denk dat ze een beetje gefrustreerd is dat ze in zo'n kleine doos zit terwijl ze lekker wilt rennen. (Voor een doos best groot, maar als hok te klein.) Ik denk dat het helpt als ze een permanente ren krijgt met een hokje zodat ze altijd kunnen rennen en kort geknipt wordt zodat ze niet zo vaak op gepakt en gekamt hoeft te worden.

Lijkt wel een beetje op hoknijd dit, of niet??

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Hallo,

Nee ze zit niet in een doos, die had ik toevallig en gebruikte ik om haar even ergens anders in te laten lopen. Het duurde niet lang voor ze er uit wist te komen en nu loopt ze geregeld in de tuin. Dat gaat heel goed, maar echt tam wordt ze daar niet van.

Voor eten komt ze echt niet, ze is mega eigenwijs en volgens mij dominant ofzo. Ik ben vooral een hond en kat gewend en ik vermoed dat ik er daarom niet handig mee om ga. Als ik met iets lekkers bij het hok kom, dan kan ik grom krijgen en valt ze me aan met haar voorpootjes. Eerst schrok ik daarvan, maar nu pak ik haar vast: doe jij eens ff normaal.

Op schoot blijft ze hooguit gelaten zitten en nu ze die vrijheid geproefd heeft wil ze liever lekker lopen of languit in de tuin liggen. Maar het is overduidelijk dat ze daar geen zin in heeft.

Het is komisch om te zien hoe hond en kat er mee omgaan. Kat slaat soms, maar Blacky gaat onverstoorbaar verder. Soms lijkt het alsof ze elkaar uitdagen, dan gaat de kat uitdagend liggen en konijn gaat in de buurt van de kat zitten.

Als kat op de schutting springt, gaat konijn kijken of tie dat ook kan. Of kat drinkt water uit opstaande mini-vijver. Konijn gaat ook kijken.... die krijgt nog keer een nat pak ;)

Ze springt heerlijk in het rond, maar komt niet bij ons. Je hoeft je hand maar uit te steken of ze vertrekt.

En daar hadden we haar toch wel voor gehaald. Echt met superveel geduld haar tam proberen te maken, zie ik niet gebeuren, als werkende moeder (eigen bedrijf) met pubers.

Ze eet volgens mij veel te weinig. Haar bakje is zelden leeg en dan zit er maar een bodempje biks in. Hooi eet ze ook maar heel weinig. Wel haalt ze het onkruid tussen de tegels weg. Poepjes zijn goed. En ze is energiek.

Een tweede konijntje erbij zoals hierboven aangeraden, dat gaat voorlopig niet lukken.

'family'-foto: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=331295026960692

Zou het op den duur beter gaan?

Werkt mijn aanpak averechts?

Groetjes, Lydia

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik merk dat dit niet was wat je van je eerste konijntje had verwacht dus hier een paar tips:

ik zou zo snel mogelijk een vaste overdekte ren halen waar je konijn 24/24 in kan, misschien best één waar jullie ook in kunnen zitten af en toe om ze te laten wennen aan mensen. nu laat je haar rondlopen in de tuin, maar er is daar zoveel te ontdekken dat ze ook helemaal niet bezig met jullie is.

Voor eten komt ze echt niet, ze is mega eigenwijs en volgens mij dominant ofzo. Ik ben vooral een hond en kat gewend en ik vermoed dat ik er daarom niet handig mee om ga. Als ik met iets lekkers bij het hok kom, dan kan ik grom krijgen en valt ze me aan met haar voorpootjes. Eerst schrok ik daarvan, maar nu pak ik haar vast: doe jij eens ff normaal.

voor eten zal dit een tijdje duren vooraleer ze komt maar het probleem volgens mij ook is dat het hok te klein is en dat jouw hand in dat hok zeer bedreigend overkomt voor haar. ze doet dit echt niet omdat ze een gemeen karakter heeft of koppig is maar omdat ze zich bedreigt voelt. haar dan vastpakken is het slechtste wat je kan doen want je bevestigd haar idee dat ze bedreigt wordt... je moet je konijn niet vergelijken met je kat of hond want daar verschillen ze gewoon te veel voor. ze kent je handen ook enkel omdat je ze oppakt om ze in het huis of tuin te brengen daarom dat ze zo schichtig reageert.

Ze springt heerlijk in het rond, maar komt niet bij ons. Je hoeft je hand maar uit te steken of ze vertrekt.

En daar hadden we haar toch wel voor gehaald. Echt met superveel geduld haar tam proberen te maken, zie ik niet gebeuren, als werkende moeder (eigen bedrijf) met pubers.

als je niet veel tijd of geduld hebt om je konijn tam te maken raad ik je aan om een heel sociaal konijn te halen in de opvang. ten eerste voorzie je zo in de basisbehoefte van je konijn (het is nu eenmaal een groepsdier). konijnen die alleen blijven zitten kunnen heel sterk vereenzamen en gedragsproblemen gaan vertonen. bovendien kan dat sociaal konijntje tonen dat geaaid worden, of eten halen uit een hand helemaal niet eng hoeft te zijn.

ik zou je aanpak eerst even veranderen en ja het zal wel even tijd nodig hebben hoor. bij mij woont Flap nu een jaar binnnen en het heeft een maand geduurt vooraleer die me echt begon te vertrouwen en nu is het het meest aanhankelijke konijn dat je je kan inbeelden. Amber is er daarna bijgekomen en komt vanaf dag 1 al bedelen om geaaid te worden en eten te krijgen :P.

je konijn zal je nooit op schoot kunnen houden, nu ja dat kan wel, maar daarom vindt dat konijn het nog niet leuk en daar gaat het hem juist om toch ;)? een konijn wordt wel graag geaaid maar dan met beide pootjes op de grond, met de mogelijkheid om weg te hupsen. ik begrijp dat je een totaal ander beeld had van konijnen maar hoop dat dat je er niet van weerhoudt om er veel plezier aan te beleven nu. 2 konijnen zijn trouwens heel leuk om naar te kijken, ze hebben zo veel aan elkaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

JIPPPPPIIIEEEEE :whistle2: :party:

Blacky heeft het licht gezien!!! :-) Geen idee hoe, maar ze rent niet zomaar weg meer en ze laat zich aaien en oppakken om in dr hok te gaan.

Eergister avond moest ze weer in haar hokje en meestal moest ik haar beetje opjagen 'hop, in je hokje' en dan ging ze erin. Ik probeer er eerst heen te gaan, maar ze rende altijd weg. Nu bleef ze zitten en voor ik het door had, had ik haar rustig opgepakt. nahja....

Complimentjes....

Gister.... ze loopt weer lekker door de tuin, want die ren heb ik nog niet en het hokje is zeker te klein.

Zo af en toe ga ik even naar haar toe om te proberen te aaien of met iets lekkers. Nee maar!!! ze blijft zitten, maakt zich wel wat lager maar laat zich aaien. Op dr kopje, op dr rug, snuffelt lekker. Nah ja!!! :)

De enige verklaring die ik heb, is dat ze het van de hond en kat heeft afgekeken. Ze zoekt de andere dieren ook steeds op. De hond, Chesty, vindt dat prima, maar Kyra, de kat, vindt het doodeng. Blacky stoort zich totaal niet aan de tikken die kat uitdeelt. ;) En dus zien we geregeld een kat voorbij sjezen met een zwarte bol wol (konijn) er achter aan.

Maar Blacky is ook jaloers.... dat heeft haar inmiddels een paar keer het natte pak opgeleverd ;)

Ze houdt dus heel goed in de gaten hoe de andere dieren doen. Ik denk dat ze het aaien daar ook vanaf gekeken heeft, anders kan ik het niet verklaren.

@Manon

Heel erg bedankt voor je prettige inhoudelijke reaktie.

Die ren gaat er zeker komen, want er liggen ook teveel poepjes door de tuin. De hond wil die graag opruimen, maar dat mag niet, vanwege diabetes.

2e sociaal konijntje erbij.... misschien dat dat nu toch niet nodig is, voor het tam maken. Maar misschien doen we dat op den duur alsnog.

Mijn partner die het eerst maar niks vond, vindt Blacky toch wel heel lief en dolkomisch ;)

Bedankt voor je uitleg over vastpakken en bedreiging en dat je een konijn niet kunt vergelijken met kat of hond. Dat vermoedde had ik al. Ik zal mn best doen.... en gelukkig gaat het nu dus ineens stukken beter.

Link naar reactie
Delen op andere sites

fijn dat het ineens goed gaat

ik wilde al wat gaan schrijven

maar las je berichtje nog

klein verhaal over ons konijn

onze bunny kreeg een vriendin misty

beestje kwam uit de opvang

verwaarloosd en verschrikkelijk bang

ik ben mnd met haar bezig geweest

voor de kooi zitten praten tegen haar snoepjes geven

na een paar mnd had ze het licht gezien

en mocht ik haar zomaar aaien en kriebelen

ze vond het heerlijk

toen ze 6 mnd bij ons was

was ze helemaal thuis als ik de kamer inkwam

ging ze recht tegen de kooi aanstaan te wachten op een aai en knuffel

dus met geduld en liefde komt het wel goed

helaas is ze een paar weken geleden overleden

maar ben zo dankbaar dat ik de tijd heb genomen voor haar

zodat ze ook een goed deel van haar leven heeft gehad

ps optillen vonden ze hier helemaal niet fijn

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .