Ga naar inhoud

Kanker... Iemand ervaring?


Fluf en Tinus

Aanbevolen berichten

http://www.bunnybunch.nl/community/gezondheid/50482-zorgen-over-knobbeltje.html

De zorgen blijken toch wel terecht: Tinus wordt aanstaande dinsdag geopereerd. De dierenarts is optimistisch omdat het gezwelletje nog los weefsel lijkt te zijn, maar ik wil toch graag weten of er BB-ers zijn die ervaring hebben met konijnen met kanker...

Ik heb volgende week vrij genomen van m'n werk om de kleine patient alle zorg te geven die hij verdient en hoop dat daarmee ook Fluf voldoende aandacht krijgt. Tinus komt binnen te zitten in een panelenrennetje met alle faciliteiten (snuggle safe, mandje, tunneltje enzovoort) en Fluf blijft buiten, maar mag wel op bezoek komen en neuzen door de ren heen. Ze is denk ik wat te lomp om bij een zieke Tinus te zetten, maar ik wil wel graag dat ze contact houden.

Nou ja, anyway, alle tips en verhalen zijn welkom!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn voedster heeft een soort 'borstkanker' gehad, melkkliertumoren. Ook allerlei bultjes in haar buik, die konden wel verwijderd worden tijdens de castratie. Je kan mijn topics terug lezen over Draakje. Ik zou wel een onderzoekje laten doen naar wat voor soort kanker het is, dan weet je wat je ongeveer te wachten staat.

De tumoren van Draakje waren kwaadaardig en uiteindelijk is dat na ongeveer 2 jaar uitgezaaid. Ik wilde haar niet in een korte tijd voor een derde keer laten opereren dus ik liet het er zo even bij. Uiteindelijk had ze een gezwel dat heel erg hard is gaan groeien en op een vervelende plek zat. Later, toen ze ingeslapen werd, voelde de dierenarts dat er ook een bult zat bij haar organen. Dus ja, het is wel heel vervelend als je konijn het heeft. Maar ik hoop dat het bij jou allemaal meevalt :) Succes met de operatie alvast!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het gezwel makkelijk te verwijderen is, moet je je niet zo'n zorgen maken, bij mijn hond zijn al 6 gewellen verwijderd.

Ik neem aan dat het bij konijnen ongeveer het zelfde is.

Er zijn natuurlijk verschillende soorten tumoren en kankers. Ik had een cavia met lymfeklierkanker, nou dat was niet meer te genezen.

Succes met de zenuwen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb geen ervaring, maar wil jou en lieve Tinus veel sterkte wensen met de operatie! Een operatie is nooit fijn. Aan de andere kant lijkt het erop dat je er heel vroeg bij bent. Het optimisme van je DA zal toch hopelijk ergens op gegrond zijn. Veel sterkte!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aan Tinus zal het niet liggen, hoor:yes: Hij was zooo lief tegen de dierenarts dat die extra goed z'n best gaat doen... Stel je voor: konijn wat net onderzocht is gaat, terwijl er gepraat wordt over de operatie, tegen de DA opstaan en geeft hem kinnetjes tegen z'n witte jas... De goede man smolt helemaal :love:

En daar stond ik dan helemaal trots te zijn op m'n dappere kleine manneke:party:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn vorige konijn had een tumor in de buitenwand van zijn darmen. Die heeft de dierenarts verwijderd samen met een stukje darm en de rest van de darmen weer aan elkaar genaaid. De tumor was zo groot als een golfbal, maar wel mooi ingekapseld. Mijn konijn (hij was toen 6 jaar) herstelde snel weer en heeft daarna nog 2 jaar geleefd. De tumor heeft nog een aantal maanden op sterk water in de vitrine in de wachtkamer van de dierenarts gestaan :beurk:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb nu 4 konijnen met kanker gehad. Waarvan 2 voedsters met baarmoederkanker, die hebben het helaas niet overleeft. 1 exram met een tumor in z'n buik ter grootte van een tennisbal. Ik kon hem eventueel laten opereren maar dat kans van slagen was erg klein en hij was al oud. Ik wilde hem dat niet meer aandoen. Hij heeft een slechte start gehad, (in de sloot gevonden met een gebroken poot). Dus ik heb de bewuste keuze gemaakt om hem nog een fijne laatste tijd te geven.

En nog 1 voedster met baarmoederkanker, dat had ik optijd ontdekt en zij is vorig jaar geopereerd. Ze was toen 8 jaar, nu dus 9 en het gaat uitstekend met haar.

Het hangt er totaal vanaf wat voor kanker je konijn heeft en of het mooi ingekapseld is of dat het een agressieve vorm is die snel uitzaait. Ik duim voor je dat het bij dat bultje blijft en dat het goed weg te halen is!!

Ik weet niet of je wat aan m'n bericht hebt, maar dat is mijn ervaring.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@domino: Bedankt voor je reactie: baarmoederkanker is gelukkig uitgesloten bij een gecastreerde ram en ook onze Fluf (voedster) is geholpen:-)

Tinus' gezwel is gelukkig nog klein, ongeveer zo groot als een kleine knikker nu, maar het begon met een klein knobbeltje dat na twee weken al duidelijk groter is geworden en geen "gladde" kanten meer heeft. Vandaar ook de haast met opereren...

Het ziet er dus naar uit dat we er op tijd bij zijn en Tinus is in uitstekende conditie en nog maar 2 jaar. We zijn dus op zich wel optimistisch:-) Toch ben ik heel benieuwd naar eventuele verdere behandelingen, zoals cytostatica, bestraling of wat dan ook. Ik heb namelijk geen idee wat de behandelmethodes zijn voor konijnen. Van katten ben ik er helemaal bekend mee, maar dit zijn m'n eerste konijnen... Direct in het diepe, dus....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aan Tinus zal het niet liggen, hoor:yes: Hij was zooo lief tegen de dierenarts dat die extra goed z'n best gaat doen... Stel je voor: konijn wat net onderzocht is gaat, terwijl er gepraat wordt over de operatie, tegen de DA opstaan en geeft hem kinnetjes tegen z'n witte jas... De goede man smolt helemaal :love:

En daar stond ik dan helemaal trots te zijn op m'n dappere kleine manneke:party:

Stoere Tinus was kennelijk niet onder de indruk van witte jassen en medicinale geuren. Maar wel fijn voor jou om te zien dat Tinus de dierenarts aardig vindt of op z'n minst interessant genoeg (niet eng) om hem tot zijn eigendom te kinnen. Die 'arts-patiënt-relatie' zit wel goed!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat bestralingen enzo betreft... ik heb er nog nooit van gehoord dat ze dat bij konijnen doen. Simpelweg omdat het voor velen het gewoonweg niet "waard" is. Uiteraard hebben konijnenliefhebbers daar een andere kijk op. Maar het is al heel wat dat het konijn op zich al in een betere "meetellende" huisdierpositie staat.

Ik hoop dat het duidelijk is wat ik bedoel. Een konijn werd vroeger niet als volwaardig huisdier gezien. En dat gaat gelukkig wel de goede kant op. De kennis wordt beter en er zijn een hoop dierenartsen die zich erin gaan specialiseren omdat een konijn toch complexer blijkt te zijn dan dat, voor mijn idee, vroeger werd gedacht. En de mensen doen meer moeite voor hun konijn, ook omdat het nu KAN.

Een kennis van m'n vriend heeft een hondje wat een gezwel bij z'n oortje had. Die is ook bestraald enzo, maar ze is al een paar duizend euro armer. Reken erop, dat als het uberhaubt al mogelijk is, dat het een hoop geld gaat kosten. Maar als dat voor jou geen probleem is, hou ik je zeker niet tegen ;)

Je kan eventueel ook wat lezen op een site die gaat over kanker bij dieren. Maar dan wel voornamelijk bij honden en katten. Maar misschien heb je er wat aan of kan je daar evt wat info krijgen? Kun je even via google kijken en dan zoeken op, kanker bij dieren, en dan krijg je de site over de SDK.

Succes in ieder geval!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Helaas heb ik nog niks concreets gevonden over additionele behandelingen van kanker bij konijnen, maar voorlopig heb ik maar bedacht dat ik eerst het resultaat van de operatie afwacht voor ik me in de zenuwen werk over de toekomst. One step at a time :)

Vandaag ga ik alvast het ziekenboegje inrichten, zodat Tinus en Fluf alvast een beetje hun geurtjes daar achter kunnen laten en het straks voor Tinus niet allemaal vreemd ruikt... Hopelijk is dat als hij dan terugkomt van de DA een beetje geruststellend. Naarmate de dag dichterbij komt wordt ik wel steeds zenuwachtiger. Tinus is er overigens blij mee, want hij (en Fluf) worden enorm verwend met lekkere hapjes (extra paprika, klein stukje banaan en een dobbelsteentje brood) in hun etensbakje ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vandaag is het D-day... Over een uur moet ik Tinus afleveren bij de DA. De ziekenboeg is ingericht en ik hoop dat ik m'n ventje daar later vandaag mag gaan verzorgen. Hij vertrekt met een zakje verse en gedroogde kruiden, zodat hij direct iets lekkers kan krijgen na de operatie. Duimen maar dat alles goed gaat!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .