Ga naar inhoud

Schrik! Mijn konijn heeft encephalitozoon cuniculi :( Welke kruiden zullen helpen?


Nicky_the

Aanbevolen berichten

Ik ben vandaag naar de dierenarts geweest met mijn ram en ik ben heel erg geschrokken..

Hij heeft een moeilijke start gehad hier (niet tegen veranderingen kunnen en dus stoppen met eten). Nu blijkt dus dat Snuffie van het nest uit encephalitozoon cuniculi heeft. Dit is een parasiet in de hersenen. Een konijn hoeft er niet ziek van te worden, maar het kan dus wel. Het schijnt zeer besmettelijk voor de konijnen onderling te zijn door de urine en van moeder op kind in de baarmoeder. De ziekte kan uiten in nierfalen, hart problemen (plotseling overlijden), neurologische problemen (scheve kop, met de achterpoot / poten slepen en zelfs epilepsie) maar ook in wat Snuffie heeft: staar en oogontsteking. Snuffie ziet weinig tot niets. De ziekte komt vooral tot uiting bij stress en bij ziekten, dus wanneer de weerstand minder is.

Snuffie heeft een zalfje voor zijn oogontsteking. Ze kunnen de parasiet niet doden en dus alleen de symptomen bestrijden.

Ik voel me zooo rot en wil hem zo goed ik kan helpen. Daarom wil ik de konijnen kruiden gaan geven die misschien kunnen helpen om het niet erger te laten worden. Om te zorgen dat het lichaam niet gaat wennen aan de kruiden, wil ik 6 weken de ene mix en 6 weken de andere mix geven:

Serie 1:

- Rozenbottel

- Papaya

- Smalle Weegbree

- Paardenbloem

Serie 2:

- Kamille

- Rode bieten

- Erwten vlokken

- Enchinacea

Wat denken jullie?

aangepast door Nicky_the
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 75
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Als de donder naar een kundige dierenarts en volgens mij moet je panacur meekrijgen! De ziekte valt dacht ik wel degelijk te bestrijden met 'echte' medicatie hoor.

edit:

Dit zegt BB erover:

Encephalitozoon Cunicili (E- cuniculli): Op onze forums wordt dit vaak afgekort tot EC. EC is een hele vervelende ziekte. Er zijn veel vage klachten die voor kunnen komen bij EC. De ziekte wordt veroorzaakt door een protozo (parasiet) die zich in de hersenen en/ of nieren bevind. De meest opvallende kenmerken van deze ziekte zijn evenwichtstoornissen en/of zachtjes schudden met kop. Soms drinkt een konijn veel door nierontsteking (meer dan 100ml per eckonijn.jpgkg lichaamsgewicht is veel). Verdere symptomen kunnen zijn: witte vlekken in het oog, verlammingsverschijnselen, evenwichtsstoornissen, schudden met de kop, urinebrand (konijn kan urine niet meer ophouden en huid raakt geïrriteerd), een draainek, rondtollen, gewichtsverlies. EC tast de zenuwcellen van je konijn aan. Het kan zijn dat je konijn hier niet meer volledig van herstelt. Gelukkig zijn er ook positieve verhalen van konijnen die goed herstelt zijn van deze ziekte.

In de beginfase (de eerste paar weken) is deze ziekte besmettelijk voor andere konijnen (via urine) en zelfs ook voor mensen (zeldzaam, dan moet je wel een hele lage weerstand hebben, bijv. door aids). Een konijn kan heel lang drager zijn van deze ziekte, zonder echt ziek te zijn. De ziekte komt dan pas naar voren als het konijn een andere ziekte krijgt of in een stressvolle situatie terecht komt.

Wat kun je doen? Ten eerste moet je met spoed naar de dierenarts. Die stelt een behandelplan met je op. Panacur (tegen de parasiet) en metacam (tegen de pijn) worden vaak gebruikt. Verder kunnen ook duplocilline of baytril (antibiotica), soms ook vitamine B injecties gegeven worden. Het is verstandig om ook een bloedtest te laten doen bij het starten van de behandeling en deze na een maand te herhalen. Op die manier kun je zien of de behandeling effectief is. Bijkomende ongemakken zoals urinebrand kun je behandelen met wat vaseline. Heeft je konijn EC, dan raden wij aan om een zo gespecialiseerd mogelijke dierenarts te zoeken die je kan helpen bij de behandeling. Een dierenarts met weinig verstand van konijnen kan de dood van jouw huisdier betekenen, terwijl dat misschien helemaal niet nodig is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

We zijn bij een kundige konijnen arts geweest. Dit was de 2e en eerste die me dit kon melden. Het konijn heeft het inmiddels al 2 jaar en het is niet zo erg als hierboven beschreven. Het is een parasiet die in de hersenen en zenuwen leven en wat niet te doden/verwijderen is. Als je ergere verschijnselen krijgt zoals bij BB beschreven, dan pas ga je intensief behandelen met medicijnen. Het geen wat je doet is de symptomen bestrijden. Meer is er (nog) niet mogelijk. Een konijn zal nooit van deze parasiet af komen.

Neem niet alles klakkeloos van internet over, daar heb ik ook niets aan! Mijn vraag was wat jullie van die kruiden denken?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals catelootje al zegt, geen panacur meegekregen? Alleen oogdruppels?

Is je dierenarts wel konijnkundig?

Hier is een lijst met konijnkundige dierenartsen (even scrollen(ik kon de andere lijst niet vinden))

http://www.bunnybunch.nl/community/gezondheid/19037-lijst-konijnkundige-dierenartsen-vernieuwd.html

On topic: geen idee welke kruiden.

aangepast door Garfield
Link naar reactie
Delen op andere sites

Klakkeloos van het internet..? Van Bunnybunch zelf heb ik dit en als je rondkijkt op het forum krijgt iedereen die bij een kundige dierenarts komt en een konijn met EC heeft panacur mee.

edit:

Daarbij zeg je dat het konijn het al 2 jaar heeft (en dan leeft het nog? :o ). Ieder konijn heeft het dacht ik vanaf de geboorte bij zich, het ligt alleen aan de situatie of het tot uiting komt. Als je nu behandelt met medicatie wordt het niet erger lijkt mij.

aangepast door Catelootje!
Link naar reactie
Delen op andere sites

Je hebt verschillende vormen van deze ziekte. Panacur helpt niet tegen staar. Ik ben het ook niet eens met die konijn kundige lijst. Mijn vorige dierenarts stond op die lijst en heeft mijn konijn een week lang opgenomen. Dit veroorzaakte veel stress (wat de parasiet juist nog meer de kop op laat steken omdat de weerstand lager word), het konijn ging nog meer achteruit, de dierenarts begreep niet wat het was, heeft het konijn onder narcose gebracht om het gebit te bekijken en gaf me vervolgens een nog zieker konijn mee naar huis met de mededeling dat ze niet wisten wat hij had, maar dat hij nog maar een paar dagen te leven zou hebben. Inmiddels zijn we 2 jaar verder en gaat het gewoon goed met mijn konijn. Hij is alleen slecht ziend. Omdat zijn oogje vochtig was en er wat witte troep uit kwam ben ik vandaag naar een andere dierenarts gegaan en die wist me dit te vertellen. Dan noem ik de dierenarts die ik nu heb toch echt wel kundiger.

Maar wederom: ik opende dit topic niet om te dicusseren over mijn dierenarts. Ik wil alleen maar voorkomen dat deze parasiet nog erger de kop op steekt door bijvoorbeeld verlammingen te veroorzaken. Nogmaals, de parasiet is niet te doden of verwijderen!

aangepast door Nicky_the
Link naar reactie
Delen op andere sites

Panacur is een ontworm product voor honden en katten. Dat heeft niets met staar te maken. Je kunt de parasiet niet uit de hersenen weg krijgen. Panacur heeft bij een konijn soms (ook niet altijd) nut als de parasiet een verlamming veroorzaakt. Hierbij verwijderd het de parasiet niet! Het is symptoom bestrijding. Panacur heeft dus geen effect op staar die veroorzaakt word door deze parasiet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Naar mijn weten moet EC altijd behandeld worden met Panacur, ongeacht de symptomen. Panacur zal de staar wellicht niet verhelpen, daarvoor ben je er veel te laat bij. Maar het kan wel voorkomen dat de parasiet meer schade aanricht. Wij hebben in de opvang ook een konijn dat blind is dankzij EC. Weet alleen niet precies hoe zij behandeld is, zal even vragen of Marjanne wil reageren.

De konijnen in de opvang krijgen trouwens een kruidenelixir van Jan Smit, dit werkt ook goed voor de weerstand. We hebben één konijn dat met EC (torticollis) binnen kwam en alleen behandeld is met het Elixir. Zijn kop staat nagenoeg weer recht.

aangepast door Dollie
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb die Elixer opgezocht op internet. Welke kleur dop gaven jullie en wanneer? Ik bedoel, mijn konijn heeft geen scheve kop of een slappe achterhand. De ziekte steekt vooral de kop op bij een lage weerstand. Elixer bevat kruiden om de weerstand te verhogen, dus het is alleen maar logisch dat dit helpt. Dit was precies de rede waarom ik opzoek ben gegaan naar welke kruiden ;) Je kan de parasiet niet weg krijgen, dus wil ik ervoor zorgen dat die parasiet zo min mogelijk de kans krijgt door de weerstand zo hoog mogelijk te houden en zo min mogelijk stress te geven. Zo wilde ik het hok van hun vergroten, maar dat laat ik nu wel uit mijn hoofd!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze krijgen bij ons alle elixirs wel, maar welke precies aan welke konijnen gegeven worden weet ik eigenlijk niet. Zieke konijnen krijgen ook een andere/meer. Mijn konijnen krijgen het tegenwoordig ook maar dat zit in een ander flesje. Ik heb Marjanne een berichtje gestuurd, ze reageert vast nog wel even en anders vraag ik het maandag nog even na.

Ik zou er zelf alleen echt niet voor kiezen om nu geen Panacur te geven. Ik kan me ook nog een konijn herinneren dat dankzij de behandeling met Panacur niet (compleet) blind is geworden. Er is toen veel sneller gehandeld, maar toch.. Waarom zou je het niet doen, wat is er op tegen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat ik mij afvraag; hoe is vastgesteld dat de oogontsteking door EC wordt veroorzaakt? Dat het konijn EC bij zich draagt wil neit zeggen dat het ook actief is en de veroorzaker is van de oogontsteking. EC is ook neit de enige oorzaak van oogproblemen...

De parasiet verdwijnt niet inderdaad van panacur. hij blijft sluimeren, maar het wordt niet erger. Je kunt het een beetje vergelijken met de E.Coli bacterie bij mensen. Iedereen heeft de bacterien bij zich en normaal wordt je er niet ziek van. Het kan echter wel, onderandere als de bacterie op de verkeerde plek zit. Dan zul je ook moeten behandelen, al blijft de bacterie altijd in het lichaam aanwezig.

Als jij nu niet behalndeld met panacur kan de paraciet verder uitbreiden en wordt het dus erger. De schade die er is zal niet meer weg gaan, maar dat zal ook niet gebeuren met die kruiden die jij wilt geven. Zenuwschade is niet omkeerbaar....

Wat ik vind van de kruiden? Het proberen waard naast medicinale behandeling.. Ik vind EC te link om maar wat te proberen met wat kruiden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind EC idd ook niet iets om mee te gaan experimenteren. Dat Michael inmiddels weer beter is, is geweldig. Er zijn wat dat aangaat ook maar twee dingen die we zeker weten: Michael kreeg géén Panacur en wel Elixir. En Michael's kop staat weer recht. Of die twee dingen ook iets met elkaar te maken hebben, dat is niet echt met zekerheid te zeggen. Ik zou zelf niet puur en alleen op het Elixir durven te vertrouwen maar ik vind dat het wel aantoont dat het zeker de moeite waard is om het te proberen naast de reguliere behandelingen. (En dat doe ik dus ook.)

Nja, ik wens je er veel succes en sterkte mee. Je kan ook even een berichtje naar Jan Smit sturen wat hij je adviseerd (welk elixir) hij kan je ook prima verder helpen.

aangepast door Dollie
Link naar reactie
Delen op andere sites

We hebben alle drie de soorten elixer we geven ze om de dag en de coli geven we elke dag, deze is later ontwikkeld..

Eerst was er speciaal voor ons een elixer met extra vit c om de weerstand te verhogen ..

We hebben goede resultaten bij michael hebben we het blind gestart zonder reguliere middelen, verder gebruiken we het naast de normale medicatie

lana bij ons is door Ec blind en is behandeld met panacur en elixer.

Ook zien we dat door dat de weerstand hoger wordt dieren beter herstellen van oa snot etc..

Hanneke is intussen ook genezen en Dollie weet hoe erg ze er aan toe was...

Ik raad dus aan bij verdenking ec start in iedergeval panacur en daarnaast de elixer..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat is Coli?

Waarom de dierenarts denkt dat het dit is, weet ik niet precies. Ik was te geschrokken om alles in me op te nemen. Ik heb haar verteld wat er aan de hand was (gister vies oogje, vandaag weer schoon, misschien iets met tanden? Blind?) en ze las in de computer wat er zich allemaal af had gespeeld bij de vorige dierenarts en wat zij dus op dat moment ondervonden hadden. Hierop heeft ze het konijn zijn ogen, oren, kiezen en kop gecontroleerd. De kiezen hadden lichte haakjes, maar niet benoemenswaardig (was de vorige keer ook).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een konijn zal nooit van deze parasiet af komen.

Neem niet alles klakkeloos van internet over, daar heb ik ook niets aan!

Even antwoorden.

Bijna alle konijnen ter wereld hebben EC. Het komt alleen niet altijd naar boven. En ze komen er inderdaad niet vanaf

En dit is niet zomaar van internet, maar van Bunnybunch, dus zeg maar niks

Link naar reactie
Delen op andere sites

dat hebben we toch gezegd wat we van de kruiden vinden? Prima, maar ik/wij zouden het niet geven zonder de reguliere behandeling erbij. En als je het niet beide wilt proberen zou ik eerst met panacur beginnen. Ec is nu eenmaal iets wat hoe langer je wacht des te moeilijker het te behandelen is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Wupsie volgens mij begrijp je me niet of wil je me niet begrijpen. Gelukkig begrijpen ik en mijn dierenarts elkaar wel. Ik vertrouw mijn dierenarts aangezien wij daar al zeker 20 jaar zitten en er nog nooit 1 dier overleden is door ondeskundig handelen.

Ik heb alweer spijt van mijn topic!

Ik wil de mensen die mij wel geholpen hebben bedanken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dus conclussie: je hoeft niet direct met medicijnen te beginnen. Daarom wil ik kruiden geven die de weerstand verhogen. Dit type ik al de hele tijd. Wat vinden jullie van mijn kruiden schema?

Conclusie: je zou het beste wel meteen met medicijnen beginnen:

Naar mijn weten moet EC altijd behandeld worden met Panacur, ongeacht de symptomen.

Ik zou er zelf alleen echt niet voor kiezen om nu geen Panacur te geven.

Als jij nu niet behalndeld met panacur kan de paraciet verder uitbreiden en wordt het dus erger.

Ik raad dus aan bij verdenking ec start in iedergeval panacur en daarnaast de elixer..

En kruiden ernaast geven kan nooit kwaad.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Wupsie volgens mij begrijp je me niet of wil je me niet begrijpen. Gelukkig begrijpen ik en mijn dierenarts elkaar wel. Ik vertrouw mijn dierenarts aangezien wij daar al zeker 20 jaar zitten en er nog nooit 1 dier overleden is door ondeskundig handelen.

Ik heb alweer spijt van mijn topic!

Ik wil de mensen die mij wel geholpen hebben bedanken.

Nou als ik je niet begrijp, probeer het dan eens uit te leggen wat ik niet begrijp?

Jij vraagt wat we van die kruiden vinden, wij geven onze mening, toevallig een mening die niet in jouw straatje past en dan begrijpen wij jou niet?

aangepast door wupsie
Link naar reactie
Delen op andere sites

Even antwoorden.

Bijna alle konijnen ter wereld hebben EC. Het komt alleen niet altijd naar boven. En ze komen er inderdaad niet vanaf

En dit is niet zomaar van internet, maar van Bunnybunch, dus zeg maar niks

Dat was waar ik op reageerde. Mijn konijnen krijgen overigens 1x per jaar ontworming (met de anti vlooien spul omdat die tot nu toe 1x per jaar vlooien had). Aangezien hij al 2 jaar slecht ziet, zal dit niet veranderen en zal de ziekte niet ineens verergeren. De ontsteking is overigens niet in de oogbol.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .