Ga naar inhoud

Gebit


docentje

Aanbevolen berichten

Rufus heeft weer last van zijn gebitje. Ik begin het nu al snel te herkennen. Gisteren liep hij overal aan te knagen, maar at nog normaal. Nu net zag ik dat hij wat dunne poep heeft gehad en trekt wat met zijn kaakjes als ie wat eet.

Morgen maar weer de DA bellen voor de onderhoudsbeurt. De laatste was 3 maanden geleden. En de eerste 6 maanden. Wat dat betreft komt het wel regelmatig. Het ligt niet aan zijn voeding. Hij heeft een scheve kaak waardoor alles verkeerd slijt.

Wie heeft er nog meer een nijn die zo vaak aan z'n haakjes moet worden geholpen?

En in hoe verre is het eerlijk naar mijn nijn toe om hem iedere keer aan zo'n ingreep te onderwerpen? Ik heb het er financieel graag voor over voor hem, hoor, maar wil ook niet dat hij onnodig lijd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vervelend dat ie alweer last heeft zeg. Maar wel fijn dat je het zo snel herkent.

Heb wel twee konijnen (gehad) die op latere leeftijd haken kregen, maar is bij de één nooit en bij de ander tot dusver nog niet terug gekeert, gelukkig. Max van Wupsie gaat wel zo'n vier, vijf keer per jaar, heen. En Nijn van Lianne zit er regelmatig mee. Maar die reageren vast ook nog wel hier.

Kijkend naar hoe mijn konijnen (en Max van Lilian) op de ingreep reageren, vind ik het niet "erg". Het is heel vervelend maar ze komen er wel overheen, herstellen snel. De rest van de tijd zijn ze dolgelukkig met hun vriendinnetje(s) en merk je niks aan ze. Zelf vind ik de gedachte een konijn in te laten slapen voor haakjes eigenlijk nog veel erger, hoewel het op een bepaald punt natuurlijk echt niet meer te doen is.

Wat krijgt hij precies voor voeding? Een verkeerde stand blijft natuurlijk wel verkeerd staan, maar met de voeding kun je de tijd tussen twee behandelingen vaak nog wel wat oprekken. Misschien dat iemand nog tips voor je heeft, als ze weten wat je precies geeft. Geloof dat het bij Nijn van Lianne bijv. wel goed heeft geholpen, wat aanpassingen in het dieet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wie heeft er nog meer een nijn die zo vaak aan z'n haakjes moet worden geholpen

Ik helaas.:(

Puk van mij gaat gemiddeld tussen de 8 en de 10 weken, da's best vaak.

Nu heeft zij ook een scheve kaak en zei men tegen mij dat daar niets tegen te doen is.

Maar.... om te proberen gaf mijn dierenarts een bepaald voer mee (Trovet) en wilden we kijken of dat mischien iets voor haar deed.

Het is nl. veel en veel harder als bijv. SS en daardoor moeten ze er veel meer mee malen . (ss is nogal broos)

De laatste keer zat er dus wel mooi bijna 15 weken tussen, dus wel een flink aantal weken gewonnen!

Kan toeval zijn, maar ik blijf het voorlopig dus mooi geven aan Puk.

Puk wordt 6 en ondanks dat ze zo vaak onder narcose gaat, is het een gezond konijn.

De dag nadat ze geholpen is, lijkt het altijd weer alsof er niets gebeurd is en is ze weer helemaal de oude.

Ik hoef ook nooit naderhand pijnstilling te geven.

Moet ik er wel bij zeggen, dat de DA haar niet wakker laat worden, maar altijd dmv een spuitje uit de narcose haalt.

Zo blijft ze zo kort mogelijk onder narcose.

Ik vind het geen lijden hoor, lijden doen ze alleen even op het moment dat ze last van de haakjes hebben, daarna zie je je beestje gewoon weer vrolijk en gezond zijn.

Succes morgen voor Rufus

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ruuf eet SS. Hij had eerst Beaphar brokjes, maar met de SS gaat het aardig. Ben nu gewoon een beetje extra onzeker omdat ik net vrijdag zelf onder het mes ben geweest en niet met mijn beestje naar de DA kan gaan. En omdat ik bijna zelf niet uit de narcose ben gekomen ben ik nu bang dat dat bij Ruuf misschien ook gebeurd. Gewoon een beetje aan het zenuwen.

Nee, Rufus laten inslapen omdat hij iedere drie maanden aan zijn haakjes geholpen moet worden is iets wat ik nooit zou doen. Tenzij hij natuurlijk heel oud is en de narcose niet meer aankan. Vanavond geef ik hem wat pijnstilling zodat hij hopelijk toch nog lekker kan eten en dan hoop ik dat hij morgen geholpen kan worden. Halve buurt al gemobiliseerd om te zien wie met hem naar de DA kan rijden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Technisch gezien zou het kunnen volgens mij, maar ik geloof niet dat het heel goed is en het is ook wel een behoorlijk gedoe. Het gebeurt bijna nooit, wordt ook niet aangeraden. Maar weet het ook niet precies hoor.

@ Sharon: Wow, dat is nog best een behoorlijke verbetering, hopelijk komt het idd door de Trovet en blijft het ook zo! Lilian gaat binnenkort met Bunny Basics T van Oxbow starten, we zijn benieuwd of dat verschil maakt voor Max.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals Dollie (Iris) al zei: Max is ook een vaste klant helaas. Toen hij in Maart vorig jaar bij mij kwam had hij haken en hij is sindsdien 4 of 5 keer aan zijn haakjes geholpen. (ben de tel een beetje kwijt geraakt sorry, ga het als ik met het andere voer gestart ben wel bijhouden) de laatste keer zat er maar heel kort tussen 1.5 tot 2 maanden. ik had toen een baal hooi met heel zacht hooi. Ook Mini ging ineens moeilijk doen en die bleek ook een klein puntje op haar kies te hebben. De kwaliteit hooi die je hebt maakt dus naar mijn idee ook uit. Ook geef ik zo min mogelijk brokken zodat ze zoveel mogelijk hooi eten. De voedingsstoffen vul ik wat aan met groenten. en dat vinden ze nog lekker ook!

Ik ga nu proberen of het met de bunny basic T brokken beter gaat. Ik ben op jaarbasis ik dacht 55 euro meer kwijt aan voer dan wanneer ik de SS bij the hay exerts bestel. (in nederland maakt het niets uit, alleen is de bunny basics T niet in nederland te krijgen.)

De bunnybasic T is weer een gewone biks korrel maar bevat veel vezels (22%) ook is de korrel inderdaad harder, maar een gulzige eter zou ze ook zo door kunnen slikken net als een gewone biks. Nu eet Max niet echt gulzig dus dat zal wel goed komen.

Maar nu ik er bij na denk: eigenlijk houd max het alweer goed vol! de laatste keer was dacht ik vlak voor de kerst (omdat ik bang was dat hij anders met de kerstdagen zou stoppen met eten) of zelfs nog langer terug. Ik kan het inmiddels merken aan Max zijn gedrag. Hij gedraagd zich "boos" Zo mocht hij gisteren "snoepjes"(beaphar brokjes) uit het blikje eten, maar dan pakt hij eerst de rand van het blikje en wil ermee gooien voordat hij een brokje pakt. Dit doet hij dat ook met zijn brokken. Later gaat hij ook slaan op zijn bak. Daarnaast hoor ik hem knarsen als hij hooi eet (de brokken maken teveel bijgeluid:p) echt een geluid waar je kippenvel van krijgt!! net of iemand met zijn nagels over een schoolbord gaat! brrr

Link naar reactie
Delen op andere sites

Technisch gezien zou het kunnen volgens mij, maar ik geloof niet dat het heel goed is en het is ook wel een behoorlijk gedoe. Het gebeurt bijna nooit, wordt ook niet aangeraden. Maar weet het ook niet precies hoor.

Mij is het ook af geraden hoor.

Schijnt ontzettend complex te zijn en moet je wel een hele goede specialist hebben.

Dan heb je nog dat het wel altijd dezelfde kies moet zijn, en dat is hier in ieder geval niet het geval.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik geef ook bunny basics/t omdat pico ook een wat scheve kaak heeft en doorgroeiende kieswortels. Ik heb hem vorig jaar toen ik hem pas had 1 keer laten helpen aan haakjes en sinds dien niet meer. En dat is denk ik toch al weer bijna een jaar geleden. Misschien kreeg pico bij zijn vorige eigenaar ook wel troep als voer. Mijn ervaring is dat het soort biks wel degelijk invloed kan hebben ophet slijten van de kiezen. Het belangrijkste is zo weinig mogelijk biks en veel hooi en groenten, zo slijten de kiezenhet meeste af.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mij is het ook af geraden hoor.

Schijnt ontzettend complex te zijn en moet je wel een hele goede specialist hebben.

Dan heb je nog dat het wel altijd dezelfde kies moet zijn, en dat is hier in ieder geval niet het geval.

Bij Nijn is het ook afgeraden, de kiezen zitten té vast in het kaakbot waardoor het breken van het kaakbot als risico erg groot is. Dat wil je gewoon niet! Hier word wel altijd gecontroleerd of de kiezen waar haken opzitten dezelfde zijn, zijn het dezelfde én zit de kies los dan gaat hij er pas uit, eerder niet.

Hier gaat het al 10 maanden goed... geweldig toch? Hooi, hooi, hooi en nog meer hooi was hier het beste recept.

aangepast door lianne
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, april vorig jaar voor het laatst... :) Hoop dat Nijn het iig tot april weer vol kan houden, dat zou ik werkelijk geweldig vinden. Maar dat is deels offtopic ;)

Om even terug te komen op een van de vragen van docentje, hoe vaak/is het nog wel humaan: Nijn is in 2009 5x aan de beurt geweest voor zijn kiesjes, waarvan 3x vrij kort achter elkaar. De kortste interval was geloof ik net aan 4 weken. Vorig jaar 2x (januari&april) en sindsdien gaat het redelijk goed. Ik weet niet hoe het komt/waardoor, maar het gaat nu gewoon goed. Kan zo ook wel weer zijn dat het een maandelijks terugkerend verhaal is, maar ik hoop van niet.

Waar je wel erg mee moet opletten is het gewichtsverlies: door het slecht eten, weinig keutelen e.d. kunnen ze ineens in hele korte tijd heel veel afvallen. Zo is Nijn in 2009 van 1300 gram naar 990 gegaan, zit hij nu al weer maanden op 1250 (wat voor hem een prima gewicht is).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn vorige konijn had het ook. Helaas was het bij het begin niet erkend door mijn DA (en mij als leek)... wat vervolgens resulteerde in een scheve kaak en dus regelmatig terugkerende problemen. In januari heb ik haar laten inslapen, het was gewoon niet eerlijk meer tegenover haar om ermee door te gaan. Ze was in december nog geholpen, toen hebben ze haar flink onder handen genomen en alles weggevijld wat er maar te vijlen viel. Ook moest ik haar 8 weken lang om de dag antibiotica geven, dmv een injectie. Ze heeft welgeteld 2 dagen hooi gegeten, daarna viel ze weer terug in haar oude patroon. Ze at zo'n 30-40 g SS per dag aangevuld met 30 g vlokkenmix (erwten, tarwe, gerst, en nog 3 andere) en een hele witlof. Hooi at ze dus gewoon niet. Ondanks deze grote hoeveelheden bleef ze graatmager en was ze zelfs nog meer afgevallen.

Toen ik een maand na de operatie weer terugging voor controle, had ik van tevoren al aangegeven dat ik er een punt achter wilde zetten. Ze knarsetandde meer dan ooit, bijna onophoudelijk 24/7. Eten deed haar onmenselijk veel pijn, dat straalde er aan alle kanten vanaf. Bij de DA bleek dat de antibiotica haar ook niet hielpen. Haar kiezen zaten weer vol haken (geen haakjes meer te noemen) en haar wang was weer helemaal kapot en ontstoken.

Dat betekende dus het einde...

Ik hoop voor jou dat het met jouw konijn nooit zover zal komen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een ellende allemaal met die nijnentanden.

Rufus is inmiddels weer thuis. Ik kreeg hem mee toen hij nog niet helemaal wakker was. De assistent zei dat ik niet moest schrikken als hij ging rollen. Dat hoort erbij. Thuis heb ik hem in een voorverwarmd hok (warme kruik) gelegd en meneer rolde van de ene naar de andere kant totdat hij zichzelf in een hoekje heeft klemgezet. Nu, twee uurtjes later, is hij nog erg slaperig en wil met rust gelaten worden.

Eén haak had zijn wangetje van binnen opengehaald. Ik snap het niet hoor. Eergisteren at hij nog fantastisch en deed alsof er niets aan de hand was. Maar gezien de staat van zijn gebit moet hij al wat langer ongemak hebben gehad. Nu gelijk in mijn agenda gezet wanneer ik vermoed dat het weer mis zal gaan. (de laatste twee keren was het na 3 maanden). Ik ga vanaf nu maar gewoon zo rond die tijd met hem naar de DA voor controle.

De DA is wel een lieverd. Heeft nu wat geexperimenteerd met afslijpen zodat hopelijk Ruuf ook met de andere kant goed gaat kauwen. Ik hoop dat dat wat uithaalt. Tot die tijd kan meneer zich straks weer als vanouds gaan vermaken.

En met de opbrengsten van zijn boek kan hij straks zelf de kosten betalen! ;) (nee hoor, daar koop ik iets leuks van voor hem)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Lianne,

Omdat Rufus altijd met één kant van zijn bekje kauwt heeft de DA nu de kiezen zo geslepen dat hij geforceerd wordt om ook met de andere kant te kauwen. Omdat hij een step heeft (denk maar aan kasteelkantelen) is er aan een kant nooit helemaal aansluiting. Ook loopt één kant van zijn kaakje een beetje bolvormig, waardoor ook daar niet goed aangesloten wordt. De DA heeft dat ook weer helemaal passend geslepen en alles sluit nu goed aan. Maar Ruuf heeft gewoon een aangeboren afwijking aan zijn kaakjes. Ik heb me er al bij neer gelegd dat hij iedere drie maanden geholpen moet worden. Wat me wel opvalt is dat Rufus nu opeens wél heel veel hooi eet. Dat deed hij anders eigenlijk nooit zo. Misschien dat het dit keer wat langer effect heeft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .