Ga naar inhoud

Konijntje met roos, geen mijt.


Toadette

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,

Een aantal dagen geleden zag ik bij mijn konijn Dex, een Teddy dwergje van 4 maanden oud, witte huidschilfers in zijn vacht. Flink wat info op internet opgezocht, aangezien daar te vinden was dat het waarschijnlijk mijt was, naar de dierenarts gegaan. Deze heeft het onder de microscoop bekeken en vertelde ons dat het "gewoon" roos was. Zou vanzelf over moeten gaan door veel te kammen. Nu lijkt het alsof door dit kammen het erger aan het worden is, het plekje zat eerst alleen achter op zijn ruggetje en nu zitten de schilfers overal en het lijken er ook steeds meer te worden. Mijn vraag aan jullie is dan ook of jullie weten of er misschien toch een middeltje hiervoor te krijgen is (volgens de dierenarts niet nodig..) of iets anders natuurlijk, en hoe ik ervoor kan zorgen dat dit zo snel mogelijk over gaat. Ben in ieder geval blij dat het geen mijt blijkt te zijn!

Alvast bedankt!

ps: ben nieuw op het forum, zal me een dezer dagen zodra ik wat meer tijd heb uitgebreid aan jullie voorstellen! :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn konijntje had zoiets op haar oren. Helemaal kaal en schilferig, beide oren. Ze had geen jeuk. Onder de microsoop was niks te zien. Het is uiteindelijk over gegaan, toen kwam het nog weer even terug en inmiddels is het al een tijdje goed. Weet niet of dat hetzelfde is, DA heeft niks over roos gezegt en die van jou heeft het ook op zijn rug, dus weet niet of je er wat aan hebt..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Roos kan idd enorm verergeren door te veel te kammen. Roos is niets anders dan dode huidcellen.

Door het intensieve kammen word de huid geïrriteerd, de huid reageert door nieuwe huidcellen aan te maken, gevolg, nog meer dode huidcellen, nog meer schilfers dus.

Aan te raden is de huid zoveel mogelijk met rust te laten. Dus zeker geen harde kam of borstel gebruiken, en deze ook met mate gebruiken.

Roos is, bij de meeste zoogdieren althans, dus vast bij konijnen ook, volstrekt normaal.

Bij honden kan overdreven veel roos ook bv seborroe zijn, dus niet zo onschuldig, maar dat weet de DA dan wel te zeggen.

Als je konijntje gewoon roos heeft zonder verdere problemen, zou ik het huidje zoveel mogelijk met rust laten. Mettertijd gaan de meeste schilfers dan wel terug weg.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie reacties! Fijne tip dus van de DA om vooral veel te kammen.. :/ Aangezien zijn hele ruggetje echt behoorlijk vol zit ben ik bang dat het niet snel vanzelf over zal gaan. Ik vroeg me dan ook af of er niet een anti-roos achtige soort shampoo te krijgen is speciaal voor dieren? Iemand hier ervaring mee? Zal morgen eens bij de dierenspeciaalzaak gaan vragen. Gelukkig lijkt Dex er weinig last van te hebben, ik zie hem niet krabben oid.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoewel wassen me in dit geval ook niet verstandig lijkt, of het moet al met een speciaal hiervoor bestemde shampoo zijn en ik betwijfel of die bestaat, gaat ze haar konijn toch ook niet "zo maar" wassen? Ze gaat hem wassen omdat hij roos heeft. Als er werkelijk een shampoo bestaat die daar tegen werkt lijkt me dat juist geen slecht idee.

Als je alleen een "gewone" konijnenshampoo kunt vinden zou ik het niet doen, want dat werkt misschien alleen maar averechts. En een shampoo die niet voor konijnen bestemd is zou ik sowieso nooit gebruiken

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga hem inderdaad alleen wassen als er een speciaal "konijnen-roos-middel" voor te krijgen is, alhoewel ik dit zelf ook betwijfel. Ben gewoon bang dat het, gezien de hoeveelheid roos, vanzelf niet over zal gaan. Maar ik zal eerst even een aantal dagen afwachten of het door minder vaak te kammen vanzelf minder gaat worden, zo niet zal ik bij een speciaalzaak gaan kijken of er toch iets voor te krijgen is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ebbe heeft ook een tijdje roos gehad. Het is een infectie waar niks aan te doen is, het hersteld zichzelf. Ebbe heeft het 4 à 5 weken gehad en ik heb die tijd zijn vacht met rust gelaten. De infectie is overdraagbaar op andere huisdieren en op mensen (!!) in de vorm van ringworm. De mensen die vaak bij het konijntje zijn en hem verzorgen zijn niet erg vatbaar. "Vreemden" echter wel. En dat is hier gebleken, destijds moest mijn moeder 4 dagen voor m'n konijnen zorgen en.... jawel hoor, ringworm!

Wij wisten ook niet dat het overdraagbaar was op mensen, dat kwam later een keer ter sprake bij de DA.. Want het enige wat de DA vroeg toen ik met Ebbe z'n roosprobleem kwam was of ik andere huisdieren had en of ik alleen woonde en dus alleen de konijnen verzorgde.. Ik heb geen andere huisdieren en woonde destijds alleen dus hij heeft het niet over verdere consequenties gehad omdat het simpelweg niet van toepassing was..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Pas op want het kan ook een schimmel zijn. Daar komt je DA alleen met zekerheid achter door wat huidschilfers op kweek te zetten, geloof ik. Maar bij schimmels later er meestal ook haren los. Mijn konijn had het op de buitenkant van de oortjes en ik kon hele plukjes van die hele korte haartjes eraf plukken.

edit: ik google net 'ringworm' en zie dat dat ook een huidschimmel is, dus dat is waar Ebbe het ook over had.

aangepast door Bianca
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hm, oppassen dus. Aangezien mijn konijn bij mijn moeder logeerde toen t plekje ontdekt werd vanwege vakantie, zijn er dus meerdere mensen met m in aanraking gekomen afgelopen week. Zal nog eens aan haar navragen of de dierenarts alleen onder de microscoop heeft gekeken of ook een kweekje heeft gemaakt, weet t niet meer zeker. Haren laten iig niet los. Ik ga het even een paar dagen aankijken, blijft t erger worden ga ik toch maar even met m terug naar de dierenarts. Bedankt voor jullie tips!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op voorwaarde dat er niets mis is met je konijntje zou ik toch de natuur zijn gang laten gaan en het diertje niet wassen. Een konijn wassen word sowieso niet aangeraden, tenzij het echt moét, dus voor zoiets banaals als schilfers zou ik het niet doen. Konijnen-anti-roos-shampoo bestaat toch niet, enkel gewone konijnenshampoo, en zelfs die zou ik alleen gebruiken als het moét. Door af en toe te borstelen tegen de klitten en doordat je konijntje zichzelf wast, zullen de schilfers vanzelf verdwijnen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn konijn heeft er toen wat voor gekregen. Wat precies weet ik niet, want ze was toen 2 weken opgenomen in de dierenkliniek, maar toen ik er naar vroeg zei de specialiste dat het een schimmel was en dat ze daar iets voor gehad had.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo, mijn eerste berichtje trouwens.

Ik heb sinds kort ook een Teddy Widder konijn, deze heeft "beetje" kale oortjes aan de onderkant en ook wat schilfertjes. De haartjes op zn hoofd lijken afgebroken. Hij heeft een beetje jeuk. Wij zijn ook al naar de dierenarts geweest, maar kon geen mijt vinden. Zn oren waren heel schoon. Hij lijkt ook jeuk te hebben, maar ik kan dus geen oorzaak vinden.

Bestaat er een allergie voor bijvoorbeeld zaagsel?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Konijn met vachtproblemen: misschien een kruidenolie of tea tree? Of een voedinssupplement met omega olie of lijnzaadolie? Misschien komt het van binnen uit? stress ofzo? Misschien i.v.m. logeerpartijtje? Check eerst of je dit soort middelen mag gebruiken bij konijnen, ik weet het niet zeker!!!!!! VRAAG EERST NA OF DIT GEEN KWAAD KAN, VOOR GEBRUIK!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .