Ga naar inhoud

Help, ik heb er geen goed gevoel bij...


roosjerobijn

Aanbevolen berichten

Twee weken geleden mailde ik dat er bij Roosje Cheyletiella parasitovorax of terwijl vachtmijt geconstateerd was door de dierenarts. Hij heeft hem en zijn zus (uit voorzorg) behandeld met een pipet Stronghold. Dat zou een maand werken en dood alle beestjes die uit de eitjes komen die nog in de vacht zitten. Ik heb de hokken etc... allemaal schoongemaakt met Halamid.

Al snel gebeurde er van alles met Roosje. Zijn korsten op zijn voorhoofd draaiden als het ware 90 graden en gingen rechtop staan. Goed teken? Geen idee eerst maar afwachten… De ROOS in de vacht leek minder te worden, en dat vonden we ook een goed teken. Toch vond ik het er op zijn kop steeds slechter uitzien. Het zijn allemaal grote harde bulten geworden. Echt heel naar om te zien en zijn oogjes staan zo zielig/ziek...

Hij eet wel goed!!! Lijkt de hele dag honger te hebben. Alleen sommige gedragingen snap ik niet van hem. Dan is het heel koud ‘s Avonds Zuslief zit lekker weer in het hok en hij zit daar maar buiten half te slapen, net of hij alles niet helemaal meekrijgt...

Gisteren dus maar weer naar de dierenarts geweest en die vond zijn koppie er ook niet uitzien! De plekken in de vacht komt weer haar door, dat is wel een goed teken, maar dat koppie komt niet goed zo zegt hij. Hij wilde toch maar starten met Antibiotica om de korsten op de kop rustig te maken.

Hij heeft nog wat schilfers weggehaald op de rug en bekeken onder de microscoop en daar zat niets tussen wat leefde dus dat was goed. Hij vind die kop zo raar en snapt het niet en zegt dan weer, dit kan zijn zus wel doen, dat hij hem knabbelt op zijn koppie. Kunnen wij ons helemaal niet voorstellen. Ze zijn altijd bij elkaar, tegen elkaar end e een wast de ander... Hij zei even afwachten anders moeten ze toch maar UIT ELKAAR! Wat een ramp, dat lijkt ons helemaal niet goed voor ze!

Hij vroeg me ook of Roosje soms gewoon ziek was. Ik zei: "Hij oogt ziek, maar hij doet niet ziek als het om eten gaat". DA heeft hem getemperatuurd. 39,2 Dus dat was wel goed zei hij.

Hij wil dat ik Roosje twee keer per dag ENDOFLOXORAL DROPS 0,7 ml. geef een week lang. Dan moet ik bellen hoe het gaat, gaat het niet beter dan nogmaals een week die Antibiotica en als het dan nog niet beter gaat langskomen en nog een week die AB.

Gisteravond dus gegeven en vanmorgen ook, echter zijn vacht was helemaal nattig. Net of dat hij tegen de spijlen van het hok heeft gezeten en het daar net naar binnen heeft geregend. Zo raar. Zus was kurkdroog. En dan nog iets wat ik niet vertrouw. Ik had hem net op tafel op een wat harder kussen waar we hem zijn AB op hebben gegeven en ik had hem met zijn zij naar mij toen als ik dan een arm om hem heen legde ging hij over hangen opzij, dan weer tegen mijn arm aan en dan weer tegen mij aan dus de andere kant op. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt bij mijn weten. Heel raar. Ik dacht of doet hij dat normaal tegen zijn zus dat hij tegen haar aan gaan hangen als ze bij elkaar zitten/liggen???

Ik heb Robijn vervolgens binnen gehad en heb hetzelfde gedaan maar zij ging gewoon lekker naar beneden toe liggen en maakt zich breed.

Ik weet niet hoor, maar ik heb geen goed gevoel bij dit alles meer...

Maak ik me zorgen om niets??? Wat vinden jullie?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 155
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

wow..ik vind t wel een heftig verhaal. ik snap dat je er geen goed gevoel bij hebt. hoe je t beschrijft lijkt t idd alsof hij er zelf niet helemaal bij is. ik kan je verder niet echt advies geven maar ik zou toch naar de DA weer gaan of wellicht een andere DA alleen voor een second opinion ?? en even heel goed observeren of zijn zus idd niet de dader is? heel veel sterkte en succes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan me voorstellen dat je ongerust bent! Het klinkt niet goed. Heb je al een second opinion overwogen? Of is je eigen dierenarts konijnenkundig?

Is het een idee om ze 's avonds in het hok op te sluiten en daar iets van een plexiglas plaatje voor te zetten of een zeiltje voor te hangen, dat het niet naar binnen kan regenen? Dan kan Roosje niet nat en koud worden, want dat lijkt me momenteel slecht voor hem.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank jullie wel!!!

Ik heb ze altijd 's nachts in het hok, maar de laatste tijd zaten ze al vroeg in het hok omdat ze het dan zelf al koud vonden (denk ik) sprongen ze er zelf al in. Heb het hok op een andere plaats staan (sinds een aantal weken) waar nog wat zon komt en waar eigenlijk nooit de wind in komt... Voorkant van het hok is nu op het Oosten, maar blijkbaar heeft van vannacht die kant wel opgewaaid... We hebben een lastig hok om wat voor te doen, zie maar op de foto's. Er zitten wielen onder, zou alles om het hok weg kunnen halen en het hok omdraaien 's nachts met de openeing naar ons huis. En NEEH dat lijkt mij ook helemaal niet bevordelijk!!!

Volgens mij staat onze DA niet in dat lijstje die ik ooit eens heb gezien.

Zal ik eerst nog even afwachten wat die AB doet of het daar beter van wordt?

Ze zitten nu weer heerlijk tegen elkaar aan te slapen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het mijn konijn was zou ik niet afwachten maar snel voor een second opinion naar een konijndeskundige dierenarts. Ik zou niet weten wat hem mankeert, maar wat je beschrijft klinkt echt niet goed. Maak de dierenarts echt goed duidelijk dat hij zich ziek gedraagt, dat je hem zo niet kent. Want zolang hij eet en een goede temperatuur heeft en de dierenarts geen hele duidelijke aanwijzingen heeft waar hij naar moet zoeken, dan wordt het voor een dierenarts moeilijk: hij kan van alles laten onderzoeken maar dat is duur en straks komt er niets uit die onderzoeken, bovendien lijkt het konijn op het eerste gezicht niet doodziek, dus stuurt de dierenarts je weer naar huis. Als je echt heel duidelijk bent over het feit dat je konijn niet in orde is, dan weet een dierenarts dat hij/zij door moet zoeken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb net weer de DA gebeld en heb gevraagd of hij me terug kan bellen...

Roosje is sloom! Hij zit alleen maar sloom in het hok en heeft niet eens door dat je bij hem staat. Vanmorgen deed ik het hok open en hij had niets door, pas toen ik mijn hand op zijn oortjes legde schrok hij.

En dat hellen naar links en rechts als ik een arm om hem heen leg vind ik vreemd...

Ook had ik vanmorgen weer het idee dat zijn vacht vettig was?

Zag net dat hij naar het onderhok is gelopen en dat hij daar maar weer sloom stond ik tik op de groentebak, maar geen konijn die naar boven komt. Heb ik de bak in het onderhok gezet en hij snuffelde er zowaar even aan en nu eet hij alsof hij in geen dagen eten heeft gehad. Dat vind ik wel weer een goed teken...

Dus ja als ik dat dan weer tegen de DA zeg dan weet hij het vast ook niet???

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik wilde het bericht aanpassen maar dat kon niet meer.

Wilde nog zeggen dat de konijnen ook niet als anders tegen elkaar liggen. Robijn ligt wel Roos niet. Hij staat te sluimeren...

En ik vroeg me nog af kent iemand dit misschien als bijwerking op de STONGHOLD? Want eigenlijk is het na de behandeling met Stronghold alleen maar slechter gegaan met de huid van Roosjes koppie. Gisteravond ontdekte ik ook een helboel van die rare onder zijn kin dat gedeelte... Op zijn buikje en oksels zijn ook allemaal plekken, maar meer uit elkaar schuifende schilfers met nieuw haar zoals ook op zijn rug. Of zou hij daarom niet liggen?

Meest opvallende dingen:

* Sloom, krijgt alles niet mee. Oren? Ogen?

* Hellen naar links en rechts bij aanraking inde flank

* Beetje vettige vacht

* Uitbreiding korsten?

* Niet meer liggen.

* Drinken? Maar vocht krijgt hij in ieder geval wel uit de groente.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou je mail naar de Wilhelmina park kliniek in Utrecht sturen,zij geven snel een antwoord op je vraag en zijn gespecialiseerd in konijnen,mochten zij het weten kun je dat antwoord mee naar je eigen dierenarts nemen..Ook zou ik ze niet uit elkaar halen juist een ziek dier heeft zijn maatje nodig..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb foto's gemaakt, maar ik kan niet van heel dichtbij inzoemen dat er scherpe foto's ontstaan. Vraag me af of het zo wel te zien is...

Dierenarts belde net dat hij denkt dat ROOSJE gewoon ontzettend ziek is van zijn aandoeningen aan zijn huid hij kan zich niet voorstellen dat het een reactie is op de stronghold, maar denkt dat het puur alle rotzooi is die er nu uitkomt door de stronghold.

Ik ga nu eerst mijn dochters naar speelafspraken brengen en zal dan een poging wagen om die foto's hier geplaatst te krijgen.

Moeilijk ook of ik Roos als hij zo ziek is niet een paar dagen binnen moet houden in het binnenhok of ind e garage... Kreeg niet de indruk dat hij het fijn vond om door Robijn gelikt te worden vanmorgen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

we hebben het hierzelf over prednisolon. waarom hij dat niet gegeven heeft...

ik heb hem op de arm tikt niet heel gemakkeijk

heb hem toch maar sinds vanmiddag apart gezet kon robijn tenminste in en uit het hok rennen

kreeg ook de indruk dat hij het niet fijn vond als roijn hem likte waar ze hem vanmorgen uitbundig aan het wassen was is nu keihard

da zegt dus dat het alle troep is die nu naar buiten komt en dat hij daar vreselijk ziek van is en dat daarom die ab ook zo belangrijk

hij verwacht dat hij zich pas na een week wat beter zal voelen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind het zo makkelijk om te zeggen dat het komt doordat "alle troep" nu naar buiten komt door de stronghold. Omdat er geen onderzoek gedaan is, kan het niet meer zijn dan een hele wilde gok van de dierenarts. Ik krijg het idee dat de dierenarts het gewoon niet weet en maar wat zegt. Ik zou voor een second opinion naar een andere dierenarts gaan voor het te laat is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb geprobeerd ook je vorige topic even snel door te lezen.

Ik zou persoonlijk toch een keer naar een andere DA gaan, eentje die veel ervaring heeft met konijnen.

Er zijn een paar dingen die mij opvallen.

Ten eerste de vettige vacht die je beschrijft. Een slechte vachtconditie wijst vaak op een 'slechte' algehele toestand van het konijn. In dit geval kan ik van hieruit niet weten of de slechte vacht bij het (waarschijnlijk) huidprobleem hoort of idd wijst op een slechte algehele toestand (met de bedenking dat cheyletiella ook een secundair probleem kan zijn als de weerstand van je konijn lager is).

Ten tweede over de cheyletiella parasitovorax. Ik heb nergens echt gelezen dat hierop getest is, naar wat ik las ga ik ervan uit dat dit een vermoedelijke diagnose is.

Cheyletiella wordt idd het best behandeld met Stronghold. Maar ik vraag mij in dit geval af of je hier inderdaad te maken hebt met Cheyletiella.

Meestal beginnen de klachten (schilfers ed.) op de rug en dan vooral in de nek, waarna het zich verder uitbreid. Ik heb zelf nog geen geval gezien waarbij de kop de plaats was met de meeste last, maar het kan wel op de kop voorkomen. Deze korsten (ondanks de idd niet zo goed kwaliteit van de foto's) heb ik ook nog niet echt zo gezien.

De zin 'rotzooi die eruit komt na de stronghold' snap ik ook niet helemaal. Als het idd over Cheyletiella gaat, dan komt er helemaal geen rotzooi.

Stronghold heeft naar mijn weten ook niet de bijwerkingen die jij beschrijft.

Ten derde snap ik het idee van de AB niet. Het idee om het te geven kan ik ergens nog een beetje volgen. Maar de duur niet helemaal. Als de AB aanslaat, zie je normaal na een paar dagen al verschil, zeker in het geval van enrofloxacin. Je hebt altijd de mogelijkheid niet het juiste AB te geven (je hebt zoveel verschillende soorten) en dan heeft het totaal geen zin om het 3 weken te geven en aan te zien. In dat geval verspeel je ergens tijd.

Ik zou persoonlijk zeker verder onderzoek laten doen.

Een duidelijke diagnose en een echt passende behandeling lijken me erg belangrijk.

Ik zou hier zeker niet te lang mee wachten, want zoals je je konijn beschrijft, lijkt het er zelf veel last van te hebben.

Succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zwarte Panter,

Bedankt voor je uitgebreide reactie!!!

In een vorige stukje van mij http://www.bunnybunch.nl/community/gezondheid/42089-lijkt-niet-goed.htmlheb ik beschreven hoe de DA aan de diagnose Cheyletiella is gekomen. Het beest wat hij onder de microscoop vond bevestigde dat zei hij.

Mijn man en ik hebben het inderdaad ook gisteren gehad over het eruit komen van die troep, vonden wij ook vreemd. De DA zei dat hij m.b.v. die AB de korsten rust wilde gunnen want zo uit zichzelf kwam dat niet goed met zijn koppie.

De plekken bij Roosje zijn inderdaad op zijn hele rug flanken etc... begonnen. Al vanaf meis was hij enorm in de rui (dachten we) en in de zomervakantie kon ik dagelijks een halve teil haar uit hem plukken, maar wij dachten dat hij gewoon nieuw haar kreeg. Thrianta's hebben een dubbele vocht en volgens de fokker moet je die meehelpen met verharen. Vorig jaar had Roosje dit ook extreem. Op zijn rug kwam wel weer haar terug vonden we een goed teken, maar toen kreeg hij dus op zijn voorhoofd een plek waar ik niet gerust over was en ben ik naar de DA gegaan. Net of het nu na de behandeling met Stronghold aan alle kanten gaat korsten. Huid was al niet goed maar de schilferplekken waren niet zo hard als nu. Huid ziet en voelt erg aangedaan. Gisteren zag ik aan Roosje dat hij het niet prettig vond dat Robijn hem uitgebreid likte op zijn wonden dus heb ik toch maar besloten om ze even uit elkaar te halen en kan ik Roosje ook even goed in de gaten houden w.b. eten en drinken.

Gisteravond hebben we ook besloten d at we even afwachten of de AB zijn werk gaat doen. Of Roosje er duidelijk door verbeterd of niet. En als dit niet het geval blijkt te zijn dan bel ik niet om een nieuw flesje AB op te komen halen, maar dan gaan we ergens heen voor een second opinion.

Gisteravond heb ik hem 3/4 uur laten slapen op mij en vanmorgen weer ruim een 1/2 uur. Lijkt hij heel prettig te vinden. Ik heb dan een fleecevest aan en een arm om hem heen en hij kruipt dan helemaal tegen me aan.

Ik had hem extra veel SS gegeven vannacht. heeft hij niet allemaal opgegeten, maar wel heeeeeeel veel ervan en de wilgentakken met blaadjes.

Vond hem vanmorgen helderder hij heeft ook groente gegeten, best aardig wat, maar niet zoveel als anders. Hij zit veel stil, onderneemt niet veel.

Oh ja en misschien is het inderdaad niet zo'n slecht idee om het hele verhaal te mailen naar Utrecht zoals iemand zei, dat kan ik in tussentijd ook doen!

Misschien moet ik dat in een nieuwe topic vragen maar zijn er mensen die weten of ze konijnen ook wel eens een prednisolonkuurtje geven. Dat leek ons goed om de huidgenezing te bevorden. Of een corticosteroïdenzalf opzo de plekken op zijn koppie. Maar misschien is dat allemaal niet voor konijnen???

aangepast door roosjerobijn
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .